Skocz do zawartości

Vitara, CR-V, Sportage, terenówki, itd. - samochód na ryby

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

Podpowiem ,że w DR mamy dwie pozycje odnośnie przyczepy :

O.1 maksymalna masa całkowita przyczepy z hamulcem (w kg)

O.2 maksymalna masa całkowita przyczepy bez hamulca (w kg)

zapewne ta 700kg będzie bez hamulca najazdowego-  o której napisał @dekosz 

a ta 1500 kg będzie miała hamulec najazdowy - o której napisał @ Piotrekdk

Panowie, mam łódkę Romanę, myślę że wraz z przyczepą waży max 500kg. Pojawił mi się od rodzinki w DE passacik b5 z silnikiem 1.9 na zwykłej pompie, 110KM z napędem na 4 koła. Czy takie auto na normalnych, ale czasem śliskich slipach poradzi sobie?

Podpowiem ,że w DR mamy dwie pozycje odnośnie przyczepy :

O.1 maksymalna masa całkowita przyczepy z hamulcem (w kg)

O.2 maksymalna masa całkowita przyczepy bez hamulca (w kg)

zapewne ta 700kg będzie bez hamulca najazdowego-  o której napisał @dekosz 

a ta 1500 kg będzie miała hamulec najazdowy - o której napisał @ Piotrekdk

Jak szukałem scouta - to bez hamulca najazdowego potrafią mieć 600kg - 650 - 750 kg. Kwestia silnika i rocznika , radzę uważnie szukać bo można się zdziwić .

• Like 1

Jak szukałem scouta - to bez hamulca najazdowego potrafią mieć 600kg - 650 - 750 kg. Kwestia silnika i rocznika , radzę uważnie szukać bo można się zdziwić .

Dokładnie tak jest. I nigdy nie można sugerować się tym ile kumpel ma praktycznie w takim samym samochodzie.

Gorzej jest gdy mamy przyczepę o DMC 750 kg a samochód kupimy ,który ma w DR 600 kg. Tu mam na myśli przyczepę bez hamulca a w DR poz. - 0.2

Matteo nie bierz tego passata. To szrot. Ale możesz załatwić kontakt? Chętnie kupię. Jeheh. Bier. Da radę z palcem. Do tego całoroczne na wiosnę lato jesień i jazda. Trochę niski. I miska nisko. Ale fajne auto

Pewnie można podnieść. Kiedyś miałem Golfa 4 kombi j jak ze dwa razy urwałem osłonę silnika to założyłem grube opony, felgi o innym ET i podniosłem zawieszenie o kilka cm. Jak allroad wyglądał i jeszcze do tego silnik ze 100 na 170 KM zrobiony. Rakieta.

Teraz kupno auta to jedno a utrzymanie to drugie i nie chodzi o same finanse a bardziej o dostęp do mechanika. Niedawno musiałem sprzedać volvo xc70 D5 po ponad 2 latach i prawie 60 tys.km. A sprzedałem bo na mechanika który można powiedzieć specjalizuje się w podobnych autach musiałem czekać 1,5 miesiąca.Jeździłem z jakimś tam wyskakującym błędem. Dobrze że auto jeździło bo do pracy prawie 40 km. Auto naprawiłem i sprzedałem, zamieniłem na bardzo popularne 2.0 TDI w alltracku. Do vaga mam znajomego fachowca. Ale Volvo będę dobrze wspominał.

• Like 1

Panowie, mam łódkę Romanę, myślę że wraz z przyczepą waży max 500kg. Pojawił mi się od rodzinki w DE passacik b5 z silnikiem 1.9 na zwykłej pompie, 110KM z napędem na 4 koła. Czy takie auto na normalnych, ale czasem śliskich slipach poradzi sobie?

Matteo nie bierz tego passata. To szrot. Ale możesz załatwić kontakt? Chętnie kupię. Jeheh. Bier. Da radę z palcem. Do tego całoroczne na wiosnę lato jesień i jazda. Trochę niski. I miska nisko. Ale fajne auto

Robert, jak Krzysiek nie weźmie to jestem następny w kolejce do tego Syncro pod warunkiem ,że jest to Variant /Kombi z hakiem.

Szukam usilnie modelu po lifcie 2004/2005 rok..... jak na razie bezskutecznie ????.

Zrodził się więc pomysł, aby pomyśleć o wersji przedliftowej w dobrym stanie z napędem.

Jak napisał Andrzej @Godski, można by było nieznacznie go podnieść....ale chyba samymi balonami opon.

Wersje obniżone na dobrym, gwintowanym zawieszeniu widziałem i prawie kupiłem.

Podniesionych nie spotkałem.

Pozdrawiam Tomi ????.

tak robiłem z przodem w octavii 1 w 1,9 tdi https://www.skodaczesci.pl/porady/skoda/Octavia/69

do tego sprężyny na przód i tył lesjofors  hd plus gumy podwyższające pod sprężyny na tył  i  amorki blistein b4 i można było śmigać po wertepach

jeśli jest tak samo w VW ,to załóż taki zestaw

Edytowane przez Robas

tak robiłem z przodem w octavii 1 w 1,9 tdi https://www.skodaczesci.pl/porady/skoda/Octavia/69

do tego sprężyny na przód i tył lesjofors  hd plus gumy podwyższające pod sprężyny na tył  i  amorki blistein b4 i można było śmigać po wertepach

jeśli jest tak samo w VW ,to załóż taki zestaw

Nie jestem pewien czy takie rozwiązanie da się zastosować w Passacie.

Octawia to konstrukcyjnie /zawieszeniowo praktycznie Golf IV. Prosty, nieskomplikowany zawias.

Passat to trochę inna bajka i rozwiązania zawieszenia (wielowahacz, inne amortyzatory ).Tutaj odpowiednikiem jest Superb i Audi A4 /A6.

Niemniej, jak będę wymieniał amortyzatory w swoim,25 letnim B5, sprawdzę czy da się bezpiecznie zainstalować taką lub podobną tulejkę.

Pozdrawiam Tomi ????.

Rózgaś, jak byś był bliżej to ..., wróżbita cholerny. Ludzie, takiego gówno-wozu dawno nie widziałem, a sam nie jestem pedantem. Cały naokoło wyglądał jak by miał nalepki tvn i trafił na zjazd fanów znanego ojca. Q śroku tak był zniszczony i porwany jak by świnie chował, do tego zapach, u mnie z kanalizy ładniej pachnie. Mogę dać komuś namiary na to auto bo mechanicznie ok, a jak ktoś nadal ma powikłania covidowe to zapach nie będzie mu przeszkadzał. Znalazłem a4 w quattro i muszę być zadowolony. ????

Chyba jeden z ostatnich słynnych 1,9tdi

Zmiana programu o masz lekko 170-190 KM. Warto.

Tylko IC by się przydał bo tam niewielki tylko w nadkolu zdaje się siedzi.

Inna jazda a przy rozsądnej jeździe spalanie nie wzrośnie i szkody dla silnika nie będzie.

Warunek to ogarnięty tuner a nie żaden chip.

Ten już na pompkach a nie na pompie - jak dla mnie plus.

• Like 2