l.berlinski Opublikowano 14 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2022 I tak można do butli np. 30l zatankować 35?...Nie, ale możesz np nie dotankować na full. Z resztą wyznawcy LPG mają dużo różnych teorii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 14 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2022 Nie, ale możesz np nie dotankować na full. Z resztą wyznawcy LPG mają dużo różnych teorii.No mi tak kiedyś zatankowano... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert.B Opublikowano 14 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2022 Sprinter 319 tankowanie w Wieliczce do pełna , na granicy pusto. Droga powrotna Dusseldorf do pełna starcza do granicy . Sposób jazdy ten sam 120 kmh w tej okolicy utrzymuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 14 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2022 Sprinter 319 tankowanie w Wieliczce do pełna , na granicy pusto. Droga powrotna Dusseldorf do pełna starcza do granicy . Sposób jazdy ten sam 120 kmh w tej okolicy utrzymuje.Do Niemiec zawsze pod górkę 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 14 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2022 Nie wiem jak autogaz ale....Kiedyś sporo jeżdziłem widlakiem na gaz właśnie.Paliwko od shell i gaspolu i z licznika motogodzin wychodziło że na jednym z nich (którym nie pomnę) robiło się tych godz więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rózgaś Opublikowano 14 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2022 Siema. Nie znam się na zasięgach bo nie zwracam uwagi na to. Zawsze sandał mam w podłodze. Mieszkam od lat w skarzysku i tu jest bp. W 90proc tankuję tu. Bo tak mi wygodnie. I mają dobrą kawę. Nie miałem od lat problemów silnikowo wtryskowych. (I wytryskowych HEHEH) może to przypadek, może nie. Wcześniej lałem różne cuda gdzie taniej gdzie sraniej czy kradzione z bańki. Zawsze pompowtryki umierały. Może VW się polepszyło. Nie prowadzę statystyk. Orlen z pisuarami mi się kojarzy więc nie przepadam tam lać. A skąd paliwo na BP.... czego oczy nie widzą.... Kiedys mechanik mój stary powiedzial nie lej wynalazków. Lej zwykły ON. I tak robię. I sandał w podlogę 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gryzon Opublikowano 16 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2022 Panowie czy ma ktoś może ML W163? Pytanie jak z awaryjnością? Ile to pali? No i najważniejsze dla mnie bagażnik. Prosił bym o wymiary podłogi bagażnika. Internet przeszukałem i co nie co wiem ale np wymiarów bagażnika nie ma. Dzięki i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cabage Opublikowano 16 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2022 (edytowane) Miałem W163 4.0 V8 - 250 KM. Silnik potrafił spalić 8,5l i potrafił wypić 16 l/100km. W aucie leci głównie elektryka, drogie części, sporo elektroniki która lubi się wysypać. Teraz to już leciwe samochody i szczerze unikałbym tego modelu. Edytowane 16 Lutego 2022 przez cabage 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gryzon Opublikowano 16 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2022 Rozumiem że ta 4to diesel, którego należy unikać jak ognia. ????.a w elektryce to co leciało? Szukam 3.2 LPG ale mało tego więcej i młodsze są 2.7D więc zastanawiam się czy się nie skusić. Spalanie kwotowo wyjdzie mniej więcej tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cys82 Opublikowano 16 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2022 (edytowane) Hmm czy unikać ML'a z 4.0 diesel, to bym nie powiedział. Przy ciężkiej nodze pali faktycznie jak smok, ale elastyczności mu nie brakuje. Teściowe mieli takiego ponad 10 lat. Dopiero szwagier dał mu radę wpadająć w poślizg na oblodzonej drodze . Wiem , że jeden jedyny raz był problem z automatem, o elektryce nic nie słyszałem.Co do silnika 2.7d., to w E klasie sprawował się super. Ale ML to kawał bryły i nie wiem jak z masami obu samochodów. Edytowane 16 Lutego 2022 przez cys82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 16 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2022 (edytowane) A nie lepiej X5 z trzylitrowym dieslem ?. Ale z drugiej strony (diesel ) to jakieś strefy czystego ładu szykują I pytanie czy to ma być rybowóz czy rodzinne ? Edytowane 16 Lutego 2022 przez M a r a s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercik2 Opublikowano 16 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2022 Często w ML 400 miały problemy ze skrzynią, właśnie ciężka noga z momentem tego silnika wykańczały skrzynie widziałem trzylatki z rozwaloną skrzynią. Ten drugi diesel daje radę chociaż nie jest to rakieta to też nie bardzo muli. Ja osobiście wybrałem ML350 z 3.7L i sam go zahamowałem, dziewięć lat u mnie jeździł i przejechał 300tys mil zero problemów. Jedyna naprawa która była dość poważna to przetarty przewód wspomagania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cabage Opublikowano 16 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2022 Rozumiem że ta 4to diesel, którego należy unikać jak ognia. .a w elektryce to co leciało? Szukam 3.2 LPG ale mało tego więcej i młodsze są 2.7D więc zastanawiam się czy się nie skusić. Spalanie kwotowo wyjdzie mniej więcej tak samo.Naprawiałem:- Rdza !!- skrzynie automatyczną (dodam że żadnej modyfikacji podnoszącej Nm nie robiłem - skrzynia wpadła w tryb awaryjny i się poszła ...) ,- wysypał się komputer pokładowy w podsufitce przy lusterku wstecznym - konieczna wymiana na nowy ,- miałem problem z common railem - ,- zepsuł się centralny zamek - jakiś siłownik w drzwiach czy coś takiego - coś było nie tak z alternatorem i to też przyjemne dla portfela nie było- problem z wałem napędowym ( przy przebiegu 70 tys km trzeba było wymieniać łożysko i wyważać wał i wymienić jakiś łącznik czy coś takiego - ),- świrowała elektryka sterująca Xenonami - mrugały nie wiadomo dlaczego ( nawet serwis ASO nie wiedział o co chodzi),- Rdza !! Rdza !! Rdza !! Jednak KIEDY samochód nie dawał znać o swoich problemach był to ten typ auta którym najmilej pokonywało się kilometry w trasie.Jeśli chodzi o bardziej terenowe jeżdżenie ( nieutwardzone miejsa ) to moim zdaniem jest do kitu wybór - auto jest za ciężkie i nie ma typowej blokady. Może po śniegu i mokrej trawie fajnie jedzie ale w błocie i grząskim terenie już było gorzej - może to kwestia szosowych opon ...Potężny moment obrotowy na poziomie 560nm i masa ponad 2200 kg bez problemu da sobie radę z każdą przyczepą. Sam silnik genialny (OM628) ale miały wadę rozciągającego się łańcucha rozrządu. Jeśli miałbym brać ponownie ML-a to wybrałbym W163 z silnikiem 430 przed liftem i 500 po lifcie (mocy w tej 500-cie nie brakuje ale i apetyt sporawy )- niestety również padały w nich skrzynie . Model w164 bez pneumatyki jak już - choć koszty serwisowania jeszcze większe niż w starszym bracie W163. Ten samochód z racji wieku to trochę taka tykająca bombka - co prawda części jest sporo , ale jak na Merca przystało tanio nie będzie. Zdecydowanie polecam skupić uwagę na te samochody - na pewno tańsze w eksploatacji , ale trudniejsze do znalezienia w Polsce:SUZUKI GV 2 2.7 V6 (H27A - fenomenalny silnik produkowany w Japonii 170-184KM - posiadam GV z tym silnikiem od nowości ściągnięte ze Stanów - póki ruda jej nie zje zostanie w rodzinie ) lub Oplowskie 3.2 V6 233 KM lub TOYOTA RAV 4 3.5 V6 269 KM Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gryzon Opublikowano 16 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2022 Co do GV to słyszałem że łańcuchy też się wyciągają a dostać też u nas jest ciężko, ogólnie również z częściami nie jest bogato. Ma to być dupowóz rodzinny ale ma dać radę z łódką, przyczepą kempingową, oraz w zimie góry i narty. Mercedes - myślę o 3.2 lub 2.7 w ostateczności. Dostępność części używanych jak i nowych bardzo duża. Ceny części również już spadły do akceptowalnego poziomu ( mam dostęp w cenach hurtowych). Co do napędu jest to coś co mnie zaskoczyło głównie w YT bo nie miałem okazji pojeździć. Jedyny stały napęd który jest sterowany tylko elektronika - to znaczy blokuje koła hamulcem. Na YT jest bardzo dużo fajnych filmików jak to super działa. Jeszcze do głowy przychodzi Pajero Sport 3.0 LPG tyle że w automacie i już tak wesoło chyba nie ma.przyjme każdą informację???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faja Opublikowano 16 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2022 Pajerak kosior w terenie spalanie wysokie, W163 też zacne ale w dobrym stanie trudno dostępny, na ramie i mniej awaryjny od w164. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercik2 Opublikowano 16 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2022 Jeśli w163 to jednak szukał bym już po 2003 i następcą 3.2 czyli ml 350 z 3.7 V6.Naj mniej problematyczny silnik i gazu się nie boi. Miałem też Viano z tym silnikiem i jedyn bolączką to że zimą łatwo w poprzek stanąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcipas Opublikowano 17 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2022 (edytowane) Ja właśnie holownik na co dzień i od święta znalazłem Edytowane 17 Lutego 2022 przez Marcipas 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rózgaś Opublikowano 17 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2022 Scout uaaaaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matteoo Opublikowano 18 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2022 Panowie, ktoś z Was użytkuje do slipowania łodzi audi A4 b6 w quattro ? Jakieś spostrzeżenia, porady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DominikBP Opublikowano 18 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2022 Jedyny stały napęd który jest sterowany tylko elektronika - to znaczy blokuje koła hamulcemAudi a6 C4 też mają system EDL i działa zacnie ale nie bede tutaj już wbijał kija w mrowisko bo dużo aut już przerobiłem a najdalej zawsze dojeżdża... AUDI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 18 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2022 Brat ma 1.8T w lpg i na traski ok, w terenie słabo ale tylko dlatego, że niski. Niezawodne auto z bdb napędem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
md30 Opublikowano 18 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2022 Audi a6 C4 też mają system EDL i działa zacnie ale nie bede tutaj już wbijał kija w mrowisko bo dużo aut już przerobiłem a najdalej zawsze dojeżdża... AUDIZaleciało fanatykiem czterech zer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morales Opublikowano 18 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2022 Paraolimpiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 18 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2022 Audi a6 C4 też mają system EDL i działa zacnie ale nie bede tutaj już wbijał kija w mrowisko bo dużo aut już przerobiłem a najdalej zawsze dojeżdża... AUDI....ale wtedy dalej trzeba zapier...ać po traktor. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matteoo Opublikowano 18 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2022 Zapytam raz jeszcze, czy ktoś z kolegów woduje się przy pomocy audi a4 b6 quattro. Nie pytam czy to auto lepsze czy gorsze od innych. Takie rozpieprzanie tematu prowadzi do tego, że jest kilkaset postów a w tym kilka, no może kilkadziesiąt rzeczowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi