Skocz do zawartości

Vitara, CR-V, Sportage, terenówki, itd. - samochód na ryby

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

Cornel mam Kuge 2008 r  2.0 TDCi 136 KM  .

Na zimówkach bo przymus  jako tako za to na letnich Crosach super jak dla mnie .

Nie wiem dlaczego znajomego pali 10 l ON moja 7 l On /100 km w trasie spalenie do 6 l ON .

Ciągam przyczepkę 650 kg nad Bug  i woduje bez problemu  zero betonowych slipów .

Ceny części śmieszne , naprawy proste  , komputer sprawdzi każdy mechanik .

Jak na razie nikt mnie  z błota nie wyciągał bo to nie 4x4 ale niektórzy nie rozróżniają SUV-a od terenówki .

Terenówka to samochód do którego można zamontować wyciągarkę  :D  

Teraz myślę nad zakupem staruszka do remontu  pewni Vitara Long V6 lub coś  podobnego .

Na emeryturce będzie co robić .

• 2 tygodnie później...

Ilekroć oglądam takie filmiki oczami wyobraźni widzę te rozjechane tarliska, ostoje zwierząt wodnych wszelakich. Rzeki to nie tylko pstrągi ale też kozy, piskorze i wiele innego maleństwa...

Bo normalni ludzie tak się nad rzekami i innymi wodami  nie zachowują. Na swoim podwórku nich rozpiździej robią.

• Like 5

U mnie do (wy)ciągania łódki (acz nie wyłącznie) zawitało Volvo V60 CC D4 (czyli 5-cylindrowy diesel 2,4l) z napędem 4x4.

Testy z łódką dopiero maj/czerwiec, ale nie mam wątpliwości, że otwierają się nowe możliwości vs. dotychczasowe auto z napędem na 'ośkę'.

attachicon.gif 20220128_135342.jpg

@mario Pojeździłeś już troche nim aby powiedzieć jak w wędkarsko-tripowym życiu się sprawuje? Zastanawiam się mocno nad tym modelem a na internecie opinie dosyć skrajne.

@mario Pojeździłeś już troche nim aby powiedzieć jak w wędkarsko-tripowym życiu się sprawuje? Zastanawiam się mocno nad tym modelem a na internecie opinie dosyć skrajne.

Trochę pojeździłem, ale jeszcze niewędkarsko (nie zapinałem przyczepki).

Auto prowadzi się doskonale - twarde (wzmocnione) zawieszenie i stały napęd 4x4 robią różnicę (nie udało mi się po śnieżycach pod koniec złapać uślizgu na letnich oponach, a mocno się starałem na bocznych drogach). Mega wygodne fotele. Przestrzennie dla kierowcy i pasażera. Wysokiej jakości materiały wykończeniowe (nic się nie rysuje, nie skrzypi, etc.). Świetne brzmienie i zachowanie silnika na wyższych obrotach (można zapomnieć, że to jednostka wysokoprężna).

Minusy: Nieco twardo zestrojone wspomaganie kierownicy przy manewrach parkingowych może irytować (ale w trasie to zaleta). Mało miejsca z tyłu dla pasażerów. Niezbyt pojemny bagażnik (dopiero rozłożenie tylnych siedzeń daje fajną przestrzeń - fotele tworzą z podłogą bagażnika płaską powierzchnię). 'Tradycyjny' (czyli przestarzały) system informacyjno-rozrywkowy. 6-biegowa automatyczna skrzynia mogłaby szybciej reagować. Klekot na niskich obrotach (jak to w silniku wysokoprężnym)

Spalanie w okolicy 8l (50/50 trasa i miasto).

Zapraszam na obejrzenie i przejażdżkę - to najlepszy sposób na weryfikację ;)

• Like 2

Dzięki za szczegółową odpowiedź sporo mi rozjaśnia :)
Przy okazji może zapytam szerzej, pewnie troche osób stało przed podobnym wyborem. Szukam czegoś na tripy po europie czyli priorytetem było by to aby wygodnie i przyjemnie sie jechało po autostradach. Aspekt terenowy ma o mniejsze znaczenie ale miło by aby nie przejmować się pogodą czy leśną ścieżką w np. północnej Szwecji czy ciężkim dojazdem pod miejscówke. Przyczepki nie będę w ogóle ciągał . Reasumując jakiś "autostradowy wyprawowiec" :)  
Lubie duże samochody i wysoko w nich siedzieć także wszelkie combi odpadają. Mam do wydanie 60-80k być może więcej jeśli bedzie tego warte auto.
Z tego co patrzyłem pasowało by mi:
- xc60- wyzej wymienone, troche martwi mnie bagażnik i ponoć słabe właściwości terenowe
- Forester 2.0 xt - na papierze idealny ale obawiam się że troche za mały, musze się nim jeszcze przejechać i na zywo zobaczyc wnetrze
- Discovery 4 - wydaje mi się idealny ale landrowery troche kojarza mi sie z usterkowoscia, pewnie blednie ale w glowie zostaje 
- grand cheeroky IV- sam nie wiem co o nim myśleć  :D ale wydaje się ciekawy

Obecnie mam xtraila 2.2 z '06 i najchętniej kupiłbym jego nowsza, wiekszą, mocniejsza kopie :) 

Ja mam xtriala z 2017 z napędem 4x4. Jeszcze tego przed liftingiem. 1.6 dCi 130 KM. I powiem, że napęd super. W zimie zero problemów. Byłem w Krynicy i podjazdy po śniegu z ustawionym napędem w auto pestka. Ruszanie to samo. Z wykończeniem już tak sobie. Coś tam skrzypi, coś się porysowało ale tragedii nie ma. Bagażniki daje radę. Na wakacje z dwójka dzieci daje się zapakować i jeszcze kurtynę zamknąć. Tylko koni troszkę mało. Ale za to spalanie średnio 6.3 w cyklu mieszanym ( autostrada tak 135 km/h licznikowo) z 2 rowerami na haku.

Ze zwrotnością też ok, żona jeździ i wszędzie się mieści i nie narzeka że duży.

Przy okazji może zapytam szerzej, pewnie troche osób stało przed podobnym wyborem. Szukam czegoś na tripy po europie czyli priorytetem było by to aby wygodnie i przyjemnie sie jechało po autostradach. Aspekt terenowy ma o mniejsze znaczenie ale miło by aby nie przejmować się pogodą czy leśną ścieżką w np. północnej Szwecji czy ciężkim dojazdem pod miejscówke. Przyczepki nie będę w ogóle ciągał . Reasumując jakiś "autostradowy wyprawowiec" :)

Lubie duże samochody i wysoko w nich siedzieć także wszelkie combi odpadają. Mam do wydanie 60-80k być może więcej jeśli bedzie tego warte auto.

- xc60- wyzej wymienone, troche martwi mnie bagażnik i ponoć słabe właściwości terenowe

- Forester 2.0 xt - na papierze idealny ale obawiam się że troche za mały, musze się nim jeszcze przejechać i na zywo zobaczyc wnetrze

- Discovery 4 - wydaje mi się idealny ale landrowery troche kojarza mi sie z usterkowoscia, pewnie blednie ale w glowie zostaje

- grand cheeroky IV- sam nie wiem co o nim myśleć :D ale wydaje się ciekawy

Obecnie mam xtraila 2.2 z '06 i najchętniej kupiłbym jego nowsza, wiekszą, mocniejsza kopie :)

Polataj XT ja smigalem trochę xc60 w D5 a teraz mam forka xt , dużo dynamiczniejszy forek,miejsca więcej,skrzynia nie wyje w 2018 modelu (nowe oprogramowanie) no z 14 roku jest wyjec???? , napędy mega. Na minus materiały wnętrza- w forku więcej plastiku.

• Like 1

Przy okazji może zapytam szerzej, pewnie troche osób stało przed podobnym wyborem. Szukam czegoś na tripy po europie czyli priorytetem było by to aby wygodnie i przyjemnie sie jechało po autostradach. Aspekt terenowy ma o mniejsze znaczenie ale miło by aby nie przejmować się pogodą czy leśną ścieżką w np. północnej Szwecji czy ciężkim dojazdem pod miejscówke. Przyczepki nie będę w ogóle ciągał . Reasumując jakiś "autostradowy wyprawowiec" :)  

Może Land Cruiser? 

• Like 1

Myślałem troche o tym ale nie przeszedł wstepnej selekcji przez :
-"starosc" chciabym miec w koncu samochod młodszy z bajerami ulatwiajacymi zycie (automat nowszej generacji, troche elektroniki itd. być może dla kogoś trywialne ale chciałbuym coś nowszego)
- wlasciwosci drogowe-  chyba niespecjalnie sie tym jeździ a autostradowych okolicach 140 km/h i wyprzedzankach, dolaczeniach do ruchu itp.
Być może jestem w ogromnym błędzie, takie mam wrażenie o tym modelu na podstawie internetów. Chętnie wyjde z błędu bo wizualnie podoba mi sie :) 

Fakt, najnowszego nie kupisz, 2008-2009, za to twardy z niego zawodnik  :)

Jeśli chodzi o własności jezdne, to zdecydowanie nie zgodzę się z Tobą. Posiadam staruszka z 2005 roku i nie mam najmniejszego problemu na autostradzie. Faktem jest, że mocy ma niewiele, jak na gabaryty i masę, ale momentu obrotowego mnóstwo. Przy prędkościach 140-160 km/h nie przyspiesza, ale czego wymagać od pojazdu mającego aerodynamikę cegły i 173 kM? Niewiele jest aut godzących dzielność w terenie i komfort na asfalcie, a LC taki jest.

Wśród takich aut widzę jeszcze Wranglera w wersjach specjalnych i mercedesa G klasy, może jeszcze grand cherokee

• Like 2

Faktem jest, że mocy ma niewiele, jak na gabaryty i masę, ale momentu obrotowego mnóstwo. Przy prędkościach 140-160 km/h nie przyspiesza, ale czego wymagać od pojazdu mającego aerodynamikę cegły i 173 kM? 

To własnie dla mnie są kiepskie właściwości drogowe :) a przy tych 140-160 na ile rpmach jesteś? da się jechać tak dłuższczy czas czy to pali na potege i w kabinie głośno?

Właśnie jakbym potrzebował tej dzielności w terenie pewnie by to była idealna propozycja.

edit: "kiepskie" dla mnei żeby była jasność :D ogólnie nie są złe, wymagam tylko troche więcej :) 

Edytowane przez Sleepy Jeezy

Mam Forestera XT z 2014 i wielkość wnętrza z wyjątkiem bagażnika bije na głowę samochody swojej klasy jak i większość samochodów pozycjonowanych klasę wyżej. Drugim samochodem który posiadam jest Nissan Pathfinder R51 i wszystko dotyczące wielkości wnętrza w porównaniu do Forestera się potwierdza. Układ napędowy Forestera bardzo dobry ale już nie taki jak kiedyś ale i tak lepszy od większości obecnie oferowanych samochodów. Radość z jazdy przeogromna. Były dwie wersje XT jedna na Europę druga na USA. Silnik niby taki sam EU - 241KM  USA-250KM moment w obu po 350 Nm ale zakres w którym jest dostępny jest o ok. 2000 obr./min większy w wersji US i to się czuje. Do zalet zaliczyłbym również wysoki prześwit czy widoczność z kabiny. Wada to w jakimś stopniu "banerkowatość" czyli wrażenie jazdy w puszce. Oczywiście dałoby się wygłuszyć. Tego w Pathfinderze nie uświadczysz. Jakość wnętrza przeciętna ale nie taka znowu zła.

Chcesz się cieszyć z jazdy to nie zastanawiaj się bież Forestera 2.0 XT wady ma ale....

• Like 1

Polataj XT ja smigalem trochę xc60 w D5 a teraz mam forka xt , dużo dynamiczniejszy forek,miejsca więcej,skrzynia nie wyje w 2018 modelu (nowe oprogramowanie) no z 14 roku jest wyjec , napędy mega. Na minus materiały wnętrza- w forku więcej plastiku.

Nic mi ta skrzynia nie wyje. Wersja XT z USA.

Ciekawostka- sprawdzałem z 5 ogłoszeń na otomoto Forestera XT, w żadnym z nich nie było zdjęcia bagażnika :D mimo 5 ujec na tylną kanapę... jest tak aż źle? :D 

Na papierze ma większą pojemność niż xc60 a na zdjęciach spoza ogłoszeniami wyglada normalnie 

W linku znajdziesz wymiary bagażnika.......w calach. :)

2014 Subaru Forester (cars101.com)