Skocz do zawartości

Vitara, CR-V, Sportage, terenówki, itd. - samochód na ryby

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

Firmowe vivaro po 3 latach używania w serwisie nawet filtra paliwa nie zmienili. Z łaska olej wymienili... Fakt że auto więcej stoi niż jeździ, przelotu może ze 20 tys.

Filtry powietrza i kabinowe oczywiście też nie ruszone. Auto jest na długoterminowym wynajmie a teraz firma wykupić chcę to może dla tego tak olewają

Nie, jeżdżę jak fabryka stworzyła. Jedyna zmiana to lakierowanie proszkowe felg i zmiana opon na całoroczne AT. Jako wyposażenie dodatkowe wrzuciłem sobie do bagażnika aluminiową skrzyneczkę z liną holowniczą, kablami rozruchowymi, saperką i takimi popierdołami. A i jeszcze dziabnąłem sobie światełko na trzepak z przodu, do płoszenia zwierzyny w nocy

• 3 miesiące temu...

A dawno nie bylo pisane to ja cos napisze. Panowie, przekręcil mi sie Forester ... tzn serducho mu padło. Remont tego silnika to koszt rowny wartosci auta - odpada. Sprzedaż w takim stanie ... o ile sie uda to pieniadza z tego nie bedzie. Zostaje wymiana silnika. Macie jakies doświadczenia w tych tematach? Ryzyko spore ale jak napisalem wczesniej to jedyna opcja jaka widzę na dziś.

Hanz. Remont lub przekładka silnika w tym modelu opłaca się tylko jak reszta jest w minimum dobrym stanie. Z kupnem używanego i montażem jest o tyle niebezpiecznie, że za chwilę stanie się to samo. Tak jak pisze kolega wyżej, jedynie remont a i to w wypadku gdy reszta minimum na 4.

Z tego co sie orientowalem to remont jakies 10-13k ... sporo jak do auta ktore warte jest 15k ... stan auta oceniam na dobry inaczej nawet nie myslalbym o naprawianiu. Nie idzie jakos takiego silnika przed montazem sprawdzic?[/quo

Byłem już pewny kupna subaru forester pod łódkę ale po przeczytaniu opini,forum ,regulacji zaworów zwłaszcza przy gazie dałem sobie spokój….????

(...) Nie idzie jakos takiego silnika przed montazem sprawdzic?

Idzie - rozebrać i zobaczyć co ma w środku. Tylko sumarycznie koszt chyba wyjdzie porównywalny z remontem. ;-)

Będąc w podobnej sytuacji, sprzedałem samochód za grosze, kupiłem drugi, dzień albo dwa przed umówionym terminem wymiany silnika, nie żałuję.

Wymiana silnika to loteria, chyba że znasz dawcę i jesteś pewien jego stanu.

Remont kosztuje, ale jak zrobiony dobrze to wiesz co masz.

Jak się nie kręć plecy z tyłu.

Jeśli uznałbym, że chcę ten samochód chcę mieć jeszcze kilka-kilkanaście-kilkadziesiąt lat, to remontowałbym, jeśli nie, szukałbym drugiego, chyba że faktycznie znalazłbym jakiś pewny silnik na wymianę.

• Like 1

5 lat temu remont kosztowal niecale 4tys

takie anomalia (już?) nie występują :)

Dzięki panowie za porady - decyzje jakąś muszę podjąć sam ... sprawę utrudnia fakt, że ja naprawdę polubiłem to auto :) z wszystkimi jego wadami co utrudnia takie zdroworozsądkowe myślenie :) ... ehh

takie anomalia (już?) nie występują :)

Dzięki panowie za porady - decyzje jakąś muszę podjąć sam ... sprawę utrudnia fakt, że ja naprawdę polubiłem to auto :) z wszystkimi jego wadami co utrudnia takie zdroworozsądkowe myślenie :) ... ehh

Może wady nowego nabytku zrekompensują Ci wady starego z nawiązką ;) A tak serio - czy tylko silnik od forestera pasuje do tego modelu czy można zrobić swap z innego auta?

2004, 2.0 SOHC ej201

Można tam wszczepić 1.9 tdi, albo 1.8 turbo z audi. Fajnie się to odpycha już. Jeżeli remont robiony u dobrego mechanika to nie będzie kosztował więcej niż 8 tysięcy. Odezwij się na priv mogę pomóc. Ceny dla województwa lubelskiego

• Like 1

2004, 2.0 SOHC ej201

To są silniki nie do uwalenia, poza tym, kwoty remontu o których piszesz, tyczą się silników turbo z imprez WRX czy STI EJ20X.

Co dokładnie powiedział ci mechanik odnośnie remontu? Co jest do wymiany?

Edytowane przez count_martin3z