Skocz do zawartości

Vitara, CR-V, Sportage, terenówki, itd. - samochód na ryby

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam do firmy D-Maxa albo Hiluxa, podwójna kabina albo półtorówka. Ktoś coś? Nowy Isuzu, czas oczekiwania ponad pół roku, Toyota...lepiej nie mówić...

https://www.isuzu.com.pl/oferty-lokalne

Ciągle odbiór w przyszłym roku. Jesteśmy gotowi "zaryzykować" kupno używki w dobrym, pewnym stanie.

Edit: sorki ze sie tak wciąlem w wątek ...Na razie nie mam wyceny remontu, opieram sie bardziej na danych z forum subaru zeby zlapać rząd wielkosci. Analizuje temat i na dzis blizej jestem remontu niz wymiany ... musze tak obiektywnie ocenic stan auta, np. Sprawdzic co sie tam pod tapicerką dzieje co jakis obraz tego jak dlugo bede mogl nim pojezdzic mi da. Generalnie wymiana silnika i zwiazane z tym ryzyko coraz mniej mi sie podoba.

Edytowane przez hanz

Jak stare auto i ile przebiegu?

Z mojego doświadczenia wynika, że wszelkie czyszczenia dpfa, to tylko reanimowanie trupa i wyrzucanie kasy.

Przy starym aucie i dużym przebieu lepiej pozbyć się dpfa lub auta

Mi dpf wymontowali,wypalili ,zamontowali i był spokój.

Jak stare auto i ile przebiegu?

Z mojego doświadczenia wynika, że wszelkie czyszczenia dpfa, to tylko reanimowanie trupa i wyrzucanie kasy.

Widzisz, prosiłem osobę z wiedzą na priv, a Ty nie wiedząc o co chodzi zabierasz głos. Potem na forum wychodzą pierdoły.

I później można spotkać takiego Janusza na ulicy którego samochód dymi jak lokomotywa i truje wszystkich wokół oraz siebie.

Na szczęście SKP będą coraz dokładniej weryfikowały przydatność takich wynalazków do dalszej eksploatacji.

Nie ma to jak typowy polak - Janusz biznesu - nie wymienia zepsutej części tylko ją wycina z układu.

• Like 1

Systematycznie co 1,5 roku płucze DPF za 3,5 stówki , nie wiem ile w tym roku kosztuje taka czynność .

Zaoszczędziłem na spalaniu ON to mogę wydać troche kasy na utrzymanie kopciucha .

Żaden benzyniak nie przebije diesla w terenie ale to tylko moje zdanie .

Zawsze przy sprzedaży będzie z DPF droższy o kilka stówek ;)  .

Jak nie było czym na rybki  to do GAZ-a 69 wsadziłem 2.0 benzyniaka ze skrzynią od Forda Transita .

Nie wiedziałem  że jestem Januszem biznesu   , kilka lat Gaz zarabiał na moją obecna fortunę .

,, Jak się nie ma co się  lubi to się  lubi to co ma " 

O takiej profanacji Subaru to jeszcze nie słyszałem  :D  To jak by do BMW wsadzić silnik od Skody 1.4 TSI  i też będzie się odpychać  :D

Wiem że to śmiesznie brzmi, ale osobiście jeździłem takim subara z 1.9 tdi na zwykłej pompie wtryskowej z większa sekcją, większych wtryskach turbo seria było, i powiem szczerze że 2.0T z subaru słabo wypada przy 1.9 tdi, a rzekłbym nawet że kiepsko, 1.8 turbo było trochę pokręcone bardziej, i tu już ta maszyna dawała ognia, jednak ani jedno ani drugie nie da takiego środka ciężkości ani równowagi co bokser. Ale jeżeli coś jest głupie ale działa to....

Zrób remont Forestera, jak ci padła panewka na wale to można wykonać jeden szlif na +0.25 do tego panewki Race i masz gotowe. Jest na forum subaru koleś co sprzedaje nowe wały z panewkami Race po 2 tyś. Plus płukanie silnika całego z głowicami, planowanie i sprawdzenie szczelności głowic. Napisz co ci padło bo może tylko UPG. to znacznie mniejszy koszt. Jak sam zrobisz to dużo kasy zostanie w kieszeni.

Najważniejsza zasada w tych silnikach to pamiętać o stanie oleju i nic się nie dzieje jak jest olej. No chyba że tak jak u mnie padła pompa oleju, zrobiłem remont i dalej lata. Powodzenia .

Edytowane przez BOSMAN 76
  • Like 3

Wiem że to śmiesznie brzmi, ale osobiście jeździłem takim subara z 1.9 tdi na zwykłej pompie wtryskowej z większa sekcją, większych wtryskach turbo seria było, i powiem szczerze że 2.0T z subaru słabo wypada przy 1.9 tdi, a rzekłbym nawet że kiepsko, 1.8 turbo było trochę pokręcone bardziej, i tu już ta maszyna dawała ognia, jednak ani jedno ani drugie nie da takiego środka ciężkości ani równowagi co bokser. Ale jeżeli coś jest głupie ale działa to....

Proszę nie pisz że Subaru 2.0T wypada słabo w porównaniu do 1,9TDI bo to dyskwalifikuje wszystko o czym piszesz. Nie obraź się ale to co napisałeś to szczyt ....

Edytowane przez bho70

Dzieki pany za porady. Na dzis jestem na etapie "remont". A ze sam sobie usterke zdiagnozowalem (a spec ze mnie jak z koziej dupy worek na mąke) to oddam forka do warsztatu. Trzeba wyciagnac serducho i sprawdzic co go boli. Jesli da sie reanimowac bedziemy reanimowac, jesli nie ... to tu widze wlasnie slaby punkt planu :) ale co wymysle na sucho ... nic.

I później można spotkać takiego Janusza na ulicy którego samochód dymi jak lokomotywa i truje wszystkich wokół oraz siebie.

Na szczęście SKP będą coraz dokładniej weryfikowały przydatność takich wynalazków do dalszej eksploatacji.

Nie ma to jak typowy polak - Janusz biznesu - nie wymienia zepsutej części tylko ją wycina z układu.

Polak kolego, piszemy wielką literą.

Typowo jak Janusz, to ty się zachowujesz. G... wiesz ale odezwać się musisz...

Ciekawe kto do starego wyeksploatowanego diesla wstawi dpfa za kilka tysięcy?

Który nie wiadomo ile tak naprawdę podziała.

Chińskie zamienniki jeżeli już działają, to bardzo krótko.

Mój mechanik odmówił montażu chińskiego wynalazku. Dlatego auta już u mnie nie ma.

Edytowane przez Artech
  • Like 1

Typowo jak Janusz, to ty się zachowujesz. G... wiesz ale odezwać się musisz...

Ciekawe kto do starego wyeksploatowanego diesla wstawi dpfa za kilka tysięcy?

Który nie wiadomo ile tak naprawdę podziała.

Chińskie zamienniki jeżeli już działają, to bardzo krótko.

Mój mechanik odmówił montażu chińskiego wynalazku. Dlatego auta już u mnie nie ma.

Jak nie da rady naprawić samochodu lub nie stać Cię na jego utrzymanie to go sprzedaj i przesiądź się na rower a nie udajesz że Cię na to stać.

Trucie wszystkich na około użytkując taki samochód ? Widzę że ubodło kolegę.

Jak nie da rady naprawić samochodu lub nie stać Cię na jego utrzymanie to go sprzedaj i przesiądź się na rower a nie udajesz że Cię na to stać.

Trucie wszystkich na około użytkując taki samochód ? Widzę że ubodło kolegę.

A Ty umiesz czytać treść ze zrozumieniem? Czy tylko nagłówki fake newsów czytujesz? Edytowane przez Artech
  • Like 1