Misiek1 Opublikowano 5 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2024 (edytowane) W pierwszym poście nie chciałem zarażać swoją ogromną niechęcią do silników TFSI bo nie ma teoretycznie ku temu przesłanek. Ja ogromny zwolennik benzynowych silników ( jedyny w rodzinie!) jakby miał wybrać TFSI vs. TDI bez wahania wybiera diesla. Ale wróćmy do tematu , który niby sam zacząłem a Ty pociągnąłeś - DSG jaka Wasza opinia jest o tych skrzyniach? Bo ja robię praktycznie wszystko przy autach ale skrzyń automatycznych się nie tykam ! Ogólnie te skrzynie mają bardzo dobre opinie , ale jak się wczytamy na niektórych forach to wnioski są podobne do moich obserwacji (bo często klient przywozi auto i okazuje się być uszkodzona skrzynia i po jakimś czasie w rozmowie z klientem dowiaduje się co i jak ).Uogólniając :do 150 tys. -super skrzynia ! w okolicach 150 tys. padają sprzęgła -koszt 4-8 tys. ( choc jak napisz epod spodem podobno wzrósł teraz dwukrotnie) 150-250 tys. - jest ok !w okolicach 250tys. -pada płytka /mechatronika kolejny koszt 6-8 tys. 250-300tys. -jest ok przy 300 tys. padają sprzęgłaDosłownie kilka dni temu rozmawiałem z gościem specjalizującym się w skrzyniach DSG i stwierdził ,ze super skrzynia ( dla mechaników też , ale o tym później ) tylko przez zaniedbanie ( brak wymiany zaworów przy sterowników, które załączają sprzęgła co 100tys. km ) się psują . Tylko sobie usiadłem jak powiedział mnie ile to kosztuje -15tys. złotych Dodam tylko ,że jest to bardzo szybka naprawa według niego. Dodam tylko ,że sam zastanawiam się /zastanawiam się w rodzinie nad zakupem VAG-a w rodzinie z tą skrzynią. I chętnie poczytam Wasze opinie jako użytkowników , bo tak jak pisałem ja tylko mam kontakt jak klient przyjedzie + jak jadę sprawnym lub niesprawnym autem . Edytowane 5 Kwietnia 2024 przez Misiek1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 5 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2024 Aktualnie jeżdżę Octavią III 2.0 TDI z DSG. Auto kupiłem z przebiegiem 95 tyś. Olej oczywiście nie był zmieniany bo ASO zaleca co 120 tyś więc na dzień dobry zrobiłem wymianę dynamiczną, później regularnie co 60 tyś. Aktualnie mam 270 tyś. nalotu i nic się nie dzieje ze skrzynią, pracuje jak w dniu zakupu auta. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek1 Opublikowano 5 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2024 Szczerze to muszę dopytać jak jest z wymianą oleju w Polskich ASO - bo sam raz robiłem przymiarki do Octavii RS 4x4, tylko one były sprowadzane i wszystkie miały od początku przeprowadzane wymiany olejów zarówno w dyferencjale jak i skrzyni co 60 tys. Robił to salon , nie wirem czy było to zalecane .Ale niektórzy na zachodzie to robią te wymiany . Oleje wymieniane co 6-10 tys. km ( tutaj chyba zalecenia są chyba co 30 tys.) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 5 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2024 Ja w silniku wymieniam co 15 tyś., w skrzyni co 60 tyś. czyli interwały dwukrotnie krótsze niż zaleca producent. Jeżdżę bez najmniejszych usterek od ponad 5 lat. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forecast Opublikowano 5 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2024 Ja w silniku wymieniam co 15 tyś., w skrzyni co 60 tyś. czyli interwały dwukrotnie krótsze niż zaleca producent. Jeżdżę bez najmniejszych usterek od ponad 5 lat. Nie wiem jaki model DQ masz ale szykuj kasę na remont mechatroniki. No chyba że masz DQ500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 5 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2024 Nie wiem jaki model DQ masz ale szykuj kasę na remont mechatroniki. No chyba że masz DQ500Ja też nie wiem. Zmieniam olej, tankuję i jeżdżę bo ryby biorą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 5 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2024 Ja też nie wiem. Zmieniam olej, tankuję i jeżdżę bo ryby biorą Na co zmieniasz Octavię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 5 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2024 Nie wiem jaki model DQ masz ale szykuj kasę na remont mechatroniki. No chyba że masz DQ500Jak to sprawdzić? Q5 2020 to DQ500 czy nie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 5 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2024 Na co zmieniasz Octavię?Jeszcze nie wiem ale na 95% zostanę przy koncernie VAG. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcipas Opublikowano 5 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2024 Octavia 3, 2.0 tdi, DSG, 184km Scout. 272k najechane. Olej co 15k, w skrzyni co 60k. Jeżdżę i obserwuję ???? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 5 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2024 Jeszcze nie wiem ale na 95% zostanę przy koncernie VAG.Dobry wybór, miałem Golfa 1,9 Tdi 170 KM, Alhambrę 1,9 Tdi 150 KM, Audi A4 1,8 T 230 KM i teraz Q5 2.0 Tdi 210 KM ( w planach - obenie na gwarancji i 163 ale niuton 400) i polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 6 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2024 Syreną Bosto, bez specjalnych kłopotów jeździliśmy po biebrzańskich bagniskach. Pojazd prosty i niezawodny 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 6 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2024 Dobry wybór, miałem Golfa 1,9 Tdi 170 KM, Alhambrę 1,9 Tdi 150 KM, Audi A4 1,8 T 230 KM i teraz Q5 2.0 Tdi 210 KM ( w planach - obenie na gwarancji i 163 ale niuton 400) i polecam.Wszystko fajnie tylko gdzie tym na ryby pojedziesz? Chyba tylko pod sleep na ośrodku wypoczynkowym? Pomijając możliwości jazdy po nieutwardzonych drogach to nawet w las nie wjedziesz bo będziesz się bał o lakier. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 6 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2024 Syreną Bosto, bez specjalnych kłopotów jeździliśmy po biebrzańskich bagniskach. Pojazd prosty i niezawodny Aż dziwne, ze tak niezawodny pojazd zniknął z naszych dróg 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 6 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2024 Aż dziwne, ze tak niezawodny pojazd zniknął z naszych drógKażdy pojazd ma swój czas, za 30 lat mało kto będzie pamiętał o dzisijszych konstrukcjach 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 6 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2024 Wszystko fajnie tylko gdzie tym na ryby pojedziesz? Chyba tylko pod sleep na ośrodku wypoczynkowym? Pomijając możliwości jazdy po nieutwardzonych drogach to nawet w las nie wjedziesz bo będziesz się bał o lakier.Nie wszyscy hasają po lasach w poszukiwaniu dzikich rzek. Powyższymi samochodami dojeżdżałem na ryby bez problemu - ponton w bagażniku i do boju. Są różne modele wędkarstwa. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 6 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2024 Każdy pojazd ma swój czas, za 30 lat mało kto będzie pamiętał o dzisijszych konstrukcjachAkurat mam Sławku to szczęście, ze na ryby jeżdżę Land Cruiserem, który lat ma obecnie 18, a jestem przekonany, ze nawet, jak będzie miał 30, nadal będzie nadawał się do użytkownika i jeździł po polskich drogach. (Oczywiście o ile eko-oszołomy pozwolą ????) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 7 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2024 (edytowane) Syreną Bosto, bez specjalnych kłopotów jeździliśmy po biebrzańskich bagniskach. Pojazd prosty i niezawodny Bosto to była wersja limitowana , w tamtych czasach w sferze marzeń i westchnień . Kolega miał 102 w wersji myśliwskiej i na Mazurskich bezdrożach dawała radę. Pojazd prosty , ale z tą niezawodnością , to różnie bywało Aż dziwne, ze tak niezawodny pojazd zniknął z naszych drógPaweł uwierz mi , że jazda Syreną była przygodą samą w sobie i miała swój urok. Edytowane 7 Kwietnia 2024 przez Pisarz.......ewski Piotr 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 7 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2024 Bosto to była wersja limitowana , w tamtych czasach w sferze marzeń i westchnień . Kolega miał 102 w wersji myśliwskiej i na Mazurskich bezdrożach dawała radę. Pojazd prosty , ale z tą niezawodnością , to różnie bywało Paweł uwierz mi , że jazda Syreną była przygodą samą w sobie i miała swój urok. To była jazda Niedawno robiąc porządki w garażu znalazłem taki skarb 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabadaonbis Opublikowano 7 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2024 Człowieku popatrz na allegro po ile takie lampy chodzą....toż to lepsza inwestycja niż złoto ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 7 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2024 https://www.youtube.com/watch?v=BoDIIgqizF8 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 7 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2024 Człowieku popatrz na allegro po ile takie lampy chodzą....toż to lepsza inwestycja niż złoto To nie wszystkie skarby Nówka rama do Wartburga !!! plus błotniki ,progi itd .Nowe lampy 4szt. do PF125P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 7 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2024 Jechaliśmy wzdłuż Biebrzy i zjeżdżaliśmy tam, gdzie już wróciła do koryta. Nie było gdzie namiotu postawić. Bostonka była jak amfibia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek1 Opublikowano 10 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2024 Wszystko fajnie tylko gdzie tym na ryby pojedziesz? Chyba tylko pod sleep na ośrodku wypoczynkowym? Pomijając możliwości jazdy po nieutwardzonych drogach to nawet w las nie wjedziesz bo będziesz się bał o lakier.Nie każdy przejmuje się autem -znam takich co mają w 4 literach bo dla nich auto to auto. Na moich oczach porysowali na rybach auta , każdy w cenie mieszkania ( albo jeszcze wtedy dwóch ). Kupią sobie następne. Choć jeden po tym jak usłyszał cenę za lakierowaniem swojego auta to chciał za moją Toyotę chciał zapłacić dwa razy więcej niż jest warta Akurat mam Sławku to szczęście, ze na ryby jeżdżę Land Cruiserem, który lat ma obecnie 18, a jestem przekonany, ze nawet, jak będzie miał 30, nadal będzie nadawał się do użytkownika i jeździł po polskich drogach. (Oczywiście o ile eko-oszołomy pozwolą )To jeszcze młoda -moja najmłodsza ma ponad 25 lat 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czoper Opublikowano 11 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2024 Apropo 30latkow ???? ciężko się nim zakopać ???? 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi