Skocz do zawartości

Vitara, CR-V, Sportage, terenówki, itd. - samochód na ryby

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za info :)

Pomarudzę Ci w takim razie :D

Masz od nowości? Czy brałeś pod uwagę coś innego i czemu jednak Alfa? Czym jeździłeś wcześniej ?:)

Pozdrawiam

Tak mam od nowości.

Brałem pod uwagę X3, Cuprę Atecę i GLK. Jeździłem wszystkimi (jazdy próbne).

Czemu Stelvio? Trakcja,dynamika, silnik, skrzynia, design, jakość wykończenia, itd.

Po jeździe próbnej przepadałem [emoji41]

Wcześniej miałam Kodiaqa 2.0 tfsi 190km z Dsg, a jeszcze wcześniej co trzy lata auta służbowe klasy średniej takie tam Passaty i tym podobne.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Edytowane przez Adam K.
  • Like 1

Tak mam od nowości.

Czemu Stelvio? Trakcja,dynamika, silnik, skrzynia, design, jakość wykończenia, itd.

Wcześniej miałam Kodiaqa 2.0 tfsi 190km z Dsg, a jeszcze wcześniej co trzy lata auta służbowe klasy średniej takie tam Passaty i tym podobne.

Wow, czyli podobne pomysły mamy :)

Ostatnie pytanka, obiecuję :) 

Jak byś ocenił komfort w Kodiaq do Passat i np Stelvio czy Ateca? Tak jak wyżej pisałem, mam F11, które cudownie w trasie jeździ i boje się przepaści akustycznej szczególnie :) 

Dzięki za odpowiedzi. 

Na spalanie nie patrzę, robię 10-12kkm rocznie, prawie bez znaczenia :)

Pytanie kiedy miałeś F10 :) Mój ma w tej chwili 13 lat, może to kwestia wieku. Ja jeździłeś swoim 7 lat temu to miałeś młodsze auto a takie duperele to ze starości raczej padają :)

No właśnie mój też był leciwy, jak go sprzedawałem - poszedł w świat w 2022, w wieku lat 12 ????

• Like 1

Tak mam od nowości.

Adam, napisz, jak ten Kodiaq sprawował się w „terenie”, o ile masz jakieś doświadczenia.

Kodiaq nie jest do terenu.

Ten napęd 4x4 (dołączany) jest raczej na zaśnieżone drogi…

Jeżeli chcesz porównywać Stelvio do innego suv-a pod względem przyjemności z jazdy w tej klasie, to fachowcy lepsi ode mnie mówią, że tylko Macan.

Co do hałasu, ogólnego komfortu ….wyluzuj…w tej klasie to standard …w gratisie… :-)

Stelvio ma u mnie dożywocie, nie sprzedam go, takich aut będzie coraz mniej, księgowi i ekolodzy wykończą prawdziwe samochody [emoji41]

A co do auta w teren i na ryby to mam takiego :-)

a939920c8aae95e8e17c986fe32ba74e.jpg

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Pro

Edytowane przez Adam K.
  • Like 3

Panowie a ktoś ma kontakt z Alfa Romeo Stelvio, tak ok 2018 2.0PB?

Jakbyście określili serwisowanie takiego auta? Koszt i upierdliwość? 

Pozdrawiam

Bajka- jedno z niewielu Alf , które naprawdę mnie do siebie przekonało. Mój znajomy je ma i z innym kumplem mechanikiem mu je serwisujemy.  Zarówno właściciel Alfy jak i drugi kumpel -mechanik to fanatycy BMW, ale Alfa ich naprawdę urzekła. Ja rozważałem zakup albo właśnie Stelvio jako auto bardziej uniwersalne. Ale jeszcze bardziej marzyła mnie się ta Gulia -dla mnie dużo lepsza od Audi A4 i BMW serii 3 (co potwierdzają wyżej wymienieni koledzy bo właściciel Alfy ma jako drugie auto F30 i też by teraz brał Gulie -mówimy o ogólnej frajdzie jazdy, komforcie bo tak jak mu się psuje ta F30 i ile w nią kasy już wtopił to jest istny szok.   )

Stelvio ma u mnie dożywocie, nie sprzedam go, takich aut będzie coraz mniej, księgowi i ekolodzy wykończą prawdziwe samochody [emoji41]

A co do auta w teren i na ryby to mam takiego :-)

Pisałem już tutaj ,że kiedyś rozważałem nowego Commandera , bo faktycznie wciągała nosem Granda ( i dlatego go wycofano z oferty)  ? Gdyby nie pewna awantura z dealerem to pewnie teraz i ja mógłbym się pochwalić takim autem .A teraz dla mnie cena tego auta to nieporozumienie na dodatek nie spotkałem auta , które by było odpowiednio doinwestowane bo Jeep to kapryśna zabawka i trzeba o nią dobrze dbać. Ale to jest naprawdę piękne auto! 

Edytowane przez Misiek1
  • Like 1

Porównywanie Alfy która zadebiutowała w sprzedaży chyba 2018 roku do BMW F.. jest trochę bezsensu bo to są już leciwe dziadki z przebiegami 300 tysi i projektowane 15 lat temu, dlatego trzeba porównywać do BMW G.. a to jest duża różnica :)

Pepe piszesz to do mnie? Jakoś komentujesz moje posty ale za ch... nic z nich nie wynika dla mnie, zero przydatności.

Nawet powyższe - takie porównanie ma głęboki sens, bo zmieniam F właśnie może na Alfy Stelvio. Po co mi porównywać do G, skoro G nie biorę pod uwagę?

Ale nawet jeśli masz ochotę sobie popisać, i skoro "trzeba" porównywać Alfę do G... to porównaj śmiało, ale napisz coś więcej niż "dużą róznica".

Pozdrawiam

• Like 1

Porównywanie Alfy która zadebiutowała w sprzedaży chyba 2018 roku do BMW F.. jest trochę bezsensu bo to są już leciwe dziadki z przebiegami 300 tysi i projektowane 15 lat temu, dlatego trzeba porównywać do BMW G.. a to jest duża różnica :)

Tylko ,że on ma obydwa od nowości i od nowości walczy z usterkami. I jego auto nie ma przebiegu większego niż 100tys. km bo na jedną osobę u niego w rodzinie przypada ponad 2 samochody. 

Uważać trzeba na poprzedniego właściciela i jak dbał o to auto. Czy nie było składane z trzech. Te z którymi ja mam do czynienia to tylko eksploatacja typu oleje, filtry, zawieszenie, hamulce.  I nie pamiętam by było coś więcej - na pewno wbrew obiegowej opinii na lawecie nie wracały. 

• Like 3

Stelvio jest od 2016 w sprzedaży to raz. Akurat G20 chciał ten kumpel zamieniać za F30 i stwierdził ,że to bezsens. Kolejny argument dodał kolega mający warsztat z BMW twierdzący ,że jak narzeka na F-ke to się złamie przy G . Pomijamy kwestię gustu co do wyglądu po poliftingi kogo znam to zdecydowanie mu się nie podoba.  Mówimy o awaryjności BMK-a to kilkanaście razy wracała mu na lawecie bo nagle podczas jazdy odmawiała posłuszeństwa ( najfajniej zawsze było jak był to lewy pas i prędkość ,,typowo niemiecka" a tutaj nagle zdecydowana odcinka ,że prawie wszyscy przez przednia szybę wylatują - jak żyje takich cyrków nie widziałem zwykle auta podczas awarii delikatnie wytracają prędkość .I dlatego zamienił na Alfę  a BMW jeździ wkoło komina. 

• Like 1

Brał ktoś z kolegów pod uwagę Toyotę RAV4 Hybrid?   Generacja IV po lifcie lub V.

Kilka lat temu chodziła mi po głowie Rav4 IV. Od 2013 mam aurisa hsd i ma u mnie dożywocie. Jednak potrzebowałem czegoś żeby ciągać i wodować łódkę. Jako, że miałem kilka toyot wcześnie i byłem zawsze zadowolony to był to oczywisty kierunek.  Trochę popytałem ludzi, którzy użytkowali..... Obejrzałem testy napędów na rolkach i zrezygnowałem. Sam nie testowałem. W ostatniej generacji napęd podobno jest dużo lepszy.