Skocz do zawartości

Vitara, CR-V, Sportage, terenówki, itd. - samochód na ryby

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

To ja z innej beczki może być i 4x4.  :D

Czy może ktoś wie gdzie w Lubelskim bądź oscienych mogę obejrzeć na żywo toyotę sienna ostatniej generacji i albo lub Hyundai-a Staria. Wersję silnikowe bez różnicy chodzi mi głównie o wymiary bagażnika i czy jest możliwość montażu uchwytów do wózka inwalidzkiego. 

Edytowane przez albercik2

Piszecie że hybryda nie nadaje się do ciągnięcia przyczepy. To ciekawe.

Jeżdżę już 3 służbowym Lexusem RX i ciągam kilka razy w roku przyczepę. Poprzednie 2 RX450h z powodzeniem ciągały moją łódkę i slipowały ją.

Mój znajomy ciągą dużą przyczepę kempingową w wakacje NX350h po całej europie i jest zadowolony. A jeździ załadowany na max w 4 osoby + rowery na dachu.

Ciekawe tu teorie się pojawiają ale chyba wygłaszane przez osoby które nie bardzo się znają.

Nie piszę oczywiści że to auta do slipowania w ciężkim terenie bo to nie taki typ samochodu.

To ja z innej beczki może być i 4x4.  :D

Czy może ktoś wie gdzie w Lubelskim bądź oscienych mogę obejrzeć na żywo toyotę sienna ostatniej generacji i albo lub Hyundai-a Staria. Wersję silnikowe bez różnicy chodzi mi głównie o wymiary bagażnika i czy jest możliwość montażu uchwytów do wózka inwalidzkiego. 

Wygogluj sobie ogłoszenia sprzedaży w twojej okolicy , może będzie oferta sprzedaży. Wtedy zadzwoń i pogadaj i myślę ,że jak ktoś już sprzedaje furę to nie powinno być problemu.

Piszecie że hybryda nie nadaje się do ciągnięcia przyczepy. To ciekawe.

Jeżdżę już 3 służbowym Lexusem RX i ciągam kilka razy w roku przyczepę. Poprzednie 2 RX450h z powodzeniem ciągały moją łódkę i slipowały ją.

Mój znajomy ciągą dużą przyczepę kempingową w wakacje NX350h po całej europie i jest zadowolony. A jeździ załadowany na max w 4 osoby + rowery na dachu.

Ciekawe tu teorie się pojawiają ale chyba wygłaszane przez osoby które nie bardzo się znają.

Nie piszę oczywiści że to auta do slipowania w ciężkim terenie bo to nie taki typ samochodu.

Nie tylko w tym temacie ciekawe teorie się pojawiają. W temacie kołowrotków i wędek również. Tak to jest, jak ma się zero pojęcia. :)

Mój Auris touring sport z 2013 nie ma homologacji do ciagania przyczepy. Mogę założyć hak ale tylko pod bagażnik rowerowy. Wszystko zależało od świadomości zamawiającego auto. Ja kupiłem demonstracyjny i nie miałem wplywu. Nie wiem jak było/jest przy suwach, W moim aucie żeby ciągać przyczepę trzeba było domówić dodatkowy pakiet chłodzenia baterii czy jakoś tak. Specjalistą nie jestem. Więc podejrzewam, że właśnie z takich przypadków biorą się opinie "nie da się" ????

Edytowane przez Marcipas
  • Like 2

Nie tylko w tym temacie ciekawe teorie się pojawiają. W temacie kołowrotków i wędek również. Tak to jest, jak ma się zero pojęcia. :)

Po to jest forum, żeby każdy mógł wyrazić swoje zdanie. Gdyby wszyscy mieli takie samo zdanie, to zamiast forum powstanie kółko wzajemnej adoracji. ;)

• Like 3

Stelvio nie za lekkie do ciągania cięższych zestawów?

Moj przyjaciel ma Stelvio z tym mocniejszym 2 litrowym silnikiem, ciaga Finvala Rangy 510 i widzialem jak wyjezdza z na prawde ciezkich slipów.

On jest tym autem zachwycony

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez kruz
  • Like 1

Każdy ma swoje spostrzeżenia i swoje zdanie jak również doświadczenia życiowe i trzeba to uszanować a nie od razu ganić że stek bzdur

dla jednego autem "terenowym" będzie już Skoda z napędem 4x4 dla innego dopiero Land Cruiser :)

Masz racje absolutną z tym, że kazdy ma prawo wyrazić swoją opinię. Fajnie byloby jednak gdyby ta opinia poparta była wlasnymi doświadczeniami a nie wyczytanymi w internecie informacjami albo historyjkami od kolegi co ma kolege.

• Like 1

Kiedyś woziłem trochę jachty motorowe po Europie starym niezawodnym Puchem GE 280 z 1988 roku. 927dcc651944516f1bc55f140a892499.jpg

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

W terenie też dawał radę. 6606763008aa3f6d0059d8a48285b0fb.jpg

I takie cygara też się trafiały 36" 2.motory po 600 KM waga 6500 kg.566739b468e052a85355ecf01767cf9b.jpg

Edytowane przez MietekK
  • Like 10

Hamulce pneumatyczne + dobry hak tzw,, maul kuplung" chyba tak się to pisze z atestem wpisany w dowód oraz trzy osie hamowane i wtedy można. No i oczywiście prawko C. E bo do tego najbardziej się czepiali przy kontroli

.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

Różne landary się woziło.

cdbe60d3041b8e0ac3c19fe40f63125a.jpg

Edytowane przez MietekK
  • Like 2

Moj przyjaciel ma Stelvio z tym mocniejszym 2 litrowym silnikiem, ciaga Finvala Rangy 510 i widzialem jak wyjezdza z na prawde ciezkich slipów.

On jest tym autem zachwycony

Niestety mam cięższy zestaw.

Obecnie używam Forka XT z 2006, ale szukam czegoś nowszego i cięższego właśnie.

Myślę o Tiguanie Allspace lub Skodzie Kodiaq, oba w TDI 2.0

Niestety mam cięższy zestaw.

Obecnie używam Forka XT z 2006, ale szukam czegoś nowszego i cięższego właśnie.

Myślę o Tiguanie Allspace lub Skodzie Kodiaq, oba w TDI 2.0

Znajomy ciąga dużą, prawie 6 metrową lodz Volvo xc90 i tez jest super zadowolony.

Ja teraz kupilem V90 cross country, dosc ciezkie auto ale do ciagania przyczepy sprawdza sie super

• Like 2

Panowie, nie mam nigdzie Volvo w rodzinie. Drogie to to w serwisie i utrzymaniu? Pozdrawiam

Ja mam w domu dwa Volvo. v90 cc i xc60 - tym żona jezdzi, poki co sie nic nie dzieje oprocz jakichś pierdół z elektroniką, ktore jednak wymagaly wizyty w serwisie. Kupowalem je jako nowe z wydluzoną do 5 lat gwarancją wiec jak sie cos zepsuje to bedzie problem Volvo.

Przeglad co 30 tys kosztuje cos kolo 2 tys. W moim wymieniam olej co 10 i to koszt jakies 600 zl (cos kolo tego). U zony co rok, bo ona kilometrow kręci tyle co kot napłakał

Wczesniej kupilem xc70cc, ktore mialo sluzyc tylko do ciagania łodki. Po jakims roku jednak stwierdzilem, ze to bez sensu i poszlo w ludzi. Mialem je kolo roku - nic sie nie wydarzylo oprocz wymiany jakichs plynow.

Ceny czesci są podobne jak w grupie VW. Wczesniej mialem wlasnie auta z grupy VW ale skutecznie sie na nie obrazilem ;)

Edytowane przez kruz
  • Like 1