PePe. Opublikowano 14 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2024 Tyle że 4.0 benzyna, ale bez gazu O Panie jak tu żyć znam takich co 1.3 gazują 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 14 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2024 (edytowane) O Panie jak tu żyć znam takich co 1.3 gazują Ja się śmieje, ale 17l w mieście sprawia, że nie do śmiechu mi na stacji benzynowej ???? Edytowane 14 Listopada 2024 przez psd27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 14 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2024 (edytowane) Californie fajne, sporo tego widziałem, ale to takie wersję do spania na oko na 4 osoby. Na pewno nie na 6. W żadnej z wymienionych terenówek nie położysz spać nawet 4 osób jeśli w tych kategoriach również zakup rozpatrujesz. Edytowane 14 Listopada 2024 przez S.N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 14 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2024 (edytowane) O Panie jak tu żyć znam takich co 1.3 gazują A dlaczego nie ? Jakby nie patrzeć bardziej ekologicznie i co też nie bez znaczenia ekonomicznie i może nawet wnuki zapach benzyny poznają Alle też każdemu według potrzeb ... Edytowane 14 Listopada 2024 przez S.N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 14 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2024 I dobrze robią. Jakby nie patrzeć bardziej ekologicznie i co też nie bez znaczenia ekonomicznie i może nawet wnuki zapach benzyny poznają Alle każdemu według potrzeb ...Czekam, aż pierwsza osoba w PL zagazuje elektryka ????Ale bez głupich żartów - zgadzam się Sławku, że spalanie gazu jest dużo bardziej eko, niż benzyny. Zgoda w 102% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 14 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2024 Ja się śmieje, ale 17l w mieście sprawia, że nie do śmiechu mi na stacji benzynowej Można zawału dostać. Różnymi autami jeździłem i ostatnio, pierwszy raz padło na hybrydę. Chciałem pierwszego SUVa ze względu na kręgosłup. Nie za mały nie za duży. Padło na Kugę 3. 2,5l benzyna plus elektryk kombinowane 190km. Jedyne AWD jakie się załapało na wymogi emisji CO2 firmy.Najlepsze auto jakie miałem. Jedzie całkiem rześko. Nawet sporta nie używam, Ciche. Przyjemne w prowadzeniu. Trzyma sie gleby i nie gnie na zakrętach. Dzielne w terenie. No i to spalanie: nie jeżdzę wolno, co tydzień łodka, a spalanie średnie 6,5l/100km. I największy zonk jak wjeżdżam do Wrocławia … spada do 4-4,5l/100km Żeby to jeszcze było w manualu dostępne to ja nic lepszego nie potrzebuję. Super fura. Tak polubiłem, ze od dzieci dostałem koszulkę Kugi ostatnio I żeby nie było, jezdzilem i 200konnym wypas paserati, i Mondeo 4x4 i Hiluxem i nawet mustangiem mach 1 (z którego to marzenia się definitywnie wyleczyłem) także nie porównuję do maluchów, uno i poloneza którymi się tez kulałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 14 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2024 Jeździłem Kugą plugin na wakacjach. Oczywiście nie ładowałem samochodu, ale potwierdzam, że spalanie bardzo miłe. Dla mnie akurat automat to zaleta. Odzwyczaiłem się od manuala i nie chciałoby mi się już teraz wachlować biegami, zwłaszcza w mieście ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 14 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2024 To full hybryda lepiej się zbiera od niedoładowanego plug in’a bo lżejsza. W mieście może automat fajny. Za to ręcznego redukowania przed zakrętami mi brakuje. No i start automatu zawsze zamulony a w manualu, jedynka, but, strzał ze spzregła i 4 buty wystrzelają jak z procy. Jak mam przeskoczyć przez 8mkę z łódką w weekend to mi tego zawsze brakuje. Miałem manuala w Mondeo 4x4 i start był kosmiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 14 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2024 Hybryda fajna gdyby nie CVT. Probowałem się przekonać do RAV4 ale po kilkukrotnym przyspieszeniu olałem to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 14 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2024 Czekam, aż pierwsza osoba w PL zagazuje elektryka Ale bez głupich żartów - zgadzam się Sławku, że spalanie gazu jest dużo bardziej eko, niż benzyny. Zgoda w 102% 90% Priusów taxówek ma LPG i to od lat. Najlepsze jest to, że bardzo ładnie współpracują. Od kiedy używam benzynowych silników mam/miałem w każdym LPG i nie widzę żadnej różnicy ani w parametrach ani w zużyciu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 14 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2024 90% Priusów taxówek ma LPG i to od lat. Najlepsze jest to, że bardzo ładnie współpracują. Od kiedy używam benzynowych silników mam/miałem w każdym LPG i nie widzę żadnej różnicy ani w parametrach ani w zużyciu.Kuba, patrząc na warszawę, to 90% taksówek to priusy ???? I tak, zgoda, są zagazowane. Ja nie założę gazu z kilku powodów, z których najważniejsze to niechęć do ingerencji w samochód, potrzebne mi miejsce w bagazniku, robię niskie przebiegi i mieszkam w “bloku”, zatem nie mogę w garażu podziemnym parkować samochodów z instalacją gazową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 14 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2024 Mój brat mieszkający w wawie mówi że w herbie wawy powinien być Prius z beżowym w środku ???? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmo Opublikowano 15 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2024 (edytowane) . Edytowane 15 Listopada 2024 przez elmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek1 Opublikowano 15 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2024 Ja mam prostackiego LC120 - brak pneumatyki, klima tylko z przodu, welurki. Tyle że 4.0 benzyna, ale bez gazu Najlepszy silnik moim zdaniem. Sam chciałem sobie takiego kupić w 150 bo był przez chwile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 15 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2024 Najlepszy silnik moim zdaniem. Sam chciałem sobie takiego kupić w 150 bo był przez chwile.150 to będzie mój następny samochód na ryby ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 15 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2024 W mieście może automat fajny. Za to ręcznego redukowania przed zakrętami mi brakuje. No i start automatu zawsze zamulony a w manualu, jedynka, but, strzał ze spzregła i 4 buty wystrzelają jak z procy. Ja tam automatu bym nie zmienił bo to fajna sprawa, jedną ręka można zawsze cos zajadać a redukcje można robić szybciej niż w manualnej skrzyni i to bez odrywania rąk od kierownicy tak samo starty można robić lepsze 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
womaly23 Opublikowano 15 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2024 X5 e70 z pancernym silnikiem 3.0d jest takim uniwersalem, w trasę na wakacje i na ryby lata bez problemu, pomimo wieku auto fajnie wyposażone i bardzo dobrze wyglądające chociaż o gustach się nie dyskutuje. Ja zdecydowałem się na to auto że względu na posiadaną dość sporą i ciężka łódź- auto sprawuje się perfekcyjnie , napędy dają radę a mocy nie brakuje, tak naprawdę nie odczuwam różnicy jadąc z łódką (oprócz spalania). W środku przestronnie , jednosklady na mietowo wchodzą i w 3 osoby bez problemu można się spakować. Wcześniej jeździłem Alhambra 4x4 i o ile haldex działał to dawała rade ale on zawsze się psul w najmniej nieoczekiwanych momentach ( haldex 1 gen- serwisowany na biezaco) co spowodowało że sprzedałem auto. Z tego co sie orientuje kolejne haldexy już nie były awaryjne . Reasumując ja to auto uniwersala dopasowywał bym do tego co leci na haku, jeśli zestaw do 500kg to powiedzmy że wszytsko sobie poradzi z jakim kolwiek bądź napędem 4x4 , ja oczywiście lubię duże silniki i tutaj pole do popisu jest trochę mniejsze lub cena zabija ale jakto ja mówię 2litry to ma butelka od pepsi:) 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 15 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2024 Słaba sytuacja mi się trafiła z żony autem. Podpowiedzcie proszę na co się powoływać i co robić. Pacjent Seat leon III 2017 1.2tsi. Kupiony w lipcu z placu przy salonie aut nowych. Ostatnio były ubytki płynu i brak ogrzewania. Mechanik stwierdził, że chłodnica dziurawa, że ktoś dosypywał uszczelniacz, zatkał chłodnice i nagrzewnice. i że gruba robota. Salon dawał gwarancję, chyba rok. Nie chcieli jechać nigdzie z autem (tłumacząc że i tak odpowiadają za auto), mogli tylko na podnośniku podnieść u siebie. Jak walczyć? Rękojmia, gwarancja? Jechać na lajcie czy z pełną pompą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 15 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2024 X5 e70 z pancernym silnikiem 3.0d jest takim uniwersalem, w trasę na wakacje i na ryby lata bez problemu, pomimo wieku auto fajnie wyposażone i bardzo dobrze wyglądające chociaż o gustach się nie dyskutuje. Ja zdecydowałem się na to auto że względu na posiadaną dość sporą i ciężka łódź- auto sprawuje się perfekcyjnie , napędy dają radę a mocy nie brakuje, tak naprawdę nie odczuwam różnicy jadąc z łódką (oprócz spalania). W środku przestronnie , jednosklady na mietowo wchodzą i w 3 osoby bez problemu można się spakować. Wcześniej jeździłem Alhambra 4x4 i o ile haldex działał to dawała rade ale on zawsze się psul w najmniej nieoczekiwanych momentach ( haldex 1 gen- serwisowany na biezaco) co spowodowało że sprzedałem auto. Z tego co sie orientuje kolejne haldexy już nie były awaryjne . Reasumując ja to auto uniwersala dopasowywał bym do tego co leci na haku, jeśli zestaw do 500kg to powiedzmy że wszytsko sobie poradzi z jakim kolwiek bądź napędem 4x4 , ja oczywiście lubię duże silniki i tutaj pole do popisu jest trochę mniejsze lub cena zabija ale jakto ja mówię 2litry to ma butelka od pepsi:)E70 ciągałem przyczepę kampingowa 8.5 metra i regularnie woduje łódkę około 1100kg zjeżdżając po polu cholernie stromo w dodatku z odpiętym napędem na przód bo przy uslizgach się jednak grzał bardzo (4.8benzyna) podstawa to dobra opona , jeśli chodzi o trasy z przyczepa to mega komfortowe auto 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 15 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2024 Kupcie sobie grand cherokee WK2, benzyna.Do tego gaz i satysfakcja gwarantowana.Auto na ryby i na trasę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek1 Opublikowano 15 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2024 A propos Californi to od czasu do czasu chodzi za mną zakup czegoś takiego. Bo jakieś 25 lat temu byłem przez bardzo krótki czas posiadaczem czegoś takiego na T4 - super sprawa. Bo z jednej strony nie potrzebuje kampera a z drugiej strony czasem bym się przekimał ,,w ludzkich warunkach" te 2/3/4 godziny na rybach (bardzo często w lecie łowie tak do 22 -czyli do całkowitego zmroku a o 3-4 jestem z powrotem bo świt , musze tak robić bo nie wolno łowić w nocy) . I ma toaletę ( o moich perypetiach ze wścibskim kolegą nad wody to już każdy chyba słyszał ) .Taka California to takie wypośrodkowanie bo mogę z jednej strony użytkować go na co dzień a z drugiej jak potrzeba to może robić za awaryjna kwaterę. Tylko ceny Californi to jest kosmos jakiś , ale oglądałem czegoś takiego na Fordzie co się zwie Nugget .Na moje potrzeby wystarczający. Chyba bym brał jednak z podnoszonym dachem w formie namiotu, a nie na stale podniesionego. Jeszcze do niedawna sam byłem przeciwnikiem takiego rozwiązania ,ze gnije , przeciera się itd. ale teraz do tego dojrzałem. Tylko cena tego też jest taka ,że koledzy oferują mnie pełnowartościowego krótkiego kampera w półintegrze i powtarzają ,ze od przybytku głowa nie boli I tak już drugi rok się zastanawiam . E tam 17 litrów - ja w Jeepie miałem spalanie +15 litrów ON po mieście . Ale najlepszy jest mój sąsiad , który jeździ gaz/hamulec ( gaz do odcięcia a hamulec -zawsze awaryjne hamowanie przed światłami - nie wiem ile on już aut skasował bo goście za nim myśleli ,że będą lecieć za nim na czerwonym ) .Ten gość w 1,9 TDI potrafił mieć 17\ litrów po mieście Moje zdanie co do gazu jest takie ,że sam bym nie założył ale jak auto ma to korzystam Problem z gazem jest taki ,że podobno są dobrze zestrojone w 100% instalacje -ale ja takich nie widziałem A powody tego są trzy zły ,,gazownik" oraz sam właściciel ( nie dba o instalacje - a ona wymaga naprawdę by o nią dbać - np. w Toyotach i innych Japończykach zalecane jest kasowanie luzów co min. 10tys. a znam osoby , które olewają temat - bo jest dobrze a potem płacz ) Słaba sytuacja mi się trafiła z żony autem. Podpowiedzcie proszę na co się powoływać i co robić. Pacjent Seat leon III 2017 1.2tsi. Kupiony w lipcu z placu przy salonie aut nowych. Ostatnio były ubytki płynu i brak ogrzewania. Mechanik stwierdził, że chłodnica dziurawa, że ktoś dosypywał uszczelniacz, zatkał chłodnice i nagrzewnice. i że gruba robota. Salon dawał gwarancję, chyba rok. Nie chcieli jechać nigdzie z autem (tłumacząc że i tak odpowiadają za auto), mogli tylko na podnośniku podnieść u siebie. Jak walczyć? Rękojmia, gwarancja? Jechać na lajcie czy z pełną pompą?Na pewno nie puszczaj zony samej i samemu dobrze czytaj wszystko. Ja bym jechał z pompa pełna bo na 100% będą próbowali wrobić w to Ciebie . Czuje ,że szybciutko będą próbować straszyć Cię sądem/prokuraturą ,że chcesz wyłudzić kasę. Dużo napraw robił ten mechanik w międzyczasie ? Niech to wszystko ładnie poskłada i nie daj boże by były ślady jakiejkolwiek jego ingerencji - bo będą to w głównej mierze podważać! Podejrzewam też ,ze to nie jest gwarancja a ubezpieczenie i będzie mocna jazda. i to nie jest awaria ! Tutaj jest kwestia oszustwa , zatajania wady - więc moim zdaniem bez prawnika nawet nie podchodź ! Ja bym przygotował pismo z odstąpieniem od umowy , bo nie wiem czy ASO się podejmie jak jest tak tam namieszane. Ostatnio znajoma serwisowała auto tylko w ASO i pod koniec gwarancji auto zaczęło brać olej straszliwie . Tak odwrócili ,,kota ogonem" ,że wszystko przypisali jej i jej złej eksploatacji . Zastraszyli /zbajerowali ją tak ,że podpisała glejt przyznania się do winy i jest ,,po ptokach". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 15 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2024 Na pewno nie puszczaj zony samej i samemu dobrze czytaj wszystko. Ja bym jechał z pompa pełna bo na 100% będą próbowali wrobić w to Ciebie . Czuje ,że szybciutko będą próbować straszyć Cię sądem/prokuraturą ,że chcesz wyłudzić kasę. Dużo napraw robił ten mechanik w międzyczasie ? Niech to wszystko ładnie poskłada i nie daj boże by były ślady jakiejkolwiek jego ingerencji - bo będą to w głównej mierze podważać! Podejrzewam też ,ze to nie jest gwarancja a ubezpieczenie i będzie mocna jazda. i to nie jest awaria ! Tutaj jest kwestia oszustwa , zatajania wady - więc moim zdaniem bez prawnika nawet nie podchodź ! Ja bym przygotował pismo z odstąpieniem od umowy , bo nie wiem czy ASO się podejmie jak jest tak tam namieszane. Sam tam pojadę, wiadomo że kobiety nie poślę. Napraw nic, po zakupie oleje i tyle. Mechanik tylko stwierdził to co powyżej i sam powiedział, że nic nie rusza żeby nie było śladów ingerencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
womaly23 Opublikowano 15 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2024 Kupcie sobie grand cherokee WK2, benzyna.Do tego gaz i satysfakcja gwarantowana.Auto na ryby i na trasę.Nie wk2 akurat ale coś innego w trailhawk z tym silnikiem mam do prywatnych celów ale jakoś mi go szkoda za swieze auto - ukrecilem kiedyś polos z przegubqmi ( nierozbieralne) 9.1 tys pln taka zabawa:), x5 naprawdę daje rade - jestem mega zadowolony , wcześniej brałem pod uwagę jeszcze xc90 lub Touareg ale ten to wariat zepsuty już z salonu chyba wyjechal Volvo ma tu kolega z forum xc90 2.5t lpg ( dla mnie 2.9 lub 3.2 jesli bym bral )i jest bardzo zadowolony, jechałem z nim po bardzo głupim terenie i też spoko a nawet bardzo spoko lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 15 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2024 Słaba sytuacja mi się trafiła z żony autem. Podpowiedzcie proszę na co się powoływać i co robić. Pacjent Seat leon III 2017 1.2tsi. Kupiony w lipcu z placu przy salonie aut nowych. Ostatnio były ubytki płynu i brak ogrzewania. Mechanik stwierdził, że chłodnica dziurawa, że ktoś dosypywał uszczelniacz, zatkał chłodnice i nagrzewnice. i że gruba robota. Salon dawał gwarancję, chyba rok. Nie chcieli jechać nigdzie z autem (tłumacząc że i tak odpowiadają za auto), mogli tylko na podnośniku podnieść u siebie. Jak walczyć? Rękojmia, gwarancja? Jechać na lajcie czy z pełną pompą?Zależy co masz w umowie. Jak gwarancja wpisana to sie powołujesz na gwarancję. Jak nie ma to na rękojmię i dobrze sprawdź paragrafy bo sie ostatnio zmieniało z rękojmią. Ale jak nie podpisałeś umowy z osobą prywatną to jest. I raczej zrob sobie oględziny rzeczoznawcy bo pewnie bedą chcieli auto zabrać do własnej oceny.Powodzenia. Umowę przeczytaj. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 15 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2024 Może wystarczy wypłukać nagrzewnicę i wymienić chłodnice. Jest specjalny płyn do płukania układu. Nie jest to jakaś większa robota. Zawsze po takiej usterce warto wymienić termostat, tylko i wyłącznie OEM. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi