Radbraw Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2024 No właśnie są to pojedyncze przypadki aut z początku produkcji. W moim odczuciu mimo że lubie polatać i posłuchać diesla w tym aucie to hybryda jest mega i jeżeli miałbym gdzie ładować codziennie to jest to świetne rozwiązanie. Jezdzi się cicho płynnie, tanio i szybko. W wislanym błocie trochę lepiej się jezdzi dieslem, jednak to spore i niskie auto wiec za daleko w błotko nie polecam wjeżdżać, cx 5 dużo lepiej sobie radzi. Ps. Nie wyczytałem tego na forach Mazdy Cx5 z silnikami benzynowymi 2.0 i 2.5 są kiepskie w użytkowaniu napęd awd tez mizerny. Mazda sama w sobie to bardzo dobra marka lecz ma kłopot z serwisem… wciskanie ludziom kitu i robienie z nich idiotów jest na porządku dziennym przynajmniej w stolicy. Wyjątkiem jest aso na Ostrobramskiej gdzie nie mają sprzedaży jedynie sam serwis i lepszy i tańszy od konkurencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 29 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2024 https://motoryzacja.interia.pl/porady/news-mandat-za-radio-w-aucie-od-nowego-roku-znamy-stawki-na-2025-,nId,7866191 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 30 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2024 https://motoryzacja.interia.pl/porady/news-mandat-za-radio-w-aucie-od-nowego-roku-znamy-stawki-na-2025-,nId,7866191 Najłatwiej będzie im wyłapać taksówkarzy i innych przewoźników na aplikacje czy ten różnej maści busy. Bo jakoś sobie nie wyobrażam ,że ktokolwiek do mnie podchodzi np. pod lidlem i sprawdza mi auto . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 30 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2024 Kilkanaście lat temu śmiałem się z Włochów że chowają radia pod szmatami albo wyciągają (kiedyś były wyciągane) jak widzą patrol ale nigdy nie przyszło mi na myśl że w Polsce będzie podobnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 30 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2024 https://motoryzacja.interia.pl/porady/news-mandat-za-radio-w-aucie-od-nowego-roku-znamy-stawki-na-2025-,nId,7866191Fajnie, że przypominasz obowiązujące zasady, to zawsze cenna inicjatywa:https://forsal.pl/transport/aktualnosci/artykuly/9365372,oplata-za-radio-w-samochodzie-kontrolerzy-robia-zdjecia-i-wystawiaja-mandaty.html Myślę, że warto żebyś też czasem sięgnął do historii i sprawdził + podał, kto je uchwalił - to byłoby wartościowe dla czytających Twoje posty. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 30 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2024 Najłatwiej będzie im wyłapać taksówkarzy i innych przewoźników na aplikacje czy ten różnej maści busy. Bo jakoś sobie nie wyobrażam ,że ktokolwiek do mnie podchodzi np. pod lidlem i sprawdza mi auto .Pełna zgoda - przepis z czapy, którego nie da się wyegzekwować ???? Prseciez nawet jeśli zrobią zdjęcie, to jaki to jest dowód, że to radio jest sprawne….? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rózgaś Opublikowano 30 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2024 Zrobię taką klapkę na radio z napisem "możecie mi obci...ąć". Tyle że bez kropek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 30 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2024 Myślę, że warto żebyś też czasem sięgnął do historii i sprawdził + podał, kto je uchwalił - to byłoby wartościowe dla czytających Twoje posty.O jakże cenna rada od moderatora. To tak jednak można? Zazwyczaj jak tak robiłem dostawałem punkty. No chyba, że szanowny Mario już się nie kryje, że to działa tylko w jedną stronę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 30 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2024 W jaką stronę? Masz jakąś preferowaną?Wrzucasz informacje bez kontekstu, więc go dodaj - poprosiłem o to jako użytkownik, nie moderator (bez zielonej czcionki - nie zauważyłeś?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 30 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2024 W jaką stronę? Masz jakąś preferowaną?Wrzucasz informacje bez kontekstu, więc go dodaj - poprosiłem o to jako użytkownik, nie moderator (bez zielonej czcionki - nie zauważyłeś?)Moderator wypowiadający się jako użytkownik namawiający do łamania regulaminu jerkbait. No tego się nie spodziewałem, brawo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek1 Opublikowano 30 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2024 https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/z-krakowa-znikna-stare-samochody-mieszkancy-krakowa-wyslali-petycje/yfgjdlm,,Od 1 lipca 2026 r. natomiast "Mieszkańcy Krakowa" Proponują wprowadzenie normy EURO 5 dla pojazdów z silnikami benzynowymi oraz EURO 6 dla samochodów z silnikami diesla." Coś czuje ,ze chodzi ot o by ludzie zgodzili się na mniejsze zło. Najpierw przedstawią zaporowe prawo potem przy ,,piskach" ludzi deczko p[poluzują i ludzie będą szczęśliwi. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 30 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2024 Może będę egoistą ale jak pięknie by się jeździło po kraku ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2024 (edytowane) Przyznam się ,że z chemii byłem cienki . Elektrolit do motocykla sam składniki mieszałem do tego jakiś karbid do beczek co by dekle odrywało .Była też saletra z cukrem .Taki przykład Wam podam. Outlander 2.0 DID diesel emisja spalin to 177g/km CO2 - rocznik 2008 Kia Sportage 1,6 benzyna emisja spalin to 188 g/km CO2 -rocznik 2024 Czy mi ktoś wytłumaczy ,że ten Otlander jest be i trzeba go jak najszybciej zutylizować . Przecież ma mniejszą emisję spalin i do centrum czystego powietrza nie wjadę Edytowane 1 Grudnia 2024 przez M a r a s 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2024 (edytowane) Outlander 2.0 DID diesel emisja spalin to 177g/km CO2 - rocznik 2008 Kia Sportage 1,6 benzyna emisja spalin to 188 g/km CO2 -rocznik 2024 Czy mi ktoś wytłumaczy ,że ten Otlander jest be i trzeba go jak najszybciej zutylizować . Przecież ma mniejszą emisję spalin i do centrum czystego powietrza nie wjadęTeż się nie znam, ale ten artykuł trochę odpowiada na Twoje pytanie. W skrócie - nie o samo CO2 chodzi: https://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/news-38-letni-mercedes-czystszy-niz-nowe-diesle-czas-rozprawic-si,nId,7865991#naglowek-malo-pali-ale-dymi-jak-kuter-prawda-o-tescie-emisji-mercedes Co do tych norm, to bardzo subiektywnie - czasem muszę przeparkowac jeden (benzyna, 4l, euro4) czy drugi (benzyna, 3l, euro6) samochód w garażu podziemnym. Po przeparkowaniu tego z euro 4 śmierdzi dużo bardziej ???? Co nie zmienia faktu, że chciałbym móc dalej jeździć tym samochodem :-) Nadal uważam, że bardziej „eko” są ludzie, którzy długo jeżdżą jednym samochodem, bo dużo większym obciążeniem dla przyrody jest produkcja tego samochodu. Edytowane 1 Grudnia 2024 przez psd27 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepton Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2024 Może będę egoistą ale jak pięknie by się jeździło po kraku Jeszcze lepiej gdyby dopuszczono tylko elektryki.A najlepiej, "nikt nie jeździ poza stałymi mieszkańcami".Sądzę, że Twój egoizm osłabł by co nieco . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2024 Ale jakby nie było to czy auto będzie miało Euro 4 czy euro 6 to każde z nich zanieczyszcza powietrze. I teraz ,ktoś sobie kupi nówkę z salonu z euro 6 i będzie mógł bez ograniczeń kręcić powiedzmy 50-70 tyś kilometrów rocznie .A druga osoba ,która ma euro 4 nakręci zaledwie 5 tyś kilometrów rocznie bo ma ten samochód tylko i wyłącznie do celów prywatnych czyli jeździ nim użyję słowa okazjonalnie powiedzmy raz w tygodniu na wycieczkę poza miasto lub na ryby.Który więcej zatruje środowisko ? Wiemy też ,że jest handel emisjami CO2, są przyznane limity. No to mój pomysł jest taki ,aby każdy posiadacz samochodu dostał limit tej emisji do wykorzystania .Obliczy sobie na podstawie swojej emisji i będzie wiedział ile kilometrów może nalatać rocznie . Albo liczymy to z przejechanych kilometrów rocznie albo ze zużytego paliwa , jak przekroczymy limit to płacimy jakąś kwotę.I w tej chwili będzie tak ,że właściciel nowego auta będzie zanieczyszczał bez żadnego limitu a osoba jeżdżąca starym samochodem , która robi zdecydowanie mniej kilometrów zostanie wykluczona z jazdy a nawet posiadania tego samochodu. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2024 Jeszcze lepiej gdyby dopuszczono tylko elektryki.A najlepiej, "nikt nie jeździ poza stałymi mieszkańcami".Sądzę, że Twój egoizm osłabł by co nieco .Co do elektryków to masz racje że dla mnie był by to szach mat Ale co do stałych mieszkańców to idealnie bo nadal jestem zameldowany w Krk i płacę podatki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek63 Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2024 Wiemy też ,że jest handel emisjami CO2, są przyznane limity. No to mój pomysł jest taki ,aby każdy posiadacz samochodu dostał limit tej emisji do wykorzystania .Obliczy sobie na podstawie swojej emisji i będzie wiedział ile kilometrów może nalatać rocznie . Albo liczymy to z przejechanych kilometrów rocznie albo ze zużytego paliwa , jak przekroczymy limit to płacimy jakąś kwotę. Zamiast takich pomysłów lepiej podsuwaj takie, jak to zielone szaleństwo (czytaj zielony biznes) pogonić na drzewo. To są ludzie oderwani od rzeczywistości. Siedzą tam w tym PE tylko dla kasy. Jeden na smyczy u tych, kolejny u innych, i wymyślają te wszystkie bzdury dla napychania kabzy swojej i innych. Z ekologią natomiast nie ma to nic wspólnego. Limity kilometrów........?. Proszę Ciebie..... Gonić to zielone szaleństwo - to jedyna sensowna opcja, a nie limity wymyślać. Nie jestem przeciwny eko, ale wszystko ma swoje granice. Jest też granica dla eko i ona już dawno została przekroczona.......... 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zamiast takich pomysłów lepiej podsuwaj takie, jak to zielone szaleństwo (czytaj zielony biznes) pogonić na drzewo. To są ludzie oderwani od rzeczywistości. Siedzą tam w tym PE tylko dla kasy. Jeden na smyczy u tych, kolejny u innych, i wymyślają te wszystkie bzdury dla napychania kabzy swojej i innych. Z ekologią natomiast nie ma to nic wspólnego. Limity kilometrów........?. Proszę Ciebie..... Gonić to zielone szaleństwo - to jedyna sensowna opcja, a nie limity wymyślać. Nie jestem przeciwny eko, ale wszystko ma swoje granice. Jest też granica dla eko i ona już dawno została przekroczona.......... Darek , jestem tego samego zdania aby ten zielony wał pogonić na zbity pysk .Bo jak już napisałem wcześniej jest to zaledwie 7% w całej europie a z samych samochodów jeszcze mniej tej emisji.To co napisałem wyżej to tylko po to aby uzmysłowić jaka to jest ściema i jeszcze większa niesprawiedliwość fundowana nam przez skorumpowanych eko oszołomów ,którym kasa nieodwracalnie wypaliła komórki mózgowe.Kto chce proszę bardzo niech sobie kupi elektryczne samochody itd. Dla mnie jest nie do przyjęcia aby za ogrzanie domu płacić 3 tyś. złotych/miesiąc. Takie są rachunki za prąd a mamy przypomnę tzw. tarczę osłonową a jak tej tarczy nie będzie i jeszcze wprowadzą ETS 2 to ile ma kosztować ogrzewanie domu. Europejska gospodarka staję się nie konkurencyjna i jest po prostu niszczona na naszych oczach powolnymi krokami .Czy ktoś tą katastrofę zatrzyma w porę aby ją jeszcze uratować czy czeka nas zagłada starego kontynentu. Być ekologicznym w takiej formie jaką nam proponują to trzeba jasno powiedzieć ,że 25 milionów europejczyków tego nie udźwignie o czym nawet nie wspominają. Wiem ,że jest to rozłożone na lata ,sam mam ponad pięć dych i jakoś przeżyje ale co dalej.Od czasu po Covid-owych cały czas każdego dnia budząc się słyszę o nowych zmianach , podatkach ,ograniczeniach ,opłatach . Tyle tego teraz jest ,że nikt mi nie powie ,że nie odczuwa tego w portfelu i nie ma tego końca. Za SUV-a podatek bo zajmuje przestrzeń to zaraz nie będziemy płacić za grunt liczony z m/2 tylko wymyślą metr sześcienny zajmowanego terenu i będę płacił za wysokość domu , thuji ,świerków i innych drzewek . 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2024 (edytowane) Tarcza osłonowa ... To jest dopiero zarąbisty pomysł, taki sam jak elektryki co to nic nie trują albo droga ropa naftowa ze względu na ... Na to co wcisną we wszelakich serwisach. Ale jako chłit martekingowy to po prostu top, w który (i to jest najlepsze !!! i najdziwniejsze !!! ) ludziska wierzą. Edytowane 1 Grudnia 2024 przez S.N. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2024 A jaka jest Sławku prawda z „tarczą osłonową”? Co do cen ropy i cen paliwa na stacji, to ja korelację widzę, ale chyba Tobie chodzi o to, że w cenie paliwa bardzo duży udział to podatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2024 (edytowane) A jaka jest Sławku prawda z „tarczą osłonową”? Co do cen ropy i cen paliwa na stacji, to ja korelację widzę, ale chyba Tobie chodzi o to, że w cenie paliwa bardzo duży udział to podatki. Prawda jest taka jaką sobie każdy dośpiewa i taka w jaką kto wierzy. Właśnie z ryb wróciłem. Szczupaczki łapią masę. Edytowane 1 Grudnia 2024 przez S.N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2024 Prawda jest taka jaką sobie każdy dośpiewa i taka w jaką kto wierzy. Właśnie z ryb wróciłem. Szczupaczki łapią masę.To napisz proszę, w jaką „prawdę” w tym temacie Ty wierzysz. Mize dośpiewam sobie tską samą…. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek63 Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2024 @M a r a s W tej chwili wszystko trzeba robić na odwrót - dosłownie. Nie wierzyć w nic i nikomu. Jak wszelkiej maści naciągacze chmarami namawiali na PV i PC na nowych zasadach bo wyczuli w tym dobry biznes, myślący samodzielnie nie dali się zmanipulować bo wiedzieli, że to wał. Trzeba było wtedy zrobić dokładnie na odwrót i zmienić na groch czy pellet. Teraz nie było by płaczu, że ukradli im oszczędności życia na instalacje, i kradną dalej po kilka / naście tysięcy okresowo w rachunkach. Jeśli ktoś się tym interesuje w minimalnym stopniu, wie jakie to były wały, i jak ludzi omamiono wizją ekologii i super ogrzewania bez pracy i brudu. Jakieś 25 lat temu gdy był szał na olej opałowy też dałem się na ten wał nabrać. Wówczas wrzuciłem w kotłownię 12kkz, żeby po dwóch latach to zutylizować na śmietniku. To był pierwszy i ostatni eko wał na który dałem się nabrać. Wracając do samochodów. Teraz jak wciskają super hiper nowe samochody elektryczne czy jakieś kosiarki 1.2 z dwoma turbinami ja mówię im takiego wała. Mój stary poczciwy 20 letni diesel na żeliwnym bloku M57 jest nie do zabicia. Ma dopiero prawdziwe 280.000 na budziku więc uważam go za dobrze dotarty. Teraz zaczyna się okres eksploatacyjny. Te silniki kręcą na luzie 600.000, a wiele zadbanych i serwisowanych na czas (oleje filtry osprzęt) a nie long life i inne bzdury, do miliona dociąga i nic sobie z tego nie robią. Owszem wymagają wymian osprzętu bo wieczne nic nie jest, więc zamiast kupować wydmuszkę, wkładam sukcesywnie w auto kasę i jest w 100% sprawne łącznie z DPF i całą resztą ekologii którą w nim zaserwowano. I to jest prawdziwa ekologia. Jeden samochód na wiele lat. Wszystko porządne mocne długo dystansowe. Nie to co te eko wydmuszki w których eko silnik dożywa ułamka tego co dawniej, a eko skóra po 5 latach popękana. Instalacja grubości pajęczyny, eko lakier, że od patrzenia matowieje, blaszka jak na puszcze od piwa etc. I jeszcze myślą intensywnie gdzie od tego guana jak najwięcej wydrzeć w czasie tej krótkodystansowej eksploatacji jak np. wspomniany podatek o SUV-a bo za wysoki jest. No nóż już otwarty w kieszeni. Już się go bardziej nie da otworzyć. Tylko co z tego ?. Jak łażą na biznesowych smyczach i nikomu tam na rękę jest, żeby auto jeździło 20 - 30 lat jak dawniej. Ma się spierdzielić wszystko w 5-7 lat, utylizacja i kolejne nowe. To jest ta ich "ekologia". Wiec skoro to nie ekologia a biznes, długowiecznych produktów już nie ma i nie będzie, a to co jest obkładają kolejnymi daninami na wszystkie możliwe sposoby. Nikt tego nie zwróci już w tym układzie jaki tam jest, bo mamona oczy zalepiła całkowicie i nic kompletnie innego nie widzą poza $$$. Już na koniec przykład o czym napisałem o M57. Nieśmiertelny silnik masowo trafia obecnie do Patroli. Nie ma tam kompromisów. Albo coś się urwie albo przejedzie. Z reguły to drugie. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2024 Jutro już poniedziałek więc koledzy z wawy musicie uzbroić się w cierpliwość babcia Kasia i eko mongoły znowu zablokują Wam ulice ???? 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi