Skocz do zawartości

Vitara, CR-V, Sportage, terenówki, itd. - samochód na ryby

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

Pepe są dwie opcje. Albo doplynę albo i tak dojadę. Przecie mnie nie zamkną. Heheh jak będzie wizja że muszę tam, to muszę.

Korol słuchaj Żony. Multik 2.0 biTDI 4motion i masz auto rodsinne komfortowe, chcesz rowery ok? Sanki? Ok wózek? Ok. Chcesz z kolegami na ryby? Ok. Fotele rozkładają się w leżankę 3os . Wywalasz stolik i kanapę z 1 fotelem i masz Te czwórkę załadowaną szpejem po dach. Ponton? Ok przyczepa z tyłu box na dach i masz tira. Webasto i inne cudaki jak kto lubi. Trafisz opcje. Przy 2 dzieci dla mnie auto idealne. Minus? Poniżej 10l na 100 km zapomnij nigdy nigdy.

Ps. Nie przejmuję się co będzie w 2030 tylko co i gdzie będę łowił w 25r i jak często hehehe. Oni sami nie wiedzą co będzie jutro

Edytowane przez rózgaś
  • Like 6

Serwisowałem jedną ładne parę lat - nawet fajna  a silnik 3,6 zawsze mnie się podobał.  Jak to Subaru nie psuło się nawet -rdzy w nim nie pamiętam .Chociaż robiłem tam dwukrotnie konserwacje. Gość z auta zadowolony. Miało gaz bo z tego co pamiętam żłopało paliwo straszliwie - ale podobno frajda z jazdy przeogromna. Zwykle ludziom w Subaru z gazem często robiłem luzy zaworowe a w tym aucie nie przypominam sobie bym robił , ale chyba tam był większe interwały.    Dwa minusy jakie pamiętam to krucho było z dziwniejszym rzeczami np. jak wydech bo filtry z tego co pamiętam były bez problemu. No i ceny kosmiczne - wiem ,ze cały wydech tam dorabiałem.  Jak coś to pytaj .

• Like 1

Mam pytanie do ludzi zajmujących się naprawą samochodów. Od trzech lat jeżdżę Kia Sportage z dwulitrową benzyną rocznik 2009. Ostatnio zdarza się że podczas jazdy pojawiają się jakieś dziwne wibracje na kierownicy. Koła mam wyważone, zbieżność ustawiona ogólnie auto serwisowane na bieżąco. Najciekawsze że po zatrzymaniu i ponownym ruszeniu wibracje ustają. Byłem już u kilku lokalnych mechaników i żaden nie ma pomysłu co może powodować takie objawy. Dodam że wibracje pojawiają się z reguły przy prędkościach >80 km/h. Autem jeździ głównie małżonka z dzieciakami po mieście i na krótkich dystansach. Fajnie by było żeby byli bezpieczni.

Silnik podobno jest jeden z lepszych w subaru. Zdarza się czasami UPG. Koszty wszystko zależy od serwisu Ale ogólnie japoniec jest droższy w utrzymaniu. Lpg znosi bardzo dobrze. Minus to regulacja zaworów, do tego zabiegu trzeba wyciągać silnik i to generuje koszty. Zawory wyrzymuja do 80-100 tyś km. Silnik mega elastyczny, u mnie pali od 12 do 16 lpg z łodzią. Mi podoba się że jest w nich jeszcze stara poczciwa skrzyna hydrokinetyczna. W outback wersji euro ma dodatkowo chłodnice oleju w skrzyni, USA nie ma- nie wiem jak tribeca. Przy ciąganiu łodzi też to może mieć znaczenie.

Ogólnie rozważałem tribece ale trafił się outback, który bardziej mi się podoba.

• Like 1

Mam pytanie do ludzi zajmujących się naprawą samochodów. Od trzech lat jeżdżę Kia Sportage z dwulitrową benzyną rocznik 2009. Ostatnio zdarza się że podczas jazdy pojawiają się jakieś dziwne wibracje na kierownicy. Koła mam wyważone, zbieżność ustawiona ogólnie auto serwisowane na bieżąco. Najciekawsze że po zatrzymaniu i ponownym ruszeniu wibracje ustają. Byłem już u kilku lokalnych mechaników i żaden nie ma pomysłu co może powodować takie objawy. Dodam że wibracje pojawiają się z reguły przy prędkościach >80 km/h. Autem jeździ głównie małżonka z dzieciakami po mieście i na krótkich dystansach. Fajnie by było żeby byli bezpieczni.

Przejrzyj strony o kia na Facebooku. Coś mi świta, że ostatnio coś ktoś pisał o wibracjach kierownicy
  • Like 1

Układ zapłonowy był sprawdzany?

• Like 1

Zerknę na pewno.

Świece wymieniłem przy instalacji LPG jakieś 40 tys. kilometrów wstecz.

Skoro to auto ma LPG, to tym bardziej układ zapłonowy (świece, cewka lub cewki) do sprawdzenia. Piszę to dlatego, że przy wypadaniu zapłonów silnik potrafi wpadać w wibrację i przenosić drgania na kierownice, czy na całe auto. Możesz też pojeździć na samej benzynie i zobaczyć co się dzieje. Warto też odwiedzić gazownika i zrobić przegląd instalacji.

btw

40 kkm dla zwykłych świec przy LPG, to już spory przebieg. Na dobrych irydowych można jeszcze troszkę pojeździć.

Skoro to auto ma LPG, to tym bardziej układ zapłonowy (świece, cewka lub cewki) do sprawdzenia. Piszę to dlatego, że przy wypadaniu zapłonów silnik potrafi wpadać w wibrację i przenosić drgania na kierownice, czy na całe auto. Możesz też pojeździć na samej benzynie i zobaczyć co się dzieje. Warto też odwiedzić gazownika i zrobić przegląd instalacji.

btw

40 kkm dla zwykłych świec przy LPG, to już spory przebieg. Na dobrych irydowych można jeszcze troszkę pojeździć.

Dziękuje za podpowiedź. Może i jest w tym coś z prawdy. Dziwi mnie losowość tego wibrowania. Sprawdzę jak się ma to na benzynie gdy się pojawi kolejnym razem.

• 2 tygodnie później...

New Jetour T2 ( 2025 ) Black Edition 2.0L Luxury SUV Built for Adventure | Walkaround & Detail

Jeśli tylko pojawi się w Polsce w cenie do 130 tyś i gwarą na 10 lat kupuje  :) na nocnego sandacza idealne  ;)

New JETOUR T2 Traveller ( 2025 ) - 2.0L XWD Luxury Off-Road SUV | New Color

Edytowane przez PePe.
  • Like 1

Bardzo ładny i super ze w końcu byłaby jakas przeciwwaga do defendera czy landcuisera za pół miliona. Ciekawe jak z tą ceną bo na tle obecnej chińskiej konkurencji w Polsce to wydaje się ze ta cena będzie jednak wyższa niż 130K

I szkoda że max to silnik 2.0. Wiem ze można stwierdzić ze 250hp to wystarczająco ale to jest za mały silnik do takiej masy i kształtu. Realnie może spalać tyle co amerykańskie v6 czy v8

W Internecie jest trochę porównań pomiędzy BYD u8 oraz G klasa i Defenderem: https://m.youtube.com/watch?v=jPshdLsnjMc

Tylko to BYD to full elektryk, co dyskwalifikuje go w moim przypadku. Ale widać, że Chińczycy idą ostro do przodu.

Co do samochodu wyżej i jego 2l, to nie ma co się oszukiwać, że dzięki temu jest niższa akcyza, co niewątpliwie ma wpływ na „atrakcyjność” samochodu.

Dziękuje za podpowiedź. Może i jest w tym coś z prawdy. Dziwi mnie losowość tego wibrowania. Sprawdzę jak się ma to na benzynie gdy się pojawi kolejnym razem.

40 tysięcy na LPG i te same świece ? To równa się proszenie o kłopoty. Ogólnie na gazie, instalacje sekwencyjne stag, zrobiłem pewnie coś około 400 tys. km. bez problemów. Sądzę, że między innymi dlatego, że w trakcie przeglądu olejowego co 10 czy 12 tys. robiony był taki mały przegląd inslacji gazowej wraz z wymianą wszystkich filtrów i świec. Jak dość często kłania się sławetne jak się dba się tak się ma się.

Chiński fajny ale mur. Choćby darmo ten chrust rozdawali, choćby błagali masz pan toto darmo i 20 koła dorzucimy nie wsiądę. Wolę starą skodę. Byd cingcianciongi i inne beleco.

Najgorszy jest beton. Siedziałeś macałeś jechałeś?:) 

• Like 1

Ja siedziałem, jechałem, macałem Omoda 5 i MG HS czyli obecnie chyba najpopularniejszymi chińczykami w tym kraju. Może kilka zalet te auta mają ale trzeba być naprawdę bogatym człowiekiem żeby za to wyłożyć 100k...a propo wykładania się to omoda 5 nie wyrobiliśmy się na łatwym łuku którym często jezdzimi autami innych marek i niespodziewalismy się że jeszcze są w sprzedaży auta które tam będą miały problemy. Także reasumując. Ani to tani, ani dobre ????

• Like 2