womaly23 Opublikowano 8 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października Nie broniłem wypowiedzi tylko auta. Fajne auto do zabawy. Ja się wyleczyłem. Co nie zmienia faktu, że Mustang jest spoko. I wcale nie jest szpanersko drogi. Szczegolnie w używce . Ja to nie kumam aut po pół miliona i więcej. Z aut do wodowania ciekaw jestem kto w końcu sprawdzi chińczyki. Siedziałem a Jaecoo i Omodzie i powiem wypas jak na auto w nówce tańsze o 60k od Kugi. Ciekawe co może Omoda w 4x4. No i te niby ponad 500koni z hybrydy 1,6 … W Kudze mam 2,5l i 150 koni i 135 z elektryka, ale Ford podaje prawidłowe 190KM a nie sumę.No nie mialem czasu się tą Omodą porządnie przejechać…Tu jest moze nie o wodowaniu ale o dojechaniu nad wode:) https://youtube.com/shorts/bFfwOnkxLsg?si=5u78yHxUELYMQhLR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 8 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października Moja kuga tez elektryk w sensie czyli tak samo jak Omoda. Jeszcze omody nad wodą nie widziałem stad pytanie.Sumowanie spaliny i elektryka w aucie nie ma sensu bo wykresy mocy się mijają. Elektryk ma max na początku a spalina wysoko. Dlatego w Kudze 150 i 135 sumuje się na 190. Moja ma drugą Kugę diesla też 190KM i bylem bardzo zaskoczony, że na dole hybryda lepiej się zbiera. Bo że „dłużej” na wykresie ma te swoje sumowane 190 KM to się spodziewałem. Ale tego dolu to nie. Polubiłem tę hybrydę. Muszę sobie zorganizować Omodę 4x4 na przejażdżkę i wtedy zobaczymy te 500 niby koni i jak to chodzi z benzynką raptem 1,6. Jakby Omoda miała benzynę 2,5l jak Kuga to bym chyba zaryzykował dla żony bo masz nówkę z salonu w cenie 2-3letniej Kugi z podobnym wyposażeniem ale przebiegiem i historią.. Co do sumowania dwóch silników 5KM na łódce to akurat prawidłowo, pod warunkiem odpowiedniego doboru śrub, które pozwolą im się wkręcić na optymalne obroty. Przy dużych silnikach śruby i silniki powinny być już w parze prawe i lewe Na Mietków używam dwóch elektryków, każdy osiąga solo 5km/h a dwa raptem 7km/h bo nie umiem kupić szybszych śrub. Za to pod wiatr i fale na jednym 4km/h a na dwóch dalej prawie 7 km/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzyp Opublikowano 9 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października Jakby Omoda miała benzynę 2,5l jak Kuga (...) Czyli Kuga ma 2.5-litrowy wolnossący wzorem Toyoty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amator Opublikowano 9 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października https://m.youtube.com/watch?v=ZD7sExr6pcA&pp=ygUJRm9yZCBrdWdh Nie pamiętam dobrze ale chyba w tym filmie mówi o tym skopiowaniu układu napędowego.Skopiowali układ napędowy, tylko w skrzyni e-Cvt coś dodali. Skrzynia e-cvt to jest skrzynia hipoidalna, nie mylić z cvt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzyp Opublikowano 9 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października https://m.youtube.com/watch?v=ZD7sExr6pcA&pp=ygUJRm9yZCBrdWdh Nie pamiętam dobrze ale chyba w tym filmie mówi o tym skopiowaniu układu napędowego.Skopiowali układ napędowy, tylko w skrzyni e-Cvt coś dodali. Skrzynia e-cvt to jest skrzynia hipoidalna, nie mylić z cvt. Dzięki, dokładnie od 7:25 wszystko wyjaśnionehttps://youtu.be/ZD7sExr6pcA?t=447 Nawet wnętrze bardziej przypomina moją RAVkę niż niedawne Mondeo :-P Niemniej jestem bardzo ciekaw jak ostatecznie ze spalaniem, podejrzewam że jednak wtrysk "bezpośrednio-pośredni" i elektryczny napęd tylnych kół w Toyocie robią różnicę. Niemniej silnik Mazdy w Fordzie na wielki plus! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 9 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października Czyli Kuga ma 2.5-litrowy wolnossący wzorem Toyoty?Nie wiem czy wzorem toyoty ale tak 2,5l. Bardzo fajnie to chodzi. Na szczęście tylny napęd ma std na moście. Automatyczne dołączanie działa super. Spalanie mam średnio od nowości 6,8l/100km. Ale wolno nie jeżdżę.W trasie więcej, ponad 7, chyba, żeby nie przekraczać 120. Na dojazdówce wioskami do pracy kolo 6. Jak jadę wolno za innymi to nawet 5. Z łódką szybko nawet 9. W mieście szok ok 4. W środku porównywalnie z toyotą tylko w podstawowej wersji. Ja mam Vigniale i ST line X to sporo odbiegają od toyoty na plus. Przy okazji pytanie: hybdryda jakiś czas daje prąd ale przy gazowaniu nie za długo. To jak jest z tym tylnym elektrycznym w górach? Szczególnie zimą? Jedziesz na narty ileś kilometrów pod górę, zdoisz akumulator i co? Masz tylko przedni napęd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danek Opublikowano 10 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października Witam, Poszukuję do Suzuki GV siedzisko fotela kierowcy, a tak naprawdę potrzebuje gąbkę. Czy da się to samo kupić. Moja się całkowicie pokruszyła i widać prawie stelaż.Chyba ze, ma ktoś jakiś patent na to rozwiązanie. Na znanych portalach aukcyjnych, jak pytam to chcą sprzedać cały fotel za mega kasę > Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 10 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października Tapicer powinien sobie poradzić. Gąbkę wytnie i dosztukuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 10 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października Jeśli fotele pasażera są bardziej dostępne, to można próbować zamienić siedzisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 10 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października (edytowane) Witam, Poszukuję do Suzuki GV siedzisko fotela kierowcy, a tak naprawdę potrzebuje gąbkę. Czy da się to samo kupić. Moja się całkowicie pokruszyła i widać prawie stelaż.Chyba ze, ma ktoś jakiś patent na to rozwiązanie. Na znanych portalach aukcyjnych, jak pytam to chcą sprzedać cały fotel za mega kasę > Dzięki za pomocJeśli dobrze kojarzę jesteś z Wrocka. We Wrocku fotele robi Nosferek (pamietam tylko ksywkę) pojedz to nie będzie wielka kasa. Kiedyś miał warsztat niedaleko trzonolinowca w podwórku. Kiedyś podjechałem styraną octavią po 300kkm to wyjechałem, fotel jak nowy. Zrobił gąbki i materiał. Magik. I niedrogo. Ty masz stronę. Pozdrów go od Qhy, może zniżkę dostaniesz. https://nosferek.pl/ Edytowane 10 Października przez Qh_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danek Opublikowano 11 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października Jeśli dobrze kojarzę jesteś z Wrocka. We Wrocku fotele robi Nosferek (pamietam tylko ksywkę) pojedz to nie będzie wielka kasa. Kiedyś miał warsztat niedaleko trzonolinowca w podwórku. Kiedyś podjechałem styraną octavią po 300kkm to wyjechałem, fotel jak nowy. Zrobił gąbki i materiał. Magik. I niedrogo. Ty masz stronę. Pozdrów go od Qhy, może zniżkę dostaniesz. https://nosferek.pl/Dzięki, pozdrowie jak będę ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzyp Opublikowano 13 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października W środku porównywalnie z toyotą tylko w podstawowej wersji. Ja mam Vigniale i ST line X to sporo odbiegają od toyoty na plus. Przy okazji pytanie: hybdryda jakiś czas daje prąd ale przy gazowaniu nie za długo. To jak jest z tym tylnym elektrycznym w górach? Szczególnie zimą? Jedziesz na narty ileś kilometrów pod górę, zdoisz akumulator i co? Masz tylko przedni napęd? W porównaniu z Fordem Toyota rzeczywiście jest biedna (w Mondeo miałem nawet aktywne wyciszanie głośnikami). Niemniej zachwyca prostotą - większość rzeczy można włączyć/wyłączyć fizycznymi przyciskami:) Przy jeździe pod górę, a szczególnie przy dużym nachyleniu Toyota i tak wychodzi z trybu EV i używa napędu spalinowego. Co by się nie działo, nie pozwala rozładować aku trakcyjnego w 100%, zachowuje energię by móc użyć tylnego silnika do poprawy przyczepności albo przy chwilowym dużym wzroście zapotrzebowania na moc. Piszę tu o zachowaniu HEV, ale PHEV ma pewnie podobnie. Jak się nią trochę pojeździ to można wyczuć kiedy się przełączy na EV i używać tego świadomie, szczególnie dla wytracania prędkości i rekuperacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 13 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października W Mikołajewicach, na cofce zalewu Jeziorsko, obok słynnego pałacyku jest/była stroma droga z gliną, którą czasem płynęła z asfaltu opadowa woda. Obok orne pole, z drugiej strony mur. Efektowne, wielkie jak stodoła full wypasy pewnie zjeżdżały na łąkę, a ich wybawieniem był zawsze bardzo zaradny pan Wacek, właściciel ciapka czyli starego Ursusa. Brał skromne 50-100 złotych. Myśmy też tak trafili - Mercedesem G, ale uparliśmy się jak małe dzieci, i odmówiliśmy Wackowej pomocy, i już po trzech godzinach wyjechaliśmy na górę. Na całe szczęście w Mercedesie były konkretne łańcuchy, zamiast zajebistego ideolo, a u Wacka stare deski z rozebranego dachu. Samochód na ryby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 13 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października (edytowane) No to super. Jakby odcinało tył to byłoby słabo. Pewnie nawet tył może być napędzany „przez” aku z ładowania silnikiem.Plug in jak nie jest doładowany, zachowuje się dokładnie tak samo jak full hybryda. Przynajmniej tak jest w VW i Volvo. Tyle, że jak się nie używa stacji to sie ciagnie masę kilogramów i spalanie większe zamiast mniejszego… W Fordach ten dołączany napęd fajnie działa, przy ruszaniu zawsze. Przy braku trakcji też, ale nawet przy wyprzedzaniu jak mocno nagle wciśniesz się załącza i trzyma, oj długo, nie pamiętam ile, sprawdzałem albo do 120 albo 140km/h. No i mechaniczny w razie potrzeby idzie bezpośrednio z silnika spalinowego.W Toyocie Hilux zalecają 4 koła do 80km/h max. ale to inny napęd. Tam mamy wersję z blokadą i zwolnicami. Idzie jak czołg. A i tak dwa razy powiesiłem na podwoziu że ledwo się wygrzebałem. Fajne testy kiedyś widziałem takich aut. Poszukam. Nie no tyle reklam, że nie poszukam … Edytowane 13 Października przez Qh_ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi