Skocz do zawartości

Vitara, CR-V, Sportage, terenówki, itd. - samochód na ryby

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

A nie lepiej spytać, czemu tak zrobili, zamiast pytac „ekspertów” na forum wędkarskim? :-) Skoro zaufałeś warsztatowi na tyle, aby zrobić u nich remont silnika, to chyba olej jest już tematem łatwiejszym :-) Tak na logikę, skoro i tak był remont kapitalny silnika, to czemu nie wlać syntetyka? Miałem kiedyś vitare 1.6 97km z 1996 roku. Z tego, co kojarzę, jeździła na 10-w40.

Pytałem :).

dają mi na to gwarancję.

Ale z natury sprawdzam też inne opcje, np czy ktoś też tak miał i było ok, po takiej zmianie.

w końcu mam nowy silnik.

Rozumiem :-) Tez zawsze szukam i sprawdzam, tylko problem w tym, ze w internecie każdy jest „specjalistą”. Poszukałbym na Twoim miejscu na jakimś forum 4x4 lub fanów Vitary - czasami można tam znaleźć mechanika, który specjalizuje się tylko w tych samochodach. Na czuja, ten olej powinien być w porządku. Dodatkowo to raczej prostu silnik, bez turbo, wiec chyba nie obawiałbym się przesadnie. Jedyne, co wg mnie wykańcza silnik, to wymiana oleju co 30tys km i piłowanie na zimnym. Jeśli nie robisz żadnej z Rych rzeczy, to chyba parametry oleju, tzn czy 5w-30, czy 10w-40 są chyba mniej istotne… Tu masz nieco więcej napisane: https://autokult.pl/czy-warto-stosowac-olej-o-nizszej-lepkosci-na-zime,6809097687926401a

Pytałem :).

dają mi na to gwarancję.

Ale z natury sprawdzam też inne opcje, np czy ktoś też tak miał i było ok, po takiej zmianie.

w końcu mam nowy silnik.

Remont silnika to wielkie słowo i bardzo rozległe, i różnie go warsztaty interpretują, pracuje w szlifierni i na ogladalem się już tyle rzeczy że nic mnie nie zaskoczy chyba.. Ale nie mówię nie????

A co do oleju to ważniejsza jest jego jakoś i częstotliwość wymieniania.. Jeśli użytkujesz auto normalnie, to 5w30 jest ok

U mnie wygląda tak.

Wymieniam sam oleje i filtry co 10 tyś jak tą dychę nakręcę w 14 czy też 15 miesięcy to tak wymieniam . Nie ma u mnie granicznej daty jednego roku Tak to robię w dwóch dieslach i jednym PB od ponad 30 lat.   

Mimo ,że producent sugeruje inaczej robię tak jak napisałem z filtrami też nie oszczędzam   .

Z paliwem "podobnie" jak w kosiarce ,pile spalinowej czy też w silniku zaburtowym zostanie paliwo po sezonie to też go nie utylizuję tylko zostawiam do rozpoczęcia sezonu. Na wiosnę kosiarka ,piła pali od strzała. Co do zaburtowego to 2T odpalam w beczce raz albo dwa razy w porze zimowej.   

• Like 1

U mnie wygląda tak.

Wymieniam sam oleje i filtry co 10 tyś jak tą dychę nakręcę w 14 czy też 15 miesięcy to tak wymieniam . Nie ma u mnie granicznej daty jednego roku Tak to robię w dwóch dieslach i jednym PB od ponad 30 lat.   

Mimo ,że producent sugeruje inaczej robię tak jak napisałem z filtrami też nie oszczędzam   .

Z paliwem "podobnie" jak w kosiarce ,pile spalinowej czy też w silniku zaburtowym zostanie paliwo po sezonie to też go nie utylizuję tylko zostawiam do rozpoczęcia sezonu. Na wiosnę kosiarka ,piła pali od strzała. Co do zaburtowego to 2T odpalam w beczce raz albo dwa razy w porze zimowej.   

Stosuję podobną zasadę co do serwisu olejowo-filtrowego ... zawsze przed zimą staram się wymienić filtry , oleje... szczególnie paliwa w ''klekotach'' - nie jest to jakiś mega wydatek i wiem że nic mnie nie zaskoczy w okresie chłodniejszym ... a jakość paliwa mamy tragiczną widząc filtr paliwa po średnio 10 tyś ... przebiegu... skrzynia biegów co 60 tyś ( wymiana oleju ) 

• Like 1

Ja wymieniam co roku, niezależnie od przebiegu. Olej i filtry to nie majątek, aby oszczędzać w ten sposób. Terenówką robię koło 5tys na rok, ale i tak co roku ma serwis, bo to 17 letni samochód. Wole zrobić serwis w zimę, gdy na ryby nie jeżdżę, niż psujący się samochód w środku sezonu wędkarskiego :-)

• Like 3

Remont silnika to wielkie słowo i bardzo rozległe, i różnie go warsztaty interpretują, pracuje w szlifierni i na ogladalem się już tyle rzeczy że nic mnie nie zaskoczy chyba.. Ale nie mówię nie

A co do oleju to ważniejsza jest jego jakoś i częstotliwość wymieniania.. Jeśli użytkujesz auto normalnie, to 5w30 jest ok

Szlif  był  , bo komory były owalne już  :)

Zmieniałem olej co roku , bo nie pałuję go zbytnio , bo jest do jazdy w terenie.

Ale co ciekawe  dymek tylko na zimnym leciał. Olej czyściutki był , ubytki jego  minimalne a tu  elipsy na komorach spalania.

A była diagnoza w kilku warsztatach : nieszczelność na uszczelniaczach zaworowych .

W zimie  tez ma okres rekonwlaescencji ta moja  Vitka :)

Edytowane przez krzysju

Ja wymieniam co roku, niezależnie od przebiegu. Olej i filtry to nie majątek, aby oszczędzać w ten sposób. Terenówką robię koło 5tys na rok, ale i tak co roku ma serwis, bo to 17 letni samochód. Wole zrobić serwis w zimę, gdy na ryby nie jeżdżę, niż psujący się samochód w środku sezonu wędkarskiego :-)

2006 rok? Wtryski z 4 pinami? :)

Użytkuje ktoś Lexusa NX 300 4WD z silnikiem 2,0 turbo 238 KM? Jak to się sprawuje? Bagażnik dość mały , ciekawe czy spory ponton wejdzie z silnikiem 20 KM i czterech osobach na pokładzie (złożone jedno tylne siedzenie). A może gaz do niego?

Sprawuje się dobrze, pytanie czego oczekujesz od samochodu i jakie masz wymagania ( przerobiłem ich kilka na co dzień i w pracy ???? ).

Spory ponton + silnik + graty z 4 osobami nie wejdzie.

Jak kupiłem i przewoziłem ponton Maweric 360D to musiałem składać tylną kanapę. Wiozłem sam ponton. Nie wejdzie na szerokość do bagażnika nie mówię o dodatkach o których piszesz. O gazie to raczej zapomnij.

Edytowane przez bartekmaj
  • Like 1

OK. To na bogato. U mnie w LC120 3litrowy diesel.

„Na bogato” to jest na stacji benzynowej ???? Przy spokojnej jeździe w trasie z prędkością 110-120km/h wyszło mi kiedyś spalanie w okolicach 11,5-12l. Jeżdżąc większość czasu po mieście, wychodzi 15-17l. Są to wartości „z nalewaka”. Przebiegi robię bardzo małe, typu 5-7tys/rok, zatem aż tak bardzo nie boli, ale przy większych przebiegach chyba wolałbym diesla lub gaz.

Ja Toyotą , która ma dokładnie połowę silnika z Twojej 120 mam bardzo podobne spalanie -ciężka noga. Mój stryj ma wspomnianego NX ale chyba 200h -miało być ekonomiczne. No właśnie miało -bo żłopie to więcej niż moja stara, wolnossąca Toyota :D A jak pytacie o miejsce w hybrydach jest go mniej , ale i tak uważam ,ze jest ( i w 300 też będzie)  dramat. Dla jednej osoby /max dwóch + sprzęt jest ok. Stryj ma problem zapakować się na wakacje . Przesiadł się właśnie z 120 3.0 D tam też nie było zbyt bogato wbrew pozorom. Żałuje ,ze nie odkupiłem od niego tamtej 120 bo w dobrym stanie byłą a jeszcze lepszej kasie poszła. . 

Edytowane przez Łukasz90

Kurde, żeby mieć problem ze spasowaniem się do LC, to już naprawdę dużo trzeba zabrać ze sobą na wakacje ???? Ja mam ciagle ponton i silnik na pace, a z tylu na wycieraczkach resztę klamotów typu kotwica, pompka, itd, ale siedzeni są wolne. Na upartego bym te rzeczy tez wrzucił do bagażnika, ale tak jest wygodniej.

A co do spalania, to musisz Kolego naprawdę dynamicznie jeździć ???? LC się nie wściekam, bo wychodzę z założenia, ze osobówki hamują lepiej :-)

W LC jest jeden problem. Jeden z ISOFIXów jest przesunięty w stronę środka. Przez to po zamontowaniu 2 fotelików, nie ma już miejsca na środku na trzecią osobę.
Samochód dla rodziny 2+2. Samo miejsce w bagażniku - jak dla mnie bajka. Trzeba tylko wymontować te rozkładane fotele z 3 rzędu.

• Like 1

U niego nie były wymontowane te fotele i jak posiadał 120 to fakt miał dwójkę małych dzieci. Wiem ,że była makabra.   Tak z ciekawości sprawdziłem ( w sumie ciężko porównywać bo jakoś tak dziwne te dane są zapisane ) to posiadając wtedy Alhambrę bagażnik w 120 może być mały. Tak szczerze to mnie się marzy krótka 3 drzwiowa 120 z 4 litrowym silnikiem z automatem.

U mnie nie tyle jest szybka jazda co szybkie ruszanie ze świateł. :D 

Co wszystkich nas przerażało w 120 to ,że łatwo ja przewrócić lub doprowadzić do dachowania. To samo było z Alhambrą -ot wysoki samochód. Dlatego jakbym miał brać 5 drzwiowa to wybrałbym ,,pierwsza miłość" czyli LC 100 V8 ew. 200 .Jak to auto zobaczyłem pierwszy raz to moim koledzy byli zakochani w autach sportowych a ja w LC 100:D 

Edytowane przez Łukasz90