Skocz do zawartości

Vitara, CR-V, Sportage, terenówki, itd. - samochód na ryby

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

A coś więcej z oczekiwań poza stałym 4x4?

Osobowy, SUV, Terenowy?

Bo rozstrzał jest spory ….

Audi Quattro A4, A6, A8, Q7, S4, S6, RS4 i RS6

Chyba wszystkie Subaru 4x4

Toyota LC

VW Touareg – tylko chyba nie wszystkie modele.

Jakieś Alfy i BMW chyba też coś miało w starszych modelach.

A coś więcej z oczekiwań poza stałym 4x4?

Osobowy, SUV, Terenowy?

Bo rozstrzał jest spory ….

Audi Quattro A4, A6, A8, Q7, S4, S6, RS4 i RS6

Chyba wszystkie Subaru 4x4

Toyota LC

VW Touareg – tylko chyba nie wszystkie modele.

Jakieś Alfy i BMW chyba też coś miało w starszych modelach.

a Jeep Grand Cherokee?

nada się?

tanie w eksploatacji?

nawet zagazowane pali dużo...

części - nietanie chyba

Jak chcesz tanio to kupujesz dustera.jeep waży dobre ponad 2 tony więc coś za coś.Ale licząc dosadnie,spalanie masz między 13-15l gazu przy motorze 3,6.Policz jaka cena gazu a jaka benzyny czy diesla.Za to miejsca w ciul,terenowo ok,do ciągania przyczepy super,no i "bezpieczniejsze"z racji gabarytów,wysokości.silnik również fajnie mruczy...

To 2.0TDI na pompowtryskach z VW. Nie słynie z niezawodności. 

Fakt, 1,9 Tdi na pompowtryskach 115,130 i 150 KM były bardziej niezawodne. W przypadku jednostek 2.0 TDi PD trzeba popatrzeć na kody silników - niektóre jednostki 2.0 PD są niezłe. Pompowtryski są głośne ale dość długowieczne. Problem to wiek tych jednostek.

• Like 1

Ja mam i tak mowie - tanie, normalne napewno najtańsze w tej klasie aut, a jeszcze tańsze jeep cherokee kl 3.2 v6,

https://allegro.pl/oferta/zestaw-serwisowy-olej-filtry-jeep-cherokee-kl-3-2-2014-2018-15956161637 taki koszt obsługi oleju z filtrami, klocki porządne 600, na dzień dobry dobrze wymienić chłodniczka oleju z plastikowej org na zamiennik aluminiowy ok 500 na Ali+ mocowanie poduszki amorka przód z plastiku na aluminiowe 300 zl i tyle dolegliwości tego auta- ostatnie dwie pozycje wymieniasz tylko raz i tyle:)

Jeepy sa fajnie wyposażone, porządne nagłośnienie jak i wszytskie inne bajery z dużym wyświetlaczem z zapasem.mocy 270-300 km, skrzynie zf, fajne napędy - ja mam trailhawk wiec z blokadami , odpalanie auta z odległości ok 100 m - wiec zanim wsiądziesz w auto masz je nagrzane lub sklimatyzowane - najważniejsze ze wyciągając lodke nie robisz tego na zimnym silniku, spalanie miasto do 20 na bardzo krótkich odcinkach, w trasie 10-14 lpg

Edytowane przez womaly23
  • Like 2

A nic sie nie dzieje , wiadomo ze auta z USA i ich cena głównie zależy od stanu w jakim został zakupiony - VIN do sprawdzenia koniecznie , jeśli ktos kombinował to kasował historie auta jeśli nie VIN wpisać w Google i wszytsko sie pokaże jak na dłoni. Reasumując- jeśli była to kosmetyczna stłuczka i było zrobione dobrze to nic sie nie dzieje ...

Edytowane przez womaly23
  • Like 1

Z VINem prawda ale też nie do końca. Oprócz ukrywania uszkodzeń to ludzie usuwają VIN z historii jeśli próbują niższe opłaty mieć. 

a ktoś ma doświadczenia ze sprowadzeniem pokradzieżowego auta np. z Kanady?

(kradzież, wypłata odszkodowania, odnalezienie, idzie do ubezpieczalni i ta sprzedaje, czasem bite)

Też uważam że dramatu w utrzymaniu takiego grand cherockee nie ma.

Spalanie przy lpg 12-17 l czyli ok 50zl /100km

Koszt wymiany oleju ok 400 zł olej z filtrem

Hamulców nikt przecież co roku nie zmienia

Przegląd droższy o ok 100 zł przy lpg

Fakt, opony do takiego dzika nie są tanie szczególnie jak ktoś ma 20cali ale raz na 5 lat można zainwestować.

Jakoś specjalnie też się sam od siebie nie psuje .Gorzej jak ktoś przy składaniu auta sprowadzinego z USA coś spierd.. to mogą jakieś kwiatki wyjść.

Tak jak Sławek pisał

Prawie 300 koni mocy

Auto sporych rozmiarów ,miejsca wystarczająco dla wszystkich pasażerów, napęd 4x4 daje rady

Edytowane przez Rampampam

a ktoś ma doświadczenia ze sprowadzeniem pokradzieżowego auta np. z Kanady?

(kradzież, wypłata odszkodowania, odnalezienie, idzie do ubezpieczalni i ta sprzedaje, czasem bite)

Bez najmniejszego problemu , oby papiery na zielono świeciły i sprowadzenie takiego auta wygląda jak każdego innego

Ja mam i tak mowie - tanie, normalne napewno najtańsze w tej klasie aut, a jeszcze tańsze jeep cherokee kl 3.2 v6,

https://allegro.pl/oferta/zestaw-serwisowy-olej-filtry-jeep-cherokee-kl-3-2-2014-2018-15956161637 taki koszt obsługi oleju z filtrami, klocki porządne 600, na dzień dobry dobrze wymienić chłodniczka oleju z plastikowej org na zamiennik aluminiowy ok 500 na Ali+ mocowanie poduszki amorka przód z plastiku na aluminiowe 300 zl i tyle dolegliwości tego auta- ostatnie dwie pozycje wymieniasz tylko raz i tyle:)

Jeepy sa fajnie wyposażone, porządne nagłośnienie jak i wszytskie inne bajery z dużym wyświetlaczem z zapasem.mocy 270-300 km, skrzynie zf, fajne napędy - ja mam trailhawk wiec z blokadami , odpalanie auta z odległości ok 100 m - wiec zanim wsiądziesz w auto masz je nagrzane lub sklimatyzowane - najważniejsze ze wyciągając lodke nie robisz tego na zimnym silniku, spalanie miasto do 20 na bardzo krótkich odcinkach, w trasie 10-14 lpg

Podpisuje się pod opinią kolegi, szczęśliwy posiadacz jeep’a wk2 3.6

• Like 1

jak rozumieć: świeciły na zielono?

Na zielono czyli były akceptowalne do rejestracji w pl. Jest kilka kategori papierów, sa tez auta bez kwitów i wtedy np trzeba poczekać miesiąc czy dwa ale zdarzają sie przypadki ze po wygraniu aukcji takiego auta potrafią policzyć za parking za okres kiedy papiery sie wyrobia ...

Wg mnie najlepiej kupować auta po delikatnej stłuczce lub ze statusem " nie odpala lub nieokreślony " - najczęściej jest to głupota czujnik or samfink lajk dis:)

• Like 1

A ja znowu nie polecam takich kupować,  bo z mojego doświadczenia nigdy nie jest głupota i nie trafiło mnie się by była to tylko np. klema pirotechniczną. Ostatni przykład sąsiada to auto leciutko walnięte w przod a na aukcji nie zaznaczono uszkodzenia podwozia a zdjęcia zrobione tak by też tego nie było widać.  Finalnie na miejscu okazało się że auto przez coś z duza prędkością przeleciało uszkadzając progi ( nie , na 100% nie od widlaka) o uszkodzonej skrzyni i silniku nie wspominam . Oczywiście miska wyrwana. Ale moje śledztwo potwierdziło jedno to auto miało silnik na wykończeniu i poprzedni właściciel zdecydował sie ną dzwona i kasę z ubezpieczalni. Najlepsze jest to , że większość z jakimi mam do czynienia są po takim numerze. 

• Like 1