Skocz do zawartości

Vitara, CR-V, Sportage, terenówki, itd. - samochód na ryby

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka panowie ktoś jeżdzi na ryby fordem galaxy I po lifcie rocznik 2000 wzwyz ? 1.9 tdi 115 kucy ? jak to jedzie po dziurach ? nisko wisi ? trzeba uważać na miske ? mam okazje kupić i nie chce zrobic babola ze na małych dziurkach bede musiał uważać. Rozumiem ze zawiecha jest na macpersonach ?

Zona obecnie posiada ale rocznik 2013. Latem nad bugiemm w Gnojnie zawisl w miejscu gdzie ML w sniegu po pas dawal rade za duzo zwisu przed przednia osia I polegl, bez traktora sie nie obeszlo

• 3 tygodnie później...

Nie użytkuję ale kilka miałem na warsztacie. Koszty jak to bmw :)
Wybierałbym zdecydowanie silnik 3,0 z manualną skrzynią biegów. Zużycie paliwa będzie minimalnie większe, za to osiągi i radość z jazdy dużo większa niż auta 2,0. 
Jeździ się tym w miarę przyjemnie, dobrze trzyma się drogi. 
Awaryjność zależna jak zawsze od tego jak kto wcześniej dbał. Silnik ( M57 ), najlepszy 6-cylindrowy diesel common rail jaki kiedykolwiek został wyprodukowany, do tego dobrze znosi tunning. 

• Like 1

Artykuł ciekawy i nie przesadzony ( no może za wyjątkiem tej profilaktycznej wymiany kolektora ;) ).

Największą porażką są silniki N57. Rozrząd wytrzymuje max 200tys km i znajduje się z tyłu silnika. Składa się z trzech łańcuchów takich samych jak w najsłabszych silnikach 2,0, które po prostu nie wytrzymują wysokiego momentu obr. i rozciągają się szybko. Problem polega na tym, że wymienić można tylko demontując cały silnik :D

Będziesz Miał Wydatki. Ten 184 konny 3 litrowy problemów z rozciąganiem łańcuszków nie ma z wiadomych względów.

Komentarz jak najbardziej trafny.

"Jednak uściślijmy "niesprawny układ EGR" to również taki układ, w którym został on profesjonalnie odłączony. A w takiej opcji - silnik gdyby... przemówił (np na Wigilię z innymi zwierzętami) powiedziałby jedno - DZIĘKUJĘ "

Dopalanie spalin w dieslach to ekologiczna pomyłka jeśli chodzi o żywotność i czystość silnika ze względu na dużą ilość sadz.

Wiadomym względem jest w zasadzie tylko jakość łańcucha, na co składa się materiał i kształt/rodzaj jego ogniw. Dawniej, w słynnych ze swej bezawaryjności mercedesach w123 i w124 gdzie silniki 3.0 D miały moc 88 i 112 hp łańcuchy były dwurzędowe, kilka razy mocniejsze niż stosowane teraz więc nie ma się co dziwić, że robiły przebiegi blisko milion km. Dzisiaj wiele aut ma problem z łańcuchami, z ich rozciaganiem się. Pomijając błędy konstrukcyjne są to celowe zabiegi. Ma się psuć i koniec.

Problem EGR-u polega na tym, że większość ludzi jeździ swoimi dieslami zbyt mało dynamicznie i dlatego sadze osadzają się, nie są wyrzucane. Ja w swoim dieslu nigdy nie miałem z tym problemu ale u mnie zawsze obroty na pierwszych biegach były wysokie. Poza tym dzisiejsze diesle absolutnie nie są autami typowo miejskimi, do jazdy w korkach najlepszy jest rower ;) , a tak poważnie to do miejskiej dżungli tylko benzyna.

X3 w teren się oczywiście nie nadaje ale po zabłoconych drogach, tam gdzie każda osobówka z przednim napędem usiądzie, da sobie radę, przestrzeń bagazowa tez nie jest taka mała.

Na ryby najlepszy jest taki samochód na jaki cię stać.

Jeździłem na ryby maluchem, jeździłem Fiatem 125 i Polonezem, wszystkie sprawdzały się znakomicie :). Teraz od dłuższego czasu jeżdżę starą Mazdą MPV i bardzo sobie chwalę. Pakuję do środka ponton, silnik, aku, dwa rowery, bagaż i jeszcze mam miejsce dla 3 osób. Do środka!

Dodatkowo auto dosyć wysoko zawieszone, więc wjeżdżam w różne dziwne miejsca. Ma swoje mankamenty ale można z tym żyć.

Dla mnie to jest najlepsze auto na ryby.

PS. wątek powinien się nazywać: " luźne pogaduchy o samochodach w kontekście hobby wędkarskiego ale nie nachalnie " :)

• Like 1

• 3 miesiące temu...

Panowie, czy jeździ ktoś RAV 4, 2 gen. z D4D? 

Pytam, bo jara mi to auto więcej jak Subaru "dosłownie". Jeżdżąc jak "złotówa" w mieście nie schodzi poniżej 10,5 l / 100km  W trasie do 100km/h 7,5-8 l. Mieszany (woczraj testowane) 9,4l. Przecież to za dużo...? Sprawdzone wszystko najlepszym sposobem, czyli lane pod korek. 

Edytowane przez count_martin3z

Nie wiem jak skopiować załącznik ale jak by co macie ogłoszenie:

Do sprzedania Land Rover Freelander , 5 door, 1,9 Di , 110HP , przebieg 105 000km. rocznik 2004. kolor srebrny.

Please find herewith attached car sale  in offer: really interesting !

W załączniku oferta sprzedaży samochodu

Patrizia Bruscia

Ambasciata d'Italia

Varsavia

Plac J.H. Dąbrowskiego 6

00-055 Varsavia

Telefono:  +48 22 8263471 -2 -3 -4   ext. 226

Patrizia.bruscia@esteri.it

MOBILE : 666.559405 (english

• 1 miesiąc temu...

attachicon.gifmerc.jpgA tutaj auto, które kompletnie nie nadaje się na ryby. Nawet trollingowy króciak się nie mieści:)

Dziwne auto na przedstawiciela handlowego firmy wędkarskiej... bo białe auto to dla Whita Van Driver :P

No nie zdzierżę mody na białe auta.... może niektóre nieźle wyglądają, ale wyobraźcie sobie takiego Merca w Wiśni albo w Czerwieni :)