Skocz do zawartości

Vitara, CR-V, Sportage, terenówki, itd. - samochód na ryby

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

Jakieś wycieczki zamierzasz wozić tą Toyotą, czy tyle walizek wozisz na ryby? Bo jeśli dla siebie, ewentualnie jazdy z kompanem to trochę duże to auto. Na ogół najbardziej poręczne i dzielne jest jak najmniejsze auto, trochę wyżej zawieszone. Dużym wozidłem trudniej dojechać do miejscówek.

No ale każdemu według potrzeb, jeśli takiego auta potrzebujesz, czemu nie.

Na ryby mam Ml-a. To autko dla mojej żony mamy niepełnosprawne dziecko i auto musi byc odpowiednie. Pięć osób + wózek troche miejsca potrzeba. Rozważamy jeszcze Nissana elgrand i Viano w v-class ale kobieta uparła się na Toyotę ;)

Nie sądzę by toyota zrobiła więcej jak 20tys rocznie także nie zamierzam często zaglądać do warsztatu a większość części serwisowych powinno pasować od innych modeli, musze jeszcze zgłębić temat gdyby to zależało tylko ode mnie to było by Viano 350.

Fajnych aut na ryby jest dużo, ale nie każdemu podoba się to samo i nie każdego na to stać(a zwłaszcza na to co się podoba najbardziej).

Swego czasu(tj. 15 lat temu) bardzo podobała mi się Rav-4, I gen 2-drzw. gdy oglądałem z bliska nasuwało się pytanie -Co ja tam zmieszczę?

Wyjeżdżając wtedy na Odrę na dobę,dwie z kumplem ciężko nam się było spakować w Passata combi.

Trzy lata temu kupiłem ową Rav-kę(99r) jako drugi sam. dla żony a przede wszystkim do lawety pod łodziowej

Nie jest to sam. terenowy, ale naprawdę dużo potrafi w nim zdziałać. Na co dzień lewy tylny fotel jest wyciągnięty, tak że miejsca

trochę jest gdyż 90% wędkuje sam, butla z gazem za prawym tylnym fotelem, a jak wyjeżdżam z kolegą gdzieś dalej biorę przyczepkę z wypożyczalni

obok (doba 18 pln)i heja. Graty z tyłu, nie śmierdzą podbieraki, siatki itp.

Z łódką, czy z przyczepką 14 l gazu.

Pozdr.Sławek

Do takiego użytkowania będzie w sam raz.

ML na ryby i Toyota Alphard na trasy to dobrana parka :) . Tylko z serwisowaniem tej Toyoty możesz mieć małe problemy. Często w przypadku takich aut, trzeba dłużej czekać na zamówione części. Jest to dolegliwość.

Chyba nie. My mamy w firmie Siennę zza Atlantyku i robimy serwis w warsztacie NIEautoryzowanym ale gość robi tylko i wyłącznie Toyoty i Lexusy. Inna rzecz że części jakie do niej są potrzebne to filtry i klocki bo przez ponad 60tys. km z powodu awarii w warsztacie nie była. Widziałem że w Alphardach są motory 2.4 i 3.0 .litry - nie może to być nic innego niż Camry. 

• 1 miesiąc temu...

Freelandera odradzam ,znajomy miał i się pozbył awaryjny :mellow: . CRV w lekki (zależy co masz na myśli pisząc lekki ) teren może być ale powiem tak im starszy model tym lepszy "terenowo".Jak nie chcesz typowej terenówki (reduktor) to zastanów się też nad RAV-ką (też starszą).

Po wielkiej wodzie i bagnach nie będę jeździł- ale po lesie, jakiejś starej żwirowni z piaskiem i pagórkami chętnie poskacze. Jezdziłem grand vitara 2.0td  ale trafilem kiepski model ze sporym przebiegiem-wogole jakoś mocy jej brakowało w terenie- miała problem z wieksza gorka, do tego straszny rdzewiak  był. obecnie latam osobowka audi a4 ale ciągnie mnie spowrotem do jakiegoś suva. 

cos do 15-20tys

Pajero drugiej generacji , za 15 coś trafisz, 20 to już duży wybór. Pamiętaj tylko o pakiecie startowym. Frela odpuść padaki na maksa , hondzia to pod krawężniki i w piaskownicę, ew dojazd na działkę.

I nietypowo popatrz może w kierunku hyundaya gallopera,mało doceniane auta , rozsądne pieniądze za rozsądną cenę. Fajnie dają radę w terenie, technicznie proste jak konstrukcja cepa.

Edytowane przez welpa1809