welpa1809 Opublikowano 18 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2018 Mateusz rozczaruję Ciebie, mały piździk do miasta i powiedzmy do 50 km wkoło komina. Dzielności terenowej nie można odmówić miałem i użytkowałem samurajka i jimiego nie chcę wracać do tematu. Ładowność i pakowność na poziomie większej walizki,z łódką na haku jedziesz i wyprzedzają cię wszyscy łącznie z szybszymi traktorami. Jazda powyżej odległości o jakich pisałem wyżej to czysty masochizm. Jedyne zastosowanie to trudniejszy dojazd nad rzekę (bez extremów ) i ograniczenie w długości kijów i ilości zabieranego mandżura. Tylko ostatnio jakoś leśnicy i prywatni właściciele gruntów nadrzeczno jeziornych niemiło patrzą na śmiganie po ich terenie a do parkingu to osobówką dojadę. Pomijam spalanie tego autka bo pali dużo więcej niż w katalogu. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cabage Opublikowano 18 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2018 (edytowane) Lepiej by zrobili jak by wróciła do produkcji Grand Vitara. Oj to by była furka z tymi wszystkimi napędami Do tego jakiś 1.6 1.8 doładowany benzyniak albo jakaś V6 w benzynie i cholernie groźny konkurent w kategorii CRV, RAV-4,Outlander, Subaru czy Landek i inne tego typu samochodziki. Nie mówię że najlepsze ale na pewno solidne. Edytowane 18 Września 2018 przez cabage 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 18 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2018 Lepiej by zrobili jak by wróciła do produkcji Grand Vitara. Oj to by była furka z tymi wszystkimi napędami Do tego jakiś 1.6 1.8 doładowany benzyniak albo jakaś V6 w benzynie i cholernie groźny konkurent w kategorii CRV, RAV-4,Outlander, Subaru czy Landek i inne tego typu samochodziki. Nie mówię że najlepsze ale na pewno solidne. Takich samochodów prostych i niezawodnych już nie robią ,pomijam proste toyoty LC sprzedawane w egzotycznych krajach. Zresztą do kupienia w Polsce za zylion złotówek ,można oczywiście reanimować stare strucle spod znaku nissana, toyoty czy mitsubishi i pewnie paru innych marek ,ale proste używane konstrukcje wymiotła Afryka . Rynek części używanych ale dobrych dramatycznie się skurczył ,nowe mają ceny zaporowe i utrzymywanie takiego auta w stanie jezdnym staje się problematyczne ekonomicznie. Sensowny samochód spełniający wymagania wędkarza pod względem pakowności,uciągu na haku , dzielności terenowej i w miarę normalnym komforcie jazdy kosztuje krocie i nie każdy zdecyduje się ciorać auto za dużą kasę w krzaczorach czy syfić w środku ubłoconymi butami. Niestety pozostają nam protezy aut 4x4 ,niektóre o niezłych napędach. Wybór mamy jaki mamy ale każdy znajdzie coś skrojene pod siebie , pasujące do budżetu i aktualnych potrzeb. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cabage Opublikowano 18 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2018 Godna polecenia Jest Grand Vitara 2-giej generacji. Względnie tanie, w miarę rodzinne i wybitnie bardzo dzielne terenowo w swojej kategorii. No i kije 240 cm w jedno składzie wejdą bez problemu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 18 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2018 (edytowane) Godna polecenia Jest Grand Vitara 2-giej generacji. Względnie tanie, w miarę rodzinne i wybitnie bardzo dzielne terenowo w swojej kategorii. No i kije 240 cm w jedno składzie wejdą bez problemu Ostatnio odniosłem wrażenie że ceny tych aut mocno poszybowały w górę. Związane jest to zapewne z dużym zainteresowaniem grona offroadowców,nabycie sensownego egzemplarza to dosyć stresujące zajęcie. Jakiś czas posiadałem wersję XL7 w wersji duńskiej . Wadą były dwa fotele ,zaletą w pip miejca i równa podłoga,niestety największą wadą był osławiony motor 1,9 diesel któregoś z francuskich koncernów. Muł przeokrutny nie należał do oszczędnych i wcale nie tani w naprawach. Zdecydowanie polecam benzynę ,mocy nie brakuje ,fajnie jeździ na podtlenku elpidżi, rama nadmiernie nie koroduje aczkolwiek nie zawsze można tego powiedzieć o budzie. Koszt odszczurzania nie jest nadmierny a komfort jazdy predysponuje też do codziennego użytku. Utrzymanie na poziomie akceptowalnym dla przeciętnego zjadacza polskiego chleba.P.S. takie małe marzenie https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-land-cruiser-hzj-76-4-5-v8-ID4p1jwE.html#610f1826a8 Edytowane 18 Września 2018 przez Paweł J 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cabage Opublikowano 18 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2018 Ta cruiserka to już typowa przeprawowa gablota Wisła i Odra w poprzek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 18 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2018 Dla mnie ideolo taki Samuraj Chociaż by z uwagi na fakt , że w Polsce śmigałem Nivą . Oprócz tego , że gniła, psuła się to więcej wad nie miała hehe. Ciężko jest stanąć w terenie takim bzykiem. Jeżeli coś większego to tylko forek. A już całkiem elegancko tylko wrangler ( chcialbym ) . Vitara itp, pomimo że w miarę dzielnie sobie radzą mnie nie przekonują .... ale co kto lubi Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2018 (edytowane) Użytkuje ktoś może Outlandera z 2007/2008? Rozglądam się za czymś co będzie się kulało głównie po asfalcie, na ryby ale w lekkim terenie a i da radę przyczepę z koniem lub dwoma pociągnąć. I właśnie to auto wpadło mi w oko. Silnik, który brałem pod uwagę to dwulitrowy diesel z racji akceptowalnego poziomu spalania... Edytowane 23 Października 2018 przez G_rzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 28 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 Dzisiaj widziaeł piękne auto , niby nie terenówka ale b. ładne i duże wielkości chyba Outlandera albo X5 a był to DS 7. Kupić sobie nie kupię bo nie jeżdżę samochodami na "F" ale podobał mi się. Wszedłem w internet co by się czegoś o tym aucie dowiedzieć i okazało się że jest wersja z silnikiem ............ 1199cm3 . Poważnie ?! 1,2litra ? Wydusili z tego 130KM . To chyba do Seicento wkładali 110cm3 , jakby dołożyli ze 3-4 sprężarki to też by 130KM wydusił a technologia znana i sprawdzona . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 28 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 (edytowane) Moja służbowa foczka MKIII z trzech garków przy 1,0 i turbinie ma wykręcone fabrycznie 125PS. Także żaden wyczyn... Ale patrząc na bryłe DS7... fakt... może się podobać Edytowane 28 Listopada 2018 przez mifek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert.B Opublikowano 28 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 Ale Ferrari byś się pobujał czy też be jest???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 28 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 Ale Ferrari byś się pobujał czy też be jestbeee, widziałeś bagażnik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 28 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 Po co bagażnik? Ma silnik zamiast bagażnika, to wystarczy Tylko mały problemik, jak dojechać nim do drogi? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 29 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2018 Po co bagażnik? Ma silnik zamiast bagażnika, to wystarczy Tylko mały problemik, jak dojechać nim do drogi?Ale ze 2 paczki robaków, spławik i jakiś teleskop chyba wejdzie ?Miałem okazję pojeździć kilka tygodni Mustangiem 5.0, i weekend Corvettą. Przez kilka miesięcy miałem Pontiaca Grand Prix GTP ale byłem o połowę młodszy.i nie mam parcia na sportowe wozy, prędzej się obejrzą za jakimś pick upem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 29 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2018 Darek, głównymi klientami salonów z supersportowymi autami są panowie w wieku +55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 29 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2018 Powód takich zakupów jest prozaiczny, większość z nas musi na wymarzone auto zapracować Gdyby pieniądze nie były problemem zapewniam Cię że sportowymi autami jeźdIliby głównie ludzie młodzi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 29 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2018 Pełna zgoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 29 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2018 Darek, głównymi klientami salonów z supersportowymi autami są panowie w wieku +55 Dziękuję Ci bardzo . Dawno temu jak byłem warszawską "złotówą" wiozłem klientkę ubraną elegancko w garsonkę pachnącą dobrymi perfumami, typowa kobieta sukcesu. Na światłach koło nas stanęło coś sportowego , nie pamiętam Lombarghini ? Lotus ? Patrzę na niego bo kolor wściekły a pani pyta : wie pan co to jest ? nie wiedziałem bo stało z boku i mówię że nie wiem. A pani na to : przedłużenie kutasa . 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 29 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2018 I w tym zdaniu też dużo prawdy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bociekgc8 Opublikowano 29 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2018 Volvo xc90 . Ktoś użytkuje? Lub ciągnie łódź o wadze ok.800 kg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ObraFM Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2018 Ludzie ciągają kempingi po dwie tony to co ma nie dać rady- na hak możesz mu zapodać bodaj 2700kg (w dieslu). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2018 Mam pytanie w kwestii opon. Nominalne mam 235/65R17 chciałbym zmienić na 235/75R17 na ile mogą zmienić się właściwości jezdne? Przy tych oponach które mam sztywność na zakrętach jest bardzo dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cabage Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2018 Mam pytanie w kwestii opon. Nominalne mam 235/65R17 chciałbym zmienić na 235/75R17 na ile mogą zmienić się właściwości jezdne? Przy tych oponach które mam sztywność na zakrętach jest bardzo dobra.1)Trochę większy balon - chyba że w instrukcji można to nie ma problemu.2)W przypadku kolizji i wypłaty ubezpieczenia mogą się zrobić problemy przy wypłacie odszkodowania. Znajomy tak miał z 3 lata temu.3) Właściwości jezdne się nie zmienią, prawdopodobnie będzie ciut bardziej miękko i możesz czuć jakby lekkie pływanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czechofil Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2018 Dziękuję Ci bardzo . Dawno temu jak byłem warszawską "złotówą" wiozłem klientkę ubraną elegancko w garsonkę pachnącą dobrymi perfumami, typowa kobieta sukcesu. Na światłach koło nas stanęło coś sportowego , nie pamiętam Lombarghini ? Lotus ? Patrzę na niego bo kolor wściekły a pani pyta : wie pan co to jest ? nie wiedziałem bo stało z boku i mówię że nie wiem. A pani na to : przedłużenie kutasa . A Czesi na takie auta mówią "babolep" .... i w tym też jest trochę prawdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2018 Mam pytanie w kwestii opon. Nominalne mam 235/65R17 chciałbym zmienić na 235/75R17 na ile mogą zmienić się właściwości jezdne? Przy tych oponach które mam sztywność na zakrętach jest bardzo dobra.Zwiększysz średnicę koła o około 46 mm ,sprawdź czy na maksymalnym skręcie nie będzie obcierać zapewne nie . Zwiększysz prześwit i będzie więcej gumy wkoło felgi ,lepiej wybiera dziury na szutrach. Może trochę oszukiwać prędkościomierz i licznik przebiegu ewentualnie minimalnie spadnie dynamika. Sztywność zależy od rodzaju opon ale dramatu nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi