Skocz do zawartości

Vitara, CR-V, Sportage, terenówki, itd. - samochód na ryby

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

i ja dodam  moje 3 grosze na temat auta na ryby...

jako użytkownik  VW T4 Multivana (niestety nie 4x4) śmiało polecę to auto ale w wersji 4x4 i z silnikiem 2,5 TDI

tylna kanapa rozkłada się w łóżko na którym wyśpią się wygodnie dwie osoby a jak trzeba to i trzy

dodatkowo rozkładany stolik

pod łóżkiem bardzo dużo miejsca na wędkarskie graty

po wyjęciu foteli za kierowcą i pasażerem sporo miejsca 

silnik 2,5 TDI prosty,długowieczny  i niezawodny

duży prześwit i bardzo duża skrętność kół co ma znaczenie gdy trzeba zawrócić gdy nie ma za dużo miejsca

auto bez problemu pociągnie nawet dużą łódż

za dużo nie ma ich na rynku ale czasem trafiają się jakieś perełki

• Like 1

i ja dodam  moje 3 grosze na temat auta na ryby...

jako użytkownik  VW T4 Multivana (niestety nie 4x4) śmiało polecę to auto ale w wersji 4x4 i z silnikiem 2,5 TDI

tylna kanapa rozkłada się w łóżko na którym wyśpią się wygodnie dwie osoby a jak trzeba to i trzy

dodatkowo rozkładany stolik

pod łóżkiem bardzo dużo miejsca na wędkarskie graty

po wyjęciu foteli za kierowcą i pasażerem sporo miejsca 

silnik 2,5 TDI prosty,długowieczny  i niezawodny

duży prześwit i bardzo duża skrętność kół co ma znaczenie gdy trzeba zawrócić gdy nie ma za dużo miejsca

auto bez problemu pociągnie nawet dużą łódż

za dużo nie ma ich na rynku ale czasem trafiają się jakieś perełki

T4 w takiej wersji to fajne auto , niestety drogie

Edytowane przez Krystianin

Dziękuję Ci bardzo :P. Dawno temu jak byłem warszawską "złotówą" wiozłem klientkę ubraną elegancko w garsonkę pachnącą dobrymi perfumami, typowa kobieta sukcesu. Na światłach koło nas stanęło coś sportowego , nie pamiętam Lombarghini ? Lotus ? Patrzę na niego bo kolor wściekły a pani pyta : wie pan co to jest ? nie wiedziałem bo stało z boku i mówię że nie wiem. A pani na to : przedłużenie kutasa :rolleyes:.

Elegancka babka pachnąca sukcesem ale na przedłużenie rzuciła okiem.

• Like 2

• 4 tygodnie później...

Volvo xc90 . Ktoś użytkuje? Lub ciągnie łódź o wadze ok.800 kg?

Ludzie ciągają kempingi po dwie tony to co ma nie dać rady- na hak możesz mu zapodać bodaj 2700kg (w dieslu).

Tak, ciągają. A później skrzynie remontują.

Mowa o automatach.

Tak, ciągają. A później skrzynie remontują.

Mowa o automatach.

Remontują, jak w garażu "u Janusza " haki montują.

Nic sie ze skrzynią nie dzieje, tylko trzeba moduł dołożyć przy montażu haka żeby silnik i skrzynia widziała kiedy jest zapięte obciążenie na haku.

95% rozwalonych skrzyń przez ciąganie dużych obciążeń na hakach nie miało tego modułu dołożonego, bo ktoś zaoszczędził 2 ts. montując hak poza aso. a i w aso trzeba o to dokladnie dopytac i prosić o wpis na f-rze. :)

A mozliwe że i tak było.

Przyczepa kempingowa, jedna długa zagraniczna wycieczka, skrzynia do remontu.

Tak się znajomy urządził.

Był moment że mocno się napaliłem na xc90.

Takie z lat 2003-2005 mniej wiecej.

Ale po kilku opiniach znajomych mechaników i handlarzy odpuściłem.

Można trafić egzemplarz super, którym będziemy się zachwycać długie lata, ale możemy też trafić sztukę, która więcej bedzie stać na warsztacie niż jeździć.

Loteria.

Loteria większa niż w innych modelach.

Takie info zebralem.

Ta sama zasada obowiązuje we wszystkich długoletnio używanych samochodach, jak kupisz trupa, to i trupa masz.

Jeżdżę od trzech lat Volvo XC70, zakupiony jako używany 4-letni, a więc stuknęło mu już 7 lat. Odpukać, ale dopiero przed tygodniem zarejestrowałem pierwszą usterkę, z którą jeździłem parę tygodni, padł czujnik ciśnienia doładowania. Poza tym sprawy eksploatacyjne-pasek rozrządu, oleje, filtry, opony, klocki hamulcowe, tyle, auto przejechało u mnie ok. 90 tys km.

• Like 1

Czasy"okazji"się dawno skończyły i jeżeli jest auto zadbane,to swoje kosztuje,a w naszym kraju sprowadzają samochody tz.śmietniki,robią z dwóch jeden i sprzedają jako super auto,a "Niemiec tylko wchodził do auta radia posłuchać".Kiedyś szukałem auta w Niemczech i mnie to zastanawiało,dlaczego pięcio letnie auto ma przejechane ponad dwieście tyś.a w Polsce 15-letnie 170 tyś dziwna sprawa.

Czytam temat od tyłu i doszedłem do tego wpisu. Sprawa jest oczywista. Autostrady, praca. Jak pracowałem w miejscu zamieszkania z dojazdem do pracy ok 10km,to łatwo przekalkulowac jaki przebieg osiągało moje auto w ciągu roku. Zmiana pracy, częste wyjazdy i przebieg rośnie. Pół roku temu zmieniłem auto, zrobiłem ok 30kkm z czego w pierwszym miesiącu ok 10kkm. W Polsce mieszkając w mniejszym mieście, dojezdzajac kilka km do pracy, do tego ilość oraz jakość dróg połączona z cenami paliw, dają nam realny obraz przebiegów polskich vs zachodnich.

Panowie jestem na etepie kupna auta na ryby i wyjazdy rodzinne za miasto.... Na chwilę obecną padło na:

nissan pathfinder

Land Rover Discovery 3

Nissan navara

Jakies tam wymagania mam... Ważne aby była skóra... Stan w miarę pewny (wiadomo)... Nie szukam auta "jak nowego" znam realia... Jak by ktoś coś słyszał będę wdzięczny...

Auto będzie używane w weekendy (przejazd na ryby z pontonem i innym szpejem) będzie miało lekko i dobrze u mnie... :)

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Panowie jestem na etepie kupna auta na ryby i wyjazdy rodzinne za miasto.... Na chwilę obecną padło na:

nissan pathfinder

Land Rover Discovery 3

Nissan navara

Jakies tam wymagania mam... Ważne aby była skóra... Stan w miarę pewny (wiadomo)... Nie szukam auta "jak nowego" znam realia... Jak by ktoś coś słyszał będę wdzięczny...

Auto będzie używane w weekendy (przejazd na ryby z pontonem i innym szpejem) będzie miało lekko i dobrze u mnie... :)

Potrzebne Ci aż takie duże - cieżkie, paliwożerne i kosztowne auto? Czy po prostu masz ochotę na taką furę?:)

• Like 2

duże szyby , skóra słabe połączenie

lato mokre plecy i problem z jazdą w krótkich spodenkach bo siedzenie parzy

zima dramat również

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Coś za coś... Przecierasz i czyste... Trwałość... Łatwość w utrzymaniu... Zresztą temat już mam obcykany że tak powiem...

Potrzebne Ci aż takie duże - cieżkie, paliwożerne i kosztowne auto? Czy po prostu masz ochotę na taką furę?:)

I to i to... Spalanie mało istotne... Przede wszystkim mam ochotę... Ale i pakownosc mi się podoba... Na ryby/wakacyjne /weekendowe wyjazdy przydatne

• Like 1

Po za tym takie samochody to kupuje się wg. stanu technicznego i tylko to powinno być brane pod uwagę. Rzeczy takie jak skóra są pomijalne ,zawsze można dokupić całe wnętrze i przełożyć. W nissanach patrz mocno na ramę ,szczególnie navara potrafi pęknąć tuż za kabiną i to niezależnie od tego czy woziła ciężary. Ramy w terenówkach giną przeważnie za tylną osią ,ruda franca eksploruje je do kości.

• Like 2

Po za tym takie samochody to kupuje się wg. stanu technicznego i tylko to powinno być brane pod uwagę. Rzeczy takie jak skóra są pomijalne ,zawsze można dokupić całe wnętrze i przełożyć. W nissanach patrz mocno na ramę ,szczególnie navara potrafi pęknąć tuż za kabiną i to niezależnie od tego czy woziła ciężary. Ramy w terenówkach giną przeważnie za tylną osią ,ruda franca eksploruje je do kości.

Jeżeli chodzi o stan...

Dlatego zwracam się tutaj o pomoc...

Jeżeli chodzi o wyposażenie... Można chyba trochę powybrzydzac...

Jak diesel w navarce to 3,0 v6 ,mocno trzeba skrócić interwał wymiany oleju i powinna jeździć. 2,5 jest mocno problematyczne w navarze i pathfinderze ,generalnie dzieli się na dwie kategorie przed wybuchem i po wybuchu. Swap innego sensownego motoru jest mocno karkołomny i nie tani. Sensowne kowadło z BMW m57 włazi na styk ale robi zajebiście. Można oczywiście pakować 2,7 nissanowskie ale tracisz dużo mocy.

Sam stanąłem niespodziewanie przed przymusową zmianą auta,i prawdę mówiąc to sensowne propozycje są za naszą wschodnią granicą. Coś znalazłem u nas ale wybór praktycznie żaden. Kolejność przypadkowa ale warto poszukać i zobaczyć takie samochody jak Isuzu M-ux, Toyota Fortuner,Ford Everest czy Mitsubishi pajero sport. W Rosji opisywane jako samochody dla myśliwych i wędkarzy. Pickupem się najeździłem i przynajmniej na razie mam dość.

Edytowane przez Paweł J
  • Like 1