Skocz do zawartości

Vitara, CR-V, Sportage, terenówki, itd. - samochód na ryby

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście wiadomo, że 911 to nie auto na ryby ale bardziej miałem na myśli zbrojenie się wędkarzy w fury wyprawowe gdzie można spokojnie osobówką dojechać :)

Tak jak pisałem. No offence :)

Edytowane przez Marcyś
  • Like 4

Oczywiście wiadomo, że 911 to nie auto na ryby ale bardziej miałem na myśli zbrojenie się wędkarzy w fury wyprawowe gdzie można spokojnie osobówką dojechać :)

Wędkarz nad wodą nie zawsze myśli co robi i wtedy napęd na cztery koła robi robotę.

post-62861-0-36918200-1551100169_thumb.jpg

Jak przymierzałem się kiedyś do żaby z '78-go, to miała dwie skrytki na gumowce, dostępne z zewnątrz  :P Przód i tył, silnik centralnie

Nie Porsche i szczerze mówic nie wiem co to było - Lotus a może Lombarghini pod Centralnym . Podeszła panna cud urody z walizką ale której nie dało się zapakować do "bagażnika" ani za tylne siedzenia. Po co komu taki samochód ? Po kajzerki pojechać ? Chyba że jako przedłużenie  :rolleyes:

• Like 1

A może jest na forum użytkownik Wranglera Rubicona albo Sahary w wersji pięciodrzwiowej?

Proszę o info na priv, chętnie bym poznał możliwości tego autka.

A co Cie Bartek interesuje? Brat ma Wranglera Sahare. Jezdzilem tym troche z nim i sam. Zaznaczam, ze model amerykanski z silnikiem  V6 3.6L

Bo generalnie jest to odpowiedź na kryzys wieku średniego tyle i aż tyle.
  • Like 1

Nie buchanka, tylko bachanka, genialny pojazd do poruszania się poza asfaltem. Mało jest aut, które zajadą tak daleko i przejadą przez tak trudne miejsca, jak UAZ karawan. Tylko mocno "zmotane" przeprawówki mogą go pokonać. Niestety na asfalcie okazuje swoje właściwości konstrukcji z połowy ubiegłego wieku. 

• Like 1

SX4 - ostatnio tez pilotowałem zakup takiego, tak ze po Bieszczadach od kilku dni jeżdza dwa takie nowe :)

A dlaczego nie Vitara - ten sam silnik, to samo zawieszenie, ten sam prześwit. A rozstaw osi o 10 czy 15 cm większy, wygodniejszy w środku.

A że nie ma potrzeby posiadać az takich kątów natarcia i zejścia jak w Vitarze, to sx4 wydaje sie rozsądniejszym wyborem.

Przynajmniej tak było w moim przypadku.

SX4 - ostatnio tez pilotowałem zakup takiego, tak ze po Bieszczadach od kilku dni jeżdza dwa takie nowe :)

A dlaczego nie Vitara - ten sam silnik, to samo zawieszenie, ten sam prześwit. A rozstaw osi o 10 czy 15 cm większy, wygodniejszy w środku.

A że nie ma potrzeby posiadać az takich kątów natarcia i zejścia jak w Vitarze, to sx4 wydaje sie rozsądniejszym wyborem.

Przynajmniej tak było w moim przypadku.

No u mnie to samo zdecydowało, jeszcze dłuższy o 12,5 cm więc bagażnika więcej i jak odsunąłem fotel kierowcy na maxa(lubię wygodnie za kierownicą) to z tyłu miałem kolana w fotelu :D .

P.s.

Miała być vitarka, nawet wstępnie zarezerwowałem, ale wizyta w salonie w Świlczy zweryfikowała parametry i nastąpiła zmiana opcji zakupu.

Edytowane przez Jozi

No to dokładnie tak jak w moim przypadku.

Klient był tak zafiksowany na Vitare, ze chyba cały internet w jej temacie przeczytał. I był nawet gotów przez telefon ją zamówić i przyjechać do Świlczy tylko ja odebrać.

Ale jak już przyjechał do Rzeszowa, zabrałem go do kilku salonów, pomimo oporów, żeby przynajmniej jako takie rozeznanie miał co za 90 kpln można kupić.

No i w Suzuki on Vitare, ja oglądam SX4.Posadziłem go za kierownica, później z tyłu za kierowca, pokazałem bagażnik, sprzedawca potwierdził ze to ładniejsza Vitara która ma więcej miejsca.

I od 16.02 kręci się taki ciemny grafit na granicy Beskidu Niskiego i Bieszczad.

• Like 1

attachicon.gif z20465928Q,Suzuki-SX4-S-Cross.jpgJak wszyscy szaleją, to ja też kupiłem z napędem na 4 łapy :)  :) .

Wszystko pięknie tylko obraz psują te małe silniczki turbodoładowane 1 i 1,4 litra. Spory samochód z małym silniczkiem.

Tylko 5 biegów w mniejszym silniku jak za czasów króla Ćwieczka.

Dajcie znać jakie jest spalanie przy jeździe w miejskich korkach czy też na autostradzie 140-150 km/h. 

• Like 2

Andrzej chyba nie wiesz co piszesz :) .Stary ASX czy S Cros  miały 1,6 wolnossące i 117 koni,  skrzynia 5-ka.Teraz S Cros ma albo 1.0 z turbo -111 koni (turbo działa od 2,5 tys obrotów z tego względu by był oszczędny w mieście).S Cross z silnikiem 1,4 turbo to już 140 koni i działające turbo od 1,5 tys obrotów.Bardzo ładnie "ciągnie" już od dołu.Skrzynia 6-ka dobrze jest zestopniowana, ma krótkie biegi.W życiu nie zamieniłbym się na stary 1,6 wolnossący.To zupełnie inna jazda na tym silniku.Jak stary spalał mi w normalnej jeździe między 6 - 6,3 l tak ten będzie między 6,2 - 6,6 l.

Do wyprzedzania zupełnie inna bajka w porównaniu do starego.Jedź na próbną jazdę to zobaczysz jak będziesz zaskoczony jego ciągiem.

Jaki to spory samochód 4,3 m długości i 1200 kg wagi.

• Like 5

Ja czekam z decyzją zakupu aż pojawią się jakieś testy w terenie nowej hybrydowej RAV'ki z AWDi. Nie mam wygórowanych wymagań offroadowych ale chciałbym żeby radziła sobie w lekkim terenie a w poprzedniej wersji było z tym raczej słabo. Na razie jeździłem nową wersją z napędem na przód i w mieście nie mam zastrzeżeń.

Jak pytałem w salonie o hybryde, rzy okazji innych firmowych zakupów - to sprzedawca mówił ze raczej na ryby by się tym nie wybierał, zdecydowanie bardziej do tego poelcał zwykłe Pb nez szklanego dachu..

Raz ze hybryda jest cięższa, 2 ze szklany dach swoje dodatkowo ważył, a trzy ze podobno te hybrydy nie bardzo lubią wilgoć i duże iloci wody w okolicach piast itd - czyli podejrzewam ze w meisjcach gdzie umieszczony jest mechanizm  odzyskiwanie energi z kół co  związane jest z hybrydą.

A najlepiej na ryby to LC się wybrac.

tak ze nie wiem ile w tym rpawdy, a ile przezorności sprzedawcy. ( a obsługuje nas juz z 10 lat)

Andrzej chyba nie wiesz co piszesz :) .Stary ASX czy S Cros  miały 1,6 wolnossące i 117 koni,  skrzynia 5-ka.Teraz S Cros ma albo 1.0 z turbo -111 koni (turbo działa od 2,5 tys obrotów z tego względu by był oszczędny w mieście).S Cross z silnikiem 1,4 turbo to już 140 koni i działające turbo od 1,5 tys obrotów.Bardzo ładnie "ciągnie" już od dołu.Skrzynia 6-ka dobrze jest zestopniowana, ma krótkie biegi.W życiu nie zamieniłbym się na stary 1,6 wolnossący.To zupełnie inna jazda na tym silniku.Jak stary spalał mi w normalnej jeździe między 6 - 6,3 l tak ten będzie między 6,2 - 6,6 l.

Do wyprzedzania zupełnie inna bajka w porównaniu do starego.Jedź na próbną jazdę to zobaczysz jak będziesz zaskoczony jego ciągiem.

Jaki to spory samochód 4,3 m długości i 1200 kg wagi.

Wydaje mi się ze wiem,  w motoryzacji siedzę już ponad 20 lat.

Silnik o pojemności 1 litra z turbo i mocy 111 koni nie pociągnie długo, poza tym z tych 110 KM  przy masie własnej 1200 jak dodamy do tego pasażerów i bagaż to zrobi się żółw - tym bardziej jak włączymy napęd na 4 koła. Gdy przyciśniesz w mieście to spalanie będzie pewnie koło 9-10 litrów a na autostradzie wyprzedzanie przy 140 to będzie męka.

Tu nie chodzi o to aby z tego zrobić wyścigówkę ale przy rozsądnej głowie jazda mocniejszym samochodem jest bezpieczniejsza - wyprzedzanie.

Jeszcze miejski samochodzik rzadko udający się w długie trasy można zrozumieć. 

Edytowane przez godski
  • Like 5