Skocz do zawartości

Vitara, CR-V, Sportage, terenówki, itd. - samochód na ryby

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem Subaru Forestera I.

W teren super, na dobrych oponkach wjeżdżał zawsze tam gdzie chciałem, nie tylko w lekkim teranie.

Ciągałem nim przyczepę z Semperem 440, demonem nie był ale dawał radę (2.0 125KM)

Reduktor fajna sprawa jak zjedzie się z przyczepą z asfaltu.

Jeździłem nim kilka lat, zero awarii (prócz czujnika Abs, 30zł), zero brania oleju itp.

Trzeba się nim nauczyć jeździć bo łatwo można spalić w nim sprzęgło (ciężki teren)

Z minusów, to małe auto i tak jak koledzy pisali trzeba uważać na rudą.

Miałem dziada gazować (12-13l Pb na 100km.) ale go skasowałem i teraz jeżdżę czym innym.

Szkoda, bo bardzo dobrze go wspominam i pewnie kiedyś wrócę do tematu.

To chyba nawet lepiej, bi instalacje gazowe z drugiej ręki są bardzo różnie wykonane/serwisowane

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

Czyli LPG od innych są złe, ale jak sami założymy to dobre? Instalacje tak jak i auto są do sprawdzenia :) 

• Like 1

W tej kasie może pajero pinin? Terenowo dzielny, reduktor blokady, na at lub mt dobrze jedzie...

Tylko to o czym piszesz dostajesz w silniku 1.8gdi a to panie kolego to już chyba historia jeśli chodzi o utrzymanie. Jak trafisz dobry egzemplarz to ok, ale zdecydowanie więcej jest tych z problemami a te silniki tanie ani proste w naprawach nie są. Sam myślałem o pininie ale jak przeczytałem kilka stron na forum mitsubishi to płakałem razem z właścicielami opisującymi problemy. Jak masz dobrego mechanika co się tego silnika nie boi to tylko brać.

Jeździłem raz, dzielny był lekki i mocny, nie szperałem aż tak dużo o silnikach, myślałem o 2 litrowym benzyniaku i tu tak źle nie wypadał ?, ale jak serce słabe to faktycznie, może zniechęcić.

U mnie byłby to trzeci samochód tylko na ryby, ale myślę ,że wolałbym jak każdy uniknąć awarii szczególnie z przyczepka i gratami na pace.

w przyszłym tygodniu oglądam Terrano, zobaczymy...

Ja to jednak w vitare pójdę. Małe, proste i nie bardzo ma się co psuć. Komfort średni ale ciężko w moim budżecie ogarnąć żeby było tanio,dobrze i wygodnie...przyczepki nie będę ciągał więc to mi odpada.... Największy problem jaki widzę to rdza. Oglądałem już kilka i jak zdrowa rama to buda jak po dachowaniu, jak wygląda przystępnie to rama zardzewiala że śrubokretem dziury można robic...

Hej ja mam Forestera II, 2.0 wolnossacy. Używam go głównie na ryby i ciągania łodzi. Jeszcze żona jeździ do pracy lub dziećmi do przedszkola. Kupiłem w lutym, już ma przelatane i mnie ponad 15 k i złego słowa nie powiem. Auto dzielne terenowo, zupełnie wystarczajaco do naszej pasji. Ja go dodatkowo podniosłem i założyłem opony terenowe R/T, finalnie poszedł około 7-8 cm w górę, ciężko go teraz zatrzymać w terenie. Najlepiej szukać forka II przedlifta lub I, wolnossaka 2.0 lub 2.5 SOHC. Dobrze znoszą gaz i eksploatacyja nie zniszczy portfela, regulacja na śrubki bez wyciągania silnika koszt około 400 zł. Oleju mi nie pije. W forku II po lifcie czyli silniku DOHC koszty regulacji wzrastają, utrudniony dostęp, większość serwisów do tego zabiegu chce wyciągać silnik. W turbo wyciąganie obligatoryjne. W Turbo szczególnie 2.5 pojawiają się problemy z uszczelką pod głowicą lub panewką. Jak bym miał polecić też bym szukał z manualną skrzynią biegów gdyż ma dodatkową wajchę z "ala" reduktorem. Wersja z automatem jest tego pozbawiona. Automaty mają ciut lepsze napędy a właściwie systemy. Są testy gdzie auto zjeżdża z 3 rolek pod kołami, maual bez przeróbek sobie z tym nie poradzi. A i na na trzeba w nich wszystkich zwrócić uwagę to kielichy z tyłu. Dostęp i cała prawda od środka pod tapicerką. Jak kielichy zdrowe to reszta do ogarnięcia ????

post-52585-0-72538700-1605344854_thumb.jpg

Edytowane przez Lucas
  • Like 6

Lucas bardzo dobre info o forkach w pigułce :)

A i twój egzemplarz dobrze wygląda :D

Ja dziś oglądałem legacy z 2007r. Nawet zdrowy był, ale malowany powtórnie w całości, więc odpuściłem. Ale widzę się w tym modelu. Może coś się trafi.

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

Trzeba szukać, mój akurat się trafił w dobrej kasie i zdrowy. Podłoga w bardzo dobrym stanie, jeden kielichy zdrowiutki a na drugim lekki nalot. Na wiosnę planuje się wziąć za konserwacje bo przed zimą blacharz miejsc nie miał, a w taką pogodę raczej lepiej nie robić.

Opony to kenda kevlar r/t.

I jak te kendy ? Bo tanie są widzę,mocno szumią na asfalcie ?

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Wiesz no słychać je. Głośniejsze są trójkąty od lusterek :) One są ogresywniejsze niż widać na foto. Z jazdy w terenie jestem bardzo z nich zadowolony. Na asfalcie słychać ale bez przesady. Zobaczymy jak na mokrym i śniegu. Te opony są bardziej agresywne niż A/T a mniej niż M/T. W stanach mają dobre opinie. To jest moje drugie auto. Dłuższe trasy latam avensis. Edytowane przez Lucas
  • Like 1

Filmik jak filmik

Pierwszy z brzegu jaki na YT znalazlem gdzie można zobaczyć kilka różnych modeli samochodów w tym samym terenie.

Przecież to przerabiane samochody są. Równie dobrze możesz przerobić Tico na ultraterenową brykę, co nie znaczy, że jest to najlepszy samochód dla wędkarza...

A promowanie zje...ów, którzy rozjeżdżają rzeki nie powinno trafiać na forum wędkarskie...

Wysłane z mojego POCO F1 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez zeralda
  • Like 2