Skocz do zawartości
  • 0

Jak (NIE) zepsuc ekosystemu zarybieniami - wydzielone z watku o J. Zarnowieckim

Robert

Pytanie

Jeśli w tym Żarnowcu nie ma sandaczy to radzę się dobrze zastanowić zanim się go wpuście. U nas wszystkie okoliczne zbiorniki po zapuszczenu sandaczy skończyły tak sam, kupa drobnego sandacza i leszcze. Po pięknych szczupakach i okoniach zostało wspomnienie. I co najwa?źniejsze, nie da się ju?ź tego odkręcić.

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Co prawda to prawda, byłem w zeszłym sezonie w Szwecji na takim jeziorze gdzie wpuszczono sandacza - w zasadzie opanował całe ploso zbiornika, trudno było o cos innego na otwartej wodzie; szczupaki dłubało sie po brzegach gdzie siedzialy i zarly okonie :unsure:

Sandacz i sum jakos nie widzą mi sie na dobrej szczupakowej wodzie, troc - czemu nie

• 0

Osobiście nie znam przykładu gdzie byłby problem z sumami. U nas nadmierne rozplenienie się mu go nie grozi. Jeśli się wytrze to bardzo p?łźno i wycier jest nara?źony na bardzo du?źe straty. Za to nie brzydzi się leszczem jak sandacz wiec ze szczupakiem jest remedium na nie. O fatalnych skutkach zarybiania sandaczem m?łgłbym du?źo napisać. Na początku jest super ale finał jest dosyć smutny.

• 0

Osobiście nie znam przykładu gdzie byłby problem z sumami. U nas nadmierne rozplenienie się mu go nie grozi. Jeśli się wytrze to bardzo p?łźno i wycier jest nara?źony na bardzo du?źe straty. Za to nie brzydzi się leszczem jak sandacz wiec ze szczupakiem jest remedium na nie. O fatalnych skutkach zarybiania sandaczem m?łgłbym du?źo napisać. Na początku jest super ale finał jest dosyć smutny.

Dlatego właśnie postawiono na suma, aby trochę zajął się leszczem i karasiem.Dla Cienie @Robert mogę jeszcze powiedzieć ?źe w Siemian?łce rozwija się bardzo szybko stado bolenia i jazia.Doszło do tego ?źe wędkarze pływają po zalewie za mewami myśląc ?źe te latają nad polującymi stadami okoni, wpływają na miejsc?łwkę a tam niespodzianka, okoni brak ale są za t jazie i bolenie :D.

• 0

Osobiście nie znam przykładu gdzie byłby problem z sumami.

Zdaniem hiszpanskiej mysli szkoleniowej w zakresie wod srodladowych taki problem jest juz niemal na calym polwyspie, bo wasacze sa postrzegane jako gatunek obcy...

Germanizacja wod nastepuje od lat 70 tych XX wieku, a zaczelo sie wszystko w Miescie Sumow pod sloncem Aragonii ;)

• 0

Barwena, wiesz jak ja lubię bolenie. To bardzo mądre rybki ale staram się oddzielać emocje od suchych fakt?łw. Analizowałem wpływ boleni na r?ł?źnych zbiornikach i sprawa jest zło?źona. Widzę taką zale?źność, ?źe im większy zbiornik tym niebezpieczeństwo nadmiernej ekspansji jest mniejsze. Myślę te?ź, ?źe jeśli w zbiorniku będzie mocne stado szczupak?łw to zredukują nadmiar boleni. Gorzej jak szczupaki zastaną wyparte przez sandacze. Te tego nie zrobią bo to inne rewiry. Znam za to przypadki protest?łw niemieckich wędkarzy domagających się odłowienia boleni bo według nich są odpowiedzialne za karłowacenie sandaczy. Niestety ale bez boleni tez karłowacieją, ale zawsze to inaczej jak jest winny. W tym roku będę łowił na małym zalewie gdzie podobno boleń wytłukł ukleje tak, ?źe trudną ją złowić na wędkę. Pierwszy raz będę miał okazję pooglądać taki przypadek. Posiedzę tam trochę to dowiem się więcej jak to na prawdę jest.

PS. Dyskutujemy tu o naszych wodach Guzu, bo widzę, ?źe nie zajarzyłeś :D