Skocz do zawartości

Piszczący multiplikator

nick

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Nabyłem multiplikator i już podczas nawijania plecionki pojawił się problem. Podzczs kręcenie korbką słychać pisk. Od razu otworzyłem multka oceniłem stan techniczny itp. po chwili doszedłem do wniosku, że świszczy łożysko oporowe. Wyczyściłem je zmontowałem multiplikator i ... nic się nie zmieniło. Otworzyłem przesmarowałem oliwą do maszyn precyzyjnych złożyłem. Piszczy nadal kurrr cze. Otworzyłem pacjęta trzeci raz wyczyściłem łożysko i posmarowałem smarem maszynowym. Uff przestało ... na 20 obrotów korbką. I teraz pytanie do znawców tematu czego jeszcze spróbować? Nowe łożysko nie jest drogie (sprawdzałem) ale sprzedaje je ktoś z ... Kanady więc... trochę daleko. Co zrobić?

Ale ten pisk pojawia się jedynie kiedy korbka jest w pewnym położeniu (?) Ciężko to opisać ale pisk nie występuje przez cały obrót korbki lecz jedynie przez pewien odcinek okręgu po którym porusza się korbka ( bo korbka albo jej koniec porusza się ruchem po okręgu[emoji5] patrząc oczywiście z boku)

A czy czyszcząc łożysko oporowe przyglądnołeś się mu i innym elementom kołowrotka? Czy nie ma śladów zużycia lub niedoskonałości produkcyjnych, nadlewek? Jeśli coś piszczy to znaczy że występuje zwiększone tarcie , opór i jakiś ślad powinno zostawić. Jakoś trudno mi uwierzyć żeby świeżo nasmarowane łożysko wydawało pisk (biorąc nawet pod uwagę to że oporówka powinna być tylko przetarta lekko nawilżoną olejem szmatką).