nick Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Witam. Nabyłem multiplikator i już podczas nawijania plecionki pojawił się problem. Podzczs kręcenie korbką słychać pisk. Od razu otworzyłem multka oceniłem stan techniczny itp. po chwili doszedłem do wniosku, że świszczy łożysko oporowe. Wyczyściłem je zmontowałem multiplikator i ... nic się nie zmieniło. Otworzyłem przesmarowałem oliwą do maszyn precyzyjnych złożyłem. Piszczy nadal kurrr cze. Otworzyłem pacjęta trzeci raz wyczyściłem łożysko i posmarowałem smarem maszynowym. Uff przestało ... na 20 obrotów korbką. I teraz pytanie do znawców tematu czego jeszcze spróbować? Nowe łożysko nie jest drogie (sprawdzałem) ale sprzedaje je ktoś z ... Kanady więc... trochę daleko. Co zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deejaybialy Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Cześć, napisz może co to za piszczący "pacjęt" to może szybciej będzie można ci pomóc. Pozdr Adam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nick Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Daiwa megaforce 100tshl plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nick Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 (edytowane) *pacjent [emoji39] Edytowane 12 Kwietnia 2016 przez nick 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas 24 Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Jeśl dwa razy smarowałeś to oporówka raczej jest dobra, a głos wydaje jedno z łożysk na szpuli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nick Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Ale ten pisk pojawia się jedynie kiedy korbka jest w pewnym położeniu (?) Ciężko to opisać ale pisk nie występuje przez cały obrót korbki lecz jedynie przez pewien odcinek okręgu po którym porusza się korbka ( bo korbka albo jej koniec porusza się ruchem po okręgu[emoji5] patrząc oczywiście z boku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas 24 Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 A czy czyszcząc łożysko oporowe przyglądnołeś się mu i innym elementom kołowrotka? Czy nie ma śladów zużycia lub niedoskonałości produkcyjnych, nadlewek? Jeśli coś piszczy to znaczy że występuje zwiększone tarcie , opór i jakiś ślad powinno zostawić. Jakoś trudno mi uwierzyć żeby świeżo nasmarowane łożysko wydawało pisk (biorąc nawet pod uwagę to że oporówka powinna być tylko przetarta lekko nawilżoną olejem szmatką). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Nasmaruj pokrętła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nick Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Pokrętła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nick Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Faktycznie do środkowej strony gwiazdy są widoczne ślady (niewielkie) tarcia ale to jest już nasmarowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Pokrętła korbki. Knoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nick Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Były oliwione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PETEREK Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 cześć - kupiłeś nowego czy używanego? pytam bo może go ktoś niezbyt dokładnie - przed Tobą - poskręcał.... wspomniałeś o lekkim przetarciu w okolicach gwiazdy hamulca...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 (edytowane) Raczej nie oporówka,łożyska? Edytowane 12 Kwietnia 2016 przez darek1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nick Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Kupiłem używanego i sprzedający mówił ze go nie rozkręcał i nie smarował bo mało go używał i nie widział powodu aby go smarować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nick Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Dopiero we wtorek będę miał zamówiony smar penn'a więc wrzucę dokładne zdjęcia części multiplikatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nick Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 (edytowane) A może to nie łożysko oporowe a łożysko ślizgowe docisku tulejki tarczy hamulca? Dodać jeszcze trzeba, że pisk zwiększa się gdy mocniej ''dociśnie" się korbkę stronę korpusu. Edytowane 12 Kwietnia 2016 przez nick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nick Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 No dobra dzisiaj dostałem smar. obejrzałem multiplikator, wyczyściłem poskładałem ...ale coś jest źle zainstalowane bo po przekręceniu korbką nie załącza się blokada ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alek_Art. Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 A gdzie sprężynki dociskające plastikowy "trzymacz" pinionu w stronę szpulki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nick Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Jeszcze zdjęte ale przy próbie były na miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nick Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 (edytowane) tak to teraz wygląda. Odwróciłem położenie dwóch sprężynek odpychających mechanizm sprzęgła. Czas na próbę... Edytowane 18 Kwietnia 2016 przez nick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nick Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Działa hahahaha alllelujuja [emoji1] [emoji2] [emoji16] [emoji1] [emoji2] [emoji1] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deejaybialy Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Działa hahahaha alllelujuja [emoji1] [emoji2] [emoji16] [emoji1] [emoji2] [emoji1]Tzn przestał poszczeć? Czy szpula się obraca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nick Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Działa mechanizm sprzęgła. Wszystkie łożyska zostały sprawdzone i żadne nie piszczy więc piszczeć muszą ... knoby. Tylko jak je zdjąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nick Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Dobra już wiem[emoji38] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi