Skocz do zawartości

Piszczący multiplikator

nick

Rekomendowane odpowiedzi

Tzn przestał poszczeć? Czy szpula się obraca?

Piszczeć nie przestał ale teraz wiem że napewno to nie wina łożyska oporowego, łożysk szpuli ani podtrzymujących szpulę. Nie piszczą też knoby bo w czasie kręcenia korbką ale nie używania knobów (mam twicha) cały czas coś tam popiskuje. Teraz zastanawiam się czy coś nie ociera o gwiazdę hamulca bo widoczne były tam (i tylko tam) ślady tarcia.

Na korbce jest lekki luz może to on jest winowajcą.

Edytowane przez nick

Łożysko oporowe było kilkukrotnie czyszczone benzyną (nie dza się go wyjąć z panelu bo jest "na wcisk" ) większość łożysk była przetarta szmatką namoczoną w benzynie ekstrakcyjnej jedynie te na szpuli i knobach były moczone.

Po moczeniu zalałeś oliwką?

Andrzej ale jak chcesz z zamkniętego łożyska dobrze wypłukać smar? Mało realne, dziś nawet to sam sprawdziłem bo miałem łożysko zamknięte, wrzuciłem w benzynkę ekstrakcyjną, kręciłem nim dość długo moim zdaniem po czym je rozebrałem i niestety nadal były tesztki smaru. Dopiero po otworzeniu go, pędzelkiem o twardym włosie wszystko wymyłem, nałożyłem smar i złożyłem łożysko. Być może oliwką wejdzie w łożysko ale smar z opiłkami bo jakieś mikronowe zawsze będą niestety dobrze się bez rozebrania nie wymyje i następuje tarcie a tym samym pogorszenie pracy łożyska.

Edytowane przez Hunter_pike

Ok :) technologia przeglądu i konserwacji łożysk jaka by nie była jest przedstawiona dokładnie.... sezon się zbliża nieuchronnie więc moje pytanie do autora jest takie: czy multik nadal piszczy? i jeszcze coś: na jednym ze zdjęć widać gwiazdę hamulca od wewnątrz ze zdartym lakierem.... może jakaś obcierka? ja mam niezdarne grube paluchy i mniejsze w serwisowaniu od Was doświadczenie ale może tam jest przyczyna i może ktoś jeszcze coś podpowie koledze z piszczącym multikiem? ja się zastanawiam czy czasem upadek multika na korbkę nie mógłby tam czegoś wykrzywić?