Skocz do zawartości

projekty koguta

kogut

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Teraz padło na PHENIXA i myślę że zostanę z nim na kilka sezonów.Jest to blank K2 TX 684MH 6-18lb 5-21gr skrócony od dołu z 2.03m do 190cm.

Wędeczki bardzo mi się podobają , oryginalny Design , ładnie wykonane ,tylko jednej sprawy nie do końca rozumiem .Po co skracać fabryczny blank ? Czyżby inżynierowie PHENIXA aż tak bardzo się mylili ,że trzeba zabrać trochę mocy temu blankowi ? Zupełnie nie rozumiem zabiegu.

Łowię castem zbudowanym dokładnie na tym blanku, i mówiąc szczerze nie wyobrażam sobie dynamicznych rzutów i agresywnego podbicia gumy na główce 25+g.Da radę rzucić z dostojęństwem i później jako tako poprowadzić przynętę ważącą 30-40g , ale to nie jest komfort.W przypadku tego blanku ,dolny jego odcinek jest pokryty matą o ciekawej strukturze, mającej na celu jego dodatkowe wzmocnienie ,taki zawór bezpieczeństwa.Skracając ten odcinek o 13cm mocy niewątpliwie ubyło.

Ale znając temperament i przyzwyczajenia naszych południowców wcale mnie nie zdziwi jeśli ta wędka będzie miotać takie gramatury,tylko jest pytanie jak długo? :unsure:

A wykonanie ? Jak zobaczę nad wodą ,to od razu poznam sprawcę :)Masz niewątpliwie swój styl i tego się trzymaj.Pewnie nie wszystkim będzie pasował ,ale najważniejsze jest to ,że morda się śmieje jak bierzesz swoją wędkę do łapy :D

Rafał,nigdzie nie napisałem że ten kijek dobrze pracuje z 25gram+ guma.Jak dla mnie to 18gr+guma to wszystko,co innego kogut.Tu jest trochę mniej oporu z poderwaniem przynęty i bez dynamicznych rzutów kogut do 30gr jest ok.Łowię tym kijem około miesiąc i tylko widzę same plusy.Forumowy kolega obrabia zaporówkę tym blankiem już drugi sezon i też mu się micha cieszy(a on to naprawde lubi sobie pofolgować z gramaturą ;))

Teraz padło na PHENIXA i myślę że zostanę z nim na kilka sezonów.Jest to blank K2 TX 684MH 6-18lb 5-21gr skrócony od dołu z 2.03m do 190cm.

Wędeczki bardzo mi się podobają , oryginalny Design , ładnie wykonane ,tylko jednej sprawy nie do końca rozumiem .Po co skracać fabryczny blank ? Czyżby inżynierowie PHENIXA aż tak bardzo się mylili ,że trzeba zabrać trochę mocy temu blankowi ? Zupełnie nie rozumiem zabiegu.

Własnie na tym polega rodbulding.Robi sie wędkę pod własne wymagania.Często bardzo indywidualne.

Blank to tylko surowiec.

To co wymyśliły inżyniery nie zawsze musi być zgodne z naszymi oczekiwaniami.

A jak można blank podrasować..to czemu nie.

Ja mam takie kijki.Nawet nie opisywałem ich,jaki cw i czy inne takie.

poprostu gołe,lub typu wedka na okonia,wedka na pstrąga

tak dla zwały

A na pstrąga mam kilka na różne przynęty i na różne rzeki.Od 1,6 do 2,7 metra.

Inżyniery nie zrobiły blanku 1,6m,a ja po swojemu wywaliłem 1 część trawela- i tyle. :o

Jak napisał @Taps,ja też tak rozumiem rodbulding,szukanie czegoś nowego ,nowych rozwiązań,budowy wędki pod siebie.Dlatego też np. tuningujemy samochodziki :D.Od czasu posiadania sześciostopowych SHXów,można powiedzieć że bardzo,bardzo polubiłem łowienie krótkimi kijami.Myślę że na mocy też dużo nie stracił,mam porównanie z oryginałem na łodzi prawie codziennie :D.

ps.Już buduje się następny K2 dla znajomego.

Łukasz i Michał w tej dziedzinie kreatywność jak najbardziej wskazana :D wiadomo ,że można przycinać ,dokładać itp.Jeśli się sprawdza w boju to tym bardziej.Mam dwa TXy i raczej w ich przypadku nie ingerował bym zbytnio ,są to dość delikatne i specyficzne konstrukcje .Raczej nie bez powodu nie ma jeszcze dłuższych dwuskładów w tym materiale ,choć ponoć prace idą w dobrym kierunku.Ktoś kto łowił wędką na blanku K2 raczej nie chętnie zamieniłby ją na inną.Też chodzi mi o głowie kolejny kijek do wiślanych zadań specjalnych pod główki 25-35g.Łukasz twierdzi że TX 715H-C 1oz będzie idealny.Myślałem wstępnie o UMBXie do35g ale ugięcie TXa chyba przesądzi sprawę :mellow:

Pływam z Łukaszem ( Kogutem ) kilka razy w tyg i łowię identycznym kijem tylko że w oryginalnej długości, zbrojonym przez Łukasza Masiaka. Łowię już drugi sezon więc myślę ze co nieco o tej konstrukcji już wiem. Skrócenie blanku, jeśli zmniejszyło moc to niezauważalnie.

Co do możliwości K2 to osobny temat. Od dwóch lat ten blank nie przestaje mnie zaskakiwać :mellow:

• 2 tygodnie później...
  • 7 miesięcy temu...

Niedawno kolega  poprosił o zrobienie kijka ekonomicznego do łowienia sandaczy na lekko z łodzi.

Wybór padł na blank BATSONA RX7 SPINBASS ISB 781 6-12LB 3,5-10,5gr 198cm.

Ubrany w przelotki PB minima4 od 25 do 4.Uchwyt oczywiście DNPS :) 16.

Fajny ,lekki kijek do łowienia na gumy,myślę że spokojnie zapewni komfort łowienia 10-18gr+guma.

post-47230-0-84622600-1368949424_thumb.jpg

post-47230-0-02164600-1368949433_thumb.jpg

post-47230-0-83287400-1368949442_thumb.jpg

post-47230-0-55214400-1368949450_thumb.jpg

post-47230-0-75427700-1368949459_thumb.jpg

post-47230-0-49779400-1368949467_thumb.jpg

post-47230-0-76109400-1368949475_thumb.jpg

Edytowane przez kogut
  • Like 2

• 4 miesiące temu...

Taka oto okonióweczka ostatnimi czasy się wykręciła u mnie. Ubrana w tytany fuji,uchwyt Pacyfic bay.

Blank to CD XLS 284UL 2-6LB 2-9gr 213cm,świetne narzędzie do połowu okoni,które przyłowu sandaczowego się nie boi.Piędziesiątak sandacz wyjechał bez jęknięcia :)

post-47230-0-50610300-1380966762_thumb.jpg

post-47230-0-94034800-1380966770_thumb.jpg

post-47230-0-68829500-1380966778_thumb.jpg

post-47230-0-61099500-1380966792_thumb.jpg

Edytowane przez kogut
  • Like 4