Skocz do zawartości
  • 0

Wybór środka pływającego na Zalew wiślany

Jar1808

Pytanie

Panowie mam pytanko do osób lowiacych na zalewie wiślanym, noszę się z zamiarem środka pływającego pod tą wodę czy moglibyście coś doradzić czy lepiej ponton czy może łódź wiem ze zalew jest specyficznym zbiornikiem ze względu rozmiar i niewielką głębokość! Czym pływacie po tym zbiorniku?za.wszelkie wskazówki będę wdzięczny

• Like 1

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wszystko zależy czy pływasz sam czy z kumplem bo jak sam to lepiej ponton .Ja i moi znajomi mamy łódki typu romana 4.30 m. i to jak dla mnie minimum plus silnik min.10km . Są asy co pływają skorupami poniżej 3,6m :) 

Jak płytko to może nie ma takiego ryzyka ;)

• 0

Na Zalewie jest wiatr i to on jest największym i najniebezpieczniejszym wrogiem. Jak złapie Cię mocny wiatr kawał od brzegu, to bedzie mało przyjemnie. Ja bym w życiu nie wypłynął np z Różańca łodzią mniejsza niz 400cm, bo jak zacznie dmuchać i zrobia sie metrowe fale, to nawet płytka woda nie pomoże.

Wg mnie tylko łódka, i to solidna i duża, z wyższymi burtami.

Edytowane przez Żbiku

• 0

Zalew to płytka woda z "krótką" niebezpieczną falą. Jedna Cię podbije do góry i zanim łódka się "wyrówna" druga już zalewa pokład.

Łódka - tu najważniejsza jest wysokość burty minimum 70cm. Długość min. 3.90
czyli minimalnie Michał z Milexu, lub np.Columbia 390 z Boats of Poland.

Ponton OK ale tylko w "ciepłych" porach roku. Zimne rozbryzgi od balonów dość skutecznie zniechęcają do wędkowania.

PZDR

Zanderix

• 0

Średnia głębokość 2-4m

Dominująca ryba: okoń i sandacz, początek sezonu okoń, potem sandacz. Sporadyczne przyłowy w postaci szczupaka.

Woda morska, okres ochronny sandacza od 20.04. do bodajże końca maja. Wytypowane tarliska, w promieniu których do 100m nie można wędkować.

Główki 7-14g w zależności od wiatru, gumy 7-8cm do 10cm. Trzeba szukać kamieni.