Janus Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Witam wszstkichNa wstępie się przedstawie. Nazywam się Janusz Strzałkowski - pseudonim artystyczny Janus. Z zawodu jestem artystą plastykiem po warszawskiej Akademii Sztuk Pięknych.Wędkarstwem, przed wielu wielu laty zaraził mnie mój teść. I tak się zaczęło. Kupowałem setki przynęt, ale często byłem rozczarowany. Powstała więc idea zrobienia własnej niepowtarzalnej przynęty. Zdjęcie poniżej pokazuje pierwsze próby wtrysku dwukolorowego. Dobre 8 lat temu wpadłem na pomysł odlewania plastisolu z naturalnych wzorów ryb. Łapałem więc rybki i odlewałem z nich wzory. Matryce do dzisiaj robię z termokauczuku. Później, jeśli dany wzór się sprawdza zlecam wykonanie matrycy w aluminium. Nareszcie zacząłem łowic poważne osobniki.Poniżej widać rybki gumowe, które łowią wspaniale do dzisiaj. Następną fazą było zrobienie rybki jak najbardziej zbliżonej do originału. Problem był z farbami. Przez dwa lata experymentowałem kupując farby na całym świecie. Jedne nie trzymały sie plastisolu po kilku kąpielach, inne krwawiły tzn. najmniejszy nawet punkt rozlewał się po pewnym czasie na całej rybce. Czasami efekty były ciekawe. Na niemieckim forum poynałem gościa, który miał ten sam problem i zlecił firmie dopasowanie farby do plastisolu. Udało się. Od tej pory nie ma problemów.Przykład poniżej. 36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Esox1999 Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Witam!! Fajne gumiaki.Witaj w rodzinie twórców . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietruk Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Genialne wykonanie. Te płotki jak żywe.Już szykuję miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janus Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Dzięki Wam za uznanie i miłe powitanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wepster Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Wow. Kiełb robi mega wrażenie! Jak żywy. Witamy wsród nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logun74 Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Piękne okazy, jak żywe zaraziles się piękną pasją. Brawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janus Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Na zdjęciu są najnowsze ukleje 10 i 11 cm z dwoma rodzajami ogonków. Zrobione na szybko do przetestowania na poruszanie się. A tu nowa idea. Prototyp gumy o właściwościach pływających, takich jak wobler. Idea nie oparta na pęcherzu powietrza.Pomyslane do łowienia na powierzchni (płaskie, zarosniete akweny) i z ołowiem do penetrowania dna. Odległość od cieżarka można ustawiać dowolnie. To może się okazać hitem jesli chodzi o okonia, suma i sandacza. Niedługo zacznę fazę testowania. 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Ślicznotki. Witaj, imienniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janus Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Ślicznotki. Witaj, imienniku Witam i pozdrawiam imiennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Witaj,mocne wejście, narobiłeś apetytu, tylko czy będzie można go zaspokoić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ferrox Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Powiem ci że narzuciłeś wysoką poprzeczkę witaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietruk Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Obejrzałem FB . Wg mnie pozamiatałeś swoimi gumiasiami tutaj, zwłaszcza detalami i realnością. A ta pływająca - mniam Resztę woda zweryfikuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janus Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Jeśli chodzi o poprzeczki jest to moja wada. Zawsze stawiam je na granicy możliwosci co czasami odbija się na zdrowiu.Co zaś do zamiatania, nie jest to moim celem. Jest nim wymiana mysli twórczej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Witaj, piękne robisz te gumy, czekamy na więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janus Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 (edytowane) Witaj, piękne robisz te gumy, czekamy na więcej Ok. Jesli chcesz więcej. ProszęUklejki 8 cm i 7 cm kiełbiki w normalnym świetle i w świetle UV. Zazwyczaj robię rybki UV aktywne, ponieważ rybie oko dodatkowo widzi wlaśnie ultrafiolet. Jest to przydatne szczególnie w mętnej wodzie lub o zmroku. Edytowane 13 Kwietnia 2016 przez Janus 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Witaj MISTRZU ! Jazgarzy czemu nie wstawiłeś? Kapitalne są. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janus Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Witaj MISTRZU ! Jazgarzy czemu nie wstawiłeś? Kapitalne są.12990994_259208167752407_4102582601966786029_n.jpgDzięki Tomy. Cudownie że przypomniałeś i wstawiłeś. Ostatnio mało sypiam. Muszę na początek maja przygotowac wystawe, do tego pełno zamówień na rybki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leadrock Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Wejście Smoka! Co mogę powiedzieć, oprócz tego, że wykonanie cudowne?! Wyglądają również na bardzo łowne... Mówią, że po ASP nie ma pracy... Ha! Z taką twórczością to to ludzie dzrzwiami i oknami mogą walić do Ciebie. Pozdrowienia. Jeżeli chodzi o forum i moje zdanie, to chyba najlepszy debiut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j-23 Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Witaj Januszu . Wunderwaffe zostało pokazane na światło dzienne Te kiełbie całkowicie mnie zaskoczyły czyżby były z nowej edycji ? Maleństwa przetestuję na warmińskich rzekach i ciekach gdzie kiełb ma się dobrze .Potwierdzam skuteczność gum Janusza w starciu ze szczupakiem , niejednokrotnie Twoje gumy pozwoliły mi wyjść z twarzą gdy wszystko zawodziło .Wiara czyni cuda , mam nadzieję że II sezon nie będzie gorszy od zeszłego roku gdy zacząłem łowić Twoimi gumami .Mannsy , relaksy i inne gumy pod szczupaki opuściły na dobre moje pudła . PozdrawiamHauptmann Hans Kloss . 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Dzięki Tomy. Cudownie że przypomniałeś i wstawiłeś. Ostatnio mało sypiam. Muszę na początek maja przygotowac wystawe, do tego pełno zamówień na rybki.Ja jestem pod ogromnym wrażeniem Twojej twórczości.Jeszcze okonki wstaw. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janus Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Witaj Januszu . Wunderwaffe zostało pokazane na światło dzienne Te kiełbie całkowicie mnie zaskoczyły czyżby były z nowej edycji ? Maleństwa przetestuję na warmińskich rzekach i ciekach gdzie kiełb ma się dobrze .Potwierdzam skuteczność gum Janusza w starciu ze szczupakiem , niejednokrotnie Twoje gumy pozwoliły mi wyjść z twarzą gdy wszystko zawodziło .Wiara czyni cuda , mam nadzieję że II sezon nie będzie gorszy od zeszłego roku gdy zacząłem łowić Twoimi gumami .Mannsy , relaksy i inne gumy pod szczupaki opuściły na dobre moje pudła . PozdrawiamHauptmann Hans Kloss .Witaj. Te kiełbie sa stare jak świat jeszcze dodatkowo świeciły w nocy. Zostały tylko zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janus Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Ja jestem pod ogromnym wrażeniem Twojej twórczości.Jeszcze okonki wstaw.Tomy i nawzajem. Twoim przynętom też nic nie brakuje, a woblery zamówie dla siebie. Są świetne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j-23 Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 (edytowane) Ja jestem pod ogromnym wrażeniem Twojej twórczości.Jeszcze okonki wstaw.Okonki wstawiałem już na forum w innym temacie , dla przypomnienia wkleiłem fotokopię Edytowane 13 Kwietnia 2016 przez j-23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atb69 Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Mocne wejście, gumy kozaki, mają to coś, będę śledził wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fin333 Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Wspaniałe gumy, nic tylko gratulować talentu i podziwiać kolejne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi