Skocz do zawartości

Hand Made Janus-Softjerks

Janus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie
Jak już wcześniej pisałem Dunaj nie jest centralą rybną. Tu trzeba się też namęczyć, jak w innych rzekach. Myślę, że we wszystkich akwenach są ogromne osobniki tylko ciężko je złapać bo są bardzo przebiegłe. Nie dorosły by do takich rozmiarów gdyby łapały co popadnie. Czasami widziałem jak potężny drapieżnik idzie do końca za przynętą ale jej nie atakuje.
I w tym wypadku trzeba mu trochę pomóc w decyzji.
A oto kilka moich trików.
1. Będąc na łowisku obserwuję jakie rybki są w tym obszarze, chodzi o wielkość i rodzaj. Najczęsciej rzucam na wodę płatki lub inną zanętę pływająca. Czasami stosuje spławikówkę z białym robakiem.
Jak już wiem co pływa dobieram odpowiedniej wielkości przynętę.
2. Ważny jest kolor wybranej gumki. W mętnej wodzie stosuję zazwyczaj kolor żółto zielony, aktywny UV. W przezroczystym akwenie daję kolor biały z niebiesko perłową poświatą. Grzbiet niebieski lub ciemny. Płetwy malowane aktywnym UV pomarańczem. W tych akwenach stosuje też skutecznie naturalne kolory przynęty.
3. Rybki które robię standartowo pachną czosnkiem i rybą. Jednak na łowisku dodatkowo smaruję je olejem z sardynki. Rzucając przynętę staram się kilka razy rzucać w tym samym korytarzu żeby zapach uwalniał się w jednej linii. Nie ma sensu za każdym razem rzucać gdzie indziej bo to dezoriętuje ewentualnego drapieżnika.
4. Podstawową jednak rzeczą jest pobudzić „zbója” do ataku nawet jak nie ma na to ochoty.
W tym celu przygotowuję kule zanętowe: płatki owsiane mieszane z suszoną krwią lub mączką z sardynki. Czasami daję jedno i drugie. Mniej wiecej po 20 minutach krew lub mączka spełnia swoje zadanie i drapieżniki nabierają apetytu. Dodatkowym efektem kul jest nęcenie białej ryby co przyczynia się również do ściągania w dany obszar drapieżników.
To by było tak w sktócie.

Sebait nie musisz miesiącami nęcić. Wysrarczy jak na łowisku wrzucisz od czasu do czasu zanętę.

• Like 5

• 4 tygodnie później...

Nawał pracy spowodował dość długą nieobecność na forum.
Poniżej próbki ostatnio zamówionych rybek

post-61482-0-18232500-1475409187_thumb.jpg post-61482-0-40129800-1475409217_thumb.jpg

A tu coś trochę większego 16 cm ukleja

post-61482-0-06348600-1475409319_thumb.jpg

Poza tym klient łowiący głównie okonie przysłał bardzo pomyślną wiadomość. W sezonie złałapał na moją płotkę 40 okoni ponad 30 cm i 12 ponad 40 cm oczywiście nie licząctych mniejszych. Na zdjęciach ostatnio złowione "potworki"

post-61482-0-71202100-1475409602_thumb.jpg post-61482-0-02177700-1475409618_thumb.jpg post-61482-0-13434800-1475409634_thumb.jpg

A tutaj w środku żółta płoteczka, która sprawiła klientowi wiele radośći

post-61482-0-75180300-1475409715_thumb.jpg

Edytowane przez Janus
  • Like 5

Ostatnio zmieniła się raptownie pogoda. Oziębienie, deszcz i skoki ciśnienia. Jednak udało mi się nakłonić kilka rybek do ataku.

Dwa spore bolenie, mały szczupaczek i kilka niewielkich okoni.

post-61482-0-85540400-1475916281_thumb.jpg  post-61482-0-70945300-1475916308_thumb.jpg

Sandacz 69 cm i kilka po 50-57 cm

post-61482-0-52458700-1475916367_thumb.jpg

ale miałem też niespodziankę. Potężne uderzenie i nim zaciąłem luz. Zostały jednak ślady na rybce. Rozstaw około 6 cm. Może był to Herman. Kolega z którym łowiłem twierdzi że sandacz mógł mieć 1m lub zdrowo ponad.

post-61482-0-12474300-1475916980_thumb.jpg

• Like 3

Ostatnio zamieściłem w formie żartu zapytanie do Janusza żeby odlał mi parę szt swoich łownych killerów , jakie było moje zdumienie gdy post został skasowany . 

Czy regulamin działa w jedną stronę i uderza tylko w osoby co mają mało postów , a inni mogą bezkarnie uprawiać sobie mały handelek . 

Bo jak widzę są równi i równiejsi co mnie bardzo boli jak drzazga sami wiecie gdzie ;)

W przypadku Janusza nie ma mowy o jakiejś reklamie bo on ma całkiem inne żródło dochodów.

Edytowane przez j-23
  • Like 2

Ostatnio zamieściłem w formie żartu zapytanie do Janusza żeby odlał mi parę szt swoich łownych killerów , jakie było moje zdumienie gdy post został skasowany . 

Czy regulamin działa w jedną stronę i uderza tylko w osoby co mają mało postów , a inni mogą bezkarnie uprawiać sobie mały handelek . 

Bo jak widzę są równi i równiejsi co mnie bardzo boli jak drzazga sami wiecie gdzie ;)

W przypadku Janusza nie ma mowy o jakiejś reklamie bo on ma całkiem inne żródło dochodów.

Witaj Wojtek

Twój poprzedni wpis z zapytaniem dostałem na E-Mail i zdziwiłem się bardzo, że nie ma go tutaj. Teraz wszystko jasne. Nie wiem tylko komu mogł ten wpis przeszkadzać. Ale widocznie przeszkadza.

Inny przykład. Ponieważ łowię nieporównywalnie więcej ryb dzięki moim przynętom i to tych największych niż inni w rewirze ktoś najpierw odciął mi linkę z nierdzewki stabilizującą łódź - 50 m (dość droga) a później znalazłem w oponie niespodziankę (zdjęcie poniżej)

post-61482-0-68514800-1476019402_thumb.jpg

Bardzo wyrafinowane gówno. Ustawia się szpicem w każdej pozycji. Położone było na drodze spacerowej a jednocześnie dojazdowej do łodzi. Można sobie wyobrazić co by się stało gdyby ktoś ze spacerujących na to nastąpił. Długość ekstra zaostrzonego szpica 6 cm.

Ponieważ coś dziwnie łomotało w kole zrezygnowałem z jazdy po autostradzie i pojechałem wolno opłotkami. Jak później powiedział mechanik przy dużej predkości mogło rozerwać oponę (przednia prawa w sporym aucie dostawczym) Skutek do przewidzenia.

To na tyle o słabościach ludzkich jak bezinteresowna zawiść, która w każdym z nas drzemie oraz brak wyobraźni.

Edytowane przez Janus
  • Like 6

To jest obojętne jakiej narodowości są ludzie i w jakim regionie (na tym łowisku też są koledzy z byłej Jugosławii, czy Rumunii) ważne jest żeby walczyć z tzw. bezinteresowną zazdrością tkwiącą w nas samych, która może w każdej chwili eskalować i podsuwać kretyńskie pomysły. Najstarszym przykładem jest Kain i Abel. Ten sam mechanizm spowodował śmierć jednego z nich.

Edytowane przez Janus
  • Like 1

Sandaczowe kreacje
Ukleja 12 cm z serii MX01, żółto zielona z pomarańczowymi płetwami
Stynka 7 cm z serii S01, biała, niebiesko perłowa z niebieskim grzbietem.
Obydwa modele są UV aktywne z zewnęrznym brokatem. Stynka sprawdza się świetnie przy połowie okoni.

post-61482-0-12061300-1476348083_thumb.jpg post-61482-0-64634400-1476348105_thumb.jpg

Edytowane przez Janus
  • Like 2

Imponujący korpus weteranów przemawia więcej  do wędkarza jak sto postów . Rybki dostały mocny wycisk , część Straciły oczy jak Jurand ze Spychowa .

Zdjęcia gum świadczą o wzorcowej skuteczności , tak trzymać Januszu :good:

Edytowane przez j-23
  • Like 1

Może to kogoś zainteresuje. Wczoraj zamówiłem nową formę do odlewania główek jigowych. Wreszcie dopasowana do haków Gamakatsu serii 604 (moim skromnym zdaniem najlepsze haki). Wprawdzie jest podobna do formy football, jednak się trochę różni. Z informacji jakie zdobyłem wynika, że jest idealna przy wertykalnym połowie jak i przy jigowaniu. Główka ustawia się zawsze tak, że przynęta imituje żerującą przy dnie rybę. Można ją delikatnie ciągnąć po dnie bez obawy, że zmieni pozycję lub poprostu zostawić w jednym miejscu bardzo lekko poruszając. Zobaczymy. Jak otrzymam formę natychmiast wypróbuję i opiszę.

post-61482-0-64124500-1476703756_thumb.jpg  post-61482-0-01104000-1476703774_thumb.jpg

• Like 2

Różne kombinacje kolorystyczne. We wtorek wysyłka.

Dwa modele na specjalne zamówienie do połowów morskich. Specjalna mieszanka plastisolu.

Kiełb 14 cm i ukleja 14 cm.

Chętnie przygarnę takie zestawy do kuferka szczególnie zestaw nr 1 wywarł na mnie wrażenie . 

Gumy jak zwykle na stałym wysokim poziomie .

Edytowane przez j-23