Skocz do zawartości

Hand Made Janus-Softjerks

Janus

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Januszu koza tak jak kiełb jest bardzo lubiana przez zanderki i okonie,a sam odlew możesz wykorzystać na wiele sposobów- choćby właśnie malowanie w kiełbia.

Zrób proszę jedną sztukę malowaną w ukleję,bo zżera mnie ciekawość jak to będzie wyglądało i czy przypadkiem rybom się nie spodoba "przydenna ukleja"?

Januszu koza tak jak kiełb jest bardzo lubiana przez zanderki i okonie,a sam odlew możesz wykorzystać na wiele sposobów- choćby właśnie malowanie w kiełbia.

Zrób proszę jedną sztukę malowaną w ukleję,bo zżera mnie ciekawość jak to będzie wyglądało i czy przypadkiem rybom się nie spodoba "przydenna ukleja"?

Witaj. Nie muszę robić kozy ala kiełb czy ala ukleja bo kiełbie mam oddzielnie w ofercie, ukleje też.

post-61482-0-85864200-1492945833_thumb.jpg  post-61482-0-62900600-1492945857_thumb.jpg

Na zdjęciu uklejka 9 cm i kiełbiki 7 cm w świetle normalnym i UV

Poniżej zdjęcia kiełbi 12 cm i 14 cm oraz ukleje 12 cm. Różne warianty kolorystyczne.

post-61482-0-03776200-1492946411_thumb.jpg  post-61482-0-16761900-1492946432_thumb.jpg  post-61482-0-93190100-1492946516_thumb.jpg

• Like 7

Zimny kwiecień nie wróży oszalamiajacych sukcesów

Sezon zacznę 30.04 pierwszy rzut oczywiście gumą Janusza.

Niestety. Zimny początek roku nie bardzo sprzyja aktywności ryb. Nie zaobserwowałem też wytarcia się szczupaka jak co roku. W Dunaju dodatkowo spływa woda z topniejącego w górach śniegu i jest lodowata. Sprawdzę co się dzieje w poniedziałek.

Samochodowy "zestaw naprawczy" w postaci maty szklanej plus żywica, dostępne w marketach budowlanych na stoiskach samochodowych.

Można to zrobić nad wodą ,jak jest odpowiednia temperatura to trwa to bardzo krótko .

Dzięki Panowie. Jaka to ma być żywica? Nigdy nie naprawiałem dziur w łodziach. To jest przykre, że ktoś może coś takiego zrobić.

Edytowane przez Janus

Przy takich temperaturach proponuję 2x więcej utwardzacza. Żywica lepiej żeluje przy 20 stopniach niż 10 i tak są układane proporcje utwardzacza.

Będzie to słabsze połączenie ale dziurka mała. Przy zestawach samochodowych warto poszukać utwardzacza w płynie. Jest skuteczniejszy od pasty. Pamiętaj o przetarciu papierem ściernym i koniecznie acetonem. Na pojedyncze pływanie wystarczy tylko jedna warstwa. Warto potem dodać kolejną od środka. Pozdrawiam

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Kolega Andrzej dobrze mówi :good: .Ja już taki temat przerabiałem,żywica epoksydowa+utwardzacz w płynie i mata szklana lepiona obu stronie,trzyma mi już 3 lata (stosunek żywicy do utwardzacza 5 do 1) czas żelowania i schnięcia do 3h max.

Myślałem że tylko u nas takie rzeczy się dzieją,no ale.....przykre to :(

Pozdrawiam.

Edytowane przez LOLO

Tak wyglądała moja łódka.Teraz ma dziurę wielkości pięści w lewej burcie. Jakiś dobry człowiek zniszczył mi łódź najprawdopodobniej żebym 1 maja nie wystartował. Czy ktoś z kolegów ma idee jak ją szybko zreperować?

Dobrze oszlifować powierzchnie  z jednej jak i drugiej strony,  posmarować rozrobioną żywicą poliestrową,  położyć  kawałek maty szklanej, kawałek maty powinien być około 2 cm. większy od otworu,  kolejna na niego następny kawałek maty i kolejny. Każdy kawałek maty powinien być 2-3 cm większy od poprzedniego.   Najlepiej  żywicę wklepywać pędzelkiem i nanosić w poziomie aby nie spływała.  

Po przeschnięciu można odwrócić i wypełnić dziurę z drugiej strony,  takie ubytki dobrze się wypełnia żywicą z dodatkiem pociętej maty szklanej, metę należy pociąć nożyczkami na  malutkie drobiny,  po rozrobieniu z żywicą  będzie konsystencji pasty którą dobrze wypełnia się ubytki. 

Po uzupełnieniu, można przykryć matą tak samo jak ze strony zewnętrznej.