Skocz do zawartości

Hand Made Janus-Softjerks

Janus

Rekomendowane odpowiedzi

Piękne. Przy okazji jest podany jak na tacy pozbycie się tego skurczybyka. Więcej drapieżników w wodzie.

Można gdzieś je kupić?  :)

Katalog przesłałem Ci na e-maila. Co do pozbycia się tego szkodnika masz racje - więcej drapieżników. Ten bandyta pożera wszystko, począwszy od ikry a skończywszy na narybku i nawet większych rybkach. Miałem przez pewien czas licencję na półapki rakowe. Zawsze w siatce było 20 - 40 sztuk tych łobuzów.

Od razu nie na temat , podczas plenerów  z kijem w ręku  i malowania dostajesz weny twórczej a to przekłada się na Twoje przynęty .

To się zgadza, że plenery dają mi wykop do pracy, ale przynęty wynikają z obserwacji zachowania ryb. Tych spokojnego żeru i drapieżników

• Like 1

Z zeszłego roku 92 cm , rzecz jasna na Janusza wyrób .

Ten dzień zapamiętam do końca życia a dokładnie święto  Bożego Ciała w 2015 r , jak na razie jest to mój rekord ale mam nadzieję go poprawić i przekroczyć magiczną barierę metra .

Pogoda była słoneczna ale wiało nie gorzej , trudno nam było się utrzymać na kotwicy a pływałem z kolega pontonem kolibri 270 więc o komforcie łowienia można zapomnieć .

Szczupak wziął z płytkiej wody ok 1,5 metra przy grążelach gdzie wcześniej złowiłem malucha 55 cm . Właściwie były to rzuty ostatniej szansy bo został złowiony w drodze powrotnej .

Walka trwała około paru minut , bo zrobił mi parę odjazdów ale jak się przewinął przy powierzchni to oniemiałem zacząłem go szacować na metr . Serducho wałiło mi podczas walki tak ze sam słyszałem jego bicie ;)

Podebrany chwytem za kark przez mojego przyjaciela .

Kij z pracowni Kawalec 2,4 m cw 7-21 g 

plecionka Varivas 0,8 PE

kołowrotek Ryobi 2000 

przynęta stint-M02CHBP - 10 cm 

Dzięki Janusz , mam zamiar w tym roku wycisnąć trochę więcej z Twoich gum byle tylko zdrowie było .

post-51445-0-62116800-1461003597_thumb.jpg

Edytowane przez j-23
  • Like 1

Wspaniale wyroby. Jestem pod wielkim wrażeniem :)

Z przyjemnością śledzę wątek od samego początku. Można prosić jakiś katalog?

Robisz jakieś giganty na prawdziwe potwory? :)

Pochwalisz się jakimi farbami malujesz te cudeńka? :)

Pozdr

M

Wspaniale wyroby. Jestem pod wielkim wrażeniem :)

Z przyjemnością śledzę wątek od samego początku. Można prosić jakiś katalog?

Robisz jakieś giganty na prawdziwe potwory? :)

Pochwalisz się jakimi farbami malujesz te cudeńka? :)

Pozdr

M

Prześlij mi e-maila to wyślę Ci katalog. Farby zacząłem robić sam z różnych pigmentów.

Edytowane przez Janus

A czemu to szanowny kolega wypowiada się jak pytanie nie bylo do Ciebie.

Wiem o duzej skuteczności gum ale o twisterach nie bylo nigdzie wzmianki.

Ps. Kiedyś kg cukru ważył więcej .

Obejrzyj sobie film Poszukiwany poszukiwana.

Tam badają zawartość cukru w cukrze ;)

Wojtek, forum jest publiczne, nie włamywałem się do skrzynki Janusza aby odczytać Twoje pytanie, które z resztą zadałeś publicznie.

A że pytanie było dla mnie dziwne w obecnych czasach rynkowych,  to pozwoliłem sobie na komentarz.

A widziałeś aby jakiś producent wypowiadał się negatywnie o swoim produkcie?

Zapewne oczekujesz odpowiedzi: "Niestety, są zupełnie nie skuteczne"

EOT ;)

====

Poza tym pytanie brzmiało czy cukier jest słodki, a nie o zawartość cukru w cukrze  :P

Edytowane przez Pietruk
  • Like 1

Panowie spokojnie. Testowałem te twistery (i tu kolega Pietruk się myli w sprawie cukru), ale mimo że poruszają się świetnie nic na nie nie złapałem. Może powinienem więcej próbować. Co do nich nie jestem specjalnie przekonany. A skoro nie jestem więc Ci nie polecam. Zdecydownie wybierałbym przynęty tzw. "rybopodobne". Przy następnym Twoim zamówieniu dostaniesz twistera gratis na próbę i może mnie Wojtku do nich przekonasz.

Poża tym trzeba je dozbrajać dodatkową kotwiczką, której jestem zagorzałym przeciwnikiem.

Edytowane przez Janus

Poniżej prezętuję dwa warianty jazgarzy. Jeden nastroszony (10cm) i drugi z opuszczoną płetwą grzbietową (9 cm). Obok ukleje (12 cm) w dwóch opcjach kolorystycznych niebiesko perłowej i złoto perłowej. Obie wersje są rewelacyjne w wodzie. Wysyłają refleksy, które prowokują drapiżniki do ataku. Tródno powiedzieć, która z tych wersji jest bardziej łowna. Na jedną i drugą łapię potężne osobniki (85-110 cm) jeśli chodzi o szczupaka i sandacza. Przynęty te są zazwyczaj kompletnie wchłonięte, co znaczy że ryby uważają je na 100 % za prawdziwe. Skuszenie, szczególnie tych większych nie jest łatwe. One nie stały się tak duże bo rzucały się na jakikolwiek objekt. Są poprostu niesłychanie ostrożne. Poza wyglądem i poruszaniem się, uv aktywnymi barwami dodatkowo każda rybka ma swój specyficzny zapach - czosnku i ryby. Ważną rzeczą są też skrzela pomalowane (czasami lekko przesadnie) farbą reagującą na ultrafiolet. Jak wiadomo krew świeci w swietle uv i to dodatkowo przekonuje sceptyczne osobniki do ataku.

post-61482-0-57307100-1461138472_thumb.jpg   post-61482-0-97083300-1461138508_thumb.jpg

• Like 11

Bass słoneczny https://pl.wikipedia.org/wiki/Bass_s%C5%82oneczny

W kanale elektrowni Dolna Odra od groma kiedyś tego pływało 

Zgadza się. Został on niestety sprowadzony pod koniec XIX wieku z Ameryki i niestety stał się zagrożeniem dla składanej ikry i narybku. Jest bardzo żarłoczny.