Skocz do zawartości
  • 0

Jezioro Czterech Kantonów, czyli tam, gdzie zębaty mówi dobranoc - nowy artykuł

admin

Pytanie

Cześć,

Schemat jest taki, ?źe Kaczodzioby Bandyta stoi przy trzcinach, w płytkiej wodzie i czai się na płocie, krasnopi?łry i inne ‘mniej lub bardziej jadalne białoryby’. Tylko, ?źe to nie jest prawda, gdyby tak było, to łapalibyśmy kabany z metra bie?źącego. Dlatego te?ź, praktycznie ka?źdy łowca szczupak?łw, zastanawia się gdzie i kiedy stoją esoxy? Oczywiście najchętniej du?źe i bardzo du?źe szczupaki. Jedno jest pewne, du?źy zębacz nigdy nie wybiera płycizny na metę, a ju?ź z całą pewnością nie na dłu?źszą metę. Kapitalny szczupak preferuje płycizny tylko i wyłącznie wtedy, kiedy ma bezpośredni dostęp do głębokiej wody. Kiedy płycizna znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie głębokiego azylu, mo?źemy się na niej spodziewać du?źego szczupaka ... dlatego te?ź, przez większość czasu, powinniśmy łowić głęboko!

Dla tych co stary rok chcą po?źegnać z jerkbait.pl. W iście noworocznym, świątecznym nastroju zapraszam do lektury kolejnego artykułu na naszej stronie. Tym razem ... Jezioro Czterech Kanton?łw, czyli tam, gdzie zębaty m?łwi dobranoc.

Życzę miłego świętowania i lektury.

Pozdrawiam

Remek

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dobry motyw z tym artykułem. W tym roku to ja organizuję Sylwestra dla przyjaci?łł, więc przeczytać nie zdą?źę, ale rzucając okiem ju?ź mi się podoba i jakoś po paru zdjęciach, wiedziałem kto się pod nimi podpisze. B) Jutro nie obiecuję, ale 2 stycznia to ju?ź na pewno przeczytam! :mellow:

Pozdrawiam

Grzesiek

• 0

W czwartek moja ?źona podrzuciła mi pomysł spędzenia wakacji nad (jakimś) alpejskim jeziorem. Przypominałem sobie, jak pięknie wygląda Chiemsee – nawet w zimie, kiedy jedziemy na narty trasą Salzburg – Innsbruck i pomyślałem, ?źe to mo?źe być wcale dobry pomysł. W piątek rano gadałem o tym z Krzyśkiem, a po południu – proszę bardzo: Pitt zaprasza mnie do Szwajcarii… Niezły zbieg okoliczności. :mellow:

Fajny pomysł na rodzinny urlop. Jakby na to nie spojrzeć: prawie same zalety (choć pewnie tanio nie będzie) i ?źadnych wad sma?źenia się na południu Europy. <_< Tak na powa?źnie – mo?źe niekoniecznie Szwajcaria (nie wiem, jak m?łj portfel to wytrzyma) ale mo?źe Austria? Mo?źe nie ma co upierać się przy Skandynawii? I tak nie będziemy kiblować na rybach dzień w dzień, a widoki i wra?źenia z takiego wypadu będą niezapomniane.

Artykuł bardzo konkretny, piękne zdjęcia. Na podstawie własnych doświadczeń mogę się spokojnie podpisać pod postawionymi tezami. Od siebie dodałbym jeszcze, ?źe w jeziorach o mało urozmaiconej batymetrii (czasem nawet bardzo rozległych) trudno jest jednoznacznie zidentyfikować najlepsze miejsc?łwki – to oczywiste. Siłą rzeczy liczba typ?łw takich miejsc?łwek jest mocno ograniczona.

W mniejszych i większych zbiornikach, o zr?ł?źnicowanej głębokości i urozmaiconej linii brzegowej wyr?ł?źniłby jeszcze dwa (zbli?źone do siebie) typy bank?łwek.

1. wejścia do zatok, szczeg?łlnie je?źeli występują formie zwę?źenia między wyspami, p?łłwyspami wynurzonymi nad powierzchnię wody lub zanurzonymi pod powierzchnią przedłu?źeniami form wynurzonych.

2. je?źeli zbiornik składa się z kilku wyraźnie wydzielonych akwen?łw – okolice przejść/połączeń pomiędzy tymi akwenami.

Warunkiem występowania du?źych szczupak?łw było bezpośrednie sąsiedztwo głębszej wody. W wodzie, na kt?łrej łowiliśmy, gdzie występowały ww.bank?łwki, w takich miejscach zagęszczenie szczupak?łw było wręcz nieprawdopodobne, choć i tak byłą bardzo rybna. Co ciekawe szczupaki ?źerowały tam znacznie dłu?źej ni?ź np. na plosach. Prawdopodobnie były to ciągi komunikacyjne białej ryby i zębate były mocno skoncentrowane na ?źarciu. Im lepiej ?źarły, tym wy?źej, względnie bli?źej przewę?źeń stały.

O takich miejscach jak szczyty g?łrek, podwodne groble, uskoki dna, usypiska kamienne, czy pojedyncze wielkie głazy nie wspominam, gdy?ź z definicji są to relatywnie płytkie miejsca i nie bardzo podpadają pod hasło „go deep”. Ale pamiętajmy, ?źe je?źeli sąsiadują z najgłębszymi toniami, będą obsadzone nie tylko przez młodsze i średnie roczniki, ale okresowo mogą się tam pojawiać prawdziwe smoki.

• 0

Artykuł bardzo konkretny, piękne zdjęcia. Na podstawie własnych doświadczeń mogę się spokojnie podpisać pod postawionymi tezami. Od siebie dodałbym jeszcze, ?źe w jeziorach o mało urozmaiconej batymetrii (czasem nawet bardzo rozległych) trudno jest jednoznacznie zidentyfikować najlepsze miejsc?łwki – to oczywiste. Siłą rzeczy liczba typ?łw takich miejsc?łwek jest mocno ograniczona.

W mniejszych i większych zbiornikach, o zr?ł?źnicowanej głębokości i urozmaiconej linii brzegowej wyr?ł?źniłby jeszcze dwa (zbli?źone do siebie) typy bank?łwek.

1. wejścia do zatok, szczeg?łlnie je?źeli występują formie zwę?źenia między wyspami, p?łłwyspami wynurzonymi nad powierzchnię wody lub zanurzonymi pod powierzchnią przedłu?źeniami form wynurzonych.

2. je?źeli zbiornik składa się z kilku wyraźnie wydzielonych akwen?łw – okolice przejść/połączeń pomiędzy tymi akwenami.

dziekuje :D

tak, zgadzam sie z toba w pelni, nie napisalem o tym w tym tekscie z prozaicznego powodu ... na tej wodzie nie ma takich miejscowek

• 0

Znalazłem czas na przeczytanie i co było do przewidzenia, artykuł okazał się za kr?łtki :lol:

Wyobra?źam sobie typy miejsc?łwek, na kt?łrych nigdy nie łowiłem, przynęty, kt?łrych dotąd nie u?źywałem i metr?łwki, kt?łrych seryjnie w ?źyciu nie poławiałem i tak rozmyślam sobie, rozmarzam się, chcąc poczytać, popodglądać jeszcze więcej! Oczywiście do - jak zwykle - przyjemnego tekstu, pasują nie mniej przyjemne fotki. Świetnie się czytało i do innych artykuł?łw te?ź przyjemnie wr?łcić :D Dzięki!

Pozdrawiam

Grzeiek

• 0

Jakos tak ostatnio wychodzi, ze wszystko mi sie tak dzieje z przesunieciem czasowym... :D

Punktowo bedzie..

- bardzo mi sie spodobalo to szybkie wejscie w clue zagadnienia... :o

- glebokosc tego jeziora budzi szacunek i z pewnoscia warto sie wyposazyc w downrigger oraz akcesoria (w tym przynety) niezbedne do lowienia w tym stylu

- nie do konca kojarze miejscami o czym mowi wyswietlacz sondy ,jakies poczernienia, warstwy...zgaduje, ze jeden z ekranow to tzw poszukiwanie boczne, cos co kiedys nie dzialalo mi zbyt dobrze - zrezygnowalem.

W tym HD dziala to?

A 2szt sondy po co..jedna do sterowania kulka?

- super shad rap - miewalem dobre reakcje ryb na niego choc trzeba przywyknac do delikatnej pracy (trudno ocenic czy czepilo sie zielsko czy plynie czysty)

- ciekawa rzecz z tymi 2cz bomberami, mam takiego ale jakos mi nie podpasowal. Wg Ciebie co to znaczy, ze egzemplarze zle pracuja, wyklada sie..?

- co do glebszego lowienia akurat mnie nie musisz przekonywac <_< , zreszta ostatnio widzialem, ze nawet zatwardziali zwolennicy wody 1m ostro wzieli sie za windy... B)

- z tym plywaniem, celem rozprostowania kosci...to po probach w szwedzkim szkierze (jakies 8st w porywach ), bez wspomagania juz nie bede chyba probowal..

- fajny i pouczajacy artykol, dzieki, z przyjemnoscia przeczytalem i mam nadzieje skumalem.

Wyzwolil tez u mnie pewnego rodzaju nostalgie za czasami, kiedy to na niektore mazurskie jeziora przyjezdzali trolowac (specjalne zezwolenia za ciezki pieniadz) dunczycy i holendrzy - lowienie w toni nie przypominalo wtedy ciagania przynety w poprzek basenu przeciwpozarowego.. :unsure:

Gumo

p.s. @Pitt, a ten kij do ciezkich gum co kiedys kombinowales (2,6 30-40g) to ukrecilem w koncu - naprawde ciekawy.

A Ty co tam w koncu wybrales..?

• 0

- nie do konca kojarze miejscami o czym mowi wyswietlacz sondy ,jakies poczernienia, warstwy...zgaduje, ze jeden z ekranow to tzw poszukiwanie boczne, cos co kiedys nie dzialalo mi zbyt dobrze - zrezygnowalem.

W tym HD dziala to?

A 2szt sondy po co..jedna do sterowania kulka?

- ciekawa rzecz z tymi 2cz bomberami, mam takiego ale jakos mi nie podpasowal. Wg Ciebie co to znaczy, ze egzemplarze zle pracuja, wyklada sie..?

p.s. @Pitt, a ten kij do ciezkich gum co kiedys kombinowales (2,6 30-40g) to ukrecilem w koncu - naprawde ciekawy.

A Ty co tam w koncu wybrales..?

to i mnie punktowo bedzie

sa dwie sondy, jedna przy kierownicy a druga z tylu przy dyszlu ... zalezy gdzie siedzisz ... a z tymi fotkami to jest tak, ze w tej nowej sondzie to dziala w sposob podobny jak opisujesz ... choc do artykulu to jeszcze byla bardzo nowa zabawka i nie do konca rozgryziona ... tego lata bedzie okazja do dalszej zabawy

bombery jointed to klasyka produkcji w tanim kraju, czyli fabryka idzie na pake i jedzie do meksyku, gdzie enrique, juanita i pablo pilnie pracuja ... ale jakosc produktu koncowego jest zalezna od ilosci wypitego trunku, najczesciej tequilla i corona maja najwiekszy wplyw na niestabilnosc pracy bomberow ... a tak na powaznie, to jet tak, ze na 10 sztuk lowia 3 a reszta laduje w nirvanie ... te co sie lekko wykladaja sa bardziej lowne niz te, ktore pracuja jak po sznurku

kij jest gotowy od dluzszego czasu (jestem pewien, ze wspominalem) i ze stajni phenix i calkiem inny niz sobie wymyslilem, czyli 7'9 a nie 8'6 ... takie czasy :lol: