Skocz do zawartości

Pstrągi 2011

Sławek

Rekomendowane odpowiedzi

Marcin, no nie żartuj że ktoś z tego forum wali ryby w łeb...bez przesady

To ironia, czy napisałeś to na poważnie?

Prosty rachunek - ile osób się udziela na forum, a ile go przegląda?

Gwarantuje Ci, że forum czyta zdecydowanie więcej killerów niż nokillerów :D

Jednak nie tylko o to się rozchodzi, tak jak @Zielony napisał - rzekę pstrągową można zadeptać w jeden miesiąc.

Pamiętajmy, że nawet wypuszczony pstrąg ma szansę nie przeżyć. Dlatego nawet odcinki no kill przy dużej presji z czasem opustoszeją.

• Odpowiedzi 620
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Zielony ja bym się na waszym miejscu cieszył mając taką rzekę. U nas nawet tego nie ma. Nie wiem o jakim obszarze rzeki mówisz gdzie macie te 400szt , ale u nas w dorzeczu Skawy stado tarłowe w ogóle nie istnieje. Są tylko pojedyncze niedobitki maksymalnie 35 centymetrowe. Inna sprawa jest taka, że u was ryby rosną większe bo macie żyźniejszą wodę.

Mam nadzieję, że nikt mnie nie zlinczuje za to co teraz napiszę. Kiedyś się zastanawiałem co by było gdyby PZW część pieniędzy na zarybienia przeznaczyło na tęczaka. Pozwolić ludziom tłuc te tęczaki a wprowadzić całkowity zakaz zabierania potokowca.

Ryby w sumie sobie nie przeszkadzają w rzece bo zajmują trochę inne stanowiska. Tak robią na bałkanach, na Słowacji, w Czechach i działa. A w Polsce od razu wrzask, że gatunek obcy i nie wolno. Ale tańszy i byłoby mięcho dla tych co musi się im karta zwrócić a potokowce miałyby spokój.

@Zielony, na tym forum chyba nie ma takich którzy walą ryby a szczególnie pstrągi w łeb. Mam przynajmniej taką nadzieję.

Pozdrawiam

zależy co masz na mysli pisząc na forum.

Czy chodzi Ci o ludzi AKTYWNIE działających na forum czy o zwykłych czytaczy oraz tych którzy czytają forum regularnie ale nie są zarejestrowani...

Z tego, co Piotr pisze, a co wiadomo od dawna, http://www.pogawedki.wedkarskie.pl/modules.php?name=News&amp ;file=article&sid=1633 - szkoda szukać czarnego luda w postaci tych, którzy beretują ... W warunkach ogromnej presji na łowiska, oddziałującej w przeciągu sezonu trwającego praktycznie cały rok, te <1 pstrąga/głowę może zostac skutecznie zamęczone na śmierć przez rzeszę miłosników, nawet najbardziej miłosiernie stosujących C&R ... Łowienie ryb, nawet przy wypuszczaniu ich wszystkich, nawet z największą starannościa, powoduje ich istotną śmiertelność ... Dysproporcja między wielkością presji a wielkością zasobów na jakie oddziałuje nie rokuje dobrze ...

Można przy tej okazji obserwować ciekawe zjawiska populacyjne w liczebnościach drapieżników i ofiar ... Swego czasu w lubelskich rzeczkach było sporo okazałych pstrągów, a zarejestrowanych łowców około 150 ... potem kilkuset, tysiąc, ponad tysiąc, w szczytowym okresie - ponad dwa tysiące w samym okręgu lubelskim ... ryby szybko skończyły się i dało się zauważyć odwrót - póltora tysiąca, tysiąc dwieście, tysiąc ... wysiłkiem wielu Kolegów sytuacja z rybami nieco się poprawia, drapieżników przybywa ... Jak z lisami i zającami ... żeby było więcej zajęcy, potrzebne byłoby zredukowanie piopulacji lisów ... sama się nie zmniejszy, choćby dlatego, że w braku (zjedzonych) zajęcy, rosnąca populacja lisów znalazła źródło pozywienia ... na śmietnikach ...

Pozdrawiam serdecznie

Jerzy Kowalski

A ja byłem drugi raz w tym roku na rybach na tej samej tajemnej rzeczce i....

Długo nic się nie działo zakładam 7cm woblera (ulubieńca Poppera, choć już w innej technologii). Jakieś dwa krótkie zainteresowały się nim a po nich fajny 42 chce być fotografowany, ale mu odpuszczam by szybko wrócił do wody. W końcu otworzyłem takim sezon. Po tym kwadransie aktywności przestój 3 godz.

Owego wobka nawet urwałem ale udało mi się go odzyskać. Założyłem na chwilę mniejszego i branie 30-taka. Właściwie zaczyna się robić szaro więc może się jeszcze ruszą. Zakładam z powrotem siódemkę i prowadzę łukiem poniżej swojego stanowiska delikatnie podciągając i opuszczając woblera. Chyba chciał mi zabrać kija bo porządnie bujnął. Trochę walki i już na brzegu. Fotografuję szybko bo ciemno trochę i odmierzam. Jest chudy ale swoje 49 ma. No cóż - ciekawe czy 50 w tym roku pęknie...

.

post-246-1348915044,9839_thumb.jpg

Panowie a jak wygląda Kwisa, Bóbr ? Da się łowić?

Kolega Popper pewnie jest na bieżąco z tymi informacjami :mellow:

Kwisa bardzo wysoka. Bóbr też niewiele lepszy. Na początku sezonu kilka razy byliśmy nad Kwisą. Efekt - zero.

Na Bobrze też niewiele lepiej. Ryb nie było widać. A jeszcze 3 lata temu, kiedy pierwszy raz jechałem z kolegami na zimowe pstrągi, każdy z nas wyjmował 30-staki, był też +50 i lipień +40cm.

Źle się dzieje, oj źle...

Gratuluję wszystkim pstrągów.

Pierwsza wyprawa w tym sezonie i pierwsze pstrążki zaliczone.

Warunki ciężkie - szybka, trącona i pośniegowa woda i masa spływających śmieci. Ale jak to na pstrągowych wyprawach - atmosfera i świeże powietrze bezcenne. Ryby złowione na Minnowa 6tke i przeciążonego longa na prostkach za zakrętami.

http://img692.imageshack.us/img692/4184/podebranie2.png

Dzięki.

Generalnie używam ciemnych linek, red służy do jigowania lub w przypadku, gdzie trzeba kontrolować tor prowadzonej przynęty. A że woda mocno trącona, a na szpuli po sezonie okoniowym nawinięty był Spider więc posłużył za łącznik miedzy mną a drugim końcem zestawu :mellow:.

Jeszcze jedna fotka dla ogrzania wątku, choć ciepło nie było ;)

http://img225.imageshack.us/img225/3284/wwodzie.png