Skocz do zawartości

Pstrągi 2011

Sławek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 620
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Gratki Patu.

Ja dopiero w tym roku rozpocząłem swoją przygodę z pstrągami. Jak na razie na 3 wyjścia nad wodę mam 50% skuteczność (cztery potoki na kiju - dwa wyholowane, dwa tęczaki - jeden wyholowany). Ryby niewielkie, potoki do 35 i 36 cm, tęczak 41cm, ale cieszą. Zaskakuje mnie ilość spadów (z żadnymi innymi rybami nie mam tylu przegranych holi), oraz sposób walki tych ryb - praktycznie nie próbują nigdzie uciekać, tylko wyginają się w banan i kręcą wokół własnej osi, co często kończy się spadem. Czy to normalne zachowanie pstrąga? Jak duży musi być pstrąg, żeby powalczył w czasie holu? Rozumiem, że wpływ na to ma też nie najlepsza kondycja po tarle?

Ogólnie bardziej zaciekle walczą o życie podobnej wielkości klenie. Z tego wynika, że nie ważna jest siła, a sposób walki :unsure:

P.S. Tęczaki brały mi na obrotówkę nr 3, a potoki na self made 7 cm wobka.

kriss - młynki pstrągó to ich podstawowy fortel. oczywiście wielkość ryby i pora roku. Im późniejsza wiosna, tym ryby będą silniejsze i bedzie wiecej akcji, ze skokami włącznie. Ilość spadów może być spowodowana zbyt sztywnym zestawem.

Poczekaj na kwietniowo-majowego 40-taka, a zobaczysz, że nie jest źle z ich walką. Dopiero latem znów nieco tracą na walorach bojowych... ale to wynika z trudniejszych warunków i kolejną stratą wagi i sił...

kriss - młynki pstrągó to ich podstawowy fortel. oczywiście wielkość ryby i pora roku. Im późniejsza wiosna, tym ryby będą silniejsze i bedzie wiecej akcji, ze skokami włącznie. Ilość spadów może być spowodowana zbyt sztywnym zestawem.

Poczekaj na kwietniowo-majowego 40-taka, a zobaczysz, że nie jest źle z ich walką. Dopiero latem znów nieco tracą na walorach bojowych... ale to wynika z trudniejszych warunków i kolejną stratą wagi i sił...

Ano ano, różnica jest kolosalna. Dlatego ja cały czas czekam na marzec.

Zimowe pstrągowanie ma swój niepowtarzalny urok, ale jest to jednak polowanie na kondony ;)

Popieram wypowiedz powyżej. To czy ktoś wypuszcza niewymiarowe ryby powinno być regulowane przez sumienie, a nie przez regulamin forum.

polityka tego forum jest taka a nie inna. Podjęliśmy decyzję i... tak już zostało... Jeśli ktoś ma ochotę pokazywać mniejsze rybki to proszę bardzo... na prv albo mejlem :D