Skocz do zawartości

Pstrągi 2011

Sławek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 620
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

@Krupin - zamiast go kłaść na trawie i piachu (tym razem mu to nie zaszkodziło, ale po co kusić los), lepiej zostawić go w wodzie i przygotować aparat. Upewnij się tylko czy jest dobrze zahaczony i jeśli go zostawisz ustawi się w nurcie na napiętej lince i będzie spokojny. Warto tylko zabezpieczyć wędkę, aby jednym nagłym zrywem nie wciągnął jej do wody. W między czasie ustaw aparat i tuż przed zdjęciem chwytasz kumpla w łapki, fotka i w tym samym uchwycie wyhaczenie, buzi i do wody.

Tylko ta zasada na pstrągach sprawdza się góra do maja. Później woda zbyt ciepła i ryzykujemy życie rybki. Później to nawet nie wiadomo czy zdjęcia robić, chyba, że dosłownie kilka na szybko nie wyciągając z wody.

Ja mam spory podbierak z długą siatką i tak rybę przetrzymuję (podbierak jest na lince).

Chociaż niedawno jeden kabanik mi nawiał ;)

Jak ktoś łazi z podbierakiem to pewnie że lepiej, ale jak ktoś ma kłaść pstrągi na ziemi, to już lepiej aby zostawił je na zestawie. Zdecydowanie mniejsze zło, a jak ktoś to widział i próbował, to wie jak spokojnie ryba potrafi ustawić się w nurcie i zwyczajnie stać...

Czasem się sama odhaczy... takie ryzyko wkalkulowane.

Podbierak też niszczy śluz, płetwy, itd... nie ma idealnego rozwiązania... Tzn. jest - odczepić i uwolnić + zawsze kompan pod ręką, który w kluczowych momentach będzie robić foty.

Tyle, że na pstrągach często łazi się samemu!

• 2 tygodnie później...