Skocz do zawartości

Pstrągi 2011

Sławek

Rekomendowane odpowiedzi

A to mój pstrążek na zakończenie sezonu :unsure:

Sprzęt:

Spinning Hardy Benelux 244cm,kołowrotek Daiwa Fuego3000,żyłka 0,16mm :huh: ,przynęta jig 1,5gr, hol ok 2 min :lol:

No Wojtek... zakończenie w mistrzowskim stylu, pstrąg klasa.

Do zobaczenia przy kolejnym grillu :mellow:

Pozdrawiam

Łukasz

• Odpowiedzi 620
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Gratuluje przepięknego kabana - cudo nie ryba.

A co do tego C&R to w przypadku pstrągów (szczególnie) powinien być obowiązek każdego wędkarza.

Ja drugą połowę sezonu odpuściłem niemal całkowicie, co nie zmienia faktu że 3 spore ryby zdążyłem złowić po dwa razy. Mniejsze pewnie też dublowałem, ale tych bym nie rozpoznał.

Jedna rzecz mnie tylko zastanawia: wszystkie moje duble padły na dość mocno uczęszczanym odcinku z którego na szczęście nie można (legalnie) zabierać pstrągów. Jeśli jednak ja je złowiłem po dwa razy, to pytanie ile razy w ciągu roku były złowione ogółem, przy założeniu że moja obecność stanowi pewnie jakiś 1% całościowej presji wędkarskiej na ich siedliska?

Bo nie chciał bym nic mówić, ale może się okazać że te tak strasznie delikatne podobno ryby, mogą być łowione np. 7 razy na sezon, po czym jeszcze skutecznie odbyć tarło :huh:

Ja też już gratulowałem rybeczki , ale też się dopiszę :D A teraz do wszystkich co zabierają pstrągi jak widzicie to kolejny dowód z tysięcy na to że wypuszczanie jest ciekawsze i bardziej emocjonujące , a pstrągarz C&R to człowiek tak cenny jak cenne jest złoto :D

Mojego wyjąłem na odcinku ,,kill'',więc nie sądzę żeby był przez kogoś złowiony. :D

Może i nie był, a może trafił na normalnego, tak czy inaczej fakt że żyje w miejscu gdzie każdego niemal dnia grozi mu zamrażarka optymizmem nie napawa - próbuję sobie wyobrazić jak bym się zachował na Twoim miejscu gdybym na przykład pewnego dnia spotkał nad rzeką jakiegoś typa z tym pstrągiem w koszyku...

Chyba bym jednak utopił gada... Embarassed

Może i nie był, a może trafił na normalnego, tak czy inaczej fakt że żyje w miejscu gdzie każdego niemal dnia grozi mu zamrażarka optymizmem nie napawa - próbuję sobie wyobrazić jak bym się zachował na Twoim miejscu gdybym na przykład pewnego dnia spotkał nad rzeką jakiegoś typa z tym pstrągiem w koszyku...

Chyba bym jednak utopił gada... Embarassed

Tak trzeba utopić gada ....... taki gad nie ma prawa żyć :unsure:

ps. Obyś kiedyś Ty nie trafił na takiego radykała

jak Cię spotka jarosz z kiełbachą w koszyku ..... :lol: :lol:

@hoin

Wiele razy łowiłem te same ryby po 2 razy,najczęściej w odstępach 2-4 tyg.z tej samej miejscówki.Trzeci raz już nie brały.Nie wiem czy to jest spowodowane ostrożnością ryby,zmianą stanowiska czy po prostu zberetowaniem przez chama.

W tamtym roku po złowieniu tego pstrąga 2x w tym samym miejscu już się więcej nie pokazał.Prawdopodobnie zmienił stanowisko bo w tym samym dołku złowiłem innego pięćdziesiątaka :lol:

Kurcze taka fajna dyskusja czy dwa razy czy trzy razy :unsure: A na naszej Kwisie nie idzie złapać chocby przyzwoitego wymiarka <_< Pustynia :angry: Tak wiec panowie cieszcie sie ze macie takie cudowne łowiska. Kiedys ładnych pare latek wstecz też złowiłem na Bobrze 2 razy tego samego kabanka :mellow: Kilka nastepnych wedkowań i ten sam skubany cwaniak odprowadzał woblerka prawie pod same nogi :D Tak wiec z moich obserwacji wynika ze kropasy dość szybko się uczą :mellow:

Pstrągman to Twoja ryba. To Ty ją łowisz! Ty ją złowiłeś kilka razy i NIECH TAK JUŻ ZOSTANIE!!! Gratulacje kolego!!! Życzę CI żebyś złowił JĄ jesze kilkadziesiąt razy!!! Niech na zawsze to będzie Twoja ryba. Na zawsze!!! I niech będzie coraz bardziej ostrożna żebyś mógł coraz bardziej sie wykazać!!! Gratulacje wielkie. Niech Ci sprawia radość co roku. Piękny okaz!

@hoin

Wiele razy łowiłem te same ryby po 2 razy,najczęściej w odstępach 2-4 tyg.z tej samej miejscówki.Trzeci raz już nie brały.Nie wiem czy to jest spowodowane ostrożnością ryby,zmianą stanowiska czy po prostu zberetowaniem przez chama.

W tamtym roku po złowieniu tego pstrąga 2x w tym samym miejscu już się więcej nie pokazał.Prawdopodobnie zmienił stanowisko bo w tym samym dołku złowiłem innego pięćdziesiątaka :lol:

To naprawdę fajna dyskusja

Ja to w sumie sam nie wiem co na ten temat myśleć. Dwa z 3 moich tegorocznych dubli zostały złowione po 2-3 tygodniach właśnie i oba spłynęły paręset metrów dół w stosunku do miejsca gdzie zastałem je po raz pierwszy. Ciekawa sytuacja była z trzecim. Pierwszym razem zastałem go marcem w bankowym dołku, gdzie stoi coś niemal zawsze, toteż zawsze sprawdzam go dokładnie. Przez następne miesiące znajdowałem tam inne ryby, aż w czerwcu ponownie trafiłem tego samego. Sam nie wiem jakie z tego płyną wnioski, ale cieszy że zdążył przyrosnąć o 2 centy

• 2 tygodnie później...