Avallone Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 Jak w temacie, szukam woblerów zarówno ze sterem głęboko schodzących jak i bezsterowych na suma. Na spinning łowie głównie od wschodu do zachodu słońca.Łapałem 2 typy sumów (to moje ich i dla mnie rozróżnienie)Pierwsze to agresywnie atakujące mocno grzechocące przynęty robiące niezłe bum po wpadnięciu do wody takie jak Spro Devils stream który jest bez steru i jest to pierwszy z dołu na zdjęciu w temacie o kijaszku na klenia( to na nie wyciągnąłem prawie wszystkie sumy złapane na spinning w tym roku a kosztują mnie 7 do 8 euro) Atak następuje zazwyczaj zaraz lub do 3 sekund po wpadnięciu wobka do wody i w dzień.Drugie to leniwce denne i atakują przy bardzo wolnym ciągnięciu przynęty prawie po dnie. Zwykle to akurat są wieczorne lub nocne brania. Również większość wyciągnąłem na Spro.Kupiłem za 70zł 3 woblery Storm Wiggle Wart niedawno w tym dokładnie taki sam na jaki M Szymański wyciągnął suma 232 i u mnie się nie sprawdziły, ani puknięcia a nawet na blachę Mors miałem uderzenie suma (nawiasem świat zwariował bo dziś taki WW widziałem za 54zł w licytacji na allegro) Na przynętach nie bardzo się znam sumowych bo spinninguje za sumem od tego roku i szukam przynęt sprawdzonych na sumach 160+ a nie przynęt dobrze rozreklamowanych.Z tego co zauważyłem jedyne uderzenia miałem na te robiące hałas i do tego raczej większe rozmiarowo. Dzięki za wszelkie propozycje.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 Podobno największy Dorado Lake jest ok...Ale sumiarz ze mnie niczym baletnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruzin Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 Dużo dobrego czytałem o Rapala Risto Rap chociaż sam sumów nie łowię. Problem w tym, że dostęp do nich jest ograniczony, podobnie jak do wiggle wartów (i dlatego są drogie, a nie tylko ze względu na reklamę). I jeszcze ciekawostka - jak to gdzieś ktoś zauważył Sum M. Szymańskiego połakomił się na Sub Warta, a nie Wiggle Warta co widać na zdjęciu z artykułu załączonego do artykułu opisującego połów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avallone Opublikowano 30 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 Połakomił się na Wiggle Warta co potem potwierdził sam M Szymański w sprostowaniu.Cyt P Marka ...Sum wziął na wobler Storm Wiggle Wart 7 cm prowadzony po kancie przykosy na głębokości 3 metrów... A tu masz jego zdjęcie w opakowaniu bo kupiłem taki sam i 2 w innym kolorze(niestety ten seledynowy zerwałem przez ten kabłąk w kołowrotku ) Pierwszy z dołu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Rapala DT i Manns Depth Plus. Obydwa o dł ok 7cm. Na płytkie Lake Dorado, ewentualnie Salmo Boxer.pozdrawiam i gratuluję pięknych sumków .W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 To trudne pytanie........zwazywszy, ze najczesciej sum zachowuje sie tak, jakby wiedzial ze to co mu podajemy nie nadaje sie do jedzenia.Nie wiem czy to jest zwiazane z presja czy cwaniactwem gatunku ale w wiekszosci przypadkow tak to wyglada. Jest kilka typowych miejsc, gdzie mozna trafic suma i pod nie trzeba miec przynety. Co ciekawe nie zawsze sprawdzaja sie przynety pracujace tak, ze kij wyrywa z reki...zreszta w miejscach nurtowych takie przynety bywaja niemozliwe do zastosowania.Rowniez rozmiary nie musza byc przesadnie wielkie..utrudnia to operatywnosc a niewiele daje. Jednym slowem potrzebne beda przynety powierzchniowe w rodzaju Mannsow 1+, wspomnianych WW ( rowniez wystepuja wersje srednioglebokoschodzace i warto sie w nie zaopatrzyc) - to przedstawiciele akcji typu szok. Potrzebne beda przynety nurkujace na glebokosci wystepujace np. na podejsciu do roznego rodzaju przeszkod podwodnych(np. przykos) Dobre moga sie okazac srednich rozmiarow gumy, np. poczciwe kopyto albo ripper Mannsa z twardego tworzywa. Nie warto tez stronic od woblerow bardziej smuklych byle dawalo sie nimi rzucac. Takze postawilbym przede wszystkim na to, zeby okreslic miejsca gdzie moze wziac sum i kiedy to moze miec miejsce.Z moich obserwacji wynika, ze sum najczesciej bierze w scisle okreslonych miejscach mimo, ze obok ma moze nawet lepsze. Znalezienie takich miejsc/rejonu zwykle owocuje braniami, wowczas mozna poprobowac poslac mu cos o fikusnym kolorze (na Ebro najlepszy jakis oczojeb), z grzechotka, bez grzechotki, mocniej pracujace, delikatniej... Najwazniejsze zas jest (przypomnialo mi sie jak popatrzylem na te WW <_< ) zastosowanie kotwic typu Owner st41 albo st66, solidych kolek lacznikowych (mozna zalozyc po 2szt) oraz reszty zestawu. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avallone Opublikowano 1 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Co do kotwic w woblerach to tak wyglądały seryjne kotwice w wobku Devils Stream po wyciagnięciu suma z avataru z brzegu w wartkim nurcie na kijek Shimano. Sprawdziłem je i są to Gamakatsu Treble 13 Zaraz po tym zacząłem zakładać do wobków Owner ST66 i Gamakatsu Treble 16 ( mam tego masę i Owner nie umywa się do treble 16)Niestety życie szybko zweryfikowało tą tezę bo łowiąc z łódki to te kotwice super sprawa ale łowiąc z brzegu po prostu za mocne bo koszt zerwanych przynęt idzie w setki. Teraz szukam coś pomiędzy Gamakatsu Treble 13 a Treble 16 bo holując suma z avataru nie w 13 a w 20 min mógłbym nie rozgiąć kotwic. Dla mnie teraz ważne jest żeby kotwica rozgięła się na zaczepie a nie na sumie i tu szukam kompromisu.Tyle o kotwicach dalej słucham rad odnośnie przynęt na suma i za nie z góry dziękuje.Nawiasem głębokość mojego łowiska to od 4 do 8m a największy dół ma 13.20 ale na krótkim odcinku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Zaraz po tym zacząłem zakładać do wobków Owner ST66 i Gamakatsu Treble 16 ( mam tego masę i Owner nie umywa się do treble 16) Jak chodzi o rozginanie to zgodze sie z tym co napisales. ST66 nie daje sie rozgiac. Uzywam troche mocniejszego sprzetu niz Ty podczas polowow na sztuczne przynety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avallone Opublikowano 1 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Jeśli łowi się z łódki to wcale nie trzeba mocnego sprzętu bo na tandetny kijek Capelam(marka Decathlonowa) 240cm 10 do 30gr i zyłke 8kg Gamakatsu a do tego wobler kleniowy podciągnąłem do łodzi suma 120cm który był .... w paszczy drugiego suma ponad 2m. Nieporównywalnie ciężej holuje się takie z brzegu i tu powinno się zastosować mocniejsze kotwice i dalej dylemat: stracić wobka na zaczepie czy spiąć suma, tu szukam kompromisu w kotwicach. Łowiąc na łodzi czy to fabryczne czy tytanowe spełnią swoje zadanie bo mamy przewagę. Sory za OT wracam do tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yokozuna Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Cześć,poszukaj nowego Horneta 9, powstał specjalnie na sumy, jest seryjnie wyposażony w bardzo mocne kółka łącznikowe i odpowiednie (2xstrong) kotwice Ownera. Węgrzy bardzo go sobie chwalą...Pozdrawiam,Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Cześć,poszukaj nowego Horneta 9, powstał specjalnie na sumy, jest seryjnie wyposażony w bardzo mocne kółka łącznikowe i odpowiednie (2xstrong) kotwice Ownera. Węgrzy bardzo go sobie chwalą...Pozdrawiam,Marcin Marcin, A gdzie go szukac by go znalezc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yokozuna Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Pewnie należałoby na początek ponękać dystrybutorów... M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 co ja moge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yokozuna Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Guzu,z tego co mi wiadomo, w Hiszpanii jest bardzo operatywny dystrybutor Salmo (Miguel Sanz Tf: 620 671 056 aventurasdepesca@yahoo.es). Łatwo go przekonasz. A może już ma? M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Gracias Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avallone Opublikowano 1 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 I ja bym bardzo chętnie się w nie zaopatrzył ale nie wiem gdzie szukać a do Hiszpanii daleko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yokozuna Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Avallone,wejdź proszę na stronę Salmo w zakładkę Dystrybucja-Francja Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avallone Opublikowano 1 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Marcin dziękuje Ci bardzo znalazłem, nie wiem jak tam zamówić ale zadzwonię do nich żeby się dowiedzieć na jakie sklepy w rejonie Paryża rzucają towar lub czy idzie u nich w detalu wysyłkowo kupić. Jeszcze raz serdeczne dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yokozuna Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Nie ma za co. Koniecznie daj znać, czy się udało.Pozdrawiam,Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Pojawily sie Hornety 9 w Fishing Marcie. Kolorystyka ciekawa, cena rowniez. Jak ktos wyprobuje je w warunkach lowiska to bede zobowiazany za kilka slow komentarza i ocene. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-K2- Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 cyt: -dalej dylemat: stracić wobka na zaczepie czy spiąć suma, tu szukam kompromisu w kotwicach-> a moze rozwiazanie jest w kolkach lacznikowych? Witam,nie sprawdzalem ich, ale jak podaje producent, pomagaja uratowac przynete podczas zaczepu. Sa dostepne w rozmiarach od 6lb do 30lb, zakladajac kolka podwojnie mozna je stosowac do plecionki/zylki o wytrzymalosci ponad 27kg.Mysle, ze sprawa warta uwagi(?) PozdrawiamK2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz91 Opublikowano 1 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 Panowie jakie woblery polecicie na kr?łla naszych w?łd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avallone Opublikowano 1 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 Panowie jakie woblery polecicie na kr?łla naszych w?łd ;D Trudno powiedzieć bo mało u?źytkownik?łw cyklicznie na spinning ciągnie okazy albo chocia?ź jakiekolwiek sumy.Ja najwięcej sum?łw wyciągnąłem na Spro Devils Streem ale to pierwszy sezon spinninguje i daleka droga przede mną. Ten z avatara te?ź na Spro woblera niemniej jednak od tego sezonu całkowicie zaprzestaje u?źywania przynęt seryjnych zar?łwno na szczupaki jak i na sumy i klenie i przerzucam się na woblery rękodzielnik?łw.Z rękodzieła to bez 2 zdań woblery Zbyszka Wąchały i sam będę z nich korzystał na bie?źąco informując jak zwykle o wynikach. Po prostu od kilku miesięcy mam bzika kt?łry nazywa się Hand Made i ju?ź nic mnie z niego nie wyrwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 1 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 Polecimy : http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=15492&am p;am p;am p;am p;start=0& http://www.jerkbait.pl/?p=800 http://www.jerkbait.pl/?p=182 http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&goto=220444 msg_220444 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avallone Opublikowano 1 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 cyt: -dalej dylemat: stracić wobka na zaczepie czy spiąć suma, tu szukam kompromisu w kotwicach-> a moze rozwiazanie jest w kolkach lacznikowych? Witam,nie sprawdzalem ich, ale jak podaje producent, pomagaja uratowac przynete podczas zaczepu. Sa dostepne w rozmiarach od 6lb do 30lb, zakladajac kolka podwojnie mozna je stosowac do plecionki/zylki o wytrzymalosci ponad 27kg.Mysle, ze sprawa warta uwagi(?) PozdrawiamK2 To info może mi się bardzo przydać a ja już prawie zapomniałem o tym temacie. Bardzo dziękuję. Jedno pytanie, co to i gdzie to kupić? Co do ceny Horneta 9 czy ja dobrze słyszałem ze kosztuje 50zł?? Bo jeśli tak to ja wolę zacząć s powrotem palić niż za seryjny tyle zapłacić, co innego gdyby mi rękodzielnik pode mnie takie coś zrobił, wtedy chętnie tyle zapłacą ( choć również z bólem serca) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi