Skocz do zawartości

TROCIE 2011

supersobi

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem.

Marek Szymanski jak zwykle trzyma poziom. Procz ukochanej Wisły to jego drugie ,, szalenstwo ,,.

Tym razem link.

http://www.tpriig.pl/a-moze-razem-na-rybki-/3419-opolowy-201 1/strona-3.html

Pozdrawiam

Panowie , najnormalniej nie dam rady przepuścić tak świetnej sposobności do kolejnego wzmocnienia swojego wizerunku jako lokalnego pieniacza , a nawet wstecznego nokillowca .

Otóż Forecast jest w błędzie logicznym i optycznie się wcale nie wysilił .. :lol:

Otóż wg mnie prezentowany samiec wcale nie jest nieszczelnym , wybrakowanym , albo jakoś tam inaczej niezadowolonym samcem troci . On ma przecież klasyczny orgazm , zauważcie to ludzie , i do tego w rękach popularnego celebryty !! Co prawda jest to wysięk zastępczy wobec natury , ale publika i tak zaklaszcze się frenetycznie i na wyścigi , zagłuszając tym zbiorowym wysiłkiem i rozum i niesmak nielicznych sceptyków .

Gratulując standardów klakierom , uznaję też do kompletu - ale niechętnie - fakt , że większym tradycyjnie , oraz jak zwykle wolno więcej , co czyni dla pomniejszych wersję troć po polsku zajęciem bez mała nobilitującym i towarzysko hołubionym .. :D

Czołem.

Marek Szymanski jak zwykle trzyma poziom. Procz ukochanej Wisły to jego drugie ,, szalenstwo ,,.

Tym razem link.

http://www.tpriig.pl/a-moze-razem-na-rybki-/3419-opolowy-201 1/strona-3.html

Pozdrawiam

Panowie , najnormalniej nie dam rady przepuścić tak świetnej sposobności do kolejnego wzmocnienia swojego wizerunku jako lokalnego pieniacza , a nawet wstecznego nokillowca .

Otóż Forecast jest w błędzie logicznym i optycznie się wcale nie wysilił .. :lol:

Otóż wg mnie prezentowany samiec wcale nie jest nieszczelnym , wybrakowanym , albo jakoś tam inaczej niezadowolonym samcem troci . On ma przecież klasyczny orgazm , zauważcie to ludzie , i do tego w rękach popularnego celebryty !! Co prawda jest to wysięk zastępczy wobec natury , ale publika i tak zaklaszcze się frenetycznie i na wyścigi , zagłuszając tym zbiorowym wysiłkiem i rozum i niesmak nielicznych sceptyków .

Gratulując standardów klakierom , uznaję też do kompletu - ale niechętnie - fakt , że większym tradycyjnie , oraz jak zwykle wolno więcej , co czyni dla pomniejszych wersję troć po polsku zajęciem bez mała nobilitującym i towarzysko hołubionym .. :D

Eeee tam. Ulało się tylko trochę.

Ot->PS. (Tylko bez urazy) Prosiłbym o poprawniejszą interpunkcję. Będzie się łatwiej czytać, bądź co bądź, skomplikowany styl.

Krzychunie Embarassed Embarassed staram sie , ale wciąż błądzę . Generalnie jest tak jak co roku , przedstawiliśmy sobie kelty jako prawdziwy , środowiskowy wymiar naszej niepohamowanej pasji łowieckiej . I cmokierzy i poławiacze w nirwanie . Użyje też tutaj przymiotnika o wszechstronnie dobrych konotacjach , oraz niemniej uniwersalnego w treści , jako podsumowania tego haniebnego procederu .

Otóż jest zajebiście , panowie .. :( :(

Gratuluję! Przypominam o mojej prośbie: http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=16778&am p;am p;am p;am p;start=0& Będzie mi bardzo miło, jeśli trociowcy przekażą nam trochę swojej cennej wiedzy.

Pozdrawiam

Remek

no więc:ja łowię na standarodowy sprzęt kij ok.3m do 50-60g,kołowrotek 30-40,gdy nie marżnie to plecionka ok.15kg,ewe. żyłka 0,32-0,35mm.przynętami które stosuje najczęściej są pomarańczowo-seledynowe woby.łowię głównie w dryfie tj.przynętę ściąga łuk linki,a ja ewe.kasuję luz jeżeli taki powstanie. w miejscach których nie da się obłowić dryfem,prowadzę wobka klasycznie pod prąd,lub z prądem.wtedy też najczęściej stosuję woblerka w kształcie banana (głębiej nurkującego,o drobniejszej pracy).co do miejsc i pory łowienia to moim zdaniem trzeba obławiać wszystkie miejsca z wodą głębszą niż metr.zimą można sobie odpuścić najszybsze wlewki,a od wiosny zastoiska i miejscówki z leniwą wodą.moja wizja trociowania polega na szukaniu aktywnej ryby,która chce współpracować.jeżeli uczciwie przełowimy z 5 dni,to powinniśmy w końcu na taką trafić...

czego wszystkim życzę w tym sezonie.

pozdrawiam.

.

post-3316-1348915041,974_thumb.jpg

Sławku - idź chłopie nad rzekę. Może gdy uda Ci się złowić marnego kelta, którego często trudniej oszukać niż wściekłego srebniaka, przyjaźniej spojrzysz na świat i ludzi. Świeże powietrze naprawdę pomaga w takich wypadkach a przy okazji dowiesz się od starych trociarzy, że wytartemu samcowi może pocieknąć naparstek mleczu tak jak wytartej samicy kilka ziaren ikry. Gdy przez dwadzieścia lat z rzędu przejedziesz 300 tysięcy kilometrów na Północ w zimowym sezonie i przedepczesz ze dwa tysiące kilometrów nad rzeką w śniegu i lodzie, będziesz miał w końcu coś mądrego do przelania na klawiaturę zamiast jadu i zawiści.To naprawdę nikogo nie interesuje, może oprócz kilku Twoich klakierów - że pozwolę sobie uzyć Twojego ulubionego określenia.Wszyscy na tym skorzystają a przynajmniej Ci co szukają na portalach rzetelnej wiedzy. Mimo wszystko pozdrawiam serdecznie. Rzeka nie pozwala mi się złościć długo na nikogo, a w czwartek znów jadę nad Inę na pogardzane przez Ciebie łowienie keltów. Pewnie podobnie jak Szymon następnego wypuszczę. A może zabiję jak będę miał ochotę na tatara. Nie myślę o tym bo najważniejsze jest stanąć na brzegu, wciąć wobler w wodę i cieszyć się łowieniem licząc na srebniaka ale nie gniewając się na kelta jeśli weźmie. Polecam - to znakomita terapia...Piękna ryba Igor - choć kelt. Do zobaczenia nad Iną w sobotę. Jakoś będziemy musieli znieść to, że łowimy trocie po Polsku. Marek Szymański

.

post-16-1348915043,0534_thumb.jpg

Wojtku - nie jestem żadnym czarodziejem. Po prostu tyram nad rzeką od świtu do nocy i czasem coś się trafi. To jedyna metoda na trocie, która pozwala nabrać doświadczeń i wypracować dobrą taktykę. Tyram bo to uwielbiam a i przy okazji od czasu do czasu coś napisać można. Mamy na razie 5 ryb na 6 dni łowienia co jest wynikiem przyzwoitym ale nie rewelacyjnym. Zresztą nie o wynik chodzi w tym wszystkim . Gdybym chciał robić wynik to bym siedział cały dzień na tarlisku zamiast uganiać się po rzece i przedzierać przez śniegi. A młody przez dwa sezony jako 9 - 10 latek chodził bez brania bez żadnej taryfy ulgowej zanim dwa lata temu zaczął łowić trocie - fakt , że nieźle zaczął bo srebrniakiem 77 cm. No i jeszcze by spełnić życzenie Remka podaję garść info dotyczących fotki: Rega w Nowielicach - typowa keltowa prostka z muldami na dnie. Przynęta - miedziana wahadłówka Przychoćki K3 18 g prowadzona wachlarzem bez zwijania żyłki. Ryba Szymona mierzyła 65 cm i wzięła ze środka rzeki w samo południe. Sprzęt: Shimano Technium 3 m/50g kołowrotek - Penn Sargus (czy jakoś tak), żyłka Dragon millenium (szczupak) 0,35 mm.Lądowanie wyślizgiem. Po fotce rybka wróciła do wody.

Najbardziej panu Markowi zazdroszczę potomka i wspólnych wypraw...ja będę musiał jeszcze ładne parę lat poczekać zanim mój pierworodny do tego dorośnie

Piękna troć i świetne zdjęcie!

OT.

Moj 4-letni już mnie ruga, że tylko w komputese woblelki oglondam, a później kujej (kurier) tylko mi paćki przynosi.

Mam nadzieję, że pierwszy, albo drugi (w drodze) też złapie bakcyla.

Szymek widze ze trenujesz przed zawodami :D

Fajna fotka,fajna rybka i usmiechniety od ucha do ucha maly wedkarz.Super!

Igor jak sobie Marek wychował tak teraz ma... Jeszcze troche i pozostanie mu tylko noszenie podbieraka za młody, strzelanie mu fotek oraz - jak mlody pozwoli - podbieranie ryb.

Marku - jesli się premogę to... do zobacenia w sobote na parkingu pod lasem :D

:D Ależ Marku serdecznie witam na szeroko otwartych stronach j.pl . Cieszy mnie obecność tak nieczęstego , a i cennego gościa , idola wielu młodszych i starszych łowiących . Prawdziwa gratka i nieczęsta sposobność do wymiany poglądów i filozofii stosowanej wobec uprawianego wspólnie hobby . Ale nie wysyłaj mnie na rybki, bo jestem tam stale , to nie jest monopol wicenaczelnych :D , ani nie doszukuj się wrogości w odmiennym zdaniu , czy też niewinnych zaczepkach . Przynajmniej wyszedłeś z medialnej wieży na powietrze .. :D

Tak wiec : chociaz jeszcze nie znam twojej wykładni , ani zasad tyczących łowienia ryb uznawanych powszechnie za szlachetne , jestem przeciwnikiem wszystkiego , co jest etycznie wątpliwe albo obniżającego prestiż w jakikolwiek inny sposób . Dla mnie jest różnicą istotna , to co artykuujesz jako rzecz całkiem względną . Łowienie keltów troci , nie jest tym samym co namiar na inne , normalniejsze , bardziej godne uwagi jej formy . Poławianie ryb tarłowych czy też okołotarłowych , na tarliskach albo w jego okolicach nie ma nic wspólnego z czystą pasją , która jest naszym napędem , motorem i celem . To nie łowienione gatunki - tu salmonidy w manierze róbta co chceta nas wynosi i nobilituje , tylko nasz styl , forma i zespół zasad nobilituje i ryby i nas wszystkich . Po co dokładać ręce do tak watpliwego etycznie zachowania , po co je wzmacniać swoim niewątpliwym autorytetem ?? Wytłumacz mi , przekonaj mnie że nie ma róznicy ..

Smuci mnie tez ,że stale zbiorowym wysiłkiem obniza sie i tak nisko wiszącą poprzeczkę ..

Nie bardzo rozumiem też logikę i sens zachowań ludzi którzy do pólnocy 12.12 dniem i nocą koczują i wartuja nad rzeką , przy tarlisku i rybim stadzie , a po petardach i kurancie wygarniają te policzone i wycacane marzeniami dla pięciominutowej chwały . Cieknące , strzykające naparstkiem niespełnione ryby , albo spełnione sflaczałe zewłoki . Miała być jakościowa zmiana dla okropnego PZW , a jest tylko paranoja ..

I cóż z tego że administracyjny przepis zezwala ??

Dziś media kształtują zachowania , poglądy i wskazują cele . No ale Ty jesteś przecież nieanonimowym , odpowiedzialnym za słowo człowiekiem ..

Więc słucham teraz Twojej racji . :D

Sławek