kryst Opublikowano 30 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 Gratuluję, szczerze gratuluję. A czy macie dzienne karty połow?łw? Tylko pytam, nic więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MGOR Opublikowano 30 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 no i pięknie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabr Opublikowano 30 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 Od kilku lat w katowicki obowiązują rejestry, plus częste kontrole SSR (Tyskiej)na PaprocanachDodam ?źe jako zachętę do wypuszczania du?źych ryb wprowadzono konkurs. Poni?źej fragment regulaminu.Największe Ryby Paprocan - ryby drapie?źne - regulamin1. Udział w konkursie mo?źe wziąć ka?źdy wędkarz kt?łry w okresie od 01.05. - 31.10. złowi na zb. Paprocany i zgłosi do konkursu okazy ryb drapie?źnych (nie będących w okresie ochronnym) następujących gatunk?łw: - boleń - od 70 cm- szczupak - od 80 cm- okoń - od 40 cm- sandacz - od 80 cm- sum - od 120 cm i Nale?źy zwr?łcić szczeg?łlną uwagę na ostro?źne obchodzenie się ze złowionymi rybami i właściwe ich przetrzymywanie (ryby nie nadające się do wypuszczenia nie będą zaliczane).i Ryba natychmiast po zwa?źeniu i sfotografowaniu musi być w obecności przyjmującego zgłoszenie wypuszczona do wody. Czy się sprawdzi, zobaczymy.Od kilku lat jest taki konkurs dla karpiarzy i cieszy się du?źym powodzeniem. Całość pod adresem:http://www.pzw.tychy.pl/sp-nrp-rd.php 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 30 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 Totalny odlot. Jednak mo?źna. Chyba zapalę faję ?źeby to przetrawić <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaweł Opublikowano 30 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 MGOR GRATULUJĘ za inicjatywę.Faktycznie w minionym sezonie na Żarnowcu widać efekty zmian organizacyjnych.Brak rybak?łw spowodował nagłe zwiększenie się ilości zębatych,podniesienie mocno opłat-brak wielu szuwarobagiennych.Jesli będą KONTROLE,jakie bywają na Dru?źnie-wędkarzy na brzegu,to mo?źe wtedy bedzie sukces.Czego Bardzo Życzę i Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cegli Opublikowano 31 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2010 Fajnie ?źe coś zaczyna się dziać w temacie wymiar?łw g?łrnych i dolnych. Gratuluję.Jeszce mogłoby coś drgnąć w kierunku zmniejszenia limit?łw i większej kontroli nad wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł nizinny Opublikowano 31 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2010 Cześć, Czy du?źo jest ryb łowionych ponad metr w sezonie na Żarnowcu??pozdrawiamPaweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 31 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2010 Cześć, Czy du?źo jest ryb łowionych ponad metr w sezonie na Żarnowcu??pozdrawiamPaweł Jak na polskie standardy, bardzo du?źo.Mo?źna jedynie szacować, ale w ka?źdym roku słychać o kilkunastu sztukach. Jeśli się doliczy te, o kt?łrych nie słychać, to wynik imponujący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymonrdh Opublikowano 31 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2010 Moim zdaniem g?łrny wymiar szczupaka powinien być 80cm. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 31 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2010 Myślę, ?źe wątek wkr?łtce umrze śmiercią naturalną. Dlatego; MGOR ?źyczę Tobie i Twoim Kolegom wszelkiej pomyślności i co najmniej takich samych sukces?łw. Jestem pod wielkim wra?źeniem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 31 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2010 Rewelacja, świetna sprawa! Do tego buduje mnie podejście, ?źe to nie koniec Gratuluję i ?źyczę samych sukces?łw w Nowym Roku. PozdrawiamGrzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 1 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 Sądząc po powszechnym entuzjazmie wszystkie dyskusje na temat widełek nic nie dały. Trzeba doświadczalnie się przekonać, ?źe nie dosyć, ?źe nic to nie da to mo?źe pogorszyć sytuację. Tylko ograniczenie odłow?łw WSZYSTKICH ryb da odczuwalną poprawę. Okazy się biorą z ryb najpierw małych a potem średnich. Jakość i ilość pokarmu ma decydujące znaczenie. Jeden pewny efekt widełek to, ?źe w pierwszej fazie będzie ubywać pokarmu bo du?źe ryby du?źo jędza a mało przyrastają. Skupienie presji na rybach średnich plus zmniejszenie dostępności pokarmu spowoduje w konsekwencji zmniejszenie ilości okaz?łw. W najlepszym razie nic się nie zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 1 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 Jak zwykle masz rację, ale ....Tak jak MGOR napisał: pierwszy krok i będzie czas na następne zmiany. Myślę, ?źe z radością powitają ka?źdą sugestię aby doprowadzić do zr?łwnowa?źonego rozwoju łowiska. Ja im gratuluję! A Ty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 1 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 Biorąc pod uwagę liczebność w naszych wodach,Szczupak powinien trafić do czerwonej księgi zagro?źonych gatunk?łw i objęty całkowitą ochroną.Akcji i efekt?łw jednak gratuluje z g?łry i podziwiam ?źe jeszcze komuś się chce coś zmieniać w naszym kraju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 1 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 Jeśli ktoś ma realny wpływ na prowadzenie łowiska i wykorzystuje to, to oczywiście tylko się cieszyć. Problem polega na tym aby robić coś z sensem co da efekty. Jak na razie jesteśmy krajem gdzie wszystko się robi bez sensu i marunę co się da. Dlatego nie fikam z radości. Nie mam na celu krytykowania dla zdławienia inicjatywy tylko sugeruje inne rozwiązanie. Mam nadzieję, ?źe tak to zostanie odebrane a nie zamieni dyskusji w dym. Mam sporą wiedzę w temacie, a co najwa?źniejsze znam dwa przykłady działania widełek kt?łre potwierdzają teorię. Mo?źe warto skorzystać z tej wiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 1 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 Robert, Dymu ?źadnego nie będzie. Wiedza, wiedza oraz doświadczenie; na pewno im się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 1 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 Jeśli mo?źna coś jeszcze, to dobre skutki daje wyłączanie części zbiornika z jakichkolwiek odłow?łw. Najl?źej robić takie strefy na matecznikach. Ostateczna decyzja powinna zale?źeć od charakteru zbiornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MGOR Opublikowano 1 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 Dzień dobry w Nowym Roku Robert, masz rację. Podstawa to zmniejszenie limitu dziennego. Mamy 12 miesięcy na przedstawienie argument?łw pamiętając o zarybieniach, kłusownikach, lokalnych wędkarzach itd. Zapraszam na narybymałpacywil.pl. Takie propozycje ju?ź padły, ale nie znalazły zrozumienia. Oczywiście, nic to nie oznacza. Ciekawy wątek z matecznikami. Masz przykłady takich rozwiązań. Poczytałbym coś więcej. m. Ps. I nie ?źyjemy wcale w takim złym kraju. Tak ładnie tłumaczyłes, ?źe PZW jest takie, jak jego członkowie. W tym przypadku jest tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł nizinny Opublikowano 1 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 Cześć, Czy du?źo jest ryb łowionych ponad metr w sezonie na Żarnowcu??pozdrawiamPaweł Jak na polskie standardy, bardzo du?źo.Mo?źna jedynie szacować, ale w ka?źdym roku słychać o kilkunastu sztukach. Jeśli się doliczy te, o kt?łrych nie słychać, to wynik imponujący. Daniel, czy to muchowa woda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MGOR Opublikowano 1 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 Daniel nie wie, nigdy tam nie był Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł nizinny Opublikowano 1 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 A czy ktoś, mo?źe mi na to pytanie odpowiedzieć, czy warto tam z muchą jechać?z g?łry dziękiPaweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 1 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 MGOR, pisałem to w wątku o RAPR, ?źe tak to jest jak wędkarze, z kt?łrych większość łowi dla mięsa, decyduje o racjonalnej gospodarce. Ja te?ź działałem i wiem na jaki op?łr się natrafia jak się chce sprawy postawić z głowy na nogi. Nie chce Cię deprymować ale jak bym tu opisał swoje doświadczenia to być Ci ręce opadły. Dlatego jestem pesymista co do PZW. Znam wiele w?łd gdzie wyłączono część zbiornik?łw. Nie trzeba do tego wielkiej wiedzy aby zrozumieć, ?źe na takiej np. cofce gdzie się ryby trą a potem ?źyje tam głownie wylęg i młodzie?ź, wędkarze i rybacy nie powinien mieć wstępu. Na jednej niemieckiej zapor?łwce widziałem taki wzorcowy przykład. Oddzielona bojami cała zatoka gdzie była wylęgarnia naturalna i ośrodek zarybieniowy pracujący dla zbiornika. Z tej części pozyskiwano tarlaki. Pozostawienie takie strefy gdzie nie narusz się r?łwnowagi mo?źe działać tylko pozytywnie. Zale?źność będzie bardzo prosta, im większa strefa tym rybniejszy zbiornik. Racjonalna gospodarka to nie jest czarna magia. Jak się chce mieć atrakcyjne łowisko to trzeba go zapełnić rybami i odławiać tylko nadmiar ryb utrzymując stada podstawowe na niezmiennym wysokim poziomie. Jest tylko jeden spos?łb aby odławiać więcej. Zarybiać więcej. Na to się wędkarze zgodzą ale ?źeby za ten luksus płacić ju?ź nie. Wolą jak to jest u nas, składać się a potem zawody kto się więcej nachapie. Wyrzyna się ryby i potem nie mają się z czego odradzać nie wspominając o przerwaniu łańcucha pokarmowego co owocuje przyspieszoną eutrofizacja. Tak się marnuje zdolności produkcyjne zbiornika. Mo?źe zaprosić sobie na jakieś tam zebranie decydent?łw ichtiologa albo hydrobiologa to zrobił mały wykład. Zawsze to działa inaczej i unika się jałowych dyskusja z niedouczonymi amatorami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MGOR Opublikowano 1 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 Robert: W przypadku Żarnowca jesteśmy w tej szczęśliwej sytuacji, ?źe woda nie ma nic wsp?łlnego z PZW (poza tym, ze lowia na niej m.in. czlonkowie lokalnego kola PZW). Gmina rozmawia z nami (przewodnicywedkarscy.pl) na temat wędkarzy, my na temat turystyki wedkarskiej i wielu innych rzeczy wokol wody. Taki biznes ma większe szanse na powodzenie od akcji spolecznych. Zrobimy łowisko jakich mało Paweł: Czym woda do muchowego szczupakowania musi spelniac jakies specjalne wymagania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 1 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 No to trzymam kciuki za dobry plan i realizacje. Jak bym tak m?łgł decydować o jakieś wodzie to bym na dzień dobry zabronił łowienia białej ryby. Bez ?źadnego zarybiania miąłbym drapie?źnik?łw tyle ze odłowy były by musowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 1 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 A czy ktoś, mo?źe mi na to pytanie odpowiedzieć, czy warto tam z muchą jechać?z g?łry dziękiPaweł Paweł, myślę ?źe warto i taki mam plan na 2011 Mo?źemy się jakoś ustawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi