Skocz do zawartości

Jez. Żarnowieckie (Żarnowiec)

MATT1989

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilku lat w katowicki obowiązują rejestry, plus częste kontrole SSR (Tyskiej)na Paprocanach

Dodam ?źe jako zachętę do wypuszczania du?źych ryb wprowadzono konkurs. Poni?źej fragment regulaminu.

Największe Ryby Paprocan - ryby drapie?źne - regulamin

1. Udział w konkursie mo?źe wziąć ka?źdy wędkarz kt?łry w okresie od 01.05. - 31.10. złowi na zb. Paprocany i zgłosi do konkursu okazy ryb drapie?źnych (nie będących w okresie ochronnym) następujących gatunk?łw:

- boleń - od 70 cm

- szczupak - od 80 cm

- okoń - od 40 cm

- sandacz - od 80 cm

- sum - od 120 cm

i

Nale?źy zwr?łcić szczeg?łlną uwagę na ostro?źne obchodzenie się ze złowionymi rybami i właściwe ich przetrzymywanie (ryby nie nadające się do wypuszczenia nie będą zaliczane).

i

Ryba natychmiast po zwa?źeniu i sfotografowaniu musi być w obecności przyjmującego zgłoszenie wypuszczona do wody.

Czy się sprawdzi, zobaczymy.

Od kilku lat jest taki konkurs dla karpiarzy i cieszy się du?źym powodzeniem.

Całość pod adresem:

http://www.pzw.tychy.pl/sp-nrp-rd.php

• Like 2

MGOR GRATULUJĘ za inicjatywę.Faktycznie w minionym sezonie na Żarnowcu widać efekty zmian organizacyjnych.Brak rybak?łw spowodował nagłe zwiększenie się ilości zębatych,podniesienie mocno opłat-brak wielu szuwarobagiennych.Jesli będą KONTROLE,jakie bywają na Dru?źnie-wędkarzy na brzegu,to mo?źe wtedy bedzie sukces.Czego Bardzo Życzę i Pozdrawiam :D

Sądząc po powszechnym entuzjazmie wszystkie dyskusje na temat widełek nic nie dały. Trzeba doświadczalnie się przekonać, ?źe nie dosyć, ?źe nic to nie da to mo?źe pogorszyć sytuację. Tylko ograniczenie odłow?łw WSZYSTKICH ryb da odczuwalną poprawę. Okazy się biorą z ryb najpierw małych a potem średnich. Jakość i ilość pokarmu ma decydujące znaczenie. Jeden pewny efekt widełek to, ?źe w pierwszej fazie będzie ubywać pokarmu bo du?źe ryby du?źo jędza a mało przyrastają. Skupienie presji na rybach średnich plus zmniejszenie dostępności pokarmu spowoduje w konsekwencji zmniejszenie ilości okaz?łw. W najlepszym razie nic się nie zmieni.

Jeśli ktoś ma realny wpływ na prowadzenie łowiska i wykorzystuje to, to oczywiście tylko się cieszyć. Problem polega na tym aby robić coś z sensem co da efekty. Jak na razie jesteśmy krajem gdzie wszystko się robi bez sensu i marunę co się da. Dlatego nie fikam z radości. Nie mam na celu krytykowania dla zdławienia inicjatywy tylko sugeruje inne rozwiązanie. Mam nadzieję, ?źe tak to zostanie odebrane a nie zamieni dyskusji w dym. Mam sporą wiedzę w temacie, a co najwa?źniejsze znam dwa przykłady działania widełek kt?łre potwierdzają teorię. Mo?źe warto skorzystać z tej wiedzy.

Dzień dobry w Nowym Roku :mellow:

Robert, masz rację. Podstawa to zmniejszenie limitu dziennego. Mamy 12 miesięcy na przedstawienie argument?łw pamiętając o zarybieniach, kłusownikach, lokalnych wędkarzach itd. Zapraszam na narybymałpacywil.pl. Takie propozycje ju?ź padły, ale nie znalazły zrozumienia. Oczywiście, nic to nie oznacza.

Ciekawy wątek z matecznikami. Masz przykłady takich rozwiązań. Poczytałbym coś więcej.

m.

Ps. I nie ?źyjemy wcale w takim złym kraju. Tak ładnie tłumaczyłes, ?źe PZW jest takie, jak jego członkowie. W tym przypadku jest tak samo.

Cześć,

Czy du?źo jest ryb łowionych ponad metr w sezonie na Żarnowcu??

pozdrawiam

Paweł

Jak na polskie standardy, bardzo du?źo.

Mo?źna jedynie szacować, ale w ka?źdym roku słychać o kilkunastu sztukach. Jeśli się doliczy te, o kt?łrych nie słychać, to wynik imponujący.

Daniel, czy to muchowa woda?

MGOR, pisałem to w wątku o RAPR, ?źe tak to jest jak wędkarze, z kt?łrych większość łowi dla mięsa, decyduje o racjonalnej gospodarce. Ja te?ź działałem i wiem na jaki op?łr się natrafia jak się chce sprawy postawić z głowy na nogi. Nie chce Cię deprymować ale jak bym tu opisał swoje doświadczenia to być Ci ręce opadły. Dlatego jestem pesymista co do PZW. Znam wiele w?łd gdzie wyłączono część zbiornik?łw. Nie trzeba do tego wielkiej wiedzy aby zrozumieć, ?źe na takiej np. cofce gdzie się ryby trą a potem ?źyje tam głownie wylęg i młodzie?ź, wędkarze i rybacy nie powinien mieć wstępu. Na jednej niemieckiej zapor?łwce widziałem taki wzorcowy przykład. Oddzielona bojami cała zatoka gdzie była wylęgarnia naturalna i ośrodek zarybieniowy pracujący dla zbiornika. Z tej części pozyskiwano tarlaki. Pozostawienie takie strefy gdzie nie narusz się r?łwnowagi mo?źe działać tylko pozytywnie. Zale?źność będzie bardzo prosta, im większa strefa tym rybniejszy zbiornik. Racjonalna gospodarka to nie jest czarna magia. Jak się chce mieć atrakcyjne łowisko to trzeba go zapełnić rybami i odławiać tylko nadmiar ryb utrzymując stada podstawowe na niezmiennym wysokim poziomie. Jest tylko jeden spos?łb aby odławiać więcej. Zarybiać więcej. Na to się wędkarze zgodzą ale ?źeby za ten luksus płacić ju?ź nie. Wolą jak to jest u nas, składać się a potem zawody kto się więcej nachapie. Wyrzyna się ryby i potem nie mają się z czego odradzać nie wspominając o przerwaniu łańcucha pokarmowego co owocuje przyspieszoną eutrofizacja. Tak się marnuje zdolności produkcyjne zbiornika. Mo?źe zaprosić sobie na jakieś tam zebranie decydent?łw ichtiologa albo hydrobiologa to zrobił mały wykład. Zawsze to działa inaczej i unika się jałowych dyskusja z niedouczonymi amatorami.

Robert: W przypadku Żarnowca jesteśmy w tej szczęśliwej sytuacji, ?źe woda nie ma nic wsp?łlnego z PZW (poza tym, ze lowia na niej m.in. czlonkowie lokalnego kola PZW). Gmina rozmawia z nami (przewodnicywedkarscy.pl) na temat wędkarzy, my na temat turystyki wedkarskiej i wielu innych rzeczy wokol wody. Taki biznes ma większe szanse na powodzenie od akcji spolecznych. Zrobimy łowisko jakich mało

Paweł: Czym woda do muchowego szczupakowania musi spelniac jakies specjalne wymagania?