Skocz do zawartości

Jez. Żarnowieckie (Żarnowiec)

MATT1989

Rekomendowane odpowiedzi

bardzo dziwne te wyniki

na kilkanaście wypraw miałem tam parę szczupłych od 30-55cm śmiech na sali to ma być łowisko szczupakowe? mój kompan zrezygnował po 4tej wyprawie i uparł się na okonia no i trafił nie raz na bocznego troka eldorado okoniowe. Mnie okoń nie robi ale jak bym miał porównywać nasza Wisełka przełowiona to daje lepsze wyniki np. w boleniach na kilkanaście wypraw przynajmniej parę to było istne eldorado ża człowiek czuł się jak wybitny znawca tematu :)))

Co to za bzdury że "rozmiary nie rozczarowały " ile trzeba wyciągnąć szczupaków aby trafić na takie olbrzymy? Ja wiem na ponad 200 szczupaków tylko jeden miał 74cm parę 60tek reszta to przewaga od 35-50cm. Widać w Żarnowcu pływa jeden kaliber - metrówka ponad i prawie mietrówka mniejszych to na samie siadają i się wypinają ze wstydu tak aby nie trzeba ich odhaczać - wiadomo szkoda czasu na wyprawie

Ten Pan Andrzej W. to chyba rybak co sieje reklamę? Kilku takich poznałem na komercyjnych łowiskach i zawsze były zdjęcia opowieści dziwnych treści...ehhh wdzialem te filmiki bez momentu zacięcia ryby - ale mi problem z sieci powyciągać i zaczepić na woblera powodzenia koledzy

Cos sugerujesz odnosnie mnie i moich wyników?

A odnosnie Andrzeja, to wstrzymaj się Kolego z takimi wywodami, bo nie znasz człowieka i wypisujesz bajki

Sent from my SM-G870F using Tapatalk

• Like 3

Dla mnie wędkarstwo to hobby dla kogoś sport a dla niektórych biznes. A biznes z połowu ryb jakoś mnie nie kręci.... w ogóle mam to gdzieś czy to super gość czy nie. Chciałem przełamać tezę, że Żarnowiec jest super łowiskiem szczupakowym - a czemu? -bo masę kolegów z forum takiego szuka. Powiem więcej -Żarnowiec to łowisko zbliżone warunkami do morze ciągły wiatr wzmagający się od samego rana do mega wichury prawie sztormu i te fatalne warunki to norma co przekłada się na brak spokoju i klimatu.

jak tak patrzę na Wasze sukcesy na żarnowcu to myślę że piszecie o innym jeziorze:) tyle wyjazdów i spotkanych smutnych poddenerwowanych albo zmęczonych mega oraniem spinningistów na przystani i zawsze to samo mizerne efekty:( północne blaty wielokrotnie obłowione, kanty na tych blatach oraz południowo - zachodnia część też i bardzo marnie. Najśmieszniejsze że na mega gumy albo blachy prędzej porządny okoń siądzie niż te mityczne mamuśki. Acha gdy rozmawiam chyba częściowo z Wami to jakoś zawsze kiepskie efekty czasem zasnute tajemniczym gościem który to miał metrówkę o co chodzi z tym przereklamowanym łowiskiem?

w tym sezonie byłem 4 razy, raz nie połowiłem,ale zawsze była świetna zabawa

post-51248-0-77422300-1500589426_thumb.jpg 

post-51248-0-13318100-1500590042_thumb.jpg

warto tam jechać nie tylko po grube ryby, jedzie się po to: 

post-51248-0-62561800-1500589688_thumb.jpg

post-51248-0-39448400-1500589710_thumb.jpg

post-51248-0-89305400-1500589777_thumb.jpg

a bonusem są takie ryby (128cm na łodzi u Andrzeja)

post-51248-0-10497900-1500589966_thumb.jpeg

aha to że Ty nie połowowiłeś  to nie znaczy że łowisko jest kiepskie albo przereklamowane  :)  

jedno z najlepszych ale jak każde ma swoje humory

Edytowane przez Tu nie ma ryb.
  • Like 25

Mam do was pytanie ...

Czy w miesiącu sierpniu tez warunki pogodowe do pływania łodzią mogą byc kiepskie ? Zamierzam zabrać swojego River Foxa 390 i zastanawiam sie czy mi sie woda nie wleje do łódki ? Oczywiscie pompa zenzowa jest, ale pytam sie czy tez mozna trafic na fale większe ?

Ps. Poszukuje kogoś kto mieszka nie opodal i jest w stanie spotkać sie na wodzie lub pokazać pare ciekawych miejsc za worek pierników -)

Edytowane przez PiernikTorunski
  • Like 1

Mam do was pytanie ...

Czy w miesiącu sierpniu tez warunki pogodowe do pływania łodzią mogą byc kiepskie ? Zamierzam zabrać swojego River Foxa 390 i zastanawiam sie czy mi sie woda nie wleje do łódki ? Oczywiscie pompa zenzowa jest, ale pytam sie czy tez mozna trafic na fale większe ?

Ps. Poszukuje kogoś kto mieszka nie opodal i jest w stanie spotkać sie na wodzie lub pokazać pare ciekawych miejsc za worek pierników -)

Żarnowiec jest położony bardzo blisko morza, przez co pogoda potrafi się w ciągu kilku chwil zmienić. Jak w lipcu pływaliśmy tego roku to największa fala na jaka trafiliśmy to 1m. Jak się solidnie rozbuja to nie ma żartów. Co do miejscówek to większość ryb łowi się w północnej części jeziora koło Lubkowo/Brzyno na zarośniętych blatach 3-4m ????
  • Like 2

Byłem, zobaczyłem...i muszę tam wrócić ;)

Tylko raz udało się wypłynąć, od 6 do 12 na wodzie, pogoda tamtego dnia jak na żarnowieckie warunki bardzo łagodna. Ale pływanie bez echa po zupełnie nieznanej wodzie nie mogło zakończyć się sukcesem. Jeden obgryziony ogon na blacie zaraz za bojami, raczej nie była to ryba życia a jakiś podrostek ;) Piękny kawał wody i kiedyś wrócę tam lepiej przygotowany do wędkowania.

ps. Pani Maria nie może doczekać się sierpniowego najazdu 40tu chłopa :lol:

Poprawka-46chłopa+4kobitki+dzieciaki ;)

Rybki się scwaniły/patrzą zanim łykną :P / ale w przyszłym tygodniu wreszcie sprawdzę parę ciekawostek ;)

A Żarnowiec nie jest łatwy,nie dla miękkich.... ;)

W zeszłym roku rozmawiałem z kolegą który wyjął 135 na Rapalę/jerka/ :)

Czas na 140+ :P

• Like 6

"A Żarnowiec nie jest łatwy,nie dla miękkich.... ;)"  Zgadzam się z tym w pełni. Znam to jezioro  i okolicę od lat 80 ub. wieku. Wiem ile się tam zmieniło na plus i należy się z tego cieszyć.  Należy się również cieszyć z tego, że jest grupa ludzi która o to zabiega by przyjeżdżali tam wędkarze z całej Polski.

• Like 4

Witam, kilka dni temu było mi dane połowić drugi rok z rzędu nad Żarnowcem, choć nie trafiliśmy z kolegą w okres najlepszych brań udało się skusić kilka fajnych rybek kolega złowił 106cm mi się udało złowić 110cm i urwałem fajną rybke przez moją głupote, poniosły mnie trochę emocje i zapomniałem wyciągnąć dryf cumy.... pajk się poprostu wplątał w linkę i gdy tylko próbowaliśmy go podebrać zrobił zryw i pękła dozbrojka....no cóż takie rzeczy się zdarzają teraz tylko pozostało bić się w pierś.... ryby się już trochę wycwaniły odprowadzają przynęty pod samą burtę i zawracają ( za dużo już przynęt w tym roku widziały) lub nieraz waliły przy samym wyciąganiu przynęty z wody.

Jak co roku dane było mi łowić z moim Żarnowieckim mentorem....jak tylko Andrzejek miał jakieś wolne popołudnie, polecam tą osobę komuś kto po raz pierwszy ma w planach wybrać się nad Żarnowiec bo to kopalnia wiedzy i doświadczenia, polecam także jego łodzie które są bardzo stabilne na tych falach i spływają chyba jako ostatnie, nieraz nie warto ciągnąć swojej łódki przez całą Polskę 

Pozdrawiam

post-46024-0-23083400-1500921870_thumb.jpg

• Like 15