Skocz do zawartości

Jez. Żarnowieckie (Żarnowiec)

MATT1989

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem również pomiędzy 23-29 w Nadolu  ;)

Mam 2 tygodnie żeby się dobrać do ryb, łódka już naszykowana :)

Ja będę 21-03 ;-) Także jest okazja spotkać się na wodzie i zanecic po maluchu

;-) w tamtym roku plywalem z pewnym wariatem Andrejem W. W tym roku mam zamiar zaciągnąć lajbe i teraz pytanie koledzy... gdzie najlepiej zacumowac łódź na ok tydzień żeby nie ciagac się codziennie z zestawem i bawić w wodowanie....w sensie bezpiecznie i nieprzesadnie drogo ma być hehe ;-) ???...

• Like 1

Ja będę 21-03 ;-) Także jest okazja spotkać się na wodzie i zanecic po maluchu

;-) w tamtym roku plywalem z pewnym wariatem Andrejem W. W tym roku mam zamiar zaciągnąć lajbe i teraz pytanie koledzy... gdzie najlepiej zacumowac łódź na ok tydzień żeby nie ciagac się codziennie z zestawem i bawić w wodowanie....w sensie bezpiecznie i nieprzesadnie drogo ma być hehe ;-) ???...

Ja chyba będę ciągał łódkę, nie znalazłem przystani choć może ktoś tu coś doradzi.

Są 3 możliwości:

1-plecionka

2-podbierak

3-sieci

Chyba?

I tylko na Żarnowcu u bardzo dużych szczupaków.

Podbieraniem tak ryby nie przeorasz, tym bardziej, ze Ci którzy łowią duże ryby stosują duże podbieraki. Mięsnym dziadkom takie ryby właściwie się nie trafiają, a jak już to i tak dostanie w łeb . Plecionka ? Musiał by owinąć się jak baleron, co przy planerach zdarza się dosyć często... Myślę jednak, ze rybacy wypuszczają te duże, bo nie ma na nie zbytu. Chyba, ze tak duża ryba jest na tyle silna, ze sama da radę wyrwać się z sieci.

I doszliście skąd te rany ? Dla mnie wyglada to na obtarcia po sieci rybackiej...

widziałem tego szczupaka na FB to otarcie nie jest raczej raną z sieci. Ryba która była w sieci powinna mieć wcięte w łuskę pręgi, na grzbiecie tego szczupaka widac kilka pasków odcisniętych ale to foto za słabe by rzucac takie stwierdzenia

• 3 tygodnie później...

Byłem w niedziele studnia może za gorąco może za dużo skuterów. Złowiłem dwa b. krótkie plus 3 fajne pobicia ale ryba nie dała się zaciąć. Z uwagi na łowienie na łączkach (nie zabrałem planerów) zrezygnowałem z dozbrojki, za dużo zielska się czepiało) łowienie jedynie guma + lekka główka . Jedna sztuka taka w okolicach 1m płynęła mi za cannibal fire tiger 15cm do samej burty ale nie puknęła chociaż się starałem.  A na wodzie ruch jak w Gdyni na Świętojańskiej. B)  Ostatnie 2 wypady (dwa weekendy wstecz) cholerny wiatr prawdziwy hardcore. Fale na łączkach ponad 1 m na głębszy południowy obszar jeziora (ten do trollingu) nikt się nie zapuszczał. Chociaż chłopacy z Gdyni wyciągnęli takiego ponad metr koło 18-19. Przed samym spłynięciem. 

• Like 2

Ja zaczynam od jutra....trzy dni walenia browarów na plaży wystarczy :-) ....do zobaczenia na wodzie ;-)

Tylko nie wal na łódce/browarów/ bo kontrol na to kiepsko spojrzy,puszki czy butelki musza być niewidzialne,wielkie rybska zaczną brać za 3-4 tygodnie/ciepło jest za duże/. :)

A ja z kolegami 4 os na 2 łódki byliśmy od piątku do wczoraj i najlepszy dzień to piątek kiedy było pochmurnie fala ze cieżko było stanąć na miejscówce, w dryfie tez robiliśmy rożne partie wody, sobota,niedziela,poniedziałek zrobiło się ciepło wręcz upał i z rybami było gorzej, na zielsku można było połowic tez fajne okonie 25-30 centów jak zaczely gryźć to była zabawa.

Szczupaki były ale owszem 40-45-48-50-66–70-77 i ryba wyjazdu 91 cm

Oczywiście więcej było ???????? niż wędkowania ale tak to juz jest jak jedzie 4 chłopa -)) wyjazd udany

Ryby to tylko dodatek do wypadu -))

Z tel nie moge dodać zdjeć spróbuje potem z kompa

Edytowane przez PiernikTorunski
  • Like 2

gdzie najlepiej zacumowac łódź na ok tydzień żeby nie ciagac się codziennie z zestawem i bawić w wodowanie....w sensie bezpiecznie i nieprzesadnie drogo ma być hehe ;-) ???...

Majki w najnowszym filmie poleca Wille Orfa, jest tam slip, miejsce do cumowania łodzi i noclegi, lepiej nie potrzeba sam się tam wybiorę. 

W Orfie jest przede wszystkim jej gospodyni, Pani Maria. Serdeczna dla gości a na temat jej kuchni nie będę się wypowiadał. Trzeba samemu posmakować :)  :D

Od kilku lat odbywa się tam w sierpniu zlot castingowy. O tym też nie będę opowiadał ... trzeba tam po prostu być :D

• Like 4

Właśnie kończę tygodniowy pobyt na Żarnowcu w Willa Orfa, obsługa na najwyższym poziomie, gospodyni Pani Maria to przemiła i niezwykle przesympatyczna osoba...Łódka cały tydzień stała sobie spokojnie zacumowana przy pomoście bez stresu o cokolwiek.

Podsumowujac, ryby w wodzie są, łódka bezpieczna i jeść na miejscu też dadzą...

• Like 8

Możesz wodować praktycznie w prawie każdej przystani w Lubkowie masz dwa  ten  wewnątrz wsi koło kapliczki w miarę wygodny (trochę wąski ale solidny z długim zjazdem). Na pewno masz w Nadolu Villa Orfa. wjeżdżasz w stronę Żanowca kieruj się na Lubkowo przystań super oznaczona. Jest jeszcze w Brzynie ale nie sprawdzałem zawsze woduję w Lubkowie poniżej linki:

http://www.nadmorski24.pl/kamery/6-brzyno-przystan-brzyno

http://www.nadmorski24.pl/kamery/26-lubkowo-przystan-lubkowo

Ważne podnieś silnik jest dość płytko (Lubkowo) i opuść dopiero jak pokaże na echo 1,5 niestety poza "torem wypływania" jest mielizna z kamieni. 

Edytowane przez toms72

Właśnie kończę tygodniowy pobyt na Żarnowcu w Willa Orfa, obsługa na najwyższym poziomie, gospodyni Pani Maria to przemiła i niezwykle przesympatyczna osoba...Łódka cały tydzień stała sobie spokojnie zacumowana przy pomoście bez stresu o cokolwiek.

Podsumowujac, ryby w wodzie są, łódka bezpieczna i jeść na miejscu też dadzą...

Karol jeszcze raz dziękuję za przemiłe Towarzystwo na łodzi i kapitalne podebranie 110 dziesiątki do trociowego podbieraka :)

Następnym razem role się odwrócą :)

Do zobaczyska być może w grudniu ;)

• Like 2