Skocz do zawartości

Jez. Żarnowieckie (Żarnowiec)

MATT1989

Rekomendowane odpowiedzi

http://gniewino.pl/PL/index/wiecej/2728.html

Mamy to .... 1f4aa.png1f4aa.png1f4aa.png 

Dziękujemy Panu Wójtowi Gminy Gniewino i Panu Prezesowi GPK za zaufanie.

PS

Niebawem Stowarzyszenie przygotuje stosowy komunikat w tej sprawie. 

NIestety czarne wypowiedzi oraz informacje wyssane z księzyca "fachowców" nie pomagają nam w naszej działalnosci ... ale mamy na to wyj.....ne

Czyli jakiś pozytywny postęp w tej sprawie, a przynajmniej jego zapowiedź.

Czekamy niecierpliwie na konkrety:)

• Like 1

W oparciu o przyszłe spotkania z Gminą, propozycje i rozmowy do 15 grudnia 2018 opracowany zostanie harmonogram (obejmujący kilka lat) i porozumienie zmian na łowisku. Zmiany te oparte będą na sugestiach Piotra Piskorskiego i jego prezentacji.

- możliwe ze wprowadzona zostanie licencja C&R (zniżka 50%)

- za rażące łamanie regulaminu, nie będzie można wykupić licencji w następnym roku

- zostaną zmniejszone limity połowowe drapieżnika (1szt szczupak  dziennie) oraz limit górny 90cm

- gospodarka rybacka oparta będzie głownie lub tylko (to zostanie przedyskutowane) na odławianiu węgorza, całkowity zakaz połowu drapieżnika i połowów sieciowych w strefie spinningowej (to bankowo)

- możliwe ze zostanie wprowadzona strefa z zakazem połowów (ma to na celu odbudowę populacji szczupaka tego 60-80cm) – to będzie dyskutowane możliwe ze dopiero w 2020r

- zapewnienie na kilka lat stałych cen licencji   

I wiele innych …
ale o tym w szczegółach Dowiecie się w grudniu.

Prosimy aby pewne osoby nie wypowiadały się teraz i nie robiły zbędnego szumu jak to miało miejsce wcześniej na tym forum. To nikomu nie pomaga a wręcz przeciwnie przez te osoby sprawy posuwały się wolniej!!!

„Nie szata zdobi człowieka Panowie”

Pozdrawiam i do zobaczenia gdzieś nad wodą

@Wojti

PS

mam nadzieje, ze wielu z Was regularnie bedzie łowiło za kilka lat takie szczupaki :-) 

post-50670-0-76378900-1538425931_thumb.jpg

post-50670-0-23860500-1538426054_thumb.jpg

post-50670-0-16602700-1538426373_thumb.jpg

post-50670-0-88991200-1538426433_thumb.jpg

Edytowane przez @Wojti
  • Like 24

Panowie, miałem jechać na żarnowiec z kolegami na kilka dni, z noclegiem w orfie. Koledzy pojechali i są tam od czwartku - ja niestety miałem kraksę na autostradzie a4 i musiałem odpuścić wyjazd.

Chłopaki coś tam rzucają z łapy i trolują. Efekt 1,5 dnia pływania to 1 szt 50 cm szczupaczek.

Podpowiedzcie proszę jeśli możecie gdzie najlepiej o tej porze roku próbować swoich sił i jakie przynęty sprawdzają się najlepiej.

Chłopaki pojechali na potwory i trochę są rozczarowani i smutni :-)

Boje się że z żalu rozpiją się za bardzo, dlatego pomyślałem ze coś im pomogę i napisze tutaj. :-)

Edytowane przez Hermano
  • Like 1

Panowie, miałem jechać na żarnowiec z kolegami na kilka dni, z noclegiem w orfie. Koledzy pojechali i są tam od czwartku - ja niestety miałem kraksę na autostradzie a4 i musiałem odpuścić wyjazd.

Chłopaki coś tam rzucają z łapy i trolują. Efekt 1,5 dnia pływania to 1 szt 50 cm szczupaczek.

Podpowiedzcie proszę jeśli możecie gdzie najlepiej o tej porze roku próbować swoich sił i jakie przynęty sprawdzają się najlepiej.

Chłopaki pojechali na potwory i trochę są rozczarowani i smutni :-)

Boje się że z żalu rozpiją się za bardzo, dlatego pomyślałem ze coś im pomogę i napisze tutaj. :-)

Na Żarnowcu najlepsza przynęta i metoda jednocześnie to cierpliwość...

• Like 1

Sam dobrze wiesz jak Żarnowiec potrafi zaskoczyć dając zero a za chwile obdarzyć (a często nie ustępuje podobno bogatej w ryby Szwecji. 

Jak jest bryndza to trzeba działać nierutynowo. Przy dobrym zespole podzielić się robotą. Jeden łowi na miękko i grubo lub wręcz przeciwnie. Drugi na twardo w różnym kalibrze i kolorystyce. Troll od 5 do 12 m (trzeba obserwować zapisy na echu). To akademickie podstawy , ale trzeba próbować

Sam dobrze wiesz jak Żarnowiec potrafi zaskoczyć dając zero a za chwile obdarzyć (a często nie ustępuje podobno bogatej w ryby Szwecji. 

Jak jest bryndza to trzeba działać nierutynowo. Przy dobrym zespole podzielić się robotą. Jeden łowi na miękko i grubo lub wręcz przeciwnie. Drugi na twardo w różnym kalibrze i kolorystyce. Troll od 5 do 12 m (trzeba obserwować zapisy na echu). To akademickie podstawy , ale trzeba próbować

Robert, te cztery szóstki Twego postu to jakiś znak... :rockon: Czarujesz bracie :bighair:  :D

• Like 1

Wczoraj/sobota/ z rzutu mało się działo,niestety trolingowcy połapali ;)

Dwa z trzech fajnych zębatych kolegi Tomasza/pływał z Andrzejem W/

attachicon.gif 20181006_112803-min.jpgattachicon.gif 20181006_153149-min.jpg

Nie wykręcajcie tych szczupaków tak do góry, bo im kręgosłup uszkodzicie. Ryba ma ruchomy na boki, a nie góra - dół.

• Like 3

• 2 tygodnie później...