Kejkosz Opublikowano 22 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2019 A to przepraszam, nie zwróciłem uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
100bass Opublikowano 22 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2019 Zerknij tutaj: http://www.gpk-kostkowo.pl/oplaty-i-taryfy/wedkarstwo Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skiner Opublikowano 28 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2019 (edytowane) Dzień dobry / dobry wieczór, To już pewne ... koniec połowów sieciowych drapieżników na Żarnowcu - szczupaki i okonie nie będą już odławiane przez rybaków. Niebawem na Stronie Stowarzyszenia i Wędkarstwo 360 podamy więcej szczegółów z dzisiejszego spotkania (w najbliższych latach czeka nas dużo pozytywnych informacji).Wprowadzony zostanie harmonogram zmian mający doprowadzić do tezy wyjściowej prezentacji Piotra Piskorskiego "Jezioro Żarnowieckienajlepsze łowisko rekordowych szczupaków w Europie". spotkanie odbyło się 28 lutego o godz 13:00- uczestnicy: Wójt Gminy, Prezes GPK, Marek Szymański "Wędkarstwo 360", Koło Wędkarskie Gniewino, Stowarzyszenie Wędkarskie Nasz Żarnowiec. pozdrawiam i zachęcam do śledzenia dalszych informacji na FB @Wojti PSw regulaminie jeszcze w tym roku wprowadzone zostaną pewne nowe ustalenia, na ta chwile nie ma jeszcze zgody na wprowadzenie licencji C&R ... następne spotkanie zaplanowano na koniec marca Edytowane 28 Lutego 2019 przez @Wojti 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielos Opublikowano 1 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2019 Wspaniała wiadomość, oby rybacy zechcieli uszanować nowe postanowienia i hasło "Żarnowiec bez sieci" nie stało się wyłącznie bezwartościową propagandą.Przydałby się Jurek z Wersminii ze swoją wiatrówką On by zrobił porządek z rybakami kormoranami też by się zajął... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gadda Opublikowano 1 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2019 Dzień dobry / dobry wieczór, To już pewne ... koniec połowów sieciowych drapieżników na Żarnowcu - szczupaki i okonie nie będą już odławiane przez rybaków. Niebawem na Stronie Stowarzyszenia i Wędkarstwo 360 podamy więcej szczegółów z dzisiejszego spotkania (w najbliższych latach czeka nas dużo pozytywnych informacji). Ale sieci będą stawiane nadal? Jeśli tak to szczupaki i okonie powinny przejść szkolenie pod zbiorczym tytułem "Jak omijać sieci przeznaczone na leszcze i płocie"... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skiner Opublikowano 1 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2019 (edytowane) Ale sieci będą stawiane nadal? Jeśli tak to szczupaki i okonie powinny przejść szkolenie pod zbiorczym tytułem "Jak omijać sieci przeznaczone na leszcze i płocie"... sieciami będzie odławiany głównie węgorz (żaki w ciągu roku i na jesień na wyjściu Piaśnicy)w marcu czeka nas kolejne spotkanie gdzie poruszony będzie temat odłowu lina (gdzie przy okazji w sieci może wchodzić szczupak i okoń), naszym postulatem jest całkowite wyeliminowanie sieci ze strefy spinningowej jednak Gmina jest gotowa na takie zmiany ale nie w sposób radykalny, ten proces musi był płynny ... i mam nadzieję za kilka lat rybacy całkowicie znikną z łowiska na ta chwile Gmina nie ma ciśnienia na połów płoci i leszcza, leszcza może i tak ale jesli bedzie na niego zbyt bo podobno jest jego w łowisku go bardzo dużo najwazniejsza sprawa jest skalkulowanie kosztów polepszenia i utrzymania właściwej ochrony oraz promocji łowiska (taka kalkulacje ma przygotować Piotr Piskorski a gmina ma zabezpieczyć takie środki w budżecie), wejdzie już w tym roku rejestr połowów jako nieobowiązkowy a za rok już będzie obowiązkowy - wszystko na zasadzie odpowiedniego tempa wprowadzania zmian nie mam na tyle czasu aby opisywac wszystkie postulaty i poruszać każdy wątek rozmów (jest tego sporo), jest tego sporo a tym co nam źle życzyli i niedowiarkom odpowiadam - "udało się", teraz musimy uzbroić się w cierpliwość i odpędzać się od ludzi którzy swoim zachowaniem, głupim gadaniem oraz puszczaniem plot utrudniają nam działania i rozmowy z Gminą, z tego tez powodu staram sie ograniczac swoja aktywnośc na tym forum ... szkoda czasu i nerwów pozdr @Wojti PSpolecamy prezentacje Piotra PiskorskiegoLink: http://zanderix.epwik.com.pl/salmo/prezentacja_pp.pptx Edytowane 1 Marca 2019 przez @Wojti 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 1 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2019 Przeczesali jezioro tak ze nawet z okoniami bieda to teraz mogą iść na ustępstwa. Ale jak się poprawi rybostan to znów będą czesać sieciami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekc1991 Opublikowano 2 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2019 sieciami będzie odławiany głównie węgorz (żaki w ciągu roku i na jesień na wyjściu Piaśnicy)w marcu czeka nas kolejne spotkanie gdzie poruszony będzie temat odłowu lina (gdzie przy okazji w sieci może wchodzić szczupak i okoń), naszym postulatem jest całkowite wyeliminowanie sieci ze strefy spinningowej jednak Gmina jest gotowa na takie zmiany ale nie w sposób radykalny, ten proces musi był płynny ... i mam nadzieję za kilka lat rybacy całkowicie znikną z łowiska na ta chwile Gmina nie ma ciśnienia na połów płoci i leszcza, leszcza może i tak ale jesli bedzie na niego zbyt bo podobno jest jego w łowisku go bardzo dużo najwazniejsza sprawa jest skalkulowanie kosztów polepszenia i utrzymania właściwej ochrony oraz promocji łowiska (taka kalkulacje ma przygotować Piotr Piskorski a gmina ma zabezpieczyć takie środki w budżecie), wejdzie już w tym roku rejestr połowów jako nieobowiązkowy a za rok już będzie obowiązkowy - wszystko na zasadzie odpowiedniego tempa wprowadzania zmian nie mam na tyle czasu aby opisywac wszystkie postulaty i poruszać każdy wątek rozmów (jest tego sporo), jest tego sporo a tym co nam źle życzyli i niedowiarkom odpowiadam - "udało się", teraz musimy uzbroić się w cierpliwość i odpędzać się od ludzi którzy swoim zachowaniem, głupim gadaniem oraz puszczaniem plot utrudniają nam działania i rozmowy z Gminą, z tego tez powodu staram sie ograniczac swoja aktywnośc na tym forum ... szkoda czasu i nerwów pozdr @Wojti PSpolecamy prezentacje Piotra PiskorskiegoLink: http://zanderix.epwik.com.pl/salmo/prezentacja_pp.pptxA jaki interes w tym ma Pan Piotr Piskorski że tak mocno wspiera temat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 2 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2019 Od lat jest znanym miłośnikiem wielkich szczupaków 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elendil Opublikowano 2 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2019 A jaki interes w tym ma Pan Piotr Piskorski że tak mocno wspiera temat ?Myślę, że ma taki sam interes jak powinien mieć każdy wędkarz tzn rybne wody. I każdy wędkarz powinien też coś robić a nie tylko marudzić jak jest źle. A akurat Piotr Piskorski działa w stowarzyszeniu, w którym wędkarze nie tylko łowią, oczekują i żądają, że coś im się należy ale mają z tego co słyszałem wiele obowiazków np pilnowanie tarlisk, udział w zarybieniach. Czyli muszą czynnie uczestniczyć w funkcjonowaniu stowarzyszenia. Więc ma taki interes. I tak powinno być też w każdym innym stowarzyszeniu np PZW. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzymusS Opublikowano 2 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2019 A jaki interes w tym ma Pan Piotr Piskorski że tak mocno wspiera temat ?Sorry, ale ręce opadajaZamiast cieszyć się że ktoś wspiera temat rybnych wód i turystyki wedkarskiej i zapytac się jak pomóc, to szuka się drugiego dna w postaci czyichś interesow A odpowiadajac na pytanie: moze po prostu zależy mu aby gdzieś w PL w końcu rosły piękne szczupaki i było to dobrze zorganizowane. Jak się uda w jednym miejscu i przyniesie to korzyść to może na innych wodach też bedzie powtórzone to rozwiązanie Taka akcja nie jest też odosobniona, np. w Finlandii też to jest wprowadzane np.: http://fishingtravelers.com/zrobic-aby-polsce-bylo-duzo-szczupakow/ Sent from my SM-G965F using Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 2 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2019 A jaki interes w tym ma Pan Piotr Piskorski że tak mocno wspiera temat ?Radziu, Piotr na swoją pozycję i nie musi mieć interesów. Sporo ludzi daje coś od siebie bezinteresownie, bo leży im na sercu dobro i piszę o całokształcie, a nie tylko o wędkarstwie. Wracamy do tematu Żarnowca. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekc1991 Opublikowano 2 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2019 Sorry, ale ręce opadajaZamiast cieszyć się że ktoś wspiera temat rybnych wód i turystyki wedkarskiej i zapytac się jak pomóc, to szuka się drugiego dna w postaci czyichś interesow A odpowiadajac na pytanie: moze po prostu zależy mu aby gdzieś w PL w końcu rosły piękne szczupaki i było to dobrze zorganizowane. Jak się uda w jednym miejscu i przyniesie to korzyść to może na innych wodach też bedzie powtórzone to rozwiązanie Taka akcja nie jest też odosobniona, np. w Finlandii też to jest wprowadzane np.: http://fishingtravelers.com/zrobic-aby-polsce-bylo-duzo-szczupakow/ Sent from my SM-G965F using Tapatalk Radziu, Piotr na swoją pozycję i nie musi mieć interesów.Sporo ludzi daje coś od siebie bezinteresownie, bo leży im na sercu dobro i piszę o całokształcie, a nie tylko o wędkarstwie. Wracamy do tematu Żarnowca.I wszystko jasne Jeśli ktoś odebrał mój wpis jako atak to przepraszam ale nie było to moją intencją Poprostu byłem ciekaw , każdy wie że Pan Piotr jest bardzo znaną osobą w środowisku. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek Opublikowano 2 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2019 Mam przyjemność współpracować z Piotrkiem w stowarzyszeniu Passaria. To człowiek z wielką pasją i wzór wędkarza do naśladowania. Prawda jest taka, że wędkarze dużo krzyczą , narzekają , rządają rybnych łowisk,, mają wiecznie o coś pretensje, a jak trzeba coś konkretnego zrobić to ze 100 krzykaczy do roboty zostaje 5-10 osób. Miło widzieć, że coraz częściej w różnych miejscach kraju zawiązują się grupy zapaleńców którzy chcą coś zrobić. Trzymam za nich kciuki bo wiem, że to ciężka praca, która przynosi wspaniałe efekty , na które niestety trzeba długo czekać. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skiner Opublikowano 3 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2019 (edytowane) Źródło: Wedkarstwo 360Autor: Marek Szymański "Dobre zmiany na Żarnowcu❗❗❗Natychmiastowe zaprzestanie odłowów sieciowych szczupaka i okonia na Żarnowcu❗ To najważniejszy wynik i największy sukces spotkania, które odbyło się 28 lutego w Hotelu Mistrall w Gniewinie z udziałem - Wójta Gminy Gniewino Zbigniewa Walczaka, prezesa GPK Czesława Dolnego, Prezesa Stowarzyszenia Nasz Żarnowiec Wojciecha Kuczkowskiego, Marka Szymańskiego z Wędkarstwa 360 i przedstawicieli koła PZ nr 85 Gniewino. Ten postulat był tematem wszystkich ostatnich spotkań z włodarzami łowiska i warunkiem wstępnym do następnych kroków mających uczynienie z Żarnowca łowiska pretendującego do miana najlepszego w Europie. Utrzymane będą, ale pod ścisłym nadzorem, odłowy lina w maju i czerwcu w strefie spinningowej (ryby drapieżne mają być wypuszczane) i odłów węgorzy na żaki.Poza tym gmina Gniewino zobowiązała się wypracować do końca września strategię gospodarowania szczupakiem w następnych latach oraz pozyskać środki na cele związane z rozwojem infrastruktury dla wędkarzy. W tym roku możliwe też będą zmiany w operacie rybackim, gdyż mija 10 lat obowiązywania obecnego operatu. Marek Szymański wyszedł z propozycją, dobrze przyjętą przez prezesa GPK, by jednym z wniosków do korekty operatu było przesunięcie części środków dotychczas przeznaczonych na zarybianie na cele związane z ochroną łowiska. Jak do tego postulatu podejdą Wody Polskie, trudno dziś powiedzieć. Do nowych warunków będzie dostosowany regulamin łowiska, ale na znaczące zmiany możemy liczyć raczej w przyszłym sezonie. Rozważana jest składka No kill oraz wprowadzenie oprócz limitu dziennego – limitu rocznego dla szczupaka co może mieć sens jedynie po wprowadzeniu od przyszłego roku obowiązkowych rejestrów i systematycznej obecności służb kontrolnych na łowisku. Ale to na razie sprawa przyszłości. Na razie trzeba cieszyć się z tego co już udało się osiągnąć i że są dobre perspektywy na następne lata." pozdrawiam i do zobaczenia gdzieś nad wodą @Wojti Edytowane 3 Marca 2019 przez @Wojti 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikas Opublikowano 30 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 Będzie ryba, będzie klient, będzie turystyka = nie będzie rybaków i łowisko się utrzyma...tylko zawsze odwieczny problem co z rybakami, którzy z ojca na syna zawsze z tego żyli...to oni znają najlepiej wodę, jej rybostan i wszystkie zakamarki....może czas pomyśleć o ich przeszkoleniu i wykorzystaniu a nie zabraniu zawodu...nie może być tak, że jednym zabieramy a drugim dajemy....no i zawsze fajnie jak wodą opiekują się ludzie za darmo,społecznicy kontrolują, zarybiają ale taki model PZW gdzie ktoś bierze za składki/pozwolenia a ktoś inny w czynie społecznym pilnuje i poświęca swój czas tu nie przejdzie...bo TO KOMERCJA/KLIENT...od początku powinny być jasne zasady kto za co i za ile....wtedy nie będzie niesmaczku i podtekstów...jestem za tym, że dobrze prowadzona gospodarka/komercja wędkarska powinna być sowicie wynagradzana...wtedy taki model ma prawo bytu i wszystkie strony są zadowolone...poczekamy, zobaczymy....inicjatywa fajna ale właśnie radykalne zmiany z rybakami nie zajdą póki coś z nimi nie zrobimy/ nie damy im zajęcia...wcale się gminie nie dziwię... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 30 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 Będzie ryba, będzie klient, będzie turystyka = nie będzie rybaków i łowisko się utrzyma...tylko zawsze odwieczny problem co z rybakami, którzy z ojca na syna zawsze z tego żyli...to oni znają najlepiej wodę, jej rybostan i wszystkie zakamarki....może czas pomyśleć o ich przeszkoleniu i wykorzystaniu a nie zabraniu zawodu...nie może być tak, że jednym zabieramy a drugim dajemy....Kilku rybaków z pewnie niezbyt dużymi pensjami kontra wielka grupa ludzi czerpiąca frajdę z z łowienia drapieżników i zostawiająca masę kasy w okolicach wody.Dla mnie wybór jest oczywisty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikas Opublikowano 30 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 No oczywiście...ja za rybakami nigdy nie byłem i w tym roku zamierzam się nawet im bliżej przyjrzeć na moim odcinku Wisły ale wiem z doświadczenia, że rybak odsunięty od zawodu zmienia się w skutecznego kłusownika, też siedzi w internecie i też coraz ciekawsze rzeczy wymyśla...właśnie tych kilku rybaków należy wykorzystać i dać im możliwość zarobienia na chleb przy zbiorniku na którym się wychowali i niczego poza nim nie widzą...trzeba też pamiętać znaczenie słowa "europejskie"...po takim czymś idą pieniądze od zagranicznych gości, którzy zechcą przyjechać na polskie wielkie szczupaki tylko czy wtedy przeciętnego polskiego wędkarza będzie stać na wypłynięcie na Żarnowiec? ...jest dużo czynników, które trzeba analizować bo to naprawdę konkretny projekt....będę obserwował bo temat bardzo ciekawy...pomimo różnych we wcześniejszych latach wątpliwości i nadymań, że ktoś to robi dla pieniędzy to temat brnie dalej i widać że wychodzi na prostą....trzeba tylko wziąć wszystkie czynniki pod uwagę, nawet te niewygodne o których wyżej pisałem... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafcik87 Opublikowano 30 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 Moje zdanie: inteligentna i umiarkowana gospodarka rybacka jest poprawą każdego łowiska. W tak wielkiej wodzie znajdzie się miejsce i ryba dla każdego. Tylko naprawdę trzeba to prowadzić w inteligentny sposób. Czas się pogodzić. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 31 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 tylko czy wtedy przeciętnego polskiego wędkarza będzie stać na wypłynięcie na Żarnowiec? ... Już jest 450 za łowienie z łodzi plus 60 % dopłata za trolling czyli z trollingiem 720.Czy to mało skoro sieci dalej stoją i coraz trudniej o wymiarowego szczupaka i okonia? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 31 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 (...)...po takim czymś idą pieniądze od zagranicznych gości, którzy zechcą przyjechać na polskie wielkie szczupaki tylko czy wtedy przeciętnego polskiego wędkarza będzie stać na wypłynięcie na Żarnowiec? (...)Ale czy przeciętnego polskiego wędkarza stać na łowienie w Szwecji, na Rugii, czy inne łowisko gdzie jest realna szansa na szczupaka 100+? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 31 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 (edytowane) (...)... i coraz trudniej o wymiarowego szczupaka i okonia?Jacek, już nie przesadzaj. Wg mnie na tle innych jezior na których zdarza mi się łowić Żarnowiec i tak wypada bardzo dobrze. Nie można porównywać do tego co było, jak juz to z tym co jest teraz wokoło. Edytowane 31 Marca 2019 przez hi tower Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Był ktoś może w Willi Niedźwiedź koło Orfy ?Czy można zrzucić na wodę ponton ze spalinką gdzieś w pobliżu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goliatwielki Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Był ktoś może w Willi Niedźwiedź koło Orfy ?Czy można zrzucić na wodę ponton ze spalinką gdzieś w pobliżu ? Byłem w zeszłym roku. Spokojnie dasz radę, od bramy do wody masz z 30m mocno ubitą gruntową. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi