Skocz do zawartości

Jez. Żarnowieckie (Żarnowiec)

MATT1989

Rekomendowane odpowiedzi

Bo i wyniki póki co mało medialne ;) Warunki sprzyjające (po za dzisiejszą burzą) a ryba nie dopisuje :(

Poczekaj do sierpnia  :) się zacznie :P

Będą skakać z przynętami do fotek :P/jak zwykle ;)

Mnie dzisiaj moja żona "dowaliła",swój nowy PB-80,5cm a drugi spadł po drodze.

Ja na klocki jechałem/dwa wyjścia  fajnych mamusiek/a dałem średniego Storma i się zadziało :)

Wpływu na pogodę i ryby niestety nie mamy (na treningu były trzy metrówki największa 118cm) .... możliwe, że ryby odpala na jesień ... każdy rok jest inny. MIstrzostwa zakończone podaje generalną klasyfikację. Pierwsze 10 miejsc zapewniło sobie udział w Mistrzostwach za rok pozostałe miejsca zostaną przydzielone drogą 3 eliminacji. Za rok planujemy udział 35 drużyn. 

post-50670-0-23233000-1560153179_thumb.jpg

post-50670-0-84600800-1560153245_thumb.jpg

Edytowane przez @Wojti
  • Like 5

Podobno w ubiegły weekend padł szczupak 140cm na Żarnowcu, ktoś coś słyszał ?

To kwestia czasu,że to się może zdarzyć a raczej na pewno są takie,tylko je złapać to trzeba,hmm....

Jest foto,chyba jeszcze/które widziałem w latach 90,czarno białe/które miał św.pamięci rybak Kafka z Nadola-grudniowy potwór 148cm/początek lat 80,oczywiście w siatę złapany.

• Like 1

To był sarkazm, znamy się osobiście ale nadal nie mogę uwierzyć z jaką łatwością Radek przyswaja wszystko co ludzie na wsi gadają.

Nie ludzie we Wsi, tylko mowiły to osoby które łowią od kilku lat na żarnowcu i są tam bardzo często bo to miejscowi

Jedna 140tka niedawno... ;)

Niestety mity i legendy dla tego jeziorka już nie pomogą...

garstka miejscowych trollingiwcow dobije ostatnie 80-ki, raz na miesiąc albo i rzadziej ktoś złowi przypadkowa metrówkę której fota z prędkością światla obiegnie cały kraj mamiąc kolejnych naiwnych, nie mających co robić z czasem i pieniędzmi.. 

Pływałem tam ostatnio 5 dni z bardzo dobrą echisondą wyposażona w boczne sonary i widziałem co tam jest... a raczej czego nie ma. Niestety duże szczupaki na Żarnowcu to przeszłość, a jedynym sposobem na ich powrót jest zakaz niezwykle urazowego dla tych ryb trollingu; co najmniej na kilka lat.

• Like 2

Jak to zakazać trollingu ?

A to nie tam się odbywają intergalaktyczne igrzyska trollingowe o tytuł mistrza?

:o

Smutne jest to, co piszesz.

Ale presja jest bezlitosna. Tak było, jest i będzie

Daniel słusznie zauważyłeś - igrzyska, bo do organizowania imprezy rangi mistrzostw niezbędne są eliminacje, a nie prędkość wysłania zgłoszeniowego emaila...Ale pomijając co się tam odbywa, to jeziorko o powierzchni 1400 ha, o bardzo prostej, wręcz banalnej batymetryce nie jest w moim mniemaniu akwenem do uprawiania wędkarstwa stricte trollingowego; no chyba, ze te metrowe ryby będą tam regularnie wpuszczane przez gospodarza łowiska. 

Edytowane przez spinnerman
  • Like 1

To male bajoro, presja relatywnie duza. Metrowek tam sila rzeczy nie ma grubych setek czy tysiecy...Duzy szczupak to bardzo delikatna ryba. Latwo zamordowac niechcacy. Jak ktos nie ma wprawy i sie z ryba mietosi na lodzi, to trup prawie pewny - pomimo ze jakos tam kulawo odplynie...Na to wszystko sieci...Wstawilem tu kiedys zdjecie z hali rybnej w Gdyni i to nie byl jedyny wielki szczupak z Zarnowca jakiego tam widzialem. Nie zapalalbym jeszcze znicza nad lowiskiem, ale slabo widze jego okazodajna przyszlosc przy takiej frekwencji, plus eksploatacja komercyjnych...Pozdro

• Like 1

Pierwsze 10 miejsc zapewniło sobie udział w Mistrzostwach za rok pozostałe miejsca zostaną przydzielone drogą 3 eliminacji. Za rok planujemy udział 35 drużyn. 

czy załogi z pierwszych 10. miejsc z ubiegłego roku też mogą wziąć udział w przyszłorocznych, bez eliminacji :)

To male bajoro, presja relatywnie duza. Metrowek tam sila rzeczy nie ma grubych setek czy tysiecy...Duzy szczupak to bardzo delikatna ryba. Latwo zamordowac niechcacy. Jak ktos nie ma wprawy i sie z ryba mietosi na lodzi, to trup prawie pewny - pomimo ze jakos tam kulawo odplynie...Na to wszystko sieci...Wstawilem tu kiedys zdjecie z hali rybnej w Gdyni i to nie byl jedyny wielki szczupak z Zarnowca jakiego tam widzialem. Nie zapalalbym jeszcze znicza nad lowiskiem, ale slabo widze jego okazodajna przyszlosc przy takiej frekwencji, plus eksploatacja komercyjnych...Pozdro

słyszę takie opinie od 10-15 lat ;) 

jesli to co robi ekipa wokół Wojtka zakończy się sukcesem i gmina wykaże dobrą wolę, bedzie jeszcze lepiej :)

• Like 1

słyszę takie opinie od 10-15 lat ;)

jesli to co robi ekipa wokół Wojtka zakończy się sukcesem i gmina wykaże dobrą wolę, bedzie jeszcze lepiej :)

Lepiej od czego? Od tego co jest teraz? To trzeba będzie kilka lat poczekać...

ps.To tam już trollingowali 15 lat temu? Możesz coś przybliżyć?

Edytowane przez spinnerman

Moze sie myle, ale 10-15 lat temu to i sprzet ludzie inny mieli, inne lodzie, nie bylo fejsbuka i net mocno kulawy-presja. Wydaje mi sie, ze realia sie zmieniaja grubo na niekorzysc ryb. Zycze jak najbardziej sukcesow i trzymam kciuki, jednak z doswiadczenia wiem, ze nie ma wody, ktora wytrzyma niekontrolowana i duza presje. Zwlaszcza tak relatywnie niewielkiej i prostej do przelowienia jak Zarnowiec. Chce sie mylic, ale moje checi sa akurat najmniej istotne w calym temacie...Nie widze jakiegos zlotego srodka dla tego lowiska. Na zadne rygorystyczne regulacje nikt sie nie zgodzi (po obu stronach uzytkownik/wedkarze), a demokracja/kompromisy w kwestiach gospodarki rybackiej/wedkarskiej nie dzialaja zbyt dobrze. Pozyjemy, zobaczymy. Pozdro

• Like 9