Skocz do zawartości

Jez. Żarnowieckie (Żarnowiec)

MATT1989

Rekomendowane odpowiedzi

Wędkarzy w Polsce jest dużo, a rybnych wód mało. Żarnowiec, Dadaj czy inne podobne wody nie wytrzymują presji wędkarskiej. Reklamowanie łowiska, filmiki  w sieci to strzał w kolano dla miejscowych wędkarzy. Problem jest w tym,że brakuje w Polsce dobrych łowisk,a idea c&r to bajka dla dzieci. Ja wypuszczam, kolega zabiera. Pisałem już to kiedyś i napiszę jeszcze raz - uważam,żę my wędkarze z Polski nie jesteśmy gotowi na dobre wody. Widać to u nas w kraju i za granicą... 

Jest jedna metoda o której się przekonałem - trzymać gębę na kłódkę  :)

• Like 13

Z punktu widzenia gospodarza łowiska, miejscowy wędkarz to nie jest dobry klient...

Ciekaw jestem jak wygląda zestawienie ilościowe za 2018 r : licencje całoroczne vs licecja całoroczna z trollem vs 1-3-7 dniówki vs 1-3-7 dniówki z trollem ....kasa to kasa więc tu zadziała prosta matematyka.....posiada ktoś te tajne dane ? ;-)

Witam. Zadałem to pytanie w temacie Łeba, ale tam cisza, więc spróbuje tutaj. Mam pytanie do Panów znających te okolice. Czy ktoś mógłby mi doradzić gdze w okolicy Salina (będę tam przebywał na urlopie z dziećmi 27.07-03.08) można zaplować na okonie? Nad Salinem będę miał łódkę od właściciela domku, ale wyczytałem że tam raczej kiepsko. Nie chodzi mi tu o jakieś tajne miejscówki tylko o relaks urlopowy Gdyby ktoś z Szanownych kolegów chciał się podzielić swoją wiedzą będę niezmiennie zobowiązany. Może być tutaj lub jeśli informacja jest poufna to poproszę o PW. Dziękuję bardzo. Pozdrawiam Łukasz

C&R oczywiście.

Informacja nie jest poufna - po prostu słabo w okolicy z okoniem i  nikt nie chce Cię wysłać z wędką na pustynię. Na Żarnowcu też coraz słabiej z okoniem choć jeszcze coś tam pływa, co uciekło z sieci albo nie dało się złowić "głodującym" wędkarzom lub  właścicielom stad tygrysów, wożącym okonie wiadrami do domu "dla kotka".

• Like 1

Wczoraj wróciłem z nad Żarnowca. Razem z pięcioma kolegami męczyliśmy wodę przez 4 dni. Od rana do wieczora na wodzie z przerwą na obiad. Łowiliśmy tylko z ręki - gumy, jerki. Wytrwałość popłaciła, między rybami 50-70cm mieliśmy kilka kontaktów z dużymi pajkami. Część się nie wpięła, część spadła, ale kilka mamusiek wyjechało - 98,107,116,117cm. Dwóch z nas pobiło swoje życiówki, ale dzieląc te ryby przez 6 osób i 4 dni łowienia... średnią trzeba sobie policzyć  ;) oczywiście wyjazd na plus, jednak trzeba dużo cierpliwości aby doczekać się brania dużej ryby. Lub też dużo szczęścia  :lol:

post-49674-0-75409700-1561740574_thumb.jpg

post-49674-0-05807800-1561740592_thumb.jpg

post-49674-0-17482800-1561740583_thumb.jpg

post-49674-0-69251900-1561740599_thumb.jpeg

post-49674-0-75919900-1561740638_thumb.jpeg

post-49674-0-12079500-1561740610_thumb.jpeg

• Like 27

Wczoraj wróciłem z nad Żarnowca. Razem z pięcioma kolegami męczyliśmy wodę przez 4 dni. Od rana do wieczora na wodzie z przerwą na obiad. Łowiliśmy tylko z ręki - gumy, jerki. Wytrwałość popłaciła, między rybami 50-70cm mieliśmy kilka kontaktów z dużymi pajkami. Część się nie wpięła, część spadła, ale kilka mamusiek wyjechało - 98,107,116,117cm. Dwóch z nas pobiło swoje życiówki, ale dzieląc te ryby przez 6 osób i 4 dni łowienia... średnią trzeba sobie policzyć  ;) oczywiście wyjazd na plus, jednak trzeba dużo cierpliwości aby doczekać się brania dużej ryby. Lub też dużo szczęścia  :lol:

attachicon.gif 20190626_165004 (1)przerobka (Copy).jpg

attachicon.gif IMG-20190626-WA0008przeboka (Copy).jpg

attachicon.gif 20190625_200717 (1)PRZER (Copy).jpg

attachicon.gif received_2099189620193059 (1)PRZER (Copy).jpeg

attachicon.gif received_2334700399947197 (Copy).jpeg

attachicon.gif uuu (Copy).jpeg

Gratulacje za złowione życiówki.

Na Żarnowcu jak ktoś chce połowić wysoką średnią ilościową zębatych to niestety przy tej presji wędkarskiej lepiej do Szwecji jechać.Natomiast złowienie życiówki ba nawet ryby 130+ jest możliwe ale wtedy trzeba konsekwencji łowienia.A może się zdarzyć że łeb większy od wiadra przy łódce zobaczysz/nie dotyczy chorych na nadciśnienie,arytmię itp/i nie wytrzymasz.

Co prawda zaledwie 30 lat na tej wodzie łowię/ostatnio z "Rudym"walczyłem/i widzę że niektórym parcie na szkło nie idzie w parze z realem łowiska.Miało nie być sieci.Mamy to krzyczą niektórzy a trzy dni temu ekipa rybaków z płytkiego wracała po zapuszczeniu sieci.Gdzie teraz te cwaniaczki co obiecywał,krzyczały na forach i FB?Pewnie napisze że sprawa w toku....Jak zwykle.Żal dupę ściska i to wszystko.........A i jeszcze newsa zapodam że jeden "skurwiel"/brzydkie słowo tylko dla 18+/postraszył strażników Żarnowca.....a wyjaśnienia tej sprawy to do Straży Żarnowca na FB proszę.Jakby ktoś chciał wiedzieć.

• Like 1

....Miało nie być sieci.Mamy to krzyczą niektórzy a trzy dni temu ekipa rybaków z płytkiego wracała po zapuszczeniu sieci.Gdzie teraz te cwaniaczki co obiecywał,krzyczały na forach i FB?Pewnie napisze że sprawa w toku....Jak zwykle.Żal dupę ściska i to wszystko.........A i jeszcze newsa zapodam że jeden "skurwiel"/brzydkie słowo tylko dla 18+/postraszył strażników Żarnowca.....a wyjaśnienia tej sprawy to do Straży Żarnowca na FB proszę.Jakby ktoś chciał wiedzieć.

A miało być tak pięknie... :(

• Like 1

No nie wiem, nie wiem czy dał byś radę w jedną noc??? ... bo oni to Godzille i Predatory :P  :D

Godzille to będziemy łowić w sierpniu na Jubileuszu :) min.na Rapalę Otus i gumę Storma RIPT Bone ;)

Otus fajny jest ogon ładnie zamiata :P

To już tylko 1,5 miesiąca :)

Trzeba jak to wyżej napisano cierpliwości do tej wody,konsekwencja może być wynagrodzona jednym może dwoma braniami życiowego szczupaka w ciągu dnia :)

• Like 5

Zależy czym. Pontonem 2,80 z elektrykiem czy łódką 5,50 z silnikiem 100 Hp ?

Poza tym ta granica jest dla każdego trochę inna, coś jak z c.w. max wędki .

Andrzej, z tym pontonem z elektrykiem to chyba Cię trochę poniosło...

Na Ż warunki potrafią zmienić się bardzo szybko. Trzeba być jakimś kamikaze żeby pływać tam na elektryku. Na ostatnich mistrzostwach ekipa na łódce z Orfy wyposażonej w spalinkę 3 hp przed burza była holowana do przystani przez inna lodz bo najnormalniej nie dawała rady płynąc pod falę. Dobrze, ze zdążyli przed szkwałem bo mogło dojść do tragedii.

• Like 2

Zależy czym. Pontonem 2,80 z elektrykiem czy łódką 5,50 z silnikiem 100 Hp ?

Poza tym ta granica jest dla każdego trochę inna, coś jak z c.w. max wędki .

Podaj granicę dla pontonu na wiosłach i  solidnej krypy z 15 KM ;)

Albo inaczej .

Czy dzisiaj da się pływać ?

Edytowane przez skorupa13

Jakie pytanie taka odpowiedź. 

Andrzej, z tym pontonem z elektrykiem to chyba Cię trochę poniosło...

Na Ż warunki potrafią zmienić się bardzo szybko. Trzeba być jakimś kamikaze żeby pływać tam na elektryku. Na ostatnich mistrzostwach ekipa na łódce z Orfy wyposażonej w spalinkę 3 hp przed burza była holowana do przystani przez inna lodz bo najnormalniej nie dawała rady płynąc pod falę. Dobrze, ze zdążyli przed szkwałem bo mogło dojść do tragedii.

Bez przesady, jak masz bazę blisko płycizn na północy to przy stabilnej pogodzie pływasz na elektryku. Sporo kolegów z forum tak pewnie robi a to nie samobójcy tylko doświadczeni wędkarze.

Albo inaczej .

Czy dzisiaj da się pływać ?

Bardzo istotny jest kierunek wiatru (wzdłuż czy w poprzek jeziora) oraz miejsce pływania.....Nawet przy silnym wietrze możesz mieć falę na dwa palce, jak i przy umiarkowanym do kolan.

Mam pytanko . Jaka jest górna granica siły wiatru przy którym da się pływać na Żarnowcu ?  

Pływałem w poniedziałek z Andrzejem/wiatr walił ok 50km/h/byliśmy jedyną łódką na Żarnowcu po 12.00.Łowiliśmy w dryfie/na 2 dryfkotwach/z prędkością ok 2km/h,za szybko było ale 12szt wyjęliśmy/średniaki,przygody były dwie i zostały w wodzie.Dzisiaj zadzwonił że dorwali 121cm na Salmiaka :P fotki widziałem,piękna bestia :) .W sobotę ruszam z Michałkiem Sz/doktorkiem :P /Będziemy pracować na bardzo grubo ;) albo coś albo nicoś :D.Wreszcie uruchomię nowe Salmiaki.Ale i tak na rybach towarzystwo Najważniejsze :P Natomiast w zeszłym roku ściągałem z wody do Lubkowa chłopaka z dziewczyną,byli na pontonie z silnikiem elektrykiem.Powiedział że nigdy już na taką wodę bez spaliny nie popłynie.Jedynie w lipcowo-sierpniowy dzień,bezwietrzny lub ledwo co można się wybrać/moc elektry też istotny/.

Edytowane przez gaweł
  • Like 3

Czy na Żarnowcu jest zakaz trollingu do końca sierpnia?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Na stronie gminy Gniewino masz wszelkie informacje,raczej nie ma takiego zakazu/był kiedyś/.

Wczoraj łowiliśmy w trudnych warunkach/deszcz dał grubo popalić/ryby zmiennie żerowały.

Z rana ekipa Andrzeja Wiznera złowiła 104cm/i 82cm/ na jerka Slider 16S/mój też zaliczył branie mniejszej ryby/.

W czasie deszczu integracja ekip na grilu w Lubkowie-bezcenna :P  :)

Edytowane przez gaweł
  • Like 3

Jakie pytanie taka odpowiedź. 

.

Ty Godski fajny chłopak jesteś ????

Taki.... śmieszny ????

Jakbyś się jeszcze wypowiadał tylko w tematach o których masz pojęcie byłbyś jeszcze fajniejszy ????

Wracając do tematu.

Po osobistym sprawdzeniu stwierdzam że można pływać przy wietrze zachodnim lub północnym 8 m/s

• Like 1