sucks_one Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Pewnie rzucając wabię 3-4 całe było by wiecej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2019 (edytowane) Pewnie rzucając wabię 3-4 całe było by wiecejMyślę, że nie do końca. Jeśli seryjnie biorą małe ryby 50 - 70 to zapewne dlatego, że duże są nieaktywne. I odwrotnie, jeśli traf się na dzień bez brań króciaków to jest szansa, że duże odpaliły. Poza tym Buster na którego łowił Andrzej to przynęta, na którą bez krępacji wieszają się szczupaki po 40 cm tego dnia kiedy trafił tego najmniejszego też byłem na wodzie, brały same krótkie, nawet na większe przynęty niż Buster 15 cm. Edytowane 13 Sierpnia 2019 przez Pumba 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Dorado Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Pytam bo jak byłem to nigdy nie trafiłem (może raz 10 lat temu ) że połowiłem ryb w przedziale 40-80. Są bardzo duże ryby i mizerny środekMoże ta woda po prostu już mnie nie kręci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silurus Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Myślę, że nie do końca. Jeśli seryjnie biorą małe ryby 50 - 70 to zapewne dlatego, że duże są nieaktywne. I odwrotnie, jeśli traf się na dzień bez brań króciaków to jest szansa, że duże odpaliły.Pumba mam dokładnie takie same przemyślenia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Mój największy szczupak z Żarnowca (105cm) też padł na Bustera z ręki na blatach. Było to na naszym zlocie sierpniowym w 2016. Co ciekawe, wszystkie liczące się w naszych koleżeńskich zawodach ryby (w tym kolegi 102cm i dwie inne ok. 80cm)) brały właściwie tylko jednego dnia w godzinach 12-14ta. Po za tym jakby bezrybie.W ten piątek zaczyna się dziesiąta tura naszych spotkań ... liczę na powtórkę 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucks_one Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Na mojej jednostce wylądowały 3 duże ryby na tym jeziorze.Przy pierwszej było 12szt rybek 40-60cm kiedy jeszcze łowiłem Fatso10 i slide 10. Zmieniłem na otrzymanego na zlocie Bustera i padła duża ryba.Kolejnym razem mniejszych jak 15cm przynęt nie używałem....Z łowiłem 6 albo 7 krótkich.A w ostatnią niedzielę były 4 krótkie, dwie średnie około 80+ i jedna duża. Soboty nie liczę bo mega wiało więc zdążyliśmy złowić kilka krótkich i spłynęliśmy lekko po południu.Też wyznawałem teorię że jak drobny skacze to gruby śpi.Być może tak jest ale oznaczało by to że grubych już jest zdecydowanie mniej i nie wszędzie. Prawdą też jest Łukasz, że czterdziestak przywali w Bustera ale na 4 cale przywali ich więcej. Wg mnie nie ma co się dziwić ze łowiąc raczej selektywnie łowi się mało krótkich. BTW. W niedzielę widzieliśmy wariata na lodzi trochę większej niż wanna z napędem elektrycznym. Ręce opadają. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Moje doświadczenia wzięły się nie tylko z Żarnowca ale też z kilku innych łowisk krajowych i zagranicznych z dobrą albo bardzo dobrą populacją szczupaków. Jak biorą małe - nie biorą duże. Jak biorą duże - nie biorą małe. Oczywiście zdarzają się wyjątki ale tak to z grubsza zazwyczaj wygląda 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Moje doświadczenia wzięły się nie tylko z Żarnowca ale też z kilku innych łowisk krajowych i zagranicznych z dobrą albo bardzo dobrą populacją szczupaków. Jak biorą małe - nie biorą duże. Jak biorą duże - nie biorą małe. Oczywiście zdarzają się wyjątki ale tak to z grubsza zazwyczaj wygląda Tak generalnie jest.Mimo mniejszego doświadczenia w łowieniu szczupaków od przedmówcy pozwolę sobie dołączyć jeszcze jedną przyczynę takiego stanu rzeczy.Mały nie przebywa wśród dużych bo po prostu się ich boi , łatwo może skończyć jako przekąska. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2019 (edytowane) Kiedyś mieliśmy na ten temat dyskusję. Potwierdzam z własnego podwórka, gdy rozrabiają małe, mamy śpią. Duża ryba aktywuje się na "chwilę" i jak jesteś na wodzie w odpowiednim miejscu o odpowiedniej porze to fajna rybka może wyjechać. Często brakuje nam cierpliwości (mam ten problem) żeby przypilnować dobrego łowiska w poszukiwaniu tej jednej, jedynej. Wielokrotnie się o tym przekonałem. Edytowane 13 Sierpnia 2019 przez MarCinFin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hurrican Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2019 No i jak tam było na Zlocie? Napiszcie coś. Może jakieś fotki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radanet Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Impreza bardzo sympatyczna, towarzysko bardzo udana. Brawo dla Pawła za organizację zlotu. Z rybami niestety było bardzo slabo. Na tylu chlopa przez dwa dni padlo okolo 15 ryb.... ☹. Co ciekawe zawody wygrał mlody adept wedkarstwa chlopak 14 letni ktory złowił szczupaka 102 cm tuż przed zakończeniem zawodów ????????. Drugie miejsce szczupak 101 cm trzecie o ile dobrze pamiętam 80 cm.... 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucks_one Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Sztuką jest pogodzić zlot z łowieniem 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radanet Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Znasz dobrze tą wodę.... umiejętnosci nie mają wiekszego znaczenia jedynie czas spedzony z przynętą w wodzie.... długi czas najlepiej ???? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matpgt Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Pytanie od gośćia nie w temacie co niedługo jedzie nad morze w tamte rejony: da rade połowić na żarnowcu z brzegu/brodząc w spodniobutach? pytam bardziej o możliwości techniczne tzn rodzaj linii brzegowej i miękkość dna w kontekście brodzenia niż o sensowność takiego łowienia;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomuś Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Cześć. Właśnie jestem na Żarnowcu i też miałem ten problem. Zależy od której strony będziesz łowił. Jeśli Nadole to zapomnij. Bardzo długo płytko, dno piaszczyste bez roślinności. Ja mam do pasa na jakieś 150 metrów w głąb jeziora...Ps : właśnie rano na jakieś 800 metrów rybacy ustawili sieci....Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matpgt Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2019 czyli da się brodzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Przykra sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzymusS Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2019 (edytowane) Pytanie od gośćia nie w temacie co niedługo jedzie nad morze w tamte rejony: da rade połowić na żarnowcu z brzegu/brodząc w spodniobutach? pytam bardziej o możliwości techniczne tzn rodzaj linii brzegowej i miękkość dna w kontekście brodzenia niż o sensowność takiego łowienia;) od strony Brzyny da się brodzić - tzn. ja tego nie robiłem, ale widziałem osoby, które brodziły ze spinningiem Edytowane 20 Sierpnia 2019 przez SzymusS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Sztuką jest pogodzić zlot z łowieniem Święte słowa. Faktycznie niektórzy przedkładają "zlot" nad łowienie a jak widać z wyników to i dzieciak złowi 102 (a nie tylko jeden przewodnik potrafi podobno) ... tylko trzeba na wodzie być, chcieć no i oczywiście trochę umieć.I ja na tym zlocie byłem, fajnie "zlotowałem", rybę złowiłem (72) i oczywiście niedosyt czuję...mało kontaktów A atmosfera i towarzystwo zajefajne. Super 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2019 (edytowane) Pytanie od gośćia nie w temacie co niedługo jedzie nad morze w tamte rejony: da rade połowić na żarnowcu z brzegu/brodząc w spodniobutach? pytam bardziej o możliwości techniczne tzn rodzaj linii brzegowej i miękkość dna w kontekście brodzenia niż o sensowność takiego łowienia;) Brodzić da się na dużym obszarze jeziora. Od zachodu od Czymanowa, przez Nadole, Brzyno aż do pólnocnej części gdzie jest trochę muliście, przed śluzą znów twardo. Wschodni brzego od północy do skarpy w Kartoszynie. Później przerwa bo elektrownia i inne zamkniete tereny. Następnie od plaży przy ulicy spokojnej do okolic wpływu Piaśnicy. Pytanie tylko w jakim celu?Nie lepiej dogadać się z kimś na łódkę lub wynajać łódź ? Edytowane 20 Sierpnia 2019 przez Okonhel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Od siebie dodam, że Żarnowiecki zlot ma swój klimat [emoji16], byłem pierwszy raz i mam nadzieję nie ostatni. Super było poznać, łowić i bawić się z wami koledzy. BOB, Tobie serdeczne dzięki za zaproszenie i ogarnięcie wszystkich szczegółów. Było jak zwykle zajebiście. Co do ryb to coś tam z wody wyjechało (55 i 60, plus jedna spinka), ale na ryby to ja pojadę u siebie [emoji16][emoji14]. Pawle dzięki za ogarnięcie całej imprezy, jestem wciąż pod wrażeniem. Pozdrowienia dla wszystkich. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Kilka ujęć... Oprawa godna 10-go jubileuszu 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomuś Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Bob czy przy przystani w Nadolu gdzie trzymaliście łodzie też złowione zostały jakieś ryby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matpgt Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Brodzić da się na dużym obszarze jeziora. Od zachodu od Czymanowa, przez Nadole, Brzyno aż do pólnocnej części gdzie jest trochę muliście, przed śluzą znów twardo. Wschodni brzego od północy do skarpy w Kartoszynie. Później przerwa bo elektrownia i inne zamkniete tereny. Następnie od plaży przy ulicy spokojnej do okolic wpływu Piaśnicy. Pytanie tylko w jakim celu?Nie lepiej dogadać się z kimś na łódkę lub wynajać łódź ?Dzięki wiem już wszytsko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Bob czy przy przystani w Nadolu gdzie trzymaliście łodzie też złowione zostały jakieś ryby?Owszem, ziomek z Łodzi kosił ponad półmetrowe leszcze z pomostu. Czasami zapinał się jakiś okoń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi