Skocz do zawartości

Jez. Żarnowieckie (Żarnowiec)

MATT1989

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy proponuję techniki holu itp.może gdzie indziej?

Trzymajmy się wątku :)

Na Żarnowcu są i większe szczupaki.

Niektórzy widzieli fotki ze 145cm/ale w siatę złowiona/.

Może łowca zechce podzielić się z nami swoją zdobyczą.

Ale bywa że też to skromny i cichutki wędkarz co nie pragnie rozgłosu ;)

Chyba że ryba martwa jest to byłaby szkoda.

Jak ktoś jutro pływa to zapraszam na chmielowego Specjala/duże mamuśki też lubią to piwko :P / :)

Moja krypa charakterystyczna jest/UĆ Team mówi na nią -gawłowy kuter :P /

• Like 5

Dzisiaj były trudne warunki,mocny wiatr i brak żerowania/jedna średnia pani wypięta przy burcie/

Miłe spotkanie na wodzie z kol.Marcinem Markiewiczem/rypnął  w trolu 115 i 120/ z rana złowiono 120 ale my przyjechaliśmy dzisiaj za późno.

Ale będzie moc ;)

W piątek i sobotę jesteśmy w Orfie i działamy :P

Było trochę dyskusji na temat tej 130/leżącej na gumowej macie/ i ten tego właśnie ;)

Oby się trafił  krokodylek 130+ :)

• Like 2

Mi się trafiały pasiaki  25-28cm , ale miałem odprowadzenia większych , łowiłem je na wodzie 5-8m , główki 4g -12g + guma.

Przynęty z zakresu 4 - 7.5cm raczej naturalne kolory.

Głównie pływałem tam za szczupłym.Jednych spotkałem  na łódce co mówili że połowili z wieczora kilka  takich + 30cm. Wodę trzeba poznawać by mieć tam wyniki.

Dobrze jest mieć sonar bo to kawał wody , obserwować ptaki ,może w tym roku ponownie odwiedzę J. Żarnowieckie i jakiś dzień poświęce na okonie.

Edytowane przez Kajtelek2

Rozumiem, że Żarnowiec wywołuje emocje głównie z powodu szczupaków, ale chciałbym zapytać jak z okoniami na tym zbiorniku? Można trafić na jakieś przyzwoite pasiaki?

Powyżej 35 cm to obecnie rzadko a i ogólnie ilościowo coraz gorzej. "Racjonalna gospodarka rybacka" plus "Janusze" i "Malarze" biorący po 2 wiadra od emulsji okoni dziennie zrobiły swoje. Zazwyczaj będziesz łowił okonie w przedziale 20-25, czasem uderzy jakiś 30-tak. 

Głównie przez sumy,które niestety na wędę nie chcą się załapać.

Jednego kolega widział z bliska na płytkim :angry:

Kiedyś jesienią na głębszej wodzie, na przeciwko DPS nie było problemu żeby jakieś okonie namierzyć jesienią, teraz jesienią stoją tam długie sieci...

A nieprzemyślane zarybienia sumem czy sandaczem to już osobny temat....