skorupa13 Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Wiem, przy mnie padła 122cmAle na śmierć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Pływa dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Byłem cały zeszły tydzień. Ogólnie pogoda nie rozpieszczała. Tak naprawdę to tylko w sobotę szło łowić tam gdzie się chciało a nie tam gdzie można było. Poza tym siaty, siaty i jeszcze raz siaty. Nie wierzyłem, zobaczyłem na własne oczy. W zatoczce na lewo od Orfy, siata. Przy Lubkowie w zatoczce, siata. Na strefie spinningu, siata na dobre 300 m. Któregoś z dni w tygodniu widziałem jak spływali z siatą i to nie do Nadola tylko do Brzyna, co gospodarz z Orfy, jak mu o tym wspomniałem, skwitował, że pewnie jakieś lody na lewo kręcą. A duże ryby? Trafiają się, zwyczajny rachunek prawdopodobieństwa. Na tylu łowiących w końcu coś komuś siądzie. Jak dla mnie nie jest to już super łowisko tylko jezioro jakich wiele i pewnie znacznie bliżej zamieszkania. Na pewno nie warte tego aby się tłuc na nie przez połowę kraju, bo ani rybniejsze ani ładniejsze. Szkoda wody, była wędkarska, jest rybacka. Ale z drugiej strony odnoszę wrażenie, że aby woda była znana ze szczupaka to musi być na niej całkowity c&r na zębatego, żadne tam widełki. Przy tak dużej presji wędkarskiej w tym kraju nie da się inaczej. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macieknikos Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Niestety w tym roku rybacy robią masakre na jeziorze pływam tam od 12 lat i tyle siateczek jeszcze nie było. Gdzie są rybki 50-70 zniknęły całkowicie 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Pływam od niedzieli, około 18godzin rzucania i efekt to jeden króciak 50cm plus 2 niezacięte brania. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TAURUS1989 Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Żarnowiec nazywany Polską Szwecją przez niektórych.....Bez przewodnika ciężko w tej studni cokolwiek złowić. Rybacy wyczyszczą ten zbiornik przez kolejne 2-3lata i już nawet przewodnik nie pomoże 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlo29 Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Miałem jechać w drugiej połowie miesiąca , ale przy tak wielu siatach Szczupaki i Leszcze wyłowią w pień , a były dorodne sztuki , odechciało mi się jechać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaweł Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Rybacy tej wodzie dużej krzywdy nie zrobią.Prędzej Kormorany,których jest coraz więcej.Dzisiaj byłem rekreacyjnie/z żoną i psiakiem/Trochę okonków na Ul i 8 szczupaczków/10-25/ Sweeper da moc za dwa tygodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 (edytowane) Rybacy tej wodzie dużej krzywdy nie zrobią.Prędzej Kormorany,których jest coraz więcej.(...)Tak na prostą logikę. Kormoran jest typowym ichtiofagiem i nie odżywia się innym pokarmem, więc skoro jest go gdzieś coraz więcej to znaczy że ma coraz lepszą bazę pokarmową. Wniosek nasuwa się sam, więcej kormorana oznacza że jest więcej ryb w wodzie Wielokrotnie już to pisałem, ale pozwolę sobie powtórzyć:Kormoran jest skutkiem, a nie przyczyną! Edytowane 16 Sierpnia 2020 przez hi tower 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 ... czytając te optymistyczne posty , wygląda na to , że rzeczywiście za 2 lata tam będą "brali" tylko ... przewodnicy .... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaweł Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 (edytowane) ... czytając te optymistyczne posty , wygląda na to , że rzeczywiście za 2 lata tam będą "brali" tylko ... przewodnicy .... Oj tam nie jest tak źle W lipcu i sierpniu zostało złowionych ponad 20 metrówek z łapy Tak na prostą logikę. Kormoran jest typowym ichtiofagiem i nie odżywia się innym pokarmem, więc skoro jest go gdzieś coraz więcej to znaczy że ma coraz lepszą bazę pokarmową. Wniosek nasuwa się sam, więcej kormorana oznacza że jest więcej ryb w wodzie Wielokrotnie już to pisałem, ale pozwolę sobie powtórzyć:Kormoran jest skutkiem, a nie przyczyną!No to jest dobra informacja Teraz jest za gorąco ale już niebawem będzie chłodniej Za niecałe dwa tygodnie zobaczymy Edytowane 16 Sierpnia 2020 przez gaweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Oj tam nie jest tak źle W lipcu i sierpniu zostało złowionych ponad 20 metrówek z łapy No to jest dobra informacja Teraz jest za gorąco ale już niebawem będzie chłodniej Za niecałe dwa tygodnie zobaczymy Ile osobogodzin na tym łowisku zostało wykonanych w lipcu i sierpniu ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaweł Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 (edytowane) Ile osobogodzin na tym łowisku zostało wykonanych w lipcu i sierpniu ?Trudno powiedzieć.Ale nie było łatwo.Z tego co mi wiadomo to żerowanie dużych ryb bywało krótkie/do 30 min/.Ale też sporo przegranych walk zanotowano.Duże cwane są.Ja sam z kolegą byliśmy świadkami jak na czystej do 1,5 m wodzie za jerkiem wyszła przepiękna ryba /100+/i 3 razy na naszych oczachtrąciła go zamkniętym pyskiem,po czym schowała się w zielsku.Czuję że na Zlocie w sobotę/29.08/będzie się działo :PO kurczę wykręciłem tysięcznego posta Edytowane 16 Sierpnia 2020 przez gaweł 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 1000 postów to jak 1000ml ?! Krótko mówiąc ...stawiasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaweł Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 (edytowane) 1000 postów to jak 1000ml ?! Krótko mówiąc ...stawiasz Jestem ABSOLUTnie przygotowany Z przyjemnością Właśnie niedawno zakończyłem pierwszą partię łososia w zalewie/3kg/ a jutro następna porcja będzie się macerować,nie wspomnę o śledzikach Edytowane 16 Sierpnia 2020 przez gaweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stoen Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Witam, jeżeli ktoś z kolegów miałby wolne miejsce na łajbie chętnie się podłącze. Jestem do 21.08 w okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaweł Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Witam, jeżeli ktoś z kolegów miałby wolne miejsce na łajbie chętnie się podłącze. Jestem do 21.08 w okolicy. Jutro jestem.Mam parę spraw do załatwienia ale z łódką jadę.665-193-583 mój nr tel jakby co 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Jestem ABSOLUTnie przygotowany Z przyjemnością Właśnie niedawno zakończyłem pierwszą partię łososia w zalewie/3kg/ a jutro następna porcja będzie się macerować,nie wspomnę o śledzikach Pamiętasz o prywatnym zamówieniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stoen Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Jutro jestem.Mam parę spraw do załatwienia ale z łódką jadę.665-193-583 mój nr tel jakby co dzięki , widzimy się jutro . Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaweł Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Pamiętasz o prywatnym zamówieniu? Przypomnij mi na priva 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2020 No dobra to teraz ja Za waszą lekką namową (temat posta : urlop nad jeziorem ale też nad morzem) byłem na urlopie 10 dni z czego 7 dni łowiłem . Ponieważ był to wyjazd wakacyjny a nie wędkarski układ z familią był taki ,że łowię do 11 a później wyjazd w okoliczne tereny . Złowiłem 11 szczupaków 7 z ręki 4 w trollu z czego troll był tylko przepłynięciem ze ,,spalni" na łąkę i z powrotem . 2 dni z tych 7 wróciłem o kiju . Obserwowałem warunki pogodowe i było to w dniach mocno słonecznych praktycznie bez żadnego wiatru natomiast czym mocniej wiało tym ilość brań wzrastała . Co bardzo ciekawe i warte przemyślenia w pozostałych 5 dniach złowiłem codziennie rybę o 8.00 z dokładnością do dwóch minut. Odpowiadając na niektóre malkontenckie wypowiedzi powyżej na temat siatek kłusoli i pustostanu etc. to chciałbym napisać ,że wg. jednej z tablic informacyjnych połowy rybackie są na tym jeziorze od przynajmniej 500 lat i jakoś nie udało się rybakom szczupaków wytłuc a te dwie trzy siatki stawiane przez rybaków nie zrobią większej krzywdy populacji tej ryby .Z tego co zauważyłem większość ,,lokalsów" tłucze głownie okonki i płotki i nie nastawia się na szczupaka . Z pozostałej części łowiących tą rybę przynajmniej połowa to stali bywalcy łowiący sportowo i wypuszczający ryby . Zatem jak dla mnie ten zbiornik długo jeszcze sam się obroni i mogę napisać jako chłopak, który 40 lat spędził nad małopolskimi zaporówkami ,że chciałbym widzieć takie zapisy na echu nad Rożnowem czy Czortem jakie widziałem nad Żarnowcem ...... 10 rybek było w przedziale 75-95 ale jedna pojawi się wkrótce w ,,szczupaki 2020" ps. zarezerwowałem już domek na przyszły rok .... 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Dorado Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Ile osobogodzin na tym łowisku zostało wykonanych w lipcu i sierpniu ?Zakładając że sympatyczny przewodnik + jego klient jest co drugi dzień na wodzie po 10h daje 1 szt na 30h. Teraz należy dodać pozostałych... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2020 No dobra to teraz ja Za waszą lekką namową (temat posta : urlop nad jeziorem ale też nad morzem) byłem na urlopie 10 dni z czego 7 dni łowiłem . Ponieważ był to wyjazd wakacyjny a nie wędkarski układ z familią był taki ,że łowię do 11 a później wyjazd w okoliczne tereny . Złowiłem 11 szczupaków 7 z ręki 4 w trollu z czego troll był tylko przepłynięciem ze ,,spalni" na łąkę i z powrotem . 2 dni z tych 7 wróciłem o kiju . Obserwowałem warunki pogodowe i było to w dniach mocno słonecznych praktycznie bez żadnego wiatru natomiast czym mocniej wiało tym ilość brań wzrastała . Co bardzo ciekawe i warte przemyślenia w pozostałych 5 dniach złowiłem codziennie rybę o 8.00 z dokładnością do dwóch minut. Odpowiadając na niektóre malkontenckie wypowiedzi powyżej na temat siatek kłusoli i pustostanu etc. to chciałbym napisać ,że wg. jednej z tablic informacyjnych połowy rybackie są na tym jeziorze od przynajmniej 500 lat i jakoś nie udało się rybakom szczupaków wytłuc a te dwie trzy siatki stawiane przez rybaków nie zrobią większej krzywdy populacji tej ryby .Z tego co zauważyłem większość ,,lokalsów" tłucze głownie okonki i płotki i nie nastawia się na szczupaka . Z pozostałej części łowiących tą rybę przynajmniej połowa to stali bywalcy łowiący sportowo i wypuszczający ryby . Zatem jak dla mnie ten zbiornik długo jeszcze sam się obroni i mogę napisać jako chłopak, który 40 lat spędził nad małopolskimi zaporówkami ,że chciałbym widzieć takie zapisy na echu nad Rożnowem czy Czortem jakie widziałem nad Żarnowcem ...... 10 rybek było w przedziale 75-95 ale jedna pojawi się wkrótce w ,,szczupaki 2020" ps. zarezerwowałem już domek na przyszły rok ....Ja od czwartku do niedzieli będę, trzeba skłuć rybki przed zlotem , poza tym zeszłoroczne 115 i 117 trzeba przebić. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaweł Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Ja od czwartku do niedzieli będę, trzeba skłuć rybki przed zlotem , poza tym zeszłoroczne 115 i 117 trzeba przebić. Nie skłujesz,odpoczywają do 28.08 Dzisiaj byłem z kolegą Stoen,nie mieliśmy zadziania aczkolwiek coś tam było/kolega parę pasiaków i małe szczupłe/W trolu przewodnik Romek miał 8 ,największy 85.Już niedługo odpalą /idzie ochłodzenie/Podobno ktoś dzisiaj trafił 123cm,ale nie jestem pewny na 100%/Andrzej wstawił fotę i jutro się dowiem.Rozmawiałem w Nadolu z rybakami,narzekają że słabo jest 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Nie skłujesz,odpoczywają do 28.08 Dzisiaj byłem z kolegą Stoen,nie mieliśmy zadziania aczkolwiek coś tam było/kolega parę pasiaków i małe szczupłe/W trolu przewodnik Romek miał 8 ,największy 85.Już niedługo odpalą /idzie ochłodzenie/Podobno ktoś dzisiaj trafił 123cm,ale nie jestem pewny na 100%/Andrzej wstawił fotę i jutro się dowiem.Rozmawiałem w Nadolu z rybakami,narzekają że słabo jest Czyli trolować warto, a miałem tylko jerki zabrać. Dojdą trouty 30 cm i węgorze 50. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi