Skocz do zawartości

Jez. Żarnowieckie (Żarnowiec)

MATT1989

Rekomendowane odpowiedzi

Może faktycznie z tym trollingiem przesadzili, bo dniówka 100zł to kwota z czapy.

Ale pozostałe kwoty nie są tak strasznie wysokie. Porównując na przykład z cenami na pstrągowych no-killach, na których chętnych nie brakuje. I pensjonaty i sklepy jakoś zarabiają. Trolling mimo wszystko to u nas nielubiana przez władze i do tego nisza.

Edit: przy wyprawie na tydzień cena za łódkę z trollingiem jest porównywalna ze wspomnianymi łowiskami. Także po otrząśnięci sie z pierwszego szoku, klienci będą.

Może to promocja dłuższych przyjazdów kosztem jedno-dwudniowych wypraw? ;)

Ale porównując, to na tydzień i tak wybrałbym Skandynawię...

Edytowane przez DanekM

Sporo przesadzili z kwotą :(

Natomiast dla wody będzie bardzo fajnie/maj-trolingowe metrówy/-jak będą sprawdzać :)

To + dla łowiących z rzutu :D

I tak największa impreza/castingowa/będzie miała szanse na wielkie ryby :D -jest duża szansa :)

Mniej "leniuchów"na wodzie to więcej mamusiek wypracowanych ;)

Oby :)

Edytowane przez gaweł

Kto ma realne pojecie o tej wodzie to doskonale wie, że największym szkodnikiem są tam rybacy i ich rabunkowa polityka (o sieciach kłusowniczy nie będę się rozpisywał). Ograniczając trolling zacznie się era łowienia na żywca, oby nie bo przeżywalność dużych ryb zdecydowanie się obniży.

Wg roznych opinii to "najlepsze lowisko szczupakowe w Polsce".

Teraz bedzie mialo chyba jedne z najlepszych cen.

Czy relacja miedzy tym za co sie placi a tym co sie dostaje zostala zachwiana ? 

Pytam z ciekawosci, nigdy nie bylem na tej wodzie (i sie nie wybieralem).

Moim zdaniem jedna z najlepszych polskich wód jeśli chodzi o potencjałem szczupakowym (przyrost do 1m to 8 lat), niestety od wielu lat nieudolnie gospodarowana (rybacy robią swoje, a o wpuszczonych sumach i sandaczach czy stadach kormoranów nie będę się wypowiadał ). Woda wymaga (bo jest specyficzna) sporo czasu aby ja dokładnie poznać. O wiele prościej jest sie wybrać na pobliskie bajorka np.Choczewo, Druzno i złowić tam coś przyzwoitego na metrowej wodzie niż regularnie łowić okazy na głębokim i obszernym Żarnowcu.

Dla większości przyjezdnych lepszą opcją będzie teraz Rugia, Szwecja czy inne zachodnie łowiska.

PS

Do czasu uzyskania odpowiedzi co dzierżawca miał na celu wprowadzając te opłaty trudno coś wnioskować na przyszłość.

Ma to jakiś dalszy sens pod warunkiem, że z jeziora wyniosą sie rybacy.

Edytowane przez @Wojti

Drużno pobliskim bajorkiem? :angry:

Nie mąć kolego jak nie znasz,a tylko słyszałeś.

Bo to wielka "fopa".

Na 4 wypady w tym roku złowiłem kilkadziesiąt zebatych/50-80/a na Żarnowcu bieda,niestety/poza początkiem sezonu-trolingowym,jak zwykle,teraz będzie dla"bogatych"/

A jesień na Żarnowcu to wielka bieda,niestety./chyba że nie widziałem fotek z mamuśkami/to tak poza protokółem/

I tak w Gniewinie w głowach się popszewracało :(

Edytowane przez gaweł

Na 4 wypady w tym roku złowiłem kilkadziesiąt zebatych/50-80/a na Żarnowcu bieda,niestety/poza początkiem sezonu-trolingowym,jak zwykle,teraz będzie dla"bogatych"/

A jesień na Żarnowcu to wielka bieda,niestety./chyba że nie widziałem fotek z mamuśkami/to tak poza protokółem/

Spadlem z krzesla.

Wejdz na profil Andzeja Wiznera na FB a potem napisz ze jesienia wielka bieda na Zarnowcu. Druzno to wlasnie bajoro zlowic tam sporo 50-80tek nie jest trudno ale takich zbiornikow w Polsce znajdzie sie kilkanascie. Zarnowiec to inna rozmiarowka.

Sent from my iPad using Tapatalk

• Like 1

Ja powtórzę tylko to co napisałem wcześniej. Już mnie na tej wodzie nie zobaczą....

Żona się na pewno ucieszy...

Jacku nigdy nie mów nigdy ;)  nie wiadomo co będzie za kilka lat 2-5 (dniówka w trollingu za 100 Euro?).

PS

kto jest głównym mąciwodą już wszyscy wiedzą :D

Edytowane przez @Wojti

Spadlem z krzesla.

Wejdz na profil Andzeja Wiznera na FB a potem napisz ze jesienia wielka bieda na Zarnowcu. Druzno to wlasnie bajoro zlowic tam sporo 50-80tek nie jest trudno ale takich zbiornikow w Polsce znajdzie sie kilkanascie. Zarnowiec to inna rozmiarowka.

Sent from my iPad using Tapatalk

Mam nadzieję że się nie uderzyłeś za mocno ;)

Na Żarnowcu się pływa/choć z rzutu piękne ryby padały/ a na Drużnie poluje.

Żeby nie zaśmiecać wątku uważam że na Żarnowcu pływają olbrzymie potwory/możliwy rekord Polski/

Tylko trzeba wziąć miesiąc urlopu żeby trafić potwora.

Ja wolę złowić 10-20 80+cm na jednym wypadzie/z możliwością złowienia metrówy/ niż pływać cały dzień/dni,tygodnie/bez brania.

Ale każda metoda ma swoich wyznawców.

Ps do andrew

"z Andrzejem W./a byli tacy co chcieli mu dorównać ;) / byłem w częstym kontakcie i nie trzeba się sugerować fotkami ;) ,końcówka była świetna ale reszta..." 

Edytowane przez gaweł

..................

PS

Do czasu uzyskania odpowiedzi co dzierżawca miał na celu wprowadzając te opłaty trudno coś wnioskować na przyszłość.

Ma to jakiś dalszy sens pod warunkiem, że z jeziora wyniosą sie rybacy.

Czesc, a gdzie będzie mozna zapoznać się z  treścią ewentualnej odpowiedzi?? Pozdrawiam

Szanowni Koledzy,

Jakie Waszym zdaniem powinny być główne cele działalności aktywnej społeczności wędkarskiej na Jeziorze Żarnowieckim?
(proszę o podawanie nie więcej jak 3 i realnych do spełnienia)

z pewnych względów będzie to dla mnie ważna informacja do pewnych podejmowanych działań
z góry dziękuje z rzetelność i wszelkie zgłaszane propozycje

pozdrawiam

@Wojti

Edytowane przez @Wojti

W piątek 16 stycznia o godz. 17:00 Gdynia Grabówek, zapraszam wszystkie osoby zainteresowane dalszym losem Jeziora Żarnowieckiego na spotkanie założycielskie „Stowarzyszenia Wędkarskiego Żarnowiec”.

Osoby zainteresowane udziałem proszę o kontakt na priva wyśle projekt statutu oraz przedstawię kierunki działania.

• 4 miesiące temu...

Szanowni Koledzy,

Po pewnych perypetiach udało nam sie zawiązać Stowarzyszenie Wędkarskie Żarnowiec
wszelkie aktualne informacje zamieszczane będą na FB (tak jest najszybciej i najłatwiej)

www.facebook.com/pages/Stowarzyszenie-W%...aymt_homepage_panel#

oraz na stronie, która się buduje (adres podam niebawem).

Osoby zainteresowane przystąpieniem do Stowarzyszenia oraz członków proszę o kontakt na zarnowieckie@wp.pl

W czerwcu musimy zorganizować spotkanie i ustalić kilka istotnych spraw do dalszego funkcjonowania. Obecnie działamy w zakresie zorganizowania spotkania z Prezesem Gniewińskiego Przedsiębiorstwa Komunalnego, powiadomienia Wójta oraz działalności mającej na celu pozyskać nowych członków i osób wspierających (media, znanych wędkarzy, ichtiologów ...).

pozdrawiam

WK

PS
liczę na zaangażowanie sie ludzi, którym zależy na tym łowisku

• Like 3

• 3 tygodnie później...

Opłaty:

http://szczupaki.com/zaplanuj-wyprawe/lodzie-wędkarskie

Z brzegu raczej nie połowisz.

Północna część uznawana jest za najbardziej wydajną jeśli chodzi o szczupaka. Porośnięte blaty do 5m. Jerki, gumy i wszystko na co lubisz łowić mogą wydać rybę. Troll w plosie i w strefie brzegowej - cena raczej zaporowa

• Like 1

Witam,

poszukuję informacji na temat miesjcówek na jeziorze żarnowieckim. W sierpniu wybieram się na tygodniowy urlop do Lubkowa. Z uwagi na słabe możliwości łódkowe chciałbym połowić z brzegu. Interesuję mnie zarówno biała rybka jak i drapieżnik. Czy ktoś może mi powiedzieć o jakiś szansach z brzegu w tamtych rejonach i ewentualnie na co jest szansa zapolować. Dzięki wielkie za pomoc.

Witam

Rownież wybieram sie na urlop w okolicy Żarnowca i planuje spiningowac z brzegu. Dokopałem się na jakimś forum do informacji (co prawda z 2010r) że można z brzegu polapać przy niedokończonej Elektrowni Jądrowej. Ktoś morze sie do tego odnnieść?

Pozdrawiam.

Zapomnijcie o spiningowaniu z brzegu na Żarnowieckim. Przy brzegu jest bardzo płytko i płycizna ciągnie się do 100 metrów w głąb jeziora.

Przy larsenach koło niedokonczonej elektrowni mozna ewentualnie popróbować ale to raczej miejsce na spławik lub grunt - biała ryba.

Łodki z silnikiem lub bez mozna wypozyczac w przystani rybacko-wędkarskiej  w Nadolu - ceny nie są takie skandaliczne.

W sumie polecam łódkę z silnikiem - jezioro jest olbrzymie i pływanie na wiosłach jest bez sensu a poza tym jezioro jest bardzo chimeryczne jesli chodzi o wiatr z powodu bliskosci morza. Potrafi się rozwiać znienacka i dosłownie po chwili jest bardzo duza fala - wtedy trzeba uciekac na silniku do przystani.