Skocz do zawartości

Jez. Żarnowieckie (Żarnowiec)

MATT1989

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Rownież wybieram sie na urlop w okolicy Żarnowca i planuje spiningowac z brzegu. Dokopałem się na jakimś forum do informacji (co prawda z 2010r) że można z brzegu polapać przy niedokończonej Elektrowni Jądrowej. Ktoś morze sie do tego odnnieść?

Pozdrawiam.

Jak chcesz połowić okonie z brzegu wal na priv :)

• Like 1

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Witam,

Jest duża szansa na zmiany w regulaminie i opłatach na 2016 na Jeziorze Żarnowieckim. W związku z powyższym proszę o rozpropagowanie tej wiadomości. Wszelkie rozsądne propozycje z pewnością zostaną wzięte pod uwagę. Nasz ogólny plan to:

1.       rzetelne kontrole

2.       ograniczenie działalności rybackiej i propagowanie gospodarki wędkarskiej

3.       przywrócenie rocznej dopłaty do trollingu (zakaz trollingu w miesiącach lipiec i sierpień) – cena nie wyższa jak w 2014r.  

4.       wymiar ochronny szczupaka do 50 i powyżej 90cm okoń 18cm

5.       dzienny limit szczupaka 2 sztuki

6.       zezwolenia promujące rodzinę (w ramach jednego zezwolenia i limitu będzie mogła łowić najbliższa rodzina).

7.       Promowanie zasad połowu drapieżników metoda spinningową z zachowaniem zasad no kill.

Czekam na Wasze opinie i propozycje. 

Z poważaniem

Stowarzyszenie Wędkarskie Żarnowiec

Wojciech Kuczkowski 

• Like 4

Witam,

Jest duża szansa na zmiany w regulaminie i opłatach na 2016 na Jeziorze Żarnowieckim. W związku z powyższym proszę o rozpropagowanie tej wiadomości. Wszelkie rozsądne propozycje z pewnością zostaną wzięte pod uwagę. Nasz ogólny plan to:

1.       rzetelne kontrole

2.       ograniczenie działalności rybackiej i propagowanie gospodarki wędkarskiej

3.       przywrócenie rocznej dopłaty do trollingu (zakaz trollingu w miesiącach lipiec i sierpień) – cena nie wyższa jak w 2014r.  

4.       wymiar ochronny szczupaka do 50 i powyżej 90cm okoń 18cm

5.       dzienny limit szczupaka 2 sztuki

6.       zezwolenia promujące rodzinę (w ramach jednego zezwolenia i limitu będzie mogła łowić najbliższa rodzina).

7.       Promowanie zasad połowu drapieżników metoda spinningową z zachowaniem zasad no kill.

Czekam na Wasze opinie i propozycje. 

Z poważaniem

Stowarzyszenie Wędkarskie Żarnowiec

Wojciech Kuczkowski 

1. Super bo my przez 3 dni nie mieliśmy kontroli

2. Mniej siat to zawsze cieszy

3. Akurat ciąganie przynęty za łódką mnie nie kręci więc tu nie wiem czy do dobrze czy źle

4. Widełki na szczupaka jak najbardziej. Okonia jest dużo ale chyba smaczniejsze okazy opuściły wodę bo powyżej 30cm nie udało mi się zauważyć a były ich dziesiątki jak nie setki...

5. Jedna sztuka wystarczy chyba na kolację jak ktoś musi zjeść dla wędkarza i najbliższej rodziny 

6.Żona się ucieszy o ile to najbliższa rodzina

7.No cóż brawo oby udało się to wprowadzić bo tak się zastanawiam jak mają się te dwie sztuki dziennie i no kill

Na tyle osób piszących o C&R nie powinno być spadku sprzedaży pozwoleń a wręcz odwrotnie ;)

Będę śledzić wątek bo woda mnie zauroczyła swoim potencjałem. Pierwszy raz widziałem szczupaka 124cm w Polsce ;)

• Like 2

Panowie, my to wszystko wiemy, że jeden szczupak wystarczy na kolację, ale weźcie pod uwagę, że z łowiska nie korzystają tylko i wyłącznie wędkarze bezwzględnie wypuszczający ryby, większość wędkarzy mimo wszystko ryby zabiera. Trzeba jeść małymi łyżkami czyli zmiany wprowadzać stopniowo acz konsekwentnie - w przyszłym roku limit 2 sztuk i widełki 50 - 90 cm, w następnym 1 sztuka i 60 - 80 cm, w przyszłości może całkowite C'n'R dla szczupaka, kto wie :)

• Like 1

Wiecie, najlepiej by było wprowadzić całkowity zakaz zabierania drapieżników, pozostaje tylko kwestia przeforsowania tego u użytkownika rybackiego stanowiącego regulamin. Zapewne każdy z Was domyśla się jak by się to skończyło, nadal żyjemy tam gdzie żyjemy.

Edytowane przez Pumba

Całkowity zakaz jest zapewne wskazany w łowisku gzie jest zagrożona populacja drapieżnika i trwa proces jego odradzania. To świadomy i profesjonalny gospodarz wody powinien umieć to ocenić i podjąć właściwa, odpowiedzialną decyzję. Ochrona "niedojrzałych" egzemplarzy i "mamusiek" to oczywista - oczywistość. Pozostaje ocena populacji średniaków dla tych co muszą zabrać rybę bo inaczej się nie spełnią  :D Jest to konieczność myślenia w skali wieloletniej a z tym jest chyba u naszych włodarzy wód, największy problem

Mam nadzieje na pozytywne zakończenie negocjacji.

Wpadł mi do głowy jeszcze jeden pomysł. Może zaproponować niższą cenę licencji dla wędkarzy stosujących zasadę C&R?

Andrzej

Pomysł dobry, tylko jak to wypuszczanie weryfikować?

Jeśli uda nam się zlikwidować sieci z "blatów", przywrócić realne ceny połowu w 2016(roczna za trolling) oraz zorganizować kasę na rzetelne kontrolę to będę miłą poważny powód aby się upić.

Obecne realia są smutne, rabunkowa działalność rybacka, brak odpowiedniej kultury łowienia, brak rzetelnych kontroli a cały czas woda się broni i można w niej złowić rekordowe szczupaki. W sprawę zaangażowany jest nasz kolega Marek Szymański, który nam sporo podpowiada i czynnie walczy o normalność. Na bieżąco będziemy z Łukaszem nagłaśniać sprawę bo jest o co walczyć, dziękujemy za Wasze opinie oraz czekamy na więcej. 

np.

- czy emeryci powinni mieć zniżki?

- jakie powinny być opłaty za połów w 2016 roku? 

Edytowane przez @Wojti

Spędzałem urlop na Żarnowcu (2tygodnie lipca tego roku) oraz 2 dni w zeszłym tygodniu. Kontroli nie miałem żadnej! Niestety duża liczba wędkarzy zabiera właściwie wszystko co łowi ;(. Nie chciałbym generalizować ale w lipcu Ci emeryci zabierali po 40-50 okoni każdego dnia. Myśle, że emerytą najtrudniej przestawić sie na C&R. Zniżki mogą być ale tylko wtedy kiedy częste katrole pozwolą egzekwować limity!

Wiem, że mam kontrowersyjne poglądy.  :ph34r:

Nie powinno być żadnych zniżek z powodu wieku wędkującego. 

Jaka powinna być opłata za łowienie?

Należy uczciwie skalkulować koszty utrzymania zbiornika, czyli zarybienia, kontrole, sprzedaż zezwoleń, druk i opracowanie rejestrów, itp. Do tego założyć 15% zysku netto, podzielić na ilość dniówek sprzedanych w roku minionym, stąd cena zezwolenia. Jestem przekonany, że przy uczciwej kalkulacji wszystkim się to opłaci. Warto opracowywać statystyki, ile i jakich zezwoleń było sprzedanych w latach ubiegłych, ile i jakich ryb złowiono, które zabito, itd. Z tego wszyscy skorzystają. A to da się zrobić.

Kontrole? Jeśli użytkownik rybacki zechce, to możecie stworzyć straż rybacką dedykowaną temu zbiornikowi. To będzie straż społeczna, ale można ją wyposażyć w odpowiednie narzędzia. Gdyby użytkownik zbiornika zechciał zatrudnić etatowego strażnika, to można mu nadać uprawnienia strażnika państwowego. On, w towarzystwie społecznego, może już wszystko.

• Like 2

Powinniście trzymać jedną opłatę dla wszystkich bez względu na wiek. Nie ma znaczenie kto zabierze rybę z wody czy zrobi to młody chłopak czy emeryt. Strata dla akwenu będzie taka sama a wpływ z licencji różny.

Jedyną ulgą nad którą bym się zastanowił to możliwość zniżki przy kupowaniu pozwolenia rocznego po 2 latach kupowania go w pełnej stawce np.: 2016-2017. W 2018 przysługiwał by rabat w ustalonej wysokości. Ma to na celu promowanie lojalności i zapewnienie stałej grupy wędkarzy i stałego dochodu. Osoby kupujący zezwolenie roczne raz z potem przerwa nie miałyby takiego przywileju.

• Like 2

• 2 miesiące temu...

Dziś otrzymaliśmy od Pana Prezesa Dolnego wiadomość, że zaakceptował propozycje Stowarzyszenia Wędkarskiego Żarnowiec i od nowego roku zostaną wprowadzone następujące zmiany (na tą chwilę bez szczegółów);

1. powrót do cen z roku 2014r;
2. roczna dopłata do trollingu 50% opłaty rocznej;
3. zezwolenie rodzinne;
4. powstanie "strefa spinningu" (zakaz trollingu i odłowu sieciami w tej strefie);
5. połów w trollingu na 2 wędki (ograniczenie max 4 na łodzi);
6. dozwolony połów w nocy z brzegu i pomostów;
7. wymiar widełkowy szczupaka 60-90cm;
8. limit dzienny szczupaka 2 szt;
9. całkowity zakaz trollingu; lipiec-sierpień;
10. możliwość trollingu na martwą rybkę.

Bardzo dziękuję Markowi Sz., Wojtkowi i Marcinowi za aktywność i pełne zaangażowanie na spotkaniach.

• Like 11