Skocz do zawartości

Jez. Żarnowieckie (Żarnowiec)

MATT1989

Rekomendowane odpowiedzi

Trolling na trupa? To żart?

Nie, to nie żart. Jakie widzisz przeciwwskazania?

9. całkowity zakaz trollingu; lipiec-sierpień;

Z czystej ciekawości....Dlaczego tak? :) 

W tych miesiącach z jeziora korzystają również wodniacy - żaglówki, kajaki itp. Chcieliśmy pójść na ugodę i w tych miesiącach zrezygnować z trollingu żeby trollingowcy nie wchodzili w paradę żeglarzom (bo rzekomo wchodzą :)) w zamian dostając strefę wolną od siatek oraz niższe opłaty. Tak się również składa, że lipiec i sierpień to najsłabsze trollingowe miesiące na Żarnowcu więc straty wielkiej nie ma, wilk syty i owca cała :)

• Like 3

<<edit>> co to za komentarz?!?!

Łukasz, widzę takie przeciwwskazanie, ze kiedy mówimy nie zywcom, to tym bardziej martwej. Rownież w trollingu.

Nie robi mi tutaj smierć ploci czy leszczyka, ale skuteczność tej metody.

Mógłbym wiedzieć, kto edytował mój post?

• Like 1

Ok. Mimo, że uważam, że nie było to nic obrażającego mniejszości, jedynie stwierdzenie faktu.

Wracając do tematu, bo moim zdaniem jest ciekawy, a pomysł osób zarządzających Żarnowcem precedensowy w polskich realiach.

Wiem, że w np. Holandii łowienie na trupa to bardzo popularny sposób. Pytanie tylko, czy jeśli robimy strefę bez sieci, górne wymiary ochronne, chcemy zwiększenia kontroli, nie używamy haków z zadziorami - czy w takim razie krokiem w dobrym kierunku jest używanie martwej rybki jako przynęty.

Moim zdaniem nie, uważam że nasze środowisko do tego nie dojrzało. 

Poza tym, to trochę wypacza sens łowienia. Aktywne "robaczkarstwo/trupiarstwo".

Na tym forum część osób w dość ostentacyjny sposób neguje łowienie ryb szlachetnych na spinning, wychowując resztę, że tak należy. Trend da się odczuć np. w wątku pstrągowym. Bo szlachetniej.

Czy szlachetnie jest łowić na trolla trupem lub spinningować z użyciem systemu drahovicksa(czy jak to tam się zwie...)?

Nie, to nie żart. Jakie widzisz przeciwwskazania?

Pumba, szkoda prądu, zaraz Cię publicznie ukrzyżują za podanie informacji, a potem zmuszą do podpisania zeznań, że łowienie na żywca na niewymiarowe egzemplarze cennych gatunków ryb jest Twoją ulubioną metodą ;)

• Like 1

Każda zmiana była dogłębnie dyskutowana na spotkaniach Stowarzyszania. Łowisko w przyszłości ma być pozbawione mało uzasadnionych zapisów PZW i przestawiona ma zostać gospodarka rybacka na wędkarską. Nie da się tego zrobić z roku na rok.

Patrząc na to co było w regulaminie w 2015r to moim zdaniem teraz jest spory postęp. Propozycji zmian była cała masa łącznie z tym, że chcieliśmy wprowadzić C&R w strefie spinningu. Trzeba wiedzieć jakie warunki stawia druga strona aby prowadzić dyskusje w konkretnych tematach. 

Dziękuję bardzo za wsparcie Łukasza (@Pimba), Marka Szymańskiego i kolegi Marcina, bez Waszego zaangażowania dalej na Żarnowcu panowały by rządy rybaków.  

Edytowane przez @Wojti

Krzysiek, nie mam zamiaru krzyżować, tylko chcę poznać Wasze argumenty "za".

sprawa jest prosta, nie chcesz to nie łowisz ta metodą

uszanuj tych, którzy chcieli by jej spróbować a aby to robić legalnie muszą jechać za granicę 

decyzja została wypracowana w szerszym gronie i zapewniam Ciebie ze byłi tam bardzo doświadczeni wędkarze 

• Like 2

Krzysiek, nie mam zamiaru krzyżować, tylko chcę poznać Wasze argumenty "za"

łososie w Bałtyku na szprota ,feroxy w Irlandii na płotke ,szczupaki w Anglii czy Hollandi na trupa ,sumy wszędzie są łowione na rybki .

Dlatego za bo wszędzie tak się łowi i nie ma to żadnego wpływu na ilość ryb ,wpływ na ilość ryb mają wędkarze a nie metoda .

• Like 8

• 2 tygodnie później...

Wojti słyszałem że odnieśliście sukces w walce o Żarnowiec, jak byś mógł przybliżyć nam co się udało osiągnąć

Sukces bedzie wtedy jak zaczna do nas przyjeżdżać wędkarze z całej Polski a nie jeździć do Szwecji. Na to trzeba poczekać jeszcze kilka lat i liczyć, ze uda nam się zorganizować skuteczny sposób ochrony łowiska przed kłusownikami i niestycznymi wędkarzami. Jednym słowem musi sie zmienić kultura łowienia.

W porównaniu z regulaminem z 2015r za najważniejsze rzeczy uważam;

- zezwolenie rodzinne 

- trolling na 2 wędki (łowisko jest stworzone do tej metody)

- możliwość łowienia na martwa rybkę

- zaostrzenie widełek i limitów na połów drapieżnika

- wyznaczenie strefy spinningu z zakazem trollingu i połowu sieciami w tym miejscu

(prowadziliśmy rozmowy o wprowadzeniu zasady C&R w strefie spinningu jednak na tym poziomie rozmów było to nie do przeforsowania) 

Ze względu na to, ze wspiera nas osoba Marka Szymańskiego gazeta "Wędkarski Swiat" otrzymała przywilej upublicznienia tej wiadomości w szczegółach.Dlatego też proszę o wyrozumiałość i cierpliwość niebawem pojawi sie obszerny artykuł w ww. miesięczniku. Zachęcam do śledzenia naszego profilu na FB;

Stowarzyszenie Wędkarskie Żarnowiec

https://www.facebook.com/Stowarzyszenie-W%C4%99dkarskie-%C5%BBarnowiec-641441602623029/?ref=aymt_homepage_panel

nie jestem w stanie udzielać wszędzie odpowiedzi, dlatego za przekaz bieżących informacji na www.j.pl wyznaczony został Łukasz (@pumba), który ze względu na wykonywany zawód jest naszym ekspertem od spraw związanych z ichtiologią Żarnowca oraz jest członkiem zarządu Stowarzyszenia 

Edytowane przez @Wojti
  • Like 2

• 4 miesiące temu...

Witam. :)

Postanowiłem odświeżyć temat :)

Z uwagi na to że wybieram się 1-go na trzy dniowy wypad nad jezioro, chciałem zapytać kolegów o aktualne warunki panujące nad wodą?

Jak z temperaturą wody? No i jak się ma tarło okonia i szczupaka? Już po? czy rybki w trakcie amorów? :)

Z góry dzięki za wszelkie info.

Pozdr. Dawid K.